Slané vianočné pečivo: Recepty pre dokonalú atmosféru

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Po všetkých sladkých receptoch je čas na chrumkavé slané vianočné pečivo. Také, ktoré sa z podnosov rozchytá ešte skôr, ako stihne vychladnúť. Poteš svojich blízkych slanými pochúťkami na rozmanité spôsoby a spestri nimi sviatočný stôl.

REKLAMA

Je pravdou, že pri vianočnom pečení sa orientujeme najmä na sladké pečivo a zákusky. Sviatočný stôl však znesie všetky chute – tradičné, exotické, sladké, kyslé i slané. Slané vianočné pečivo môže mať rôzne podoby. Najčastejšie sa pripravuje z kysnutého, lístkového a maslového cesta. Zaujímavú chuť a rozmanitosť mu dodávajú ďalšie prísady, preto sa aj jedno univerzálne cesto môže premeniť na slané paličky, kolieska, trojuholníčky či vykrajované praclíky – zakaždým dochutené inými koreninami, syrmi či bylinkami. 

Slané praclíky

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná slaná pochúťka
Výborná slaná pochúťka

Jednoduché trvácne slané pečivo – klasika, ktorá nesklame

Ak chceš pripraviť trvácne slané pečivo nenáročné na uskladnenie, odporúčame zamerať sa na recepty, v ktorých nefiguruje šunka ani kvasnice. Dobrou voľbou je slané maslové cesto, z ktorého sa po rozvaľkaní dajú vykrajovať kolieska, hríbiky, srdiečka, hviezdičky, praclíky, alebo ho iba nožom nakrájať na paličky. 

Na jeho prípravu stačia 4 ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g kyslej smotany a 1 lyžička soli

Vypracujeme z nich cesto, ktoré necháme pár hodín postáť v chladničke. Rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame alebo vykrajujeme formičkami. Jednotlivé kúsky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na dozdobenie a zároveň zlepšenie chuti sa používa rasca, sezam, ľanové semienka, mak, kúsky orechov a sypké koreniace zmesi (napríklad pizza korenie). Hotové slané pečivo je dokonalé k vínu a večernej sviatočnej pohode.

Za vyskúšanie stoja tiež tieto výborné slané praclíky – so strúhaným tvrdým syrom v ceste.

Slané praclíky

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná slaná pochúťka
Výborná slaná pochúťka

Vianočné pagáče – šťavnaté a jemné

Slané pagáče sú tradičnou pochúťkou v mnohých slovenských rodinách. Pečú sa pagáče oškvarkové, zemiakové, syrové. Z kysnutého cesta, aj bez kysnutia. Máme radi ich jemnosť, mäkkosť a šťavnatosť. Ich príprava je trošku náročnejšia, najmä ak treba cesto viackrát rozvaľkať a preložiť. Výsledok však vždy stojí za to! Po dopečení takmer okamžite miznú z ešte horúceho plechu.
 
Vyskúšaj výborné syrové pagáče doplnené o detailný postup spracovania.

REKLAMA

Syrové pagáčiky

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Najlepšie syrové pagáčiky, aké som kedy jedla. Neváhaj a vyskúšaj ich aj ty!
Najlepšie syrové pagáčiky, aké som kedy jedla. Neváhaj a vyskúšaj ich aj ty!

Tieto zemiakové pagáče sú jemné ako obláčik. Pripravené podľa tradičnej receptúry potešia každého člena rodiny.

Zemiakové pagáče

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.

Ďalší tip na zemiakové pagáče, tentokrát s použitím špaldovej múky.

Zemiakové pagáče zo špaldovej múky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.3/5
Počet hodnotení: 11
4.3
90 min.
Hodnotenie: 4.3/5
Počet hodnotení: 11
4.3
Postup
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.

Slané vianočné pečivo pre náročných

Áno, presne tak by sa dalo charakterizovať slané trojuholníkové pečivo z kysnutého cesta, známe ako trojhranky. Spája v sebe množstvo obľúbených chutí. Základom je kysnuté cesto, ktoré sa po vykysnutí rozdelí do niekoľkých bochníkov. Každý bochník sa rozvaľká na tenší rovnomerný plát, potrie sa pripravenou plnkou (syrová, salámová, klobásová, cesnaková, kečupová, ...) a zroluje do rolády, Roláda sa rozkrája striedavo šikmým rezom na typické “trojuholníčky”. Po upečení tak jednotlivé kúsky nadobudnú zaujímavý tvar a priam lákajú na ochutnanie.
 
Pozri si napríklad plnené trojuholníky – zaujímavý recept na kysnuté slané pečivo.

Plnené trojuholníky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 331 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.
REKLAMA

Jemná striedka, chrumkavé okraje a intenzívna cesnaková chuť a vôňa - perfektná trojica vlastností v podaní trojhraniek.

Cesnakové trojhranky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.

Na podobnom nápade, ako kysnuté trojuholníky, sú už niekoľkým generáciám známe aj plnené slané rožky. Ich základ tvorí kysnuté cesto a chuťovo vyladená plnka, zvyčajne so syrmi, šunkou, slaninkou alebo bryndzou. Rozvaľkaný kruh z vykysnutého cesta sa rozdelí stredom na polovicu, potom na štvrtiny, osminy šesťnástiny. Cesto potrieme plnkou a každý trojuholník smerom od vonkajšej hrany zatočíme smerom k úzkemu cípu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo rascou a šup s plným plechom do rúry.
 
Neprehliadni recept na plnené slané rožteky, ktoré nielenže výborne vyzerajú, ešte lepšie chutia!

Plnené slané rožteky

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).

Tip na nekysnuté slané pečivo? Z lístkového cesta bude hotové raz-dva

Málo času a Vianoce za dverami? Tieto slané pochúťky sa dajú pripraviť kedykoľvek, stačí mať po ruke balenie rozmrazeného lístkového cesta. Vďačné, všestranné a príjemne krehké pečivo z lístkového cesta poteší malých i veľkých, bez rozdielu veku. Menej času v kuchyni = viac času s rodinou pri sviatočnom spoločnom stole!

Stávkou na istotu sú dobre známe pizzové paličky aj pizzové slimáčiky.

Pizza slimáky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.

Aké slané vianočné pečivo je najobľúbenejšie u vás doma? Pridaj sa k Tastelist a podeľ sa s nami o tvoje obľúbené recepty.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA