Domáce lekvárové perky s makom

60 min
3
REKLAMA

Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...

60 min
3
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
25
  • 1 kg boiled potatoes with the skin on v1 Pridané do
  • 400 g polohrubá múka Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • plum jam v1 Pridané do
  • maslo rozpustené Pridané do
  • ground poppy seeds v3 Pridané do
  • práškový cukor na posypanie Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Cesto: Zemiaky v šupke si uvaríme deň dopredu, ošúpeme. Postrúhame na jemno, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Nemiesime dlho, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, pokrájame na obdĺžniky 6 x 12 cm. Do stredu položíme za malú lyžičku slivkového lekváru, preložíme na polovicu a vidličkou popritláčame okraje, aby sa pri varení neotvorili.

2. Krok

Do väčšieho hrnca dáme zovrieť vodu, ktorú osolíme a perky vkladáme po častiach, asi 15 kusov naraz, premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch povaríme asi 3-4 minúty a vyberieme. Pomastíme rozpusteným maslom. Hneď ich posypeme mletým makom a podľa chuti práškovým cukrom.

3. Krok

Na posypanie sa môžu použiť mleté orechy, tvaroh, každý podľa chuti.

4. Krok

Je to výborná slovenská pochúťka, ktorá mi pripomína detstvo a dnes chutí aj mojim synom.

5. Krok

Dobrú chuť!

Komentáre (1)

Valeria 3. 10. 2021

vydarené...mňam...

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Šaláty

122 receptov

Obed

1524 receptov

Mäsité jedlá

673 receptov

Lacné jedlá

792 receptov

Raňajky

516 receptov

Pečivo

198 receptov

Pre diabetikov

607 receptov