Aké mäso na guláš je najlepšie? Poznáme správne pomery a kľúčové ingrediencie

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Aké mäso na guláš je najlepšie? Aký je správny pomer cibule a mäsa v guláši? A ako guláš zahustiť? Poďme si pripraviť ten najlepší guláš, ktorému sa nedá odolať.

REKLAMA

Tradičný guláš patrí k najznámejším jedlám a získal už množstvo receptových podôb. Spája výraznú chuť mäsa s bohatou a výraznou šťavou až omáčkou. Hoci nemá exkluzívnu podobu, nemožno mu uprieť čaro. Veď okolo akého iného pokrmu sa zíde nedočkavý zástup ľudí s miskou v ruke? Či už ide o varenie guláša v hrnci na sporáku pre rodinu alebo súťažný kotlíkový guláš, výsledok môže byť zakaždým iný a vždy vynikajúci. V čom tkvie tajomstvo dobrého guláša? Ide najmä o kvalitu surovín, dôkladnú prípravu a nenáhlenie sa. Začnime tým najdôležitejším – výberom mäsa na guláš.

Mäso: Aké mäso na guláš vybrať?

Guláš sa najčastejšie pripravuje z bravčového mäsa, hovädzieho mäsa a ich kombinácie. Okrem toho sú známe recepty na guláš z diviaka, daniela, hydiny či rýb.

Mäso by malo byť pred varením vykostené a nakrájané na rovnomerne veľké kúsky. Je však dôležité vybrať mäso prerastené väzivom a šľachami, ktoré si aj po niekoľkohodinovom dusení udrží svoj tvar, gulášu odovzdá nezameniteľnú chuť a uvoľní poctivú dávku kolagénu.

  • Aké bravčové mäso zvoliť na guláš? Najlepšie je bravčové plece. Ak sa použije bravčové stehno, kúsky mäsa môžu byť po dovarení tuhšie.
  • Aké hovädzie mäso vybrať na guláš? Výborný je guláš z hovädzej nožiny, ktorej sa zvykne hovoriť glejovka, kližka, kližina či močing. Ide o svalovinu z predkolenia nohy prerastenú väzivom. Varí sa dlhšie, no udrží si svoj tvar a dodáva gulášu výnimočne intenzívnu mäsovú chuť.
  • A aké mäso na kotlíkový guláš? Ideálom je kombinácia bravčového pliecka a hovädzej nožiny. Hovädzie mäso vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu, preto sa k nemu bravčové kúsky pridávajú až po 45 minútach.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Cibuľa: Koľko cibule dať do guláša?

Mnohí z nás už počuli o tom, že do poctivého gulášu patrí na 1 diel mäsa 1 diel cibule.

Avšak, pri všetkom tom receptovom ruchu sa zabudlo poznamenať, že ide o pomer objemu a nie hmostnosti. Ak sa na 1 kilogram mäsa pridá 1 kilogram cibule, guláš môže získať z cibule príliš sladkastú chuť, ktorá sa už nebude dať ničím zamaskovať.

Na 1 kg mäsa sa treba počítať s 0,5 - 0,6 kg cibule, čo je objemovo približne rovnaké množstvo.

Masť: Koľko masti pridať na kilogram mäsa?

Na 1 kg mäsa sa odporúča pridať do hrnca alebo kotlíka 100 - 150 g bravčovej masti. Má jednu kľúčovú vlastnosť – neprepaľuje sa.

Paprika a paradajky: Lečo alebo čerstvá zelenina?

Obe možnosti sú správne, závisí od toho, koľko času na prípravu gulášu máme a aká je sezóna. V lete, kedy sú papriky a paradajky priamo dostupné v záhradách, by bola škoda nedopriať si ich prirodzenú, slnkom zintenzívnenú chuť.

Nie každý má rád zvarené šupky z paradajok, máme preto postup, ako rýchlo a jednoducho paradajky olúpať.

Ak sa v recepte vyskytujú čerstvé paradajky, paprika, lečo a dokonca aj pretlak, nie je to na škodu. Sú nositeľom hmoty a prispievajú k zahusteniu guláša.

Podlievanie guláša: Voda, pivo alebo víno?

Všetky možnosti sú prijateľné a svojím dielom prispievajú k výslednej chuti. Pivo a víno sa používajú na podlievanie hustejších gulášov, ktoré sa podávajú napríklad s domácou knedľou. Na podlievanie gulášu, ktorý má mať podobu hustej “polievky”, sa používa voda

REKLAMA

Na podlievanie bravčového guláša je vhodnejšie pivo (aj tmavé pivo), na guláš z hovädziny alebo diviny je vhodnejšie suché červené víno. S podlievaním to netreba preháňať, pretože ako cibuľa, tak aj mäso a zelenina pustia svoje prirodzené šťavy. 

Ak sa guláš už dlho varí a jeho konzistencia je stále redšia, ako inokedy, pripravili sme niekoľko dobrých tipov, ako guláš zahustiť - zemiakmi, škrobom, chlebom, cibuľou či zápražkou.

Tastelist

Zdroj: pxhere.com

Zemiaky: Patria do guláša?

Zemiaky nakrájané na kocky sa pridávajú približne polhodinu pre dovarením gulaša a majú guláš zahustiť.

Avšak, názory na ich prítomnosť sa rôznia. Podľa niektorých zemiaky do guláša nepatria a mali by byť súčasťou iba gulášovej polievky, iní na ne nedajú dopustiť a aj v guláši ich majú radi.

Koreniny a bylinky: Ktoré sa postarajú o delikátnu chuť guláša?

Najčastejšie používanými dochucovadlami v guláši sú: cibuľa, cesnak, rasca, mletá sladká červená paprika, mletá červená paprika pikant, čierne korenie, biele korenie, soľ, majoránka.

Naše najlepšie recepty na guláš

Aby sme nezostali len pri teórii, máme na Tastelist.sk aj niekoľko delikátnych receptov na rôzne guláše. Dobrú chuť!

Najlepší bravčový kotlíkový guláš

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Recept na sedliacky bravčový guláš s lečom.
Recept na sedliacky bravčový guláš s lečom.

Zdroj: Canva

Najlepší maďarský guľáš

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Receptov na originálny maďarský guľáš je veľa. Za nás je ten pravý maďarský guľáš jemne štipľavý a krásne tmavý.
Receptov na originálny maďarský guľáš je veľa. Za nás je ten pravý maďarský guľáš jemne štipľavý a krásne tmavý.

Kotlíkový guľáš z diviny

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
240 min.
240 min.
Domáci kotlíkový guľáš podľa tohto receptu zaručí úspech každému kuchárovi. Skvelý na chatu alebo len tak doma.
Domáci kotlíkový guľáš podľa tohto receptu zaručí úspech každému kuchárovi. Skvelý na chatu alebo len tak doma.

Zdroj: Youtube

Maďarský kotlíkový guláš

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
120 min.
120 min.
Kotlíkový recept na guľáš.
Kotlíkový recept na guľáš.

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Maďarský kotlíkový guláš

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
120 min.
120 min.
Kotlíkový recept na guľáš.
Kotlíkový recept na guľáš.

Zdroj: Pixabay

Fazuľový guláš s klobásou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
90 min.
90 min.
Výborný guláš prirpavený z fazule a klobásy.
Výborný guláš prirpavený z fazule a klobásy.

Zdroj: Youtube

Divinový kotlíkový guláš

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
150 min.
150 min.
Chutný guláš z diviny .
Chutný guláš z diviny .

Zdroj: Pixabay

Hovädzí guláš

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Receptov na guláš je veľké množstvo. Ja som hľadala dlho, kým som našla ten správny. Pár úprav, pár zmien a teraz vám predstavujem môj recept, na náš obľúbený guláš.
Receptov na guláš je veľké množstvo. Ja som hľadala dlho, kým som našla ten správny. Pár úprav, pár zmien a teraz vám predstavujem môj recept, na náš obľúbený guláš.
REKLAMA

Maďarský guľáš

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
120 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
Postup
Mäso si nakájame na kocky. Cibuľu tiež nakrájame na malé kocky doležité je aby objem mňasa bol rovnaký ako je objem cibule. Najlepšie obe nakrájať do rovnakej misky :). V hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja 2-3pl oleja, potom na ňom speníme cibuľu a necháme ju skaramelizovať, pridáme nakrájané paradajky, paprikovú pastu sladkú a štipľavú papriku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť na paprikovo cibuľovú pastu. Základ máme hotový :). Pridáme mäso a restujeme 10 minút kým sa zatiahne z každej strany. Pridáme soľ, korenie, kmín a papriku, premiešajte a zalejte 500 ml vody. Zakryjeme a dusíme 60 minút. Hovädzie mäso udusíme do polomäka pridáme nasekanú papriku. Dobre premiešame, podľa potreby okoreníme a varíme do mäkka. Podávame s ryžou alebo knedľou. Majoránka sa pridáva až na samom konci. Dobrú chuť.
Mäso si nakájame na kocky. Cibuľu tiež nakrájame na malé kocky doležité je aby objem mňasa bol rovnaký ako je objem cibule. Najlepšie obe nakrájať do rovnakej misky :). V hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja 2-3pl oleja, potom na ňom speníme cibuľu a necháme ju skaramelizovať, pridáme nakrájané paradajky, paprikovú pastu sladkú a štipľavú papriku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť na paprikovo cibuľovú pastu. Základ máme hotový :). Pridáme mäso a restujeme 10 minút kým sa zatiahne z každej strany. Pridáme soľ, korenie, kmín a papriku, premiešajte a zalejte 500 ml vody. Zakryjeme a dusíme 60 minút. Hovädzie mäso udusíme do polomäka pridáme nasekanú papriku. Dobre premiešame, podľa potreby okoreníme a varíme do mäkka. Podávame s ryžou alebo knedľou. Majoránka sa pridáva až na samom konci. Dobrú chuť.

Gulášová polievka

Profilová fotka používateľa
muz_s_varechou 10 receptov
50 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
50 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
Postup
Na masti zapeníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú papriku, hovädzinu. Mäso hneď posolíme, pridáme rascu, mletú papriku a postrúhanú mrkvu s petržlenom. Keď je hovädzie mäso pripražené pridáme bravčové mäso. Poriadne premiešame a necháme zapražiť bravčovinu. Zalejeme vodou a varíme kým nie je mäso mäkké. Keď je mäso mäkké pridáme na kocky pokrájane zemiaky a po uvarení zemiakov pridáme pretlak. Dobrú chuť.
Na masti zapeníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú papriku, hovädzinu. Mäso hneď posolíme, pridáme rascu, mletú papriku a postrúhanú mrkvu s petržlenom. Keď je hovädzie mäso pripražené pridáme bravčové mäso. Poriadne premiešame a necháme zapražiť bravčovinu. Zalejeme vodou a varíme kým nie je mäso mäkké. Keď je mäso mäkké pridáme na kocky pokrájane zemiaky a po uvarení zemiakov pridáme pretlak. Dobrú chuť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA