Tradičné zemiakové lokše

REKLAMA

Vynikajúce lokše, ktoré môžete využiť ako prílohu alebo si ich natrieť chutným lekvárom či naplniť makovou plnkou.

  • 35Minút
  • 15Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
15
  • 500 zemiakov
  • 150 hladkej múky
  • soľ (podľa chuti)
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najprv si ošúpeme a uvaríme zemiaky (moja rada: nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné, cesto by vám mohlo rednúť, ale na cesto môžeme použiť aj zbytok zemiakovej kaše), potom ich necháme dobre vychladnúť a keď vychladnú, najemno ich nastrúhame (prípadne roztlačíme, alebo aj pomelieme).

2. Krok

Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli a spoločne to zamiesime tak, aby nám vzniklo elastické cesto. Z cesta si urobíme dlhší valec a ten pokrájame na hrubšie kolieska.

3. Krok

Každé koliesko na pomúčenom lopári/doske vyvaľkáme natenko a dávame ich postupne piecť. Zemiakové lokše pečieme na rozohriatej panvici bez pridania tuku a z každej strany, pokiaľ nebudú mať škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme priebežne od múky papierovým obrúskom (pretože spečená, čierna múka sa nám môže na lokše lepiť). Lokše sú hotové, môžeme ich hneď podávať.

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0
16 days ago

Vyzerá to krásne, ukladám