![Šišky s jahodovou penou Šišky s jahodovou penou](https://eu.tastescdn.net/thumbor/8P5JZwOcfhwWw81z43FZo3qEyOA=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/gNK1zlnxnNQ2UsCbOKwl/eb951beacd5e9ee0cc6879554b4158.jpeg)
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Šišky s jahodovou penou
Tradičné domáce šišky dozdobené jahodovou penou a jahodami.
Ingrediencie
- 250 g múka
- 20 g čerstvé droždie
- 50 g maslo rozpustené
- 2 pl práškový cukor
- 2 pl jahodový lekvár
- 150 ml mlieko
- 1 ks vajce
- 1 pl cukor
- 1 kl rum
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z citróna
- olej
- jahoda
- práškový cukor
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si pripravíme kvások. Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a droždím. Kvások necháme 20 minút pracovať.
V miske vymiešame múku s rumom, citrónovou kôrou, soľou a žĺtkom. Nezabudneme pridať vypracovaný kvások. Vypracujeme cesto, ktoré je vláčne a mierne lepivé. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť aspoň 1,5 hodiny.
Medzitým ako cesto kysne, si pripravíme jahodovú penu. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme bielok. Potom pridáme cukor a vyšľaháme ho do peny. Sneh odstavíme zo sporáka a primiešame džem.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou pohára z neho vykrajujeme kolieska. V strede urobíme priehlbinku a šišky necháme prikryté ešte chvíľu podkysnúť.
Šišky vyprážame v oleji tak, aby sa nedotýkali dna. Olej zahrievame pomaly. Pred vyprážaním urobíme opäť do šišky priehlbinku a vyprážame ich touto časťou dole, do zlatista.
Vypražené šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a dozdobíme jahodovou penou a jahodou.