Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Vianočný čas sa nezadržateľne blíži a spolu s ním aj tradičné domáce vypekanie, ktoré rozvonia celý dom. Pre každého, kto už uvažuje, aké zákusky na Vianoce upiecť, máme niekoľko výnimočných receptov, vďaka ktorým budú tieto rodinné sviatky dokonalé a správne sladké.

REKLAMA

Zákusky na Vianoce, ktoré sa oplatí vyskúšať

Punčové rezy s neprehliadnuteľnou ružovou polevou a intenzívnou chuťou neodmysliteľne patria k sviatočným chvíľam.

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
Maria_Hitkova 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
 

Dokonalé punčové rezy s mramorovým efektom - tradičný zákusok v novom prevedení!

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.
 

Opitý Izidor - zákusok plný orechov a rumu, ktorý vytvára výnimočnú vianočnú atmosféru.

Opitý izidor

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
95 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
95 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Vianočný opitý izidor
Vianočný opitý izidor

A keďže dobrého nie je nikdy dosť - opitý Izidor tentokrát v atraktívnej košíčkovej verzii, ktorá nevyžaduje precízne krájanie na rovnomerné kúsky.

Opitý izidor košíčky

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.
Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.
REKLAMA

Aj príjemne krémový metrový koláč je neodmysliteľnou súčasťou sviatočne ladených vianočných stolov.

Metrový koláč

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.

Zákusok, ktorý svojou voňou a chuťou azda najviac spríjemní vianočné chvíle – medové rezy.

Medové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
45 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
45 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.

Zostaňme ešte na chvíľu v spoločnosti medu. V presnom recepte je všetko dôležité pre prípravu lahodných medových krémešov.

Medový krémeš

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
170 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
170 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.

Žĺtkové rezy patria k najobľúbenejším vianočným receptom. Ich hlavným tromfom je šťavnaté orechové cesto a sladká žĺtková poleva.

Žĺtkové rezy

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
75 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
75 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.
REKLAMA

  
Parížske rožky ako od cukrárky? S naším detailným postupom sa dajú zvládnuť aj bez veľkých skúseností. Kto ich tieto Vianoce vyskúša?

Parížske rožky

Profilová fotka používateľa
Paulina 5 receptov
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.
Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.

 
Chuť medu, orechov a kondenzovaného mlieka je v týchto Marlenka guličkách neodolateľná. Dobrá správa - kto nechce piecť medové pláty, môže použiť aj hotové medovníky!

Marlenka guličky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Medovníky / medové pláty postrúhame. Necháme si asi 2 lyžice + 2 lyžice mletých orechov na obaľovanie. Medové pláty a orechy zmiešame, pridáme med, zmäknuté maslo a kondenzované mlieko. Pridávajte postupne, hmota by nemala byť veľmi lepivá. Dáme na chvíľu do chladničky. Mleté orechy a medovníky, ktoré sme si nechali na obaľovanie zmiešame spolu. Z masy robíme guľky a obalíme ich. Dobrú chuť 🙂.
Medovníky / medové pláty postrúhame. Necháme si asi 2 lyžice + 2 lyžice mletých orechov na obaľovanie. Medové pláty a orechy zmiešame, pridáme med, zmäknuté maslo a kondenzované mlieko. Pridávajte postupne, hmota by nemala byť veľmi lepivá. Dáme na chvíľu do chladničky. Mleté orechy a medovníky, ktoré sme si nechali na obaľovanie zmiešame spolu. Z masy robíme guľky a obalíme ich. Dobrú chuť 🙂.

 
Podobná chuť, no za to iné prevedenie. Marlenka na plech isto poteší milovníkov sladkého. Je lepšie ju schovať, inak do Vianoc nevydrží.

Orechová marlenka

Profilová fotka používateľa
Laura 2 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.

Toto je láska na prvý pohľad aj zahryznutie! Výnimočné domáce veterníky s bielou čokoládou potešia aj tie najnáročnejšie jazýčky.

Domáce veterníky s bielou čokoládou

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Mlieko, vodu a maslo, soľ necháme zovrieť, po miernom zovretí prisypeme múku a miešame, kým sa nám cesto neodliepa od strán hrnca (miešať cca 5 minút) necháme vychladnúť a postupne vareškou zašľaháme vajcia (izbová teplota). Vznikne nám stredné husté cesto, ktorým naplníme vrecko a robíme kruhy (2x na seba musí byť cesto a stred kruhu voľný) pečieme na 200 stupňov 10 minút, po 10 minútach znížime na 160 a pečieme do zlatista, sledujte si, na venčekoch sa budú tvoriť mierne bublinky vody, vtedy viete že cesto musí byť ešte v rúre, až prebytočná tekutina zmizne vtedy sú hotové. Vychladnuté naplníme pudingom. Vychladnutý hustý puding vymiešaný s maslom a šľahačkou, do ktorej sa dala trošku želatíny (postup želatíny všetci vieme), kvôli tomu, aby mi šľahačka hneď nespľasla. Čapičky veterníkov namáčame do čokolády (tento postup robíme ako prvý, hneď ako nám veterníky vychladnú a my ich rozrežeme). Na polevu všetko spolu zmiešame do hladka a necháme chvíľku vychladnúť, aby nám čokoláda trosku stuhla.
Mlieko, vodu a maslo, soľ necháme zovrieť, po miernom zovretí prisypeme múku a miešame, kým sa nám cesto neodliepa od strán hrnca (miešať cca 5 minút) necháme vychladnúť a postupne vareškou zašľaháme vajcia (izbová teplota). Vznikne nám stredné husté cesto, ktorým naplníme vrecko a robíme kruhy (2x na seba musí byť cesto a stred kruhu voľný) pečieme na 200 stupňov 10 minút, po 10 minútach znížime na 160 a pečieme do zlatista, sledujte si, na venčekoch sa budú tvoriť mierne bublinky vody, vtedy viete že cesto musí byť ešte v rúre, až prebytočná tekutina zmizne vtedy sú hotové. Vychladnuté naplníme pudingom. Vychladnutý hustý puding vymiešaný s maslom a šľahačkou, do ktorej sa dala trošku želatíny (postup želatíny všetci vieme), kvôli tomu, aby mi šľahačka hneď nespľasla. Čapičky veterníkov namáčame do čokolády (tento postup robíme ako prvý, hneď ako nám veterníky vychladnú a my ich rozrežeme). Na polevu všetko spolu zmiešame do hladka a necháme chvíľku vychladnúť, aby nám čokoláda trosku stuhla.
REKLAMA

Pre milovníkov kokosu sú tieto kokosové makrónky perfektným chuťovým zážitkom. Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri. Príjemné exotické, a predsa dobre známe. Odporúčame vyskúšať!

Kokosové makrónky v čokoláde

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.

Oriešky, semienka, čokoláda, sušené figy - tieto čokoládovo-orieškové kocky majú potenciál zaujať každého, ktoré hľadá zdravšie sviatočné maškrtenie.

Čokoládovo orieškové kocky

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.
Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.

Tento recept na perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čokoládovou polevou sme si zamilovali.

Perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čoko polevou

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Pripravíme si suroviny. Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Cesto som si vyliala do silikónovej srdcovej formy a zvyšok cesta som naliala do muffinových košíkov. Pečieme na 180°C kým nie sú tortičky hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premiešame. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť, až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme na jednotlivé tortičky. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si suroviny. Vo väčšej miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár. Spojíme. Zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka, vlažné mlieko a olej. Cesto som si vyliala do silikónovej srdcovej formy a zvyšok cesta som naliala do muffinových košíkov. Pečieme na 180°C kým nie sú tortičky hotové. V jednej miske si vyšľaháme šľahačku a v druhej mascarpone s práškovým cukrom. Oboje zmiešame potom mixérom dokopy a nakoniec pridáme kokos, s ktorým to dobre ešte premiešame. V hrnci zohrejeme smotanu. Čokoládu nalámeme na menšie kúsky, vložíme do sklenenej misky a prelejeme ju horúcou smotanou. Necháme to 10 minút približne postáť, až potom ju dôkladne premiešame. Necháme vychladnúť cca 10 minút a potom ju zľahka rozotrieme na jednotlivé tortičky. Ozdobíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Intenzívna kokosová plnka a šťavnatý kakaový korpus - to je spojenie, ktoré funguje v nejednej kupovanej cukrovinke. My už vieme, ako tento kokosový zákusok chutí!

Kokosová klasika

Profilová fotka používateľa
dobrotkyodnatky 5 receptov
25 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 10
4.4
25 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 10
4.4
Pre milovníkov kokosu...
Pre milovníkov kokosu...
REKLAMA

Rady a tipy, ktoré sa zídu pri vypekaní vianočných zákuskov

A nielen vtedy…

Príprava zákuskov na Vianoce by sa v ideálnom prípade mala niesť v pokojnej sviatočnej atmosfére. Všetci však vieme, že práve niekoľko dní pred Vianocami zavládne v mnohých domácnostiach veľký zhon. Upratať, nakúpiť, napiecť, navariť, zabaliť darčeky! Ako sa vyhnúť náhleniu a užiť si príjemný čas v kuchyni? Skúsené cukrárky nepodľahnú panike, ani keď majú zákuskami naplniť veľké kartóny.

Poradíme, ako sa vyhnúť najčastejším chybám a pripraviť na Vianoce zákusky, ktoré zožnú veľký úspech.

  • Ak ide do korpusu prášok do pečiva alebo sneh vyšľahaný z bielkov, prvé minúty rúru zásadne neotvárame, inak by cesto spľaslo. Rovnaké pravidlo platí aj vtedy, ak pečieme odpaľované cesto.
  • Podstatne lepší výsledok šľahania (cesta, plnky, snehu) získame, ak pri mixovaní budeme hýbať iba misou, nie šľahačom.
  • Príliš riedku polevu zahusťujeme dodatočne pridaním cukru. Na zriedenie hustej polevy môžeme použiť pár kvapiek rumu (rozriedenej esencie) alebo šťavy z citrusov.
  • Rovnomerne vysoký a nadýchaný korpus sa nám podarí, ak v úvode nevynecháme jeden dôležitý krok - preosievanie múky.
  • Ak ide do krému maslo, vyberieme ho z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu. Týmto jednoduchým krokom sa vyhneme seknutiu plnky.
  • Na korpus nikdy nenatierame studený stuhnutý džem alebo marmeládu (potrhá korpus). Počkáme, kým sa zohreje pri izbovej teplote. Ak je času málo, vložíme pohár s džemom do misky s teplou vodou alebo ho mierne rozriedime sirupom.
  • Je korpus pravidelne po upečení vydutý v strede? Nabudúce stačí plechom s práve naliatym cestom zľahka dvakrát buchnúť a dvakrát ho zatočiť na stole, aby sa cesto rozlialo rovnomerne aj do okrajov!

Bonus naviac - Ako počas pečenia ochrániť displej tabletu alebo telefónu pred zašpinením? Pri čítaní našich sladkých receptov a postupov vždy prekryjeme displej potravinovou fóliou. Už žiadne ulepené ani zamúčené odtlačky alebo zašpinené konektory.

Ako zákusky nakrájať?

Samotné krájanie zákuskov korunuje celú snahu. Cieľom je nakrájať úhľadné kúsky bez polámanej polevy a rozdrobeného korpusu. Také, ktoré nechajú krásne vyniknúť jednotlivé vrstvy. Na krájanie čokoládových a cukrových polev sa najčastejšie používa tento postup:

  • Zákusok vyberieme z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby poleva mierne zmäkla.
  • Do vysokej nádoby (napríklad odmerky alebo vysokej šálky) nalejeme horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice a vložíme do nej dva nože s štíhlou tenkou čepeľou.
  • V horúcej vode ich necháme chvíľu zohriať.
  • Najskôr opatrne orežeme nerovnomerné okraje na zákusku. Horúcu čepeľ noža priložíme k poleve a chvíľu počkáme, aby pri reze pekne poddala a nepraskala.
  • Po každom reze nôž očistíme papierovým obrúskom a vložíme späť do horúcej vody. Na ďalší rez si vezmeme nahriaty nôž.
  • Pre vytvorenie úhľadných kúskov rovnakej veľkosti je dobré vytvoriť si šablónu – úzky pás z tvrdého papiera, napríklad so šírkou 2,5 - 3 cm, ktorý priložíme k poleve a hranou jemne zatlačíme do polevy, aby zanechal nepatrný odtlačok. Podĺž neho potom režeme. Zákusky tak budú rovnako široké na celom plechu.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA