Ako na piškótové cesto? Stavte na správny recept a pomery

6 min. čítania

Piškótové cesto je ľahké, nadýchané a svojím spôsobom univerzálne. Hľadáte postup, ako piškótové cesto pripraviť a chcete mať po ruke overený recept? Všetko dôležité k príprave nadýchaného, vláčneho korpusu nájdete v nasledujúcich riadkoch.

REKLAMA

Piškótové cesto má široké využitie, čo mu zaručilo veľkú obľúbenosť. Prvý pohľad na ingrediencie a samotný postup prípravy vyzerá až prekvapivo jednoducho, no nemusí sa vždy vydariť podľa predstáv.

Niekedy je po upečení piškóta spľasnutá, inokedy mokrá alebo sa vyduje iba v strede, pričom okraje zostanú rýchlo tvrdé. Všetky tieto zlé skúsenosti sa môžu stať minulosťou. Stačí poznať, ako na to a z každého piškótového cesta budete mať odteraz iba radosť.

Piškótové cesto a jeho využitie

Potrebujete piškótové cesto na tortu, na veľký plech alebo dokonca kakaové? S piškótovým cestom sa veľmi dobre pracuje. Dokážete z neho pripraviť vysoký okrúhly korpus, ktorý prerežete na niekoľko častí, no rovnako tak aj pružný základ pre roládu, ktorú zatočíte behom niekoľkých sekúnd.

Piškóta na plech je základom pre mnohé obľúbené zákusky a koláče. Je krehká, chuťovo príjemná a nebude vás obmedzovať pri výbere plnky. Na upečenú piškótu môžete totiž rozotrieť pudingovo-maslovú, šľahačkovú aj tvarohovú plnku. Pridajte šťavnaté ovocie a nedeľný zákusok je na svete.

Piškótové cesto - základné pomery

Aj keď by sa mohlo zdať, že na piškótové cesto existuje len jeden originálny recept, isto nám dáte za pravdu, že každá rodinná kuchárka ukrýva isté odlišnosti. Nehovoriac o tom, že internet prináša ešte viac rád, ako na dokonalé piškótové cesto. Koľko gazdiniek, toľko druhov piškót! Ako si z nich vybrať? Väčšina receptov má jednu spoločnú vlastnosť. Vychádza z pomerov. Často sa dočítate, že “Na jedno vajíčko ide…”. Raz sú to však polievkové lyžice (PL), inokedy sa množstvá zvyšných surovín vážia presne na gramy.

REKLAMA

Pravdou totiž je, že nie je lyžica ako lyžica a ani vajíčka nie sú rovnako veľké. Práve z toho môžu plynúť vaše doterajšie neúspechy. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako upiecť základný korpus v tortovej forme s priemerom 26 - 27 cm.

Verzia bez váženia 

  • 3 vajcia
  • 3 PL polohrubej múky
  • 3 PL  kryštálového cukru
  • 3 PL vlažnej vody (alebo 2 PL vlažnej vody + 1 PL oleja, ak chceme cesto vláčnejšie)
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • štipka soli

Verzia s vážením

  • 3 vajcia
  • 90 g polohrubej múky
  • 90 g kryštálového cukru
  • 3 PL vlažnej vody (alebo 2 PL vlažnej vody + 1 PL oleja)
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • štipka soli

Pozn. 1 PL = Polievková lyžica. Pri sypkých surovinách je to nezarovnaná lyžica, teda množstvo, aké sa nám podarí nabrať priamo z vrecka.

Postup:

  1. Žĺtka oddelíme od bielkov a prelejeme ich každé zvlášť do misky.
  2. Cukor vymiešame so žĺtkami do peny, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. (Prečítajte si: Ako vyšľahať sneh z bielkov.)
  3. Do cukrovo-žĺtkovej peny pomaly primiešavame vodu a olej.
  4. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom. Po menších množstvách pridávame sypké ingrediencie a priebežne miešame.
  5. Na záver do cesta zľahka vmiešame pripravený sneh z bielkov.
  6. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Prelejeme do nej pripravené piškótové cesto. Zľahka uhladíme do roviny, aj smerom do okrajov.
  7. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme do zlatista približne 15 – 20 minút, v závislosti od rúry.
REKLAMA

Tastelist

Ako upiecť piškótové cesto na tortu?

Vyššie uvedené suroviny zodpovedajú množstvu na jeden okrúhly korpus s priemerom približne 26 - 27 cm. Ak si chcete prácu uľahčiť a po jednom pečení hneď dva korpusy, pripravte si miesto trojvajíčkového cesta piškótové cesto z 5 vajec. Ostatné suroviny upravte priamo úmerne k počtu vajec, čo znamená 5 lyžíc múky, 5 lyžíc cukru a 5 lyžíc vlažnej vody. Korpus sa síce bude piecť o pár minút dlhšie, no získa takmer dvojnásobnú výšku. Po jeho vychladnutí ho môžete ľahko prerezať na dve rovnako vysoké časti. 

Ak chcete chuťovo výraznejší kakaový korpus (napríklad pre tortu s mascarpone plnkou a malinami), potrebujete medzi ingrediencie prepašovať kakao. Najľahšie to urobíte tak, ak jednu lyžicu múky nahradíte 1 lyžicou kvalitného kakaa.

Tastelist

Ako upiecť piškótové cesto na roládu?

Pri hľadaní najlepšieho receptu na piškótové cesto ste už určite narazili na rôzne pomery. Raz do receptúry ide olej, inokedy nie. Ako olej (respektíve rozpustené maslo) ovplyvňuje celkový výsledok?

Piškóta bez oleja je síce ľahšie stráviteľná, no môže byť suchá. Ak potrebujete vláčny korpus na tortu, pridajte do neho aspoň 1 lyžicu oleja a výsledok vás milo prekvapí. Podobný efekt docielite aj vtedy, ak chcete upiecť pružné, dostatočne elastické piškótové cesto na plech, ktoré nebude pri rolovaní klásť odpor a dá sa zatočiť do rolády bez popraskania. 

Aký pomer surovín je pre roládu ideálny? Vyskúšajte “5-jednotkový”, teda 1:1:1:1:1 – na jedno vajce pridajte jednu lyžicu múky, jednu lyžicu cukru, 1 lyžicu vlažnej vody a 1 lyžicu oleja. 

Máte chuť na sladké? Okrem týchto receptov na piškótové cesto fungujú aj ďalšie overené pomery. Pozrite napríklad recept na neodolateľný mandarínkový koláč alebo svieži jahodový zákusok.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA