Slané vianočné pečivo – Vynikajúce chuťovky, ktoré miznú z podnosov expresne rýchlo

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Po všetkých sladkých receptoch je čas na chrumkavé slané vianočné pečivo. Také, ktoré sa z podnosov rozchytá ešte skôr, ako stihne vychladnúť. Poteš svojich blízkych slanými pochúťkami na rozmanité spôsoby a spestri nimi sviatočný stôl.

REKLAMA

Krátky prehľad:

Je pravdou, že pri vianočnom pečení sa orientujeme najmä na sladké pečivo a zákusky. Sviatočný stôl však znesie všetky chute – tradičné, exotické, sladké, kyslé i slané. Slané vianočné pečivo môže mať rôzne podoby. Najčastejšie sa pripravuje z kysnutého, lístkového a maslového cesta.

Zaujímavú chuť a rozmanitosť mu dodávajú ďalšie prísady, preto sa aj jedno univerzálne cesto môže premeniť na slané paličky, kolieska, trojuholníčky či vykrajované praclíky – zakaždým dochutené inými koreninami, syrmi či bylinkami. 

🥨Jednoduché slané pečivo – klasika, ktorá nesklame

Ak chceš pripraviť trvácne slané pečivo nenáročné na uskladnenie, odporúčame zamerať sa na recepty, v ktorých nefiguruje šunka ani kvasnice. Dobrou voľbou je slané maslové cesto, z ktorého sa po rozvaľkaní dajú vykrajovať kolieska, hríbiky, srdiečka, hviezdičky, praclíky, alebo ho iba nožom nakrájať na paličky. 

Na jeho prípravu stačia 4 ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky, 250 g masla, 250 g kyslej smotany a 1 lyžička soli

Vypracujeme z nich cesto, ktoré necháme pár hodín postáť v chladničke. Rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame alebo vykrajujeme formičkami. Jednotlivé kúsky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na dozdobenie a zároveň zlepšenie chuti sa používa rasca, sezam, ľanové semienka, mak, kúsky orechov a sypké koreniace zmesi (napríklad pizza korenie). Hotové slané pečivo je dokonalé k vínu a večernej sviatočnej pohode.

Za vyskúšanie stoja tiež tieto výborné slané praclíky – so strúhaným tvrdým syrom v ceste.

Slané praclíky

Profilová fotka používateľa
30 min.
249
30 min.
249
Výborná slaná pochúťka
Výborná slaná pochúťka

REKLAMA

Syrové tyčinky

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
20 min.
2
20 min.
2
Chrumkavé syrové tyčinky, ktoré potešia každú návštevu. Ak sa ti nechce v kuchyni stráviť polovicu doobedia, tento recept je pre teba.
Chrumkavé syrové tyčinky, ktoré potešia každú návštevu. Ak sa ti nechce v kuchyni stráviť polovicu doobedia, tento recept je pre teba.

Rýchle bryndzové tyčinky

Profilová fotka používateľa
Iwa 483 receptov
30 min.
9
30 min.
9
Rýchle a chutné bryndzové tyčinky sa hodia na každú príležitosť. Podľa chuti ich môžete posypať rascou, soľou, sézamom.
Rýchle a chutné bryndzové tyčinky sa hodia na každú príležitosť. Podľa chuti ich môžete posypať rascou, soľou, sézamom.

Zdroj: Facebook - Báječná vareška

Rýchle domáce pizza tyčinky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
4
60 min.
4
Domáce pizzové tyčinky.
Domáce pizzové tyčinky.

Zdroj: Youtube

⭐Vianočné pagáče – to najlepšie slané pečivo!

Slané pagáče sú tradičnou pochúťkou v mnohých slovenských rodinách. Pečú sa pagáče oškvarkové, zemiakové, syrové. Z kysnutého cesta, aj bez kysnutia. Máme radi ich jemnosť, mäkkosť a šťavnatosť. Ich príprava je trošku náročnejšia, najmä ak treba cesto viackrát rozvaľkať a preložiť. Výsledok však vždy stojí za to! Po dopečení takmer okamžite miznú z ešte horúceho plechu.
 
Vyskúšaj výborné syrové pagáče doplnené o detailný postup spracovania.

Syrové pagáčiky

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
9
60 min.
9
Najlepšie syrové pagáčiky, aké som kedy jedla. Neváhaj a vyskúšaj ich aj ty!
Najlepšie syrové pagáčiky, aké som kedy jedla. Neváhaj a vyskúšaj ich aj ty!
REKLAMA

Skvelé pagáče s plesňovým syrom

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 91 receptov
60 min.
9
60 min.
9
Pagáče sú hádam najobľúbenejšie slané pečivo v domácnostiach. Je na ne naozaj strašne veľa receptov, no predsa ich nikdy nie je dosť🙂 Tieto pagáčiky so syrom s modrou plesňou sú jednoducho úžasne chutné a miznú už z plechu ešte za tepla😉
Pagáče sú hádam najobľúbenejšie slané pečivo v domácnostiach. Je na ne naozaj strašne veľa receptov, no predsa ich nikdy nie je dosť🙂 Tieto pagáčiky so syrom s modrou plesňou sú jednoducho úžasne chutné a miznú už z plechu ešte za tepla😉

Syrovo- šunkové prekladané pagáče

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 91 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Veľmi jednoduché a rýchle prekladanie bez čakania. Takýmto spôsobom ste určite pagáče ešte nerobili. Tieto lístkujúce pagáče sú málo prácne a výsledok je fantasticky chutný!
Veľmi jednoduché a rýchle prekladanie bez čakania. Takýmto spôsobom ste určite pagáče ešte nerobili. Tieto lístkujúce pagáče sú málo prácne a výsledok je fantasticky chutný!

Lístkujúce syrové pagáčiky

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 91 receptov
90 min.
61
90 min.
61
Kto by nemal rád pagáčiky? Pri týchto pagáčikoch máte zaručenú nielen chuť, ale aj lístkovanie👍
Kto by nemal rád pagáčiky? Pri týchto pagáčikoch máte zaručenú nielen chuť, ale aj lístkovanie👍

Tieto zemiakové pagáče sú jemné ako obláčik. Pripravené podľa tradičnej receptúry potešia každého člena rodiny.

Zemiakové pagáče

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
120 min.
3
120 min.
3
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.
Výborné, nadýchané pagáče, ktoré piekla ešte moja babička.
REKLAMA

Prekladané zemiakové pagáče

Profilová fotka používateľa
Iwa 483 receptov
90 min.
5
90 min.
5
Jednohubka k večernému filmu alebo na oslavu. Výborné zemiakové pagáče posypané ľanom, sezamom, rascou alebo postrúhaným syrom.
Jednohubka k večernému filmu alebo na oslavu. Výborné zemiakové pagáče posypané ľanom, sezamom, rascou alebo postrúhaným syrom.

Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.

Ďalší tip na zemiakové pagáče, tentokrát s použitím špaldovej múky.

Zemiakové pagáče zo špaldovej múky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Postup
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.

Fantastické smotanové pagáče

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 91 receptov
60 min.
118
60 min.
118
Výborné lístkujúce pagáčiky s fajnovou chuťou a vláčnosťou smotany a jemnej chuti masla😍Takéto pečivko chutí vždy a všade a preto sa hodí jednoducho na každú príležitosť.
Výborné lístkujúce pagáčiky s fajnovou chuťou a vláčnosťou smotany a jemnej chuti masla😍Takéto pečivko chutí vždy a všade a preto sa hodí jednoducho na každú príležitosť.

Najlepšie bryndzové pagáče

Profilová fotka používateľa
Iwa 483 receptov
40 min.
4
40 min.
4
Vynikajúce domáce bryndzové pagáče, ktoré pripravíte bez kysnutia.
Vynikajúce domáce bryndzové pagáče, ktoré pripravíte bez kysnutia.

Zdroj: Facebook - RECEPTY - Varené, pečené, smažené

REKLAMA

Tvarohové pagáče

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
120 min.
10
120 min.
10
Babičkine tvarohové pagáče.
Babičkine tvarohové pagáče.

Zdroj: pixabay

Najlepšie škvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
90 min.
180
90 min.
180
Domáce škvarkové pagáče ako od babičky.
Domáce škvarkové pagáče ako od babičky.

Zdroj: Facebook

Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
661
40 min.
661
Receptov na zdravé a chrumkavé oškvarkové pagáče je mnoho. Vyskúšajte tento a neoľutujete :)
Receptov na zdravé a chrumkavé oškvarkové pagáče je mnoho. Vyskúšajte tento a neoľutujete :)

🥐Slané vianočné pečivo pre náročných

Áno, presne tak by sa dalo charakterizovať slané trojuholníkové pečivo z kysnutého cesta, známe ako trojhranky. Spája v sebe množstvo obľúbených chutí. Základom je kysnuté cesto, ktoré sa po vykysnutí rozdelí do niekoľkých bochníkov. Každý bochník sa rozvaľká na tenší rovnomerný plát, potrie sa pripravenou plnkou (syrová, salámová, klobásová, cesnaková, kečupová, ...) a zroluje do rolády, Roláda sa rozkrája striedavo šikmým rezom na typické “trojuholníčky”. Po upečení tak jednotlivé kúsky nadobudnú zaujímavý tvar a priam lákajú na ochutnanie.
 
Pozri si napríklad plnené trojuholníky – zaujímavý recept na kysnuté slané pečivo.

Plnené trojuholníky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
120 min.
4
120 min.
4
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.
REKLAMA

Jemná striedka, chrumkavé okraje a intenzívna cesnaková chuť a vôňa - perfektná trojica vlastností v podaní trojhraniek.

Cesnakové trojhranky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 57 receptov
60 min.
8
60 min.
8
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.

Na podobnom nápade, ako kysnuté trojuholníky, sú už niekoľkým generáciám známe aj plnené slané rožky. Ich základ tvorí kysnuté cesto a chuťovo vyladená plnka, zvyčajne so syrmi, šunkou, slaninkou alebo bryndzou. Rozvaľkaný kruh z vykysnutého cesta sa rozdelí stredom na polovicu, potom na štvrtiny, osminy šesťnástiny. Cesto potrieme plnkou a každý trojuholník smerom od vonkajšej hrany zatočíme smerom k úzkemu cípu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom alebo rascou a šup s plným plechom do rúry.
 
Neprehliadni recept na plnené slané rožteky, ktoré nielenže výborne vyzerajú, ešte lepšie chutia!

Plnené slané rožteky

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
90 min.
81
90 min.
81
Postup
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).

Plnené slané rožky

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
70 min.
8
70 min.
8
Výborné jemné slané pečivo
Výborné jemné slané pečivo

Vianočný stromček

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
90 min.
3
90 min.
3
Urobte si tiež počas Vianoc tento sviatočný stromček. Skvelo oživí každý vianočný stôl alebo vianočný večierok, najlepšie si ho vychutnáte ešte teplý s rajčinovým dresingom. Dúfam, že ho tiež vyskúšate!
Urobte si tiež počas Vianoc tento sviatočný stromček. Skvelo oživí každý vianočný stôl alebo vianočný večierok, najlepšie si ho vychutnáte ešte teplý s rajčinovým dresingom. Dúfam, že ho tiež vyskúšate!
REKLAMA

Pizza a klobásové snacky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
100 min.
11
100 min.
11
Postup
Do misky som si dala múku, soľ a premiešala som. Do stredu som si spravila jamku a dala som tam 100ml vody, droždie a cukor. Nechala som 10 minút odstáť a potom som pridala zvyšných 200ml vody a olej. Poriadne som premiešala, aby sa cesto spojilo a nechala som na teplom mieste 30 minút. Potom som si cesto rozdelila na 2 časti. Z jedného cesta som pripravila na želanie priateľa klobásové kapsičky. Cesto som si vyvaľkala a nakrájala štvorce. Na každý štvorec som dala paradajkový pretlak, trochu soli a pizza korenie, strúhaný syr, kukuricu a klobásu a preložila, aby vznikol trojuholník. Z druhého cesta som si narezala trojuholníky. Tam som dala pretlak, soľ, pizza korenie, syr, šunku a kukuricu. Zavinula som do tvaru croissantu. Všetko som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala som do trúby, ktorú som si zapla na 180°C. Piekla som do zlatista.
Do misky som si dala múku, soľ a premiešala som. Do stredu som si spravila jamku a dala som tam 100ml vody, droždie a cukor. Nechala som 10 minút odstáť a potom som pridala zvyšných 200ml vody a olej. Poriadne som premiešala, aby sa cesto spojilo a nechala som na teplom mieste 30 minút. Potom som si cesto rozdelila na 2 časti. Z jedného cesta som pripravila na želanie priateľa klobásové kapsičky. Cesto som si vyvaľkala a nakrájala štvorce. Na každý štvorec som dala paradajkový pretlak, trochu soli a pizza korenie, strúhaný syr, kukuricu a klobásu a preložila, aby vznikol trojuholník. Z druhého cesta som si narezala trojuholníky. Tam som dala pretlak, soľ, pizza korenie, syr, šunku a kukuricu. Zavinula som do tvaru croissantu. Všetko som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala som do trúby, ktorú som si zapla na 180°C. Piekla som do zlatista.

Cesnakové uzle

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
120 min.
5
120 min.
5
Postup
Vo väčšej miske si spolu zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vymiesime buď ručne alebo kuchynským robotom s hákovým nástavcom jemné elastické cesto, ktoré sa odliepa od strán. Vypracované cesto zakryjeme a dáme odpočívať na teplé miesto na hodinu. Keď máme cesto vykysnuté preložíme si ho na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Cesto rozdelíme na niekoľko menších bochníčkov. Z každého bochníčka si vytvarujeme pás valcovitého tvaru z ktorého pletieme uzol. Uzle si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Dáme piecť na 180 stupňov cca 20-25 minút. Cesnaková pasta: Vezmeme si menší hrniec a rozpustíme v ňom maslo ku ktorému pridáme prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a soľ. Upečené uzle potrieme pripravenou cesnakovou pastou a dáme ešte na 10 minút piecť. Tip: Ak sa vám uzle zdajú málo cesnakové môžete si ich po dopečení potrieť buď strúčikom cesnaku alebo prelisovaným cesnakom.
Vo väčšej miske si spolu zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vymiesime buď ručne alebo kuchynským robotom s hákovým nástavcom jemné elastické cesto, ktoré sa odliepa od strán. Vypracované cesto zakryjeme a dáme odpočívať na teplé miesto na hodinu. Keď máme cesto vykysnuté preložíme si ho na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Cesto rozdelíme na niekoľko menších bochníčkov. Z každého bochníčka si vytvarujeme pás valcovitého tvaru z ktorého pletieme uzol. Uzle si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Dáme piecť na 180 stupňov cca 20-25 minút. Cesnaková pasta: Vezmeme si menší hrniec a rozpustíme v ňom maslo ku ktorému pridáme prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a soľ. Upečené uzle potrieme pripravenou cesnakovou pastou a dáme ešte na 10 minút piecť. Tip: Ak sa vám uzle zdajú málo cesnakové môžete si ich po dopečení potrieť buď strúčikom cesnaku alebo prelisovaným cesnakom.

Twister s medvedím cesnakom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Postup
Medvedí cesnak nakrájame a vymiešame so zmäknutým maslom. Podľa chuti osolíme. Zmesou potrieme cesto a prehneme na polovicu. Nakrájame na pásiky a stočíme twister alebo slimák podľa preferencie a chuti. 🙂. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom, ľanovými semienkami. Dáme zapiecť na cca. 15-20 minút pri 180°. Dobrú chuť . 🙂 .
Medvedí cesnak nakrájame a vymiešame so zmäknutým maslom. Podľa chuti osolíme. Zmesou potrieme cesto a prehneme na polovicu. Nakrájame na pásiky a stočíme twister alebo slimák podľa preferencie a chuti. 🙂. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom, ľanovými semienkami. Dáme zapiecť na cca. 15-20 minút pri 180°. Dobrú chuť . 🙂 .

Bavorské praclíky

Profilová fotka používateľa
Iwa 483 receptov
60 min.
10
60 min.
10
Chutné bavorské praclíky.
Chutné bavorské praclíky.

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

🥟Slané pečivo z lístkového cesta, ktoré bude hotové raz-dva

Málo času a Vianoce za dverami? Tieto slané pochúťky sa dajú pripraviť kedykoľvek, stačí mať po ruke balenie rozmrazeného lístkového cesta. Vďačné, všestranné a príjemne krehké pečivo z lístkového cesta poteší malých i veľkých, bez rozdielu veku. Menej času v kuchyni = viac času s rodinou pri sviatočnom spoločnom stole!

Stávkou na istotu sú dobre známe pizzové paličky aj pizzové slimáčiky. Veľký úspech zožnú tiež plnené taštičky či rožteky z lístkového cesta.

Pizza slimáky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
35 min.
360
35 min.
360
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.

Pizza slimáky

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
30 min.
10
30 min.
10
Tento jednoduchý párty trik pozná azda každý, ale možno niekoho inšpiruje k jeho príprave.
Tento jednoduchý párty trik pozná azda každý, ale možno niekoho inšpiruje k jeho príprave.

Smotanovo - syrové lístkové slimáky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
34
25 min.
34
Postup
Bacon nakrájame na menšie kúsky a nasucho opečieme. Kyslú smotanu premiešame so strúhaným syrom, pridáme opečený bacon. Podľa chuti osolíme, okoreníme. Lístkové cesto trošku vyvaľkáme. Polovicu potrieme smotanovou zmesou. Druhú polovicu prehneme a prikryjeme ňou potretú časť. Nakrájame na pásiky / vyšlo mi 7. Každý pásik prehneme na polovicu, potočíme akoby sme robili twister a zrolujeme do slimáka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme zapiecť. Posypeme podľa chuti strúhaným syrom, cibuľkou... Dobrú chuť 🙂.
Bacon nakrájame na menšie kúsky a nasucho opečieme. Kyslú smotanu premiešame so strúhaným syrom, pridáme opečený bacon. Podľa chuti osolíme, okoreníme. Lístkové cesto trošku vyvaľkáme. Polovicu potrieme smotanovou zmesou. Druhú polovicu prehneme a prikryjeme ňou potretú časť. Nakrájame na pásiky / vyšlo mi 7. Každý pásik prehneme na polovicu, potočíme akoby sme robili twister a zrolujeme do slimáka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme zapiecť. Posypeme podľa chuti strúhaným syrom, cibuľkou... Dobrú chuť 🙂.

Slané tyčinky z lístkového cesta

Profilová fotka používateľa
Iwa 483 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Rýchle slané tyčinky pripravené z lístkového cesta. Potrebujete len syr a rascu.
Rýchle slané tyčinky pripravené z lístkového cesta. Potrebujete len syr a rascu.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Špenátové slimáčiky/taštičky

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
30 min.
5
30 min.
5
Postup
Na olivovom oleji opražíme cibuľku s cesnakom. Pridáme špenát a varíme, kým sa úplne nesvrkne. Medzičasom si vymiešame cream cheese, parmezán, podľa chuti soľ a korenie, 2 vajíčka a nakoniec pridáme špenátovú zmes. Rozložíme si lístkové cesto, naukladáme naň šunku a rozotrieme plnku. Cesto zatočíme do valčeka a ten nakrájame na hrubšie slimáčiky. Potrieme každy slimáčik vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry na 220 stupňov na približne 15 min. Kým cesto nenabudne zlatistú farbu. Cesto môžeme aj nakrájať na štvorčeky a vytvoriť tak špenátové taštičky.
Na olivovom oleji opražíme cibuľku s cesnakom. Pridáme špenát a varíme, kým sa úplne nesvrkne. Medzičasom si vymiešame cream cheese, parmezán, podľa chuti soľ a korenie, 2 vajíčka a nakoniec pridáme špenátovú zmes. Rozložíme si lístkové cesto, naukladáme naň šunku a rozotrieme plnku. Cesto zatočíme do valčeka a ten nakrájame na hrubšie slimáčiky. Potrieme každy slimáčik vajíčkom a vložíme do predhriatej rúry na 220 stupňov na približne 15 min. Kým cesto nenabudne zlatistú farbu. Cesto môžeme aj nakrájať na štvorčeky a vytvoriť tak špenátové taštičky.

Rožteky z lístkového cesta

Profilová fotka používateľa
Vlasta_Dorisa 19 receptov
20 min.
1
20 min.
1
Rýchle koláčiky z polotovaru
Rýchle koláčiky z polotovaru

Plnené lístkové rožky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
4
20 min.
4
Rožky z lístkového cesta, naplníme čo máme radi... Tip na jednoduché raňajky, večeru alebo desiatu. Chutia teplé aj studené.
Rožky z lístkového cesta, naplníme čo máme radi... Tip na jednoduché raňajky, večeru alebo desiatu. Chutia teplé aj studené.

Tradičné oškvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
35 min.
2
35 min.
2
Vyskúšajte tieto pagáčiky, či už v oškvarkovej alebo bryndzovej podobe.
Vyskúšajte tieto pagáčiky, či už v oškvarkovej alebo bryndzovej podobe.
REKLAMA

Aké slané vianočné pečivo je najobľúbenejšie u vás doma? Pridaj sa k Tastelist a podeľ sa s nami o tvoje obľúbené recepty.

💚💚💚

🎄Vianočné špeciály plné receptov

Okrem rôznych druhov slaného pečivo máme na Tastelist.sk stovky ďalších receptov, s pomocou ktorých vytvoríš dokonalú vianočnú atmosféru plnú chutí.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA