Recepty zo zemiakov – Najlepšie slané aj sladké zemiakové jedlá na jednom mieste

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Zemiaky sú jednou z najobľúbenejších potravín a dôkazom toho sú aj nasledujúce recepty zo zemiakov. Presvedčia chuťou, sýtosťou aj univerzálnosťou. Ako teda vyzerajú top recepty zo zemiakov? Nech sa páči, tu sú!

REKLAMA

🥔Staré recepty zo zemiakov

Po udomácnení na slovenských poliach sa zemiaky stali v minulosti akokeby druhým chlebom. Vynaliezavé gazdinky dokázali zemiaky zahrnúť do hustých polievok, prívarkov a vytvoriť z nich plnohodnotné obedy, ktoré zasýtili celú rodinu. Mnohé z ľudových receptov sa vo svojej pôvodnej podobe (či s miernymi obmenami) zachovali dodnes. 

Medzi obľúbené recepty zo zemiakov patria najmä halušky, pirohy, džatky, lokše, úhrabky, strapačky či zemiaková kaša fučka. V spojení s kyslou kapustou, bryndzou, kyslou smotanou a slaninou tak taniere zaplnili lahodné zemiakové jedlá, ktoré patria k najtypickejším pre tradičnú slovenskú kuchyňu.

Najlepšie zemiaky na kyslo, tradičný recept

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
13
40 min.
13
Nenáročný recept na zemiaky na kyslo s kyslou smotanou. Tradičné slovenské jedlo na mnoho spôsobov, či už s fašírkou, klobáskou alebo vajíčkom, výber je na vás :)
Nenáročný recept na zemiaky na kyslo s kyslou smotanou. Tradičné slovenské jedlo na mnoho spôsobov, či už s fašírkou, klobáskou alebo vajíčkom, výber je na vás :)

Jednoduché bryndzové pirohy

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Spoľahlivý recept na bryndzové pirohy, ktorý sa jednoducho nedá pokaziť.
Spoľahlivý recept na bryndzové pirohy, ktorý sa jednoducho nedá pokaziť.

Najlepšie džatky

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
35 min.
35 min.
Vynikajúce jednoduché džatky. Ide o typické Slovenské jedlo, ktoré mnoho ľudí vôbec nepozná!
Vynikajúce jednoduché džatky. Ide o typické Slovenské jedlo, ktoré mnoho ľudí vôbec nepozná!

Bryndzové halušky so slaninou

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
50 min.
3
50 min.
3
Tradičné slovenské bryndzové halušky - ako sa robia u nás doma!
Tradičné slovenské bryndzové halušky - ako sa robia u nás doma!
REKLAMA

Tradičné zemiakové lokše

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
35 min.
2
35 min.
2
Najlepšie zemiakové lokše, ktoré môžete využiť ako prílohu alebo si ich natrieť chutným lekvárom či naplniť makovou plnkou.
Najlepšie zemiakové lokše, ktoré môžete využiť ako prílohu alebo si ich natrieť chutným lekvárom či naplniť makovou plnkou.

Domáce zemiakové lokše

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.
Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.

Strapačky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 637 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Halušky s kyslou kapustou
Halušky s kyslou kapustou

Bryndzové halušky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
45 min.
2
45 min.
2
Vyskúšajte si pripraviť tie najlepšie bryndzové halušky na Slovensku!
Vyskúšajte si pripraviť tie najlepšie bryndzové halušky na Slovensku!
REKLAMA

Úhrabky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 76 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou

Zemiakové pirohy

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
50 min.
2
50 min.
2
Postup
Zemiaky sme si deň vopred (alebo aspoň pár hodín vopred) uvarili v šupke a teraz ich očistíme a pretlačíme cez sitko alebo popučíme a pridáme k nich vajíčko, múku a soľ. Ak sa nám cesto zdá suché, môžeme pridať trošku vody. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Na plnku si usmažíme slaninu s cibuľou. Keď je cibuľa mäkká, pridáme nakrájané huby (môžu byť dubáky ale aj suchohríby, šampiňóny, kuriatka...) a restujeme. Do každého vykrojeného kruhu dáme lyžičku plnky a zavrieme na polkruh tak, aby sa nám pri varení piroh neotvoril. Varíme vo veľkom hrnci horúcej, osolenej vody dovtedy, kým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy sú hotové a môžeme ich servírovať.
Zemiaky sme si deň vopred (alebo aspoň pár hodín vopred) uvarili v šupke a teraz ich očistíme a pretlačíme cez sitko alebo popučíme a pridáme k nich vajíčko, múku a soľ. Ak sa nám cesto zdá suché, môžeme pridať trošku vody. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Na plnku si usmažíme slaninu s cibuľou. Keď je cibuľa mäkká, pridáme nakrájané huby (môžu byť dubáky ale aj suchohríby, šampiňóny, kuriatka...) a restujeme. Do každého vykrojeného kruhu dáme lyžičku plnky a zavrieme na polkruh tak, aby sa nám pri varení piroh neotvoril. Varíme vo veľkom hrnci horúcej, osolenej vody dovtedy, kým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy sú hotové a môžeme ich servírovať.

Tradičná zemiaková kaša fučka

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 637 receptov
45 min.
7
45 min.
7
Lacné jedlo starých mám. Fučka
Lacné jedlo starých mám. Fučka

Zdroj: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ

Chrumkavá haruľa na plechu

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
30 min.
14
30 min.
14
Recept na zemiakovú haruľu - zemiakovú placku.
Recept na zemiakovú haruľu - zemiakovú placku.

Zdroj: Canva

REKLAMA

👩‍🍳Zemiakové cesto ako základ tradičných sladkých receptov

Konzistencia uvarených popučených (alebo nastrúhaných) zemiakov je hutná, škrobová a lepivá. Jednoducho - výborný základ na kompaktné a súdržné cesto, z ktorého neujde žiadna náplň. Stačí pridať múku, štipku soli, vajce a rukami dôkladne vypracovať hladké cesto. Nemá síce objemový nárast ani pružnosť kysnutého cesta, po rozvaľkaní však drží svoj tvar a hustotu. 

Následne sa toto zemiakové cesto dá spracovať do úžasných sladkých jedál. Zo všetkých vyberáme najmä slivkové gule zo zemiakového cesta, plnené zemiakové pirohy, lekvárové perky, párance a makové šúľance

Slivkové gombóce podľa mojej mamy

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 83 receptov
30 min.
3
30 min.
3
Najlepšie slivkové gombóce sú väčšinou tie od našich mám❤ U mňa to platí tiež, lebo lepšie som zatiaľ ešte nikde inde nejedla. Verím, že aj keď máte ten svoj overený recept, vás týmto aspoň inšpirujem.
Najlepšie slivkové gombóce sú väčšinou tie od našich mám❤ U mňa to platí tiež, lebo lepšie som zatiaľ ešte nikde inde nejedla. Verím, že aj keď máte ten svoj overený recept, vás týmto aspoň inšpirujem.

Domáce slivkové knedle

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Rýchly recept na slivkové gule
Rýchly recept na slivkové gule

Zemiakové pirohy s ricottou a malinami

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 76 receptov
40 min.
2
40 min.
2
Postup
Z cesta vykrajujeme pomocou vykrajovačky väčšie kruhy, naplnila som 1ČL ricotta a maliny (buď čerstvé alebo mrazené) Náplň som nesladila (ale ak máš rád mega sladké kľudne si oslaď). Dať variť až keď voda vrie, uvarené vyplávajú na vrch, na tanieri som posypala makom, preliala maslom, práškový cukor a pridala som ešte ricottu. Dobru chuť 😘.
Z cesta vykrajujeme pomocou vykrajovačky väčšie kruhy, naplnila som 1ČL ricotta a maliny (buď čerstvé alebo mrazené) Náplň som nesladila (ale ak máš rád mega sladké kľudne si oslaď). Dať variť až keď voda vrie, uvarené vyplávajú na vrch, na tanieri som posypala makom, preliala maslom, práškový cukor a pridala som ešte ricottu. Dobru chuť 😘.

Domáce lekvárové perky s makom

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
3
60 min.
3
Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...
Moje výborné, domáce perky, ako ich robila aj moja babička a mamička...
REKLAMA

Makové šúľance od babičky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 76 receptov
50 min.
3
50 min.
3
Šúľance zo zemiakového cesta a polohrubej múky s bohatou posýpkou maku a cukru. Najlepšie makové šúlance, ktoré si môžete pripraviť.
Šúľance zo zemiakového cesta a polohrubej múky s bohatou posýpkou maku a cukru. Najlepšie makové šúlance, ktoré si môžete pripraviť.

Pravé slovenské slivkové gule

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Typický slovenský sladký recept? Predsa fit slivkové gule, ktoré chutia každému !
Typický slovenský sladký recept? Predsa fit slivkové gule, ktoré chutia každému !

Zemiakové párance recept

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
3
40 min.
3
Zemiakové párance s makom na sladko
Zemiakové párance s makom na sladko

Lekvárové perky so zemiakového cesta

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 76 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Zemiakové cesto, domáci lekvár
Zemiakové cesto, domáci lekvár
REKLAMA

Klasické univerzálne zemiakové cesto

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 637 receptov
30 min.
30 min.
Zemiakové cesto základný recept.
Zemiakové cesto základný recept.

Zdroj: pixabay

Bonus naviac – Recepty na mäkučké zemiakové pagáče:

Zemiakové pagáče

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
120 min.
2
120 min.
2
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.

Zemiakové pagáče zo špaldovej múky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Postup
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.

Hamburger pagáče

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
140 min.
2
140 min.
2
Počet porcií je 140. Naozaj si pochutíte.
Počet porcií je 140. Naozaj si pochutíte.
REKLAMA

🍟TOP recepty zo zemiakov ako skvelý obed či rýchla večera

A poďme na skok k súčasnej kuchyni. Zemiaky sú skvelou prílohou k mäsu – ako zemiakové pyré, pečené zemiaky, hranolky, zemiakový šalát, či nové varené zemiaky s cibuľkou a petržlenovou vňaťou, ... Okrem toho, že sa hodia k rôznym druhom mäsa, dokážu na seba prevziať aj dôležitejšiu úlohu – stať sa hlavnou ingredienciou chutného obeda alebo teplej večere. 

Ak máš po ruke jedno či dve kilá zemiakov a nevieš, čo zo zemiakov uvariť, dobrým nápadom môže byť niektorý z týchto chutných receptov – francúzske zemiaky, prekladané zemiaky, gratinované zemiaky, zemiakové placky či jednoduché opekané zemiaky so syrom. Už na prvý pohľad je tak jasné, že rýchla večera zo zemiakov môže mať veľa pôdob. Ide síce o pomerne lacné recepty zo zemiakov, no to im nič neuberá na chuti a výdatnosti.

Zemiakové placky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
30 min.
10
30 min.
10
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!

Zemiakovo cuketové placky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Zemiakovo cuketové placky s mozzarelou musíte vyskúšať !
Zemiakovo cuketové placky s mozzarelou musíte vyskúšať !

Zdroj: Youtube

Vynikajúce gratinované zemiaky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 637 receptov
80 min.
1
80 min.
1
Recept na skvelé zapekané zemiaky.
Recept na skvelé zapekané zemiaky.

Zdroj: Youtube

Najlepšie zemiakové placky s chrumkavým povrchom

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 83 receptov
30 min.
390
30 min.
390
Jednoduché a rýchle placky, do ktorých nejde ani múka, ani vajce a predsa sú úžasne chutné. Zvnútra jemné a zvonka chrumkavé 👌. Ja iné doma ani nerobím.
Jednoduché a rýchle placky, do ktorých nejde ani múka, ani vajce a predsa sú úžasne chutné. Zvnútra jemné a zvonka chrumkavé 👌. Ja iné doma ani nerobím.
REKLAMA

Francúzske zemiaky

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 66 receptov
90 min.
1
90 min.
1
Klasické francúzske zemiaky, na ktorých si rozhodne pochutíte. Kalorická minibomba, ktorú ideálne kombinovať so zdravšími raňajkami a večerou :)
Klasické francúzske zemiaky, na ktorých si rozhodne pochutíte. Kalorická minibomba, ktorú ideálne kombinovať so zdravšími raňajkami a večerou :)

Zemiakova polievka s hubami

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
20 min.
1
20 min.
1
Krémová polievka plná bohatej chuti je pripravené zo sezónnych húb, zemiakov a ochutená lahodnou smotanou na varenie.
Krémová polievka plná bohatej chuti je pripravené zo sezónnych húb, zemiakov a ochutená lahodnou smotanou na varenie.

Prekladané zemiaky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 637 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Rýchle a super chutné zemiaky
Rýchle a super chutné zemiaky

Zemiaky na smotane

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
45 min.
2
45 min.
2
Gratinované zapečené zemiaky na smotane
Gratinované zapečené zemiaky na smotane

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Pečené zemiaky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 76 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Chrumkavé pečené zemiaky s dresingom a ľahkým šalátikom
Chrumkavé pečené zemiaky s dresingom a ľahkým šalátikom

Opekané zemiaky s parmezánom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
2
35 min.
2
Opečené zemiaky - parmezán a bylinky mu dodajú výbornú chuť 😋. Či už ako príloha alebo samostatne s dresingom chutia 👌.
Opečené zemiaky - parmezán a bylinky mu dodajú výbornú chuť 😋. Či už ako príloha alebo samostatne s dresingom chutia 👌.

Zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
5
60 min.
5
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.

Francúzske zemiaky s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
70 min.
2
70 min.
2
Postup
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .
REKLAMA

Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
80 min.
1
80 min.
1
Postup
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.

Francúzske zemiaky

Profilová fotka používateľa
Sissa 4 receptov
130 min.
3
130 min.
3
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.

Kde nájsť ďalšiu inšpiráciu? Pozri naše výberovky:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA