Zemiakové pagáče

REKLAMA

Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.

  • 120Minút
  • 20Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
20

Kvášok

  • 50 čerstvé droždie
  • 150 ml vlažné mlieko
  • kávová lyžička kryštálový cukor

Cesto (300ml - 1 hrnček)

  • hrnčeky hladká múka špeciál
  • hrnčeky postrúhané uvarené zemiaky v šupke
  • hrnček rastlinný olej
  • kus vajce
  • tsp soľ
  • 450 ml vlažné mlieko

Na potretie

  • kus vajce
  • soľ

Na povrch

  • sezam
  • kmín
  • postrúhaný tvrdý syr
REKLAMA

Postup

1. Krok

Kvások: vo vlažnom mlieku rozpustíme kávovú lyžičku cukru, rozdrobíme droždie, dobre rozmiešame a necháme vzísť kvások asi 10-15 minút.

2. Krok

1 hrnček - 300 ml Do misy preosejeme 4 hrnčeky múky, pridáme na jemno postrúhané zemiaky, ktoré sme uvarili v šupke, (šupku odstránime) olej, rozšľahané vajce, soľ, kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vymiesime polotuhé cesto pomocou mixéra, robota alebo ručne, prikryjeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.

3. Krok

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky priemer 5 cm vykrajujeme kolieska, nožom urobíme mriežku. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom, ukladáme s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Každý pagáč potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, syrom. Na plechu necháme podkysnúť asi 15 minút. Upečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, pri teplote 200°C. Celkovo som mala 3 plechy.

4. Krok

Necháme vychladnúť a podávame. Sú výborné, jemnučké, ľahké. Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0
15 days ago

Idem do toho a zrobim čim skôr.