![Prekladané zemiakové pagáče Prekladané zemiakové pagáče](https://eu.tastescdn.net/thumbor/-Ghvbo8RzNXpxi3jb5SNGpvLLrw=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/V7FQZmzqxWJW3C93VI9M/86e5a29aef542d925b10f37e7711ce.jpeg)
Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Prekladané zemiakové pagáče
Jednohubka k večernému filmu alebo na oslavu. Výborné zemiakové pagáče posypané ľanom, sezamom, rascou alebo postrúhaným syrom.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 21 g čerstvé droždie
- 350 ml mlieko
- 1 kl kryštálový cukor na kvások
- 1⁄2 pl soľ
- 100 ml rastlinný olej
- 1 ks žĺtok
- 125 g maslo
- 4 ks uvarené zemiaky v šupke
Na potretie
- 1 kus vajce
- ľanové semienka
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava cesta Najskôr si pripravíme kvások z polovice vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru a droždia. Kvások necháme pracovať približne 10 až 15 minút.
Medzitým preosejeme múku, pridáme olej, žĺtky, soľ a aktívny kvások. Postupne dolievame zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne jednu hodinu.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme najemno nastrúhanými zemiakmi, ktoré sme zbavili šupky. Na zemiaky nastrúhame stuhnuté maslo, osolíme, popritláčame a zložíme. Najskôr zdola, zhora a potom sprava doľava.
Cesto prikryjeme a necháme podkysnúť približne 20 minút. Potom cesto rozvaľkáme a opäť zložíme. Tento postup opakujeme celkovo 3 krát.
Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáče o priemere 4,5 cm.
Vykrojené pagáčiky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pagáče musia mať medzi sebou rozostup, aby sa nespojili. Povrch potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme ľanom. Chvíľu ich necháme na plechu podkysnúť a pečieme na 200°C približne 20 minút, do zlatista.