Aké mäso na guláš je najlepšie? Poznáme správne pomery a kľúčové ingrediencie
10. 7. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/238/3604572981af9a5854fde2031c0981.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Aké mäso na guláš je najlepšie? Aký je správny pomer cibule a mäsa v guláši? A ako guláš zahustiť? Poďme si pripraviť ten najlepší guláš, ktorému sa nedá odolať.
Tradičný guláš patrí k najznámejším jedlám a získal už množstvo receptových podôb. Spája výraznú chuť mäsa s bohatou a výraznou šťavou až omáčkou. Hoci nemá exkluzívnu podobu, nemožno mu uprieť čaro. Veď okolo akého iného pokrmu sa zíde nedočkavý zástup ľudí s miskou v ruke? Či už ide o varenie guláša v hrnci na sporáku pre rodinu alebo súťažný kotlíkový guláš, výsledok môže byť zakaždým iný a vždy vynikajúci. V čom tkvie tajomstvo dobrého guláša? Ide najmä o kvalitu surovín, dôkladnú prípravu a nenáhlenie sa. Začnime tým najdôležitejším – výberom mäsa na guláš.
🥩Mäso: Aké mäso na guláš vybrať?
Guláš sa najčastejšie pripravuje z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa a ich kombinácie. Okrem toho sú známe recepty na guláš z diviaka, daniela, hydiny či rýb.
Mäso by malo byť pred varením vykostené a nakrájané na rovnomerne veľké kúsky. Je však dôležité vybrať mäso prerastené väzivom a šľachami, ktoré si aj po niekoľkohodinovom dusení udrží svoj tvar, gulášu odovzdá nezameniteľnú chuť a uvoľní poctivú dávku kolagénu.
- Aké bravčové mäso zvoliť na guláš? Najlepšie je bravčové plece. Ak sa použije bravčové stehno, kúsky mäsa môžu byť po dovarení tuhšie.
- Aké hovädzie mäso vybrať na guláš? Výborný je guláš z hovädzej nožiny, ktorej sa zvykne hovoriť glejovka, kližka, kližina či močing. Ide o svalovinu z predkolenia nohy prerastenú väzivom. Varí sa dlhšie, no udrží si svoj tvar a dodáva gulášu výnimočne intenzívnu mäsovú chuť.
- A aké mäso na kotlíkový guláš? Ideálom je kombinácia bravčového pliecka a hovädzej nožiny. Hovädzie mäso vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu, preto sa k nemu bravčové kúsky pridávajú až po 45 minútach.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/238/7c30b397c4d47b807031afd0146ec9.jpg)
Zdroj: pixabay.com
🧅Cibuľa: Koľko cibule dať do guláša?
Mnohí z nás už počuli o tom, že do poctivého gulášu patrí na 1 diel mäsa 1 diel cibule.
Avšak, pri všetkom tom receptovom ruchu sa zabudlo poznamenať, že ide o pomer objemu a nie hmostnosti. Ak sa na 1 kilogram mäsa pridá 1 kilogram cibule, guláš môže získať z cibule príliš sladkastú chuť, ktorá sa už nebude dať ničím zamaskovať.
Na 1 kg mäsa sa treba počítať s 0,5 - 0,6 kg cibule, čo je objemovo približne rovnaké množstvo.
🧈Masť: Koľko masti pridať na kilogram mäsa?
Na 1 kg mäsa sa odporúča pridať do hrnca alebo kotlíka 100 - 150 g bravčovej masti. Má jednu kľúčovú vlastnosť – neprepaľuje sa.
🍅Paprika a paradajky: Lečo alebo čerstvá zelenina?
Obe možnosti sú správne, závisí od toho, koľko času na prípravu gulášu máme a aká je sezóna. V lete, kedy sú papriky a paradajky priamo dostupné v záhradách, by bola škoda nedopriať si ich prirodzenú, slnkom zintenzívnenú chuť.
Nie každý má rád zvarené šupky z paradajok, máme preto postup, ako rýchlo a jednoducho paradajky olúpať.
Ak sa v recepte vyskytujú čerstvé paradajky, paprika, lečo a dokonca aj pretlak, nie je to na škodu. Sú nositeľom hmoty a prispievajú k zahusteniu guláša.
👉Podlievanie guláša: Voda, pivo alebo víno?
Všetky možnosti sú prijateľné a svojím dielom prispievajú k výslednej chuti. Pivo a víno sa používajú na podlievanie hustejších gulášov, ktoré sa podávajú napríklad s domácou knedľou. Na podlievanie gulášu, ktorý má mať podobu hustej “polievky”, sa používa voda.
Na podlievanie bravčového guláša je vhodnejšie pivo (aj tmavé pivo), na guláš z hovädziny alebo diviny je vhodnejšie suché červené víno. S podlievaním to netreba preháňať, pretože ako cibuľa, tak aj mäso a zelenina pustia svoje prirodzené šťavy.
Ak sa guláš už dlho varí a jeho konzistencia je stále redšia, ako inokedy, pripravili sme niekoľko dobrých tipov, ako guláš zahustiť - zemiakmi, škrobom, chlebom, cibuľou či zápražkou.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/238/41f1c726eef55b8c370d93ae89f26b.jpg)
Zdroj: pxhere.com
🥔Zemiaky: Patria do guláša?
Zemiaky nakrájané na kocky sa pridávajú približne polhodinu pre dovarením gulaša a majú guláš zahustiť.
Avšak, názory na ich prítomnosť sa rôznia. Podľa niektorých zemiaky do guláša nepatria a mali by byť súčasťou iba gulášovej polievky, iní na ne nedajú dopustiť a aj v guláši ich majú radi.
📌Koreniny a bylinky: Ktoré sa postarajú o delikátnu chuť guláša?
Najčastejšie používanými dochucovadlami v guláši sú: cibuľa, cesnak, rasca, mletá sladká červená paprika, mletá červená paprika pikant, čierne korenie, biele korenie, soľ, majoránka.
📝Naše najlepšie recepty na guláš
Aby sme nezostali len pri teórii, máme na Tastelist.sk aj niekoľko delikátnych receptov na rôzne guláše. Dobrú chuť!
Najlepší bravčový kotlíkový guláš
Zdroj: Canva
Najlepší maďarský guľáš
Kotlíkový guľáš z diviny
Zdroj: Youtube
Maďarský kotlíkový guláš
Zdroj: Pixabay
Maďarský kotlíkový guláš
Zdroj: Pixabay
Jelení guľáš
Zdroj: Canva
Najlepší srnčí guláš
Bravčový guláš s knedľou
PostupZdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...dobroty ,,starých materí,,
Baraní guľáš
Zdroj: Pixabay
Slepý guláš
Zdroj: FB - Recepty vaše a starej matere
Fazuľový guláš s klobásou
Zdroj: Youtube
Divinový kotlíkový guláš
Zdroj: Pixabay