REKLAMA

Domáce lekvárové perky s makom

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

REKLAMA
Najlepšie slovenské jedlá – Viac ako 30 overených receptov na obed aj večeru

Recept nájdeš v tomto článku

Najlepšie slovenské jedlá – Viac ako 30 overených receptov na obed aj večeru

Ingrediencie

porcií
25
  • 1 kg zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 400 g polohrubá múka Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • slivkový domáci lekvár na plnenie Pridané do
  • maslo rozpustené Pridané do
  • mak mletý na posypanie Pridané do
  • práškový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Komentáre (2)

Michal_Hradil 31. 8. 2023

Milujem!

Valeria 3. 10. 2021

vydarené...mňam...

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov