Najlepšie slovenské jedlá – Viac ako 15 overených receptov na obed aj večeru
21. 3. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/137/084f740a794a653b6e706d613b1cd8.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Aké sú najobľúbenejšie slovenské jedlá? Presne také, aké si pamätáš z babičkinej alebo maminej kuchyne. Ich chuť, vôňa a výdatnosť nesklamú milovníkov dobrého jedla. Na otázku, čo variť na obed alebo na večeru, prinášame skvelý výber jedál zo slovenskej kuchyne s overenou receptúrou a poctivo spracovanými postupmi prípravy.
👩🍳Halušky – bryndzové, so slaninkou alebo kapustou
Medzi najtradičnejšie slovenské jedlá patria jednoznačne naše pravé slovenské bryndzové halušky.
Bryndzové halušky
Zemiakové halušky s kyslou kapustou nie sú náročné na prípravu. Na stole pristanú plné taniere s chutným obedom už do trištvrte hodinky.
Aj zemiakové halušky s bryndzou, kapustou, oravskou slaninou a klobásou zaujmú bez jediného zaváhania.
Gazdovské bryndzovo kapustové halušky
Nesmieme vynechať ani vynikajúce strapačky s kyslou kapustou a slaninkou, ktoré si rozhodne zamilujete.
Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou
PostupZdroj: Youtube
Aby sme nezabudli aj na vynikajúce syrové halušky, ktoré sú popsypané slaninkou.
Syrové halušky
Zdroj: Facebook - Chutné jedlá našich domovov
Nesmieme zabudnúť ani na tradičné slovenské jedlo v podobe furmánskch halušiek.
Furmanské halušky
Zdroj: Facebook - Varenie je radosť
⭐Buchty – pečené, na pare či dukátové
Z kategórie sladkých dobrôt sú tieto domáce pečené buchty, jemné ako obláčik.
Pečené kysnuté buchty
A ak nie pečené, potom si pozornosť môžu získať tradičné buchty na pare. Preliate maslom, husto posypané kakaom a bohato naplnené slivkovým lekvárom!
Buchty na pare
Buchty parené na jablkách
Výborná maškrta, ktorej sa nedá odolať – dukátové buchtičky poliate teplým vanilkovým krémom!
Dukátové buchty s krémom
🥣Polievky a prívarky – zemiakové, strukovinové a na kyslo
Poďme sa jedným očkom pozrieť na tradičné slovenské polievky. Tou najjednoduchšou je kyslá zemiaková polievka. Spoľahlivo zahreje aj zasýti.
Kyslá zemiaková polievka
PostupZemiaková polievka s párkom
Zdroj: Pixabay
Za skúšku tiež stojí klasická šošovicová polievka na kyslo. Jej mierna kyslosť sa u nás vyvažuje cukrom, čo jej dáva nezameniteľnú chuť.
Šošovicová polievka na kyslo
Strukoviny majú v tradičnej slovenskej kuchyni bohaté využitie. Najmä v podobe hustých polievok a prívarkov. Vyskúšaj napríklad šošovicový prívarok s vajíčkom. Výborný je tiež s párkom alebo fašírkou.
Šošovicový prívarok s vajíčkom
PostupZ hrnca s touto hustou fazuľovou polievkou bude ubúdať na počudovanie veľmi rýchlo. Je plná zeleninových a mäsových chutí a podávaná s čerstvým chrumkavým krajcom chleba zastúpi hlavné jedlo.
Fazuľová polievka
PostupAký by to bol výber klasických slovenských jedál bez fazuľového prívarku?
Najlepší fazuľový prívarok
Zdroj: Facebook
Jednoduchý prívarok z maslovej tekvice - ideálny prívarok do každého počasia.
Jednoduchý prívarok z maslovej tekvice
Zdroj: Facebook-Čo jeme doma
🥔Slovenské jedlá zo zemiakov – na sladko aj na slano
Zemiaky majú v slovenskej kuchyni prekvapivo široké využitie. Jedným z klasických zástupcov slovenských jedál sú obľúbené zemiakové pirohy.
Zemiakové pirohy
PostupSladké pirohy
Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Pravé slovenské slivkové gule – je to hlavné jedlo alebo dezert? Tak či onak, ich chuť je nezameniteľná a okamžite nás v spomienkach hodí k prázdninám u babky.
Pravé slovenské slivkové gule
Slivkové gule bez zemiakov
Zdroj: Pixabay
Domáce gemerské gule
Zdroj: pixabay
Slivkové gombóce podľa mojej mamy
Slivkové gombóce podľa mojej mamy
Poďme sa pozrieť na recept na tradičné zemiakové lokše. Sú univerzálne, výborne ladia so sladkými plnkami a tiež ako plnená príloha na slano k mäsu.
Tradičné zemiakové lokše
Ďalšie využitie zemiakového cesta má podobu chutných makových šúľancov.
Makové šúľance od babičky
Tradičné domáce lekvárové perky s makom sú síce pracnejším receptom, no za to výsledok je neodolateľný a poteší malých i veľkých.
Domáce lekvárové perky s makom
Kombinácia základných surovín, aké boli v slovenských domácnostiach bežne dostupné, vytvára tradičné jedlo s názvom úhrabky.
Úhrabky
🍩Domáce šišky – lahodne jemné a vždy s inou náplňou
Na záver nášho výberu slovenských jedál nesmú chýbať klasické domáce šišky!
Klasické domáce šišky
PostupŠišky plnené nutellou tiež zožnú nevídaný úspech.
Šišky plnené nutellou
Nehovoriac o recepte, v ktorom sú šišky plnené naraz hneď niekoľkými výbornými krémami!