![Jednoduché bryndzové pirohy Jednoduché bryndzové pirohy](https://eu.tastescdn.net/thumbor/ivMqE5-ns2qb7yOFyECxdjqat2g=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/UGgNOwsBY1n5WVQwZlOp/ae18ae15c33e5af633e3ae6f79de7e.jpeg)
Jednoduché bryndzové pirohy
Spoľahlivý recept na bryndzové pirohy, ktorý sa jednoducho nedá pokaziť.
Ingrediencie
- 600 g zemiakov
- 1 bryndzu
- 400 g polohrubá múka
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soľ
- 1⁄2 dcl mlieka
- 1 dcl voda
- slaninu
- kyslú smotanu
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si uvaríme zemiaky na kocky (v osolenej vode)
Uvarené zemiaky scedíme a pridáme k nim celú bryndzu. Všetko spolu popučíme na kašu
Na dosku na vaľkanie vysypeme múku a v strede spravíme jazierko. Buchneme tam 1 vajíčko a osolíme. Začneme s nožíkom miešať a priberať múku
Postupne pridávame do stredu mlieko a vodu tak, aby sme zmes udržiavali dostatočne vláčnu. Do cesta zamiešame aj polievkovú lyžicu zemiakovo-bryndzovej kaše
Hotové cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme na tenučké cesto (druhú zatiaľ prikryjeme, aby cesto neoschlo)
Do veľkého hrnca postavíme vodu na pirohy
Z cesta vykrajujeme pohárom kruhy, do ktorých dávame po 1 lyžičke zemiakovo-bryndzovej zmesi. Kruhy preložíme, uzavrieme, spravíme ozdobné zárezy vidličkou a ukladáme na pomúčený tanier
Keď voda vrie, pridáme do nej 1,5 lyžičky soli a hodíme tam všetky pirohy naraz. Varíme cca 13 minút, sem tam premiešame (keď nemáte tak veľký hrniec, varte pirohy na 2 dávky)
Medzitým popražíme na kocky nakrájanú slaninku
Keď sú pirohy hotové, scedíme ich, premiestnime do veľkej misky a polejeme výpekom zo slaninky
Servírujeme s kúskami slaniny a lyžicou kyslej smotany
Komentáre (2)
ukladám, recept ako od maminky :D
Koľko gramovú bryndzu dávate na 1kg zemiakov? 125 alebo 250g