Domáce lekvárové perky s makom

REKLAMA

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

  • 60Minút
  • 25Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
25
  • 1 kg zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 400 g polohrubá múka Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • slivkový domáci lekvár na plnenie Pridané do
  • maslo rozpustené Pridané do
  • mak mletý na posypanie Pridané do
  • práškový cukor na posypanie Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Komentáre (1)

Valeria 3. 10. 2021

vydarené...mňam...

Podobné recepty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Klasické nadýchané palacinky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Briošky ako z detstva

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Dvojfarebné kysnuté rožky plnené lekvárom a nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Klasické nadýchané palacinky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Briošky ako z detstva
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Briošky ako z detstva

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

1157 receptov

Mäsité jedlá

479 receptov

Kuracie mäso

196 receptov

Lacné jedlá

638 receptov

Raňajky

432 receptov

Večera

1000 receptov

Pečivo

133 receptov

Dezert

865 receptov
Recipe author image Blazena_Sadovska

Domáce lekvárové perky s makom

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

60
Minút
25
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Ingrediencie
1 kg
zemiaky uvarené v šupke
400 g
polohrubá múka
1 Štipka
soľ
slivkový domáci lekvár na plnenie
maslo rozpustené
mak mletý na posypanie
práškový cukor na posypanie