Zákusky na Vianoce: Recepty na najlepšie a najchutnejšie

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Vianočný čas sa nezadržateľne blíži a spolu s ním aj tradičné domáce vypekanie, ktoré rozvonia celý dom. Pre každého, kto už uvažuje, aké zákusky na Vianoce upiecť, máme niekoľko výnimočných receptov, vďaka ktorým budú tieto rodinné sviatky dokonalé a správne sladké.

REKLAMA

Zákusky na Vianoce, ktoré sa oplatí vyskúšať

Punčové rezy s neprehliadnuteľnou ružovou polevou a intenzívnou chuťou neodmysliteľne patria k sviatočným chvíľam.

Punčové rezy

Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
 

Opitý Izidor - zákusok plný orechov a rumu, ktorý vytvára výnimočnú vianočnú atmosféru.

Opitý izidor

Vianočný opitý izidor

A keďže dobrého nie je nikdy dosť - opitý Izidor tentokrát v atraktívnej košíčkovej verzii, ktorá nevyžaduje precízne krájanie na rovnomerné kúsky.

Opitý izidor košíčky

Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.

  
Žĺtkové rezy patria k najobľúbenejším vianočným receptom. Ich hlavným tromfom je šťavnaté orechové cesto a sladká žĺtková poleva.

Žĺtkové rezy

Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.

  
Parížske rožky ako od cukrárky? S naším detailným postupom sa dajú zvládnuť aj bez veľkých skúseností. Kto ich tieto Vianoce vyskúša?

Parížske rožky

Parížske rožky podľa klasického receptu. Kto nemá rád rastlinné tuky na pečenie, môže nahradiť maslom.

 
Chuť medu, orechov a kondenzovaného mlieka je v týchto Marlenka guličkách neodolateľná. Dobrá správa - kto nechce piecť medové pláty, môže použiť aj hotové medovníky!


 
Podobná chuť, no za to iné prevedenie. Marlenka na plech isto poteší milovníkov sladkého. Je lepšie ju schovať, inak do Vianoc nevydrží.

Toto je láska na prvý pohľad aj zahryznutie! Výnimočné domáce veterníky s bielou čokoládou potešia aj tie najnáročnejšie jazýčky.

Pre milovníkov kokosu sú tieto kokosové makrónky perfektným chuťovým zážitkom. Chrumkavé na povrchu, jemné vo vnútri. Príjemné exotické, a predsa dobre známe. Odporúčame vyskúšať!

Kokosové makrónky v čokoláde

Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.

Oriešky, semienka, čokoláda, sušené figy - tieto čokoládovo-orieškové kocky majú potenciál zaujať každého, ktoré hľadá zdravšie sviatočné maškrtenie.

Čokoládovo orieškové kocky

Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.

Tento recept na perníkové minitortičky s kokosovou plnkou a čokoládovou polevou sme si zamilovali.

REKLAMA

Intenzívna kokosová plnka a šťavnatý kakaový korpus - to je spojenie, ktoré funguje v nejednej kupovanej cukrovinke. My už vieme, ako tento kokosový zákusok chutí!

Kokosová klasika

Pre milovníkov kokosu...

Rady a tipy, ktoré sa zídu pri vypekaní vianočných zákuskov

A nielen vtedy…

Príprava zákuskov na Vianoce by sa v ideálnom prípade mala niesť v pokojnej sviatočnej atmosfére. Všetci však vieme, že práve niekoľko dní pred Vianocami zavládne v mnohých domácnostiach veľký zhon. Upratať, nakúpiť, napiecť, navariť, zabaliť darčeky! Ako sa vyhnúť náhleniu a užiť si príjemný čas v kuchyni? Skúsené cukrárky nepodľahnú panike, ani keď majú zákuskami naplniť veľké kartóny.

Poradíme, ako sa vyhnúť najčastejším chybám a pripraviť na Vianoce zákusky, ktoré zožnú veľký úspech.

  • Ak ide do korpusu prášok do pečiva alebo sneh vyšľahaný z bielkov, prvé minúty rúru zásadne neotvárame, inak by cesto spľaslo. Rovnaké pravidlo platí aj vtedy, ak pečieme odpaľované cesto.
  • Podstatne lepší výsledok šľahania (cesta, plnky, snehu) získame, ak pri mixovaní budeme hýbať iba misou, nie šľahačom.
  • Príliš riedku polevu zahusťujeme dodatočne pridaním cukru. Na zriedenie hustej polevy môžeme použiť pár kvapiek rumu (rozriedenej esencie) alebo šťavy z citrusov.
  • Rovnomerne vysoký a nadýchaný korpus sa nám podarí, ak v úvode nevynecháme jeden dôležitý krok - preosievanie múky.
  • Ak ide do krému maslo, vyberieme ho z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu. Týmto jednoduchým krokom sa vyhneme seknutiu plnky.
  • Na korpus nikdy nenatierame studený stuhnutý džem alebo marmeládu (potrhá korpus). Počkáme, kým sa zohreje pri izbovej teplote. Ak je času málo, vložíme pohár s džemom do misky s teplou vodou alebo ho mierne rozriedime sirupom.
  • Je korpus pravidelne po upečení vydutý v strede? Nabudúce stačí plechom s práve naliatym cestom zľahka dvakrát buchnúť a dvakrát ho zatočiť na stole, aby sa cesto rozlialo rovnomerne aj do okrajov!
REKLAMA

Bonus naviac - Ako počas pečenia ochrániť displej tabletu alebo telefónu pred zašpinením? Pri čítaní našich sladkých receptov a postupov vždy prekryjeme displej potravinovou fóliou. Už žiadne ulepené ani zamúčené odtlačky alebo zašpinené konektory.

Ako zákusky nakrájať?

Samotné krájanie zákuskov korunuje celú snahu. Cieľom je nakrájať úhľadné kúsky bez polámanej polevy a rozdrobeného korpusu. Také, ktoré nechajú krásne vyniknúť jednotlivé vrstvy. Na krájanie čokoládových a cukrových polev sa najčastejšie používa tento postup:

  • Zákusok vyberieme z chladničky a necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby poleva mierne zmäkla.
  • Do vysokej nádoby (napríklad odmerky alebo vysokej šálky) nalejeme horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice a vložíme do nej dva nože s štíhlou tenkou čepeľou.
  • V horúcej vode ich necháme chvíľu zohriať.
  • Najskôr opatrne orežeme nerovnomerné okraje na zákusku. Horúcu čepeľ noža priložíme k poleve a chvíľu počkáme, aby pri reze pekne poddala a nepraskala.
  • Po každom reze nôž očistíme papierovým obrúskom a vložíme späť do horúcej vody. Na ďalší rez si vezmeme nahriaty nôž.
  • Pre vytvorenie úhľadných kúskov rovnakej veľkosti je dobré vytvoriť si šablónu – úzky pás z tvrdého papiera, napríklad so šírkou 2,5 - 3 cm, ktorý priložíme k poleve a hranou jemne zatlačíme do polevy, aby zanechal nepatrný odtlačok. Podĺž neho potom režeme. Zákusky tak budú rovnako široké na celom plechu.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA