Slané vianočné pečivo: Recepty pre dokonalú atmosféru

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Po všetkých sladkých receptoch je čas na chrumkavé slané vianočné pečivo. Také, ktoré sa z podnosov rozchytá ešte skôr, ako stihne vychladnúť. Poteš svojich blízkych slanými pochúťkami na rozmanité spôsoby a spestri nimi sviatočný stôl.

REKLAMA

Je pravdou, že pri vianočnom pečení sa orientujeme najmä na sladké pečivo a zákusky. Sviatočný stôl však znesie všetky chute – tradičné, exotické, sladké, kyslé i slané. Slané vianočné pečivo môže mať rôzne podoby. Najčastejšie sa pripravuje z kysnutého, lístkového a maslového cesta. Zaujímavú chuť a rozmanitosť mu dodávajú ďalšie prísady, preto sa aj jedno univerzálne cesto môže premeniť na slané paličky, kolieska, trojuholníčky či vykrajované praclíky – zakaždým dochutené inými koreninami, syrmi či bylinkami. 

Jednoduché trvácne slané pečivo – klasika, ktorá nesklame

Ak chceš pripraviť trvácne slané pečivo nenáročné na uskladnenie, odporúčame zamerať sa na recepty, v ktorých nefiguruje šunka ani kvasnice. Dobrou voľbou je slané maslové cesto, z ktorého sa po rozvaľkaní dajú vykrajovať kolieska, hríbiky, srdiečka, hviezdičky, praclíky, alebo ho iba nožom nakrájať na paličky. 

Na jeho prípravu stačia 4 ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g kyslej smotany a 1 lyžička soli

Vypracujeme z nich cesto, ktoré necháme pár hodín postáť v chladničke. Rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame alebo vykrajujeme formičkami. Jednotlivé kúsky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na dozdobenie a zároveň zlepšenie chuti sa používa rasca, sezam, ľanové semienka, mak, kúsky orechov a sypké koreniace zmesi (napríklad pizza korenie). Hotové slané pečivo je dokonalé k vínu a večernej sviatočnej pohode.

Za vyskúšanie stoja tiež tieto výborné slané praclíky – so strúhaným tvrdým syrom v ceste.

Vianočné pagáče – šťavnaté a jemné

Slané pagáče sú tradičnou pochúťkou v mnohých slovenských rodinách. Pečú sa pagáče oškvarkové, zemiakové, syrové. Z kysnutého cesta, aj bez kysnutia. Máme radi ich jemnosť, mäkkosť a šťavnatosť. Ich príprava je trošku náročnejšia, najmä ak treba cesto viackrát rozvaľkať a preložiť. Výsledok však vždy stojí za to! Po dopečení takmer okamžite miznú z ešte horúceho plechu.
 
Vyskúšaj výborné syrové pagáče doplnené o detailný postup spracovania.

REKLAMA

Tieto zemiakové pagáče sú jemné ako obláčik. Pripravené podľa tradičnej receptúry potešia každého člena rodiny.

Ďalší tip na zemiakové pagáče, tentokrát s použitím špaldovej múky.

Slané vianočné pečivo pre náročných

Áno, presne tak by sa dalo charakterizovať slané trojuholníkové pečivo z kysnutého cesta, známe ako trojhranky. Spája v sebe množstvo obľúbených chutí. Základom je kysnuté cesto, ktoré sa po vykysnutí rozdelí do niekoľkých bochníkov. Každý bochník sa rozvaľká na tenší rovnomerný plát, potrie sa pripravenou plnkou (syrová, salámová, klobásová, cesnaková, kečupová, ...) a zroluje do rolády, Roláda sa rozkrája striedavo šikmým rezom na typické “trojuholníčky”. Po upečení tak jednotlivé kúsky nadobudnú zaujímavý tvar a priam lákajú na ochutnanie.
 
Pozri si napríklad plnené trojuholníky – zaujímavý recept na kysnuté slané pečivo.

REKLAMA

Jemná striedka, chrumkavé okraje a intenzívna cesnaková chuť a vôňa - perfektná trojica vlastností v podaní trojhraniek.

Na podobnom nápade, ako kysnuté trojuholníky, sú už niekoľkým generáciám známe aj plnené slané rožky. Ich základ tvorí kysnuté cesto a chuťovo vyladená plnka, zvyčajne so syrmi, šunkou, slaninkou alebo bryndzou. Rozvaľkaný kruh z vykysnutého cesta sa rozdelí stredom na polovicu, potom na štvrtiny, osminy šesťnástiny. Cesto potrieme plnkou a každý trojuholník smerom od vonkajšej hrany zatočíme smerom k úzkemu cípu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo rascou a šup s plným plechom do rúry.
 
Neprehliadni recept na plnené slané rožteky, ktoré nielenže výborne vyzerajú, ešte lepšie chutia!

Tip na nekysnuté slané pečivo? Z lístkového cesta bude hotové raz-dva

Málo času a Vianoce za dverami? Tieto slané pochúťky sa dajú pripraviť kedykoľvek, stačí mať po ruke balenie rozmrazeného lístkového cesta. Vďačné, všestranné a príjemne krehké pečivo z lístkového cesta poteší malých i veľkých, bez rozdielu veku. Menej času v kuchyni = viac času s rodinou pri sviatočnom spoločnom stole!

Stávkou na istotu sú dobre známe pizzové paličky aj pizzové slimáčiky.

Aké slané vianočné pečivo je najobľúbenejšie u vás doma? Pridaj sa k Tastelist a podeľ sa s nami o tvoje obľúbené recepty.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA