Domáce lekvárové perky s makom

REKLAMA

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

  • 60Minút
  • 25Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
25
  • 1 kg zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 400 g polohrubá múka Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • slivkový domáci lekvár na plnenie Pridané do
  • maslo rozpustené Pridané do
  • mak mletý na posypanie Pridané do
  • práškový cukor na posypanie Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0

vydarené...mňam...

Podobné recepty

Tradičné šúľance so strúhankou
Recept od prémiového používateľa
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravé slovenské slivkové gule

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Makové šúľance od babičky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Makové šúľance od babičky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Lieskovo - orieškové palacinky s banánom
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Lieskovo - orieškové palacinky s banánom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Šišky plnené nutellou
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Šišky plnené nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Tradičné šúľance so strúhankou
Recept od prémiového používateľa
Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Dukátové buchtičky s jahodovou pudingovou polevou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravé slovenské slivkové gule

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Makové šúľance od babičky
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Makové šúľance od babičky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Lieskovo - orieškové palacinky s banánom
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Lieskovo - orieškové palacinky s banánom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Šišky plnené nutellou
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Šišky plnené nutellou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

790 receptov

Dezert

670 receptov

Raňajky

328 receptov

Večera

676 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

480 receptov
Recipe author image Blazena_Sadovska

Domáce lekvárové perky s makom

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

60
Minút
25
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Ingrediencie
1 kg
zemiaky uvarené v šupke
400 g
polohrubá múka
1 Štipka
soľ
slivkový domáci lekvár na plnenie
maslo rozpustené
mak mletý na posypanie
práškový cukor na posypanie