6
dní
2
hod.
54
min.

Ako olúpať paradajky? Jednoduchý návod!

2 min. čítania

Opäť ste natrafili na recept, do ktorého idú olúpané paradajky? Šupka môže po zvarení pokaziť dojem z paradajkovej omáčky, preto je z niektorých receptov nemilosrdne vylúčená. Ako olúpať paradajky rýchlo, bez veľkej námahy a neporiadku? Máme pre vás overený postup v desiatich detailne popísaných krokoch.

REKLAMA

Lúpanie paradajok vyžaduje jednu nenáročnú kuchársku zručnosť. Ak si ju osvojíte, využijete ju nielen pri paradajkových polievkach a omáčkach na cestoviny, ale aj pri varení domáceho kečupu. Ak totiž potrebujete z paradajok získať hladkú zmes s jemnou textúrou, lúpaniu sa nevyhnete. Jednou z možností je paradajky rozštvrtiť a ostrým nožom zrezať šupky. To však prídete aj o niekoľko milimetrov šťavnatej dužiny a na kuchynskej linke si vyrobíte veľký neporiadok. Ďalšou možnosťou je hotový paradajkový pokrm prepasírovať cez husté sitko. Opäť značný neporiadok a tiež strata na surovinách. Dá sa na to ísť šikovne? Metódou, ktorá sa nazýva blanšírovanie si túto prácu perfektne uľahčíte.

Ako paradajky blanšírovať a olúpať?

  1. Paradajky zbavíme zelených stopiek a z opačnej strany ich narežeme ostrým nožíkom do kríža. Netreba zarezať hlboko, dôležité však je, aby bola prerezaná šupka.

  2. Do primerane veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme ju do varu. 

  3. Okrem toho si pripravíme aj druhú nádobu, v ktorej bude čo možno najviac studená alebo až ľadová voda.

  4. Pomocou dierovanej naberačky paradajky jednu za druhou opatrne vkladáme do hrnca s horúcou vodou. Dávame pozor, aby sme ich do hrnca nehádzali prudko.

  5. Po 20 - 30 sekundách paradajky naberačkou vyberieme z horúceho vodného kúpeľa a okamžite ich presunieme do nádoby so studenou vodou. Ak sú paradajky veľké a šupky hrubé, môžeme čas v horúcej vode zdvojnásobiť. Určite by to však nemalo trvať dlhšie ako 1 minútu.

  6. V studenej vode paradajky čaká šokové schladenie. Je to dôležitý krok, ktorý zastaví prestup tepla dužinou a mäknutie rajčín. Dužina nebude uvarená, zostáva pevná a pripravená na ďalšie spracovanie.

  7. Paradajky ponecháme v studenej vode, až kým nevychladnú.

  8. Po vychladnutí ich presunieme na utierku alebo do sitka, aby z nich odtiekla prebytočná voda.

  9. Šupka bude v mieste rezu do kríža skrútená. Stačí ju iba prstami, alebo pomocou nožíka zachytiť a zľahka zlúpnuť.
     
  10. Po blanšírovaní  je prepojenie šupky a dužiny narušené a paradajky tak jednoducho zbavíme celej šupky v priebehu pár sekúnd, bez poškodenia dužiny.
REKLAMA

Tastelist

Máme olúpané paradajky: Čo s nimi?

Blanšírovanie sa podarilo, môžeme sa smelo pustiť do varenia. Kde všade nájdu olúpané paradajky svoje uplatnenie?

  • Vďaka nim máte pripravený základ napríklad na skvelú paradajkovú omáčku.
  • Môžete si vyrobiť domácu paradajkovú salsu, kečup aj pretlak.
  • Alebo mäsové guľky v paradajkovej omáčke – tentokrát bez šupiek, ktoré sa zachytávali medzi zubami! To je dobrota, na ktorú nedáme dopustiť.
  • Vyskúšajte tiež španielske gazpacho, francúzsku špecialitu ratatouille alebo klasickú taliansku paradajkovú omáčku na pizzu, ktorú možno poznáte pod názvom sugo.

Paradajková omáčka s plnenou paprikou

Výborná omáčka na nedeľný obed

Ratatouille

Úprimne, aj ja som si myslela, že jedlo zložené iba zo zeleniny nemôže byť také dobré ako keď máme na tanieri mäso, ale opak je pravdou. Ratatouille sa stalo jedným z jedál, ktoré budem variť pravidelne.

Aký je váš najobľúbenejší recept, v ktorom hrajú paradajky bez šupiek hlavnú úlohu?

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA