Ako olúpať paradajky? S pomocou tohto návodu to pôjde rýchlo a bez neporiadku
22. 10. 2021
2 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/16/665158e190a857260bb347d496f434ab.jpg)
Opäť ste natrafili na recept, do ktorého idú olúpané paradajky? Šupka môže po zvarení pokaziť dojem z paradajkovej omáčky, preto je z niektorých receptov nemilosrdne vylúčená. Ako olúpať paradajky rýchlo, bez veľkej námahy a neporiadku? Máme pre vás overený postup v desiatich detailne popísaných krokoch.
Lúpanie paradajok vyžaduje jednu nenáročnú kuchársku zručnosť. Ak si ju osvojíte, využijete ju nielen pri paradajkových polievkach a omáčkach na cestoviny, ale aj pri varení domáceho kečupu. Ak totiž potrebujete z paradajok získať hladkú zmes s jemnou textúrou, lúpaniu sa nevyhnete. Jednou z možností je paradajky rozštvrtiť a ostrým nožom zrezať šupky. To však prídete aj o niekoľko milimetrov šťavnatej dužiny a na kuchynskej linke si vyrobíte veľký neporiadok. Ďalšou možnosťou je hotový paradajkový pokrm prepasírovať cez husté sitko. Opäť značný neporiadok a tiež strata na surovinách. Dá sa na to ísť šikovne? Metódou, ktorá sa nazýva blanšírovanie si túto prácu perfektne uľahčíte.
🍅Ako paradajky blanšírovať a olúpať?
- Paradajky zbavíme zelených stopiek a z opačnej strany ich narežeme ostrým nožíkom do kríža. Netreba zarezať hlboko, dôležité však je, aby bola prerezaná šupka.
- Do primerane veľkého hrnca nalejeme vodu a privedieme ju do varu.
- Okrem toho si pripravíme aj druhú nádobu, v ktorej bude čo možno najviac studená alebo až ľadová voda.
- Pomocou dierovanej naberačky paradajky jednu za druhou opatrne vkladáme do hrnca s horúcou vodou. Dávame pozor, aby sme ich do hrnca nehádzali prudko.
- Po 20 - 30 sekundách paradajky naberačkou vyberieme z horúceho vodného kúpeľa a okamžite ich presunieme do nádoby so studenou vodou. Ak sú paradajky veľké a šupky hrubé, môžeme čas v horúcej vode zdvojnásobiť. Určite by to však nemalo trvať dlhšie ako 1 minútu.
- V studenej vode paradajky čaká šokové schladenie. Je to dôležitý krok, ktorý zastaví prestup tepla dužinou a mäknutie rajčín. Dužina nebude uvarená, zostáva pevná a pripravená na ďalšie spracovanie.
- Paradajky ponecháme v studenej vode, až kým nevychladnú.
- Po vychladnutí ich presunieme na utierku alebo do sitka, aby z nich odtiekla prebytočná voda.
- Šupka bude v mieste rezu do kríža skrútená. Stačí ju iba prstami, alebo pomocou nožíka zachytiť a zľahka zlúpnuť.
- Po blanšírovaní je prepojenie šupky a dužiny narušené a paradajky tak jednoducho zbavíme celej šupky v priebehu pár sekúnd, bez poškodenia dužiny.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/16/e84fda998aa27b0a50f7fa14c04f5fb9.jpg)
📌Máme olúpané paradajky: Čo s nimi?
Blanšírovanie sa podarilo, môžeme sa smelo pustiť do varenia. Kde všade nájdu olúpané paradajky svoje uplatnenie?
- Vďaka nim máte pripravený základ napríklad na skvelú paradajkovú omáčku.
- Môžete si vyrobiť domácu paradajkovú salsu, kečup aj pretlak.
- Alebo mäsové guľky v paradajkovej omáčke – tentokrát bez šupiek, ktoré sa zachytávali medzi zubami! To je dobrota, na ktorú nedáme dopustiť.
- Vyskúšajte tiež španielske gazpacho, francúzsku špecialitu ratatouille alebo klasickú taliansku paradajkovú omáčku na pizzu, ktorú možno poznáte pod názvom sugo.
Paradajková omáčka s plnenou paprikou
Ratatouille
Jednoduchý domáci kečup
Zdroj: Youtube
Domáca paradajková šťava
Zdroj: Youtube
Domáci hustý paradajkový pretlak
Aký je váš najobľúbenejší recept, v ktorom hrajú paradajky bez šupiek hlavnú úlohu?