![Fantastické smotanové pagáče Fantastické smotanové pagáče](https://eu.tastescdn.net/thumbor/OyVH5WTwjELcavabZsNhhTuqWZE=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/I_bPv6vdOjRelKzFyvdP/7d07e6995f711bb1994e51af44ad69.jpeg)
Fantastické smotanové pagáče
Výborné lístkujúce pagáčiky s fajnovou chuťou a vláčnosťou smotany a jemnej chuti masla😍Takéto pečivko chutí vždy a všade a preto sa hodí jednoducho na každú príležitosť.
Ingrediencie
Cesto
- 700 g hladká múka
- 300 g polohrubá múka
- 400 g hustá smotana
- 1 ks žĺtok
- 4 dl mlieko
- 2 pl ocot
- 50 g čerstvé droždie
- 2 pl soľ
Na potieranie
- 125 g maslo
Na vaľkanie
- podľa potreby škrob kukuričný
Na potretie pagáčikov
- 1 pl jogurt biely
Na posypanie
- sezam
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z uvedených surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa už oddeľuje od misky. Hotové krátko vymiesime na pomúčenej doske do bochníka a necháme 40-45minút kysnúť.
Kým cesto kysne, pripravíme si všetko ostatné čo budeme potrebovať. Čiže maslo na potieranie, škrob na vaľkanie, vajce a jogurt na potretie pagáčikov a sezam či iné semienka na posyp.
Nakysnuté cesto pomocou škrobu vyvaľkáme a natrieme mäkkým maslom. Napokon cesto klasicky ako pri pagáčikoch poskladáme, jedine s jednou výnimkou a to, že medzi skladaním ho trochu poškrobíme, aby cesto pekne lístkovalo :-) Takto poskladané cesto necháme zakryté 25 minút znova nakysnúť.
Po uplynutí času predošlý krok zopakujeme. Čiže pagáčiky prekladáme dokopy 2x. Pre lepšiu predstavu postupu si môžete pozrieť aj moje video👍🙂
Keď cesto po druhom skladaní nakyslo, tak ho vyvaľkáme na hrúbku 1,5-2 cm. Formičkou vykrajujeme pagáčiky, pokladieme na plech a zakryté ich necháme ešte 15 minút podkysnúť. Za ten čas si vyhrejeme rúru na 190 °C.
Pred pečením ich potrieme vajcom zmiešaným s jogurtom a ozdobíme semienkami. Ja som dala sezam. Pagáčiky pečieme na 190 °C cca 20 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra pečie trocha inak.
Pagáčiky sa nádherne lístkujú a chuťovo sú výborné! Tá smotana im dodáva skvelú chuť a krehkosť :-) Prajem dobrú chuť!
![Fantastické smotanové pagáče - krok prípravy 1 Fantastické smotanové pagáče - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/C7luI-BygyA9zBqgFWSHldeEbfU=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/I_bPv6vdOjRelKzFyvdP/c473b9fc27c424495801cbde27c78b.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube