Lekvárové perky so zemiakového cesta
Zemiakové cesto, domáci lekvár
- 60Minút
- 5Počet porcií
Ingrediencie
- 5 kúsok stredne veľké zemiaky
- 400 g polohrubá múka
- 2 ks vajec
- štipka soli
Postup
Zemiaky uvaríme do mäkka, ošúpeme a vychladnuté nastrúhame na hrubo (ideálne je uvariť si zemiaky deň vopred).
K zemiakom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto, tak aby sa nám nelepilo na prsty, ale pozor nesmie byť ani príliš hutné (pretože, keď pridáte viac múky, ako je potrebné budú po uvarení perky tvrdé).
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 1 cm hrubý plát a už len vykrajujeme tvar, aký chceme mať, naplníme lekvárom, okraje dobre postláčame a dáme variť do vriacej vody. Varíme asi 4 minúty, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové podávame s mletým makom, maslom a vypečenou slaninkou 👌
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Lekvárové perky so zemiakového cesta
Zemiakové cesto, domáci lekvár
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/k6G7DMecKgX2zRa8d4IC/b4668f22f7a44b519d3521ffc6d7969d.jpeg)
Zemiaky uvaríme do mäkka, ošúpeme a vychladnuté nastrúhame na hrubo (ideálne je uvariť si zemiaky deň vopred).
K zemiakom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto, tak aby sa nám nelepilo na prsty, ale pozor nesmie byť ani príliš hutné (pretože, keď pridáte viac múky, ako je potrebné budú po uvarení perky tvrdé).
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na 1 cm hrubý plát a už len vykrajujeme tvar, aký chceme mať, naplníme lekvárom, okraje dobre postláčame a dáme variť do vriacej vody. Varíme asi 4 minúty, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Hotové podávame s mletým makom, maslom a vypečenou slaninkou 👌