Ako zahustiť guláš, aby bol vždy dokonalý? Na túto záchranu nedáme dopustiť!
22. 10. 2021
5 min. čítania
![](https://eu.tastescdn.net/thumbor/C-QBFth4_gEhz4klZFYSMgBdrkA=/1050x0/sk/blog/34/304483c87340579ebc526d99c3d2ed72.jpg)
Guláš už rozvoniava celou domácnosťou a do kuchyne láka všetkých členov rodiny. Ak netrpezlivo čakáte, kedy sa dovarí, máme pre vás niekoľko tipov, ako zahustiť guláš, aby bola jeho konzistencia presne taká, akú máte radi.
Základom poctivého guláša sú kvalitné suroviny, kde netreba šetriť na množstve, ani sa snažiť oklamať pomery. Výsledok sa potom krásne rozplýva na jazyku. Kúsky mäsa sú mäkké a do šťavy sa premieta chuť a aróma mäsa, cibule, mletej červenej papriky a ďalších korenín, ktoré máte vo zvyku do guláša pridávať.
Domáci guláš máva rozmanité podoby a v každej rodine chutí tak trochu odlišne. Raz zo základu cítiť viac paradajok a paprík, inokedy prevažuje cibuľa a objavujú sa aj recepty, kde sa do guláša pridávajú zemiaky. Či už si pripravujete hovädzí guláš podľa rodinného receptu, guláš z diviny alebo varíte jednoduchšiu gulášovú polievku, potrebuje tú správnu hustotu.
Hovädzí guláš
Receptov na guláš je veľké množstvo. Ja som hľadala dlho, kým som našla ten správny. Pár úprav, pár zmien a teraz vám predstavujem môj recept, na náš obľúbený guláš.
Čo však robiť, ak je guláš riedky? A čo použiť na zahustenie guláša?
🥔Zemiaky
Zahustenie guláša zemiakmi patrí k najobľúbenejším spôsobom, pretože zemiak iba minimálne ovplyvňuje výslednú chuť a pôsobí prirodzene.
Na zahustenie sa môže použiť surový nastrúhaný zemiak, ktorý necháme v guláši uvariť a rozpadnúť. Alebo použijeme už vopred uvarené zemiaky, ktoré popučíme najemno a rozmiešame v guláši.
💨Škrob
Najrýchlejším spôsobom, ako zahustiť guláš je pridať do guláša škrob – kukuričný alebo zemiakový.
Škrob rozmiešame v menšom množstve vlažnej vody a vlejeme do guláša. Necháme prehriať, skontrolujeme hustotu a pridanie škrobu buď zopakujeme, alebo už onedlho servírujeme.
So škrobom to však netreba preháňať. Ak ho pridáme viac, ako gulášová omáčka potrebuje, spôsobí jej hrudkovanie. Hoci to nespoznáte na prvýkrát, ak si budete guláš neskôr zohrievať, môžu sa v ňom objaviť redšie a hustejšie miesta.
![Tastelist](https://eu.tastescdn.net/thumbor/rBocJUgHQMZ7cBdhQW0W_qwJiV8=/495x0/sk/blog/34/9e9dede7d8237823910d136cda741f22.jpg)
🍞Chlieb
Zahustenie guláša chlebom funguje! O tom vôbec netreba pochybovať. Dôležité je vedieť, ako na to.
Základom úspechu je starý tvrdý chlieb, ktorý zbavíme kôrok. Striedku chleba nakrájame nožom na kúsky alebo polámeme prstami. Pridáme do guláša, necháme pár minút povariť. Za ten čas sa chlieb rozpadne a guláš príjemne zahustí.
Pozor však – akonáhle do guláša pridáme chlieb, už nie je vhodný pre celiatikov.
🧅Cibuľa
Ako dokáže cibuľa zahustiť guláš? Výsledkom možno budete nadmieru prekvapení. V niektorých receptúrach je pomer mäsa a cibule veľmi vyrovnaný (až 1:1). Ak ste použili výrazne menej cibule ako mäsa, môžete pri zahusťovaní tento pomer čiastočne dorovnať. Ako na to? Aké je najlepšie mäso na guláš?
Cibuľu nakrájame nadrobno a osmažíme na menšom množstve masti do sklovita. Po zmäknutí ju zľahka potlačíme, aby z nej vznikla cibuľová kašička. Ak je guláš veľmi riedky, poprášime teplú popučenú cibuľu malým množstvom múky. Dávame pozor na to, aby sa cibuľa nepripiekla, inak odovzdá gulášu horkosť a nasladlosť.
Ak sa predsa len stane, že je guláš po pridaní cibuľovej kašičky mierne sladký, dodatočne ho dosolíme a pridáme jeden strúčik prelisovaného cesnaku.
🥫Zápražka
Na zahusťovanie guláša múkou sa pozerá tak trochu cez prsty. Prečo je tomu tak? O dobrom guláši sa hovorí, že jeho chuť sa zlepšuje každým prihrievaním. Pri použití múky sa môže stať, že predčasne skysne. Ak však viete, že väčšinu z guláša skonzumujete takmer hneď, nemusíte sa obávať ani klasickej zápražky.
Na troche masla (alebo masti) smažíme malé množstvo múky, až kým nechytí stredne hnedú farbu. Potom odoberieme jednu až dve naberačky z riedkeho guláša (bez mäsa), rozmiešame s múčnou zápražkou a v zápätí vrátime naspäť do hrnca. Zápražku sa nám takýmto spôsobom podarí rovnomerne rozmiešať behom chvíľky (bez hrudiek).
Ak máte pocit, že vášmu gulášu chýba k dokonalosti aj krajšia farba, môžete do hotovej tmavej zápražky pridať lyžičku mletej sladkej papriky. Zápražku s paprikou už viac nevarte, inak mletá paprika rýchlo stmavne a silno zhorkne. V horúcej zápražke však pustí krásnu farbu, ktorá okamžite zafarbí aj guláš.
Inšpirujte sa aj naším receptom na skvelý maďarský guláš!
Slepý guláš
Chutný, rýchly a jednoduchý tradičný recept slovenskej kuchyne. Existuje viacero verzií - mäsité, bezmäsité. Táto je s párkom.
Baraní guľáš
Vynikajúci kotlíkový guľáš nesmie chýbať na žiadnej záhradnej párty. Perfektne chutí s domácim chlebíkom.