Ako upiecť jaternice? Už žiadne praskanie ani potrhanie, vieme ako na to
22. 11. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/355/e393d1f4400bebace0ae710ad9dfbc.jpg)
Zdroj: pixabay.com
„Viete mi poradiť, ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?“ Takto podobne znie nejeden dotaz v diskusiách. Bola by to škoda pozerať tradičnú zabíjačkovú špecialitu pripálenú na dne plechu. Dá sa tomu vyhnúť? Áno, poradíme, ako na to.
Krátky prehľad:
💡Prečo jaternice praskajú?
Či ide o doma pripravené hurky, jaternice od mäsiara alebo zo supermarketu, nikdy sa nedá vopred odhadnúť, či počas pečenia zabíjačková zmes nevytečie z črievka. Najčastejším dôvodom praskania a trhania je tenké a nadmerne preplnené črievko. Potrhanie vie spôsobiť aj teplotný šok, kedy ešte studené jaternice vložíme do vyhriatej rúry alebo na rozpálenú panvicu.
🔥Ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?
- Jaternice vyberieme z chladničky, necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote a umyjeme ich pod prúdom studenej vody.
- Pokladáme ich na plech alebo na pekáč.
- Je dobrým zvykom jaternice pred pečením zľahka popichať vidličkou. Pozor však, aby sa na niektorom mieste črievko príliš nenatrhlo. Tuk a horúci vzduch tak bude mať z jaternice miesto na únik.
- Rúru nastavíme na 160 - 170 °C a necháme ju rozohriať.
- Jaternice podlejeme na plechu trochou vody. Vďaka tomu sa zmierni teplotný šok.
Jaternice recept
Zdroj: pixabay
Domáce pečené jaternice
Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Domáce pečené jaternice
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
🕦Ako dlho piecť jaternice v rúre?
Doba pečenia jaterníc závisí od ich veľkosti a hrúbky. Menším plneným črievkam postačí necelá polhodina, väčšie hurky môžu v rúre pobudnúť až trištvrte hodinu. O tom, že sú hotové, svedčí lesknúci sa chrumkavý povrch.
❄️Ako upiecť mrazenú jaternicu v rúre?
„Treba počkať, kým sa jaternice rozmrazia, alebo ich môžem dať do rúry aj zamrazené?“ Dobrou správou je, že sa dajú piecť aj zamrazené, avšak treba počítať s dlhšou dobou pečenia. Zamrazené jaternice sa pokúsime oddeliť od seba pod prúdom vody. Ak to nejde, netrháme ich silou. V rúre sa po chvíli od seba odpoja a následne ich iba rovnomerne rozložíme.
Poukladáme jaternice na plech, podlejeme malým množstvom vody a vložíme do studenej rúry. Až po vložení plechu zapneme ohrev na 160 - 170 °C. Jaternice totiž potrebujú čas na rozmrazenie v postupne sa zohrievajúcej rúre.
👉Ako upiecť jaternice na panvici?
Celkom jednoducho. Panvicu vytrieme bravčovou masťou, rozmrazené jaternice poukladáme na panvicu a na miernom plameni opekáme zo všetkých strán. Spočiatku môže byť panvica prikrytá aj vekom. Z jaterníc sa budú postupne uvoľňovať tekutiny a tuky, čo môže spôsobiť prskanie, preto je dobré mať poblíž ochrannú rukavicu a utierku. A ako dlho piecť hurky na panvici? Na takúto tepelnú úpravu bude treba 10 - 15 minút.
📌Jaternice v mikrovlnke – dá sa to?
Moderné mikrovlnky disponujú aj iným ako mikrovlnným ohrevom. Niektoré majú v ponuke funkciu grilovania, iné pracujú s teplovzdušným ohrevom, ktorý vytvára okolo taniera s jedlom horúci vzduch, podobne ako v rúre.
Pečenie jaterníc v mikrovlnke je najmenej využívaným spôsobom prípravy, no ak nemáš inú možnosť, alebo chceš pripraviť iba jednu hurku, môžeš to vyskúšať.
🥒Ako a s čím pečené hurky podávať?
Ryžové jaternice, jaternice s krúpami či jaternice nazývané krvavničky sú po upečení skvelé s čerstvým chlebom, uhorkou alebo kyslou kapustou.
Tieto zabíjačkové špeciality sa dajú tiež pripraviť ako plnohodnotný „chlapský“ obed. Najobľúbenejšie sú pečené jaternice s klobásou a zemiakmi, pečené jaternice s kapustou a zemiakmi, ale aj pečené jaternice na kapuste. Príprava nie je náročná, zvyčajne totiž ide o jedlá z jedného plechu, kedy sa jednotlivé ingrediencie na plech poukladajú alebo navrstvia. Jedinou zradou môže byť práve potrhanie huriek. Ak tomu chceš predísť, ulož jaternice do „vaničky“ alobalu, polož ich do stredu plechu a do zvyšku plechu rozlož naštvrtené zemiaky, kyslú kapustu a kolieska klobásy. Nezabudni podliať trochou vody, zemiaky osoliť a pridať rascu pre chuť.