:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gNK1zlnxnNQ2UsCbOKwl/eb951beacd5e9ee0cc6879554b4158.jpeg)
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Šišky s jahodovou penou
Tradičné domáce šišky dozdobené jahodovou penou a jahodami.
Ingrediencie
- 250 g múka
- 20 g čerstvé droždie
- 50 g maslo rozpustené
- 2 pl práškový cukor
- 2 pl jahodový lekvár
- 150 ml mlieko
- 1 ks vajce
- 1 pl cukor
- 1 kl rum
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z citróna
- olej
- jahoda
- práškový cukor
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si pripravíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím. Kvások necháme 20 minút pracovať.
V miske vymiešame múku s rumom, citrónovou kôrou, soľou a žĺtkom. Nezabudneme pridať vypracovaný kvások. Vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a mierne lepivé. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 1,5 hodiny.
Medzitým ako cesto kysne, si pripravíme jahodovú penu. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielok. Potom pridáme cukor a vyšľaháme ho do peny. Sneh odstavíme zo sporáka a primiešame džem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou pohára z neho vykrajujeme kolieska. V strede urobíme priehlbinku a šišky necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť.
Šišky vyprážame v oleji tak, aby sa nedotýkali dna. Olej zahrievame pomaly. Pred vyprážaním urobíme opäť do šišky priehlbinku a vyprážame ich touto časťou dole, do zlatista.
Vypražené šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a dozdobíme jahodovou penou a jahodou.



:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/L3l7jKdXU5T3R01dxbLR/ec071380ac9d5bd767983c9430a016.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/8XtCLaUTYfQCW2RZWKXF/b54acd5f457aa932d06987fc7d6ae7.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/Ry7f0j9aBgEAn6tdNQhn/0ec6e096edf57e077d4d1be24e7c18.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/yNctwVsI67z1HyMHnt5V/67eb756a86d96d0f7112e227734ad64d.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KHoT_gdpTtMzShAwcDvs/52ff5263d66529ec85626225d1f925.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/cWJPFybVXHxH3nfyyTFX/8f17d92638cf07f278e87daf54ed2f.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/4Aocqu50ZIvporOlsi-O/9a24565aafe0680382254e561e029d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/FtxwMY1rilJsgIFDmK5v/a6a8da154f315810b85f0c0efa1f06bc.jpeg)












 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 