Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Aké by bolo vianočné pečenie bez vône škorice, vanilky a orechov? Ak už aj u teba narastá vianočná nálada, je čas pustiť sa do starostlivého plánovania. Na čo nezabudnúť? Ako zvládnuť vianočné pečenie bez zhonu a v dokonalej sviatočnej pohode?

REKLAMA

K Vianociam už neodmysliteľne patria plné podnosy s vianočným pečivom, zákuskami a koláčmi. Sladké dobroty spájajú pri príprave celé generácie. Pečú mamy, otcovia, deti aj starí rodičia. Ak túžiš pri vianočnom pečení po pokojnej rodinnej atmosfére, načerpaj inšpiráciu z našich tipov.

Dozvieš sa napríklad, kedy začať s vypekaním, ako vianočné pečivo uskladniť aj čo treba urobiť, aby medovníčky zmäkli. To všetko popretkávané našimi vianočnými receptami, ktoré prinášajú tie najlepšie tradičné chute.

Kedy začať s vianočným pečením?

Pri pracovných a rodinných povinnostiach často ani nepostrehneme, ako rýchlo týždne plynú a zrazu zapaľujeme prvú sviečku na adventnom venci. Práve začiatok adventu je pomyselným štartovacím termínom, kedy sa v mnohých domácnostiach začínajú zahrievať prvé plechy s medovníčkami. Áno, medovníčky patria medzi prvé vianočné pečivo. Tie, ktoré sú po upečení tvrdé, sa pečú približne 4 týždne pred Vianocami. Čo robiť, aby medovničky zmäkli?

  • Do uzatvárateľnej dózy pridáme prekrojené jabĺčko alebo krajec chleba. Pravidelne ich vymieňame, aby boli medovníčky na Vianoce krásne mäkké a voňavé.

Približne 2 týždne pred Vianocami sa púšťame do pečenia ďalšieho drobného suchého pečiva, ako sú medvedie labky, linecké pečivo a vanilkové rožky

Mäkké kakaové medvedie labky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 331 receptov
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Najlepšie medvedie labky starej mamy, bez ktorých Vianoce nemôžu začať.
Najlepšie medvedie labky starej mamy, bez ktorých Vianoce nemôžu začať.

Linecké pečivo

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Štvrtý druh vianočného pečiva, ktorý taktiež u nás doma nesmie na Vianoce chýbať.
Štvrtý druh vianočného pečiva, ktorý taktiež u nás doma nesmie na Vianoce chýbať.

Klasické vanilkové rožky

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
80 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
80 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Medzi tradičné vianočné koláčiky patria aj vanilkové rožky. Je to veľmi jednoduchý a rýchly koláčik. Podľa nás sú najlepšie vanilkové rožky upečené z láskou.
Medzi tradičné vianočné koláčiky patria aj vanilkové rožky. Je to veľmi jednoduchý a rýchly koláčik. Podľa nás sú najlepšie vanilkové rožky upečené z láskou.

Najlepšie pravé kávové zrná

Profilová fotka používateľa
Adri1017 331 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Vynikajúce kávové zrná originál recept bez pečenia
Vynikajúce kávové zrná originál recept bez pečenia

Zdroj: FB - Pečiem Ajkeďto Neviem

REKLAMA

Týždeň pred Vianocami prichádza čas na nepečené dobroty - grilážky, šuhajdy, kávové zrná. Okrem toho už môžeme upiecť aj suché “základy” na parížske rožky, laskonky, či medové pláty. S plnením počkáme do posledných dní. V chlade a suchu  by samozrejme vydržali aj naplnené, otázne je, či by škatule a dózy odolali nájazdom domácich.

Orechové šuhajdy

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
40 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.

Fantastické laskonky recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.

Krémeš z medových plátov

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Vynikajúci dezert z lahodných medových plátov a skvelou krémovou náplňou. Výborný ku kávičke alebo len tak.
Vynikajúci dezert z lahodných medových plátov a skvelou krémovou náplňou. Výborný ku kávičke alebo len tak.

Posledné dni pred Vianocami sú vyhradené pre plnenie zákuskov (krémy, polevy), pečenie vianočky a kysnutých závinov

Vianočka

Profilová fotka používateľa
60 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 17
4.7
60 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 17
4.7
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤
REKLAMA

Kakaový závin

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Tradičný kakaový závin z kysnutého cesta.
Tradičný kakaový závin z kysnutého cesta.

Med, orechy, vanilka, kokos - chute, ktoré máme radi

Tieto ingrediencie majú v mnohých vianočných receptoch kľúčovú úlohu. Sú nositeľmi chuti, arómy, ale aj šťavnatosti. Pripravili sme zaujímavý zoznam, v ktorom sú najznámejšie recepty roztriedené podľa hlavnej suroviny. 

Okrem tejto silnej štvorky majú pri sviatočnom pečení svoje stále miesto aj škorica, ovocné džemy a marmelády, rum, čokoláda, karamel, punč, a iné. 

Griláž

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.

Marlenkové guličky

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
10 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
10 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.

Opitý izidor

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
95 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
95 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Vianočný opitý izidor
Vianočný opitý izidor
REKLAMA

Štedrák

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.
Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

Kokosové makrónky v čokoláde

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.

Krehké orechové rožteky

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Vypracujeme si pevne cesto, necháme 1 hodinu kysnúť. Cesto nezmení veľmi objem, ako sme zvyknutí pri tom klasickom, no neboj sa pri pečení ti krásne nárastu 👌 S cesta si urobíme guľky, ktoré rozvaľkáme ako keby do hruškovitého tvaru, na jednej strane narežeme (tak, aby sme neprerezali okraje cesta) na plnú časť dáme plnku (mleté vlašské orechy sparené horúcim mliekom a 2PL marhuľový džem) opatrne zrolujeme, na plechu necháme 10 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 170 stupňov do zlatista ( cca 20 minút).
Vypracujeme si pevne cesto, necháme 1 hodinu kysnúť. Cesto nezmení veľmi objem, ako sme zvyknutí pri tom klasickom, no neboj sa pri pečení ti krásne nárastu 👌 S cesta si urobíme guľky, ktoré rozvaľkáme ako keby do hruškovitého tvaru, na jednej strane narežeme (tak, aby sme neprerezali okraje cesta) na plnú časť dáme plnku (mleté vlašské orechy sparené horúcim mliekom a 2PL marhuľový džem) opatrne zrolujeme, na plechu necháme 10 minút podkysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 170 stupňov do zlatista ( cca 20 minút).

Originálne žerbo rezy

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Ako a kde vianočné pečivo uskladniť?

Škatule a dózy sa plnia, miesto na balkóne a v chladničke ubúda. Je ti to známe? Vianočné pečenie dokáže celú domácnosť nielen prevoňať, ale tiež obsadiť takmer každý kút. Ideálne je nájsť chladnejšie a suché miesto (navyše aj mimo dosah vyjedačov) - na studenej chodbe, v komore, na verande či na balkóne. 

Pre uchovanie kvalít ukladáme pečivo do uzatvárateľných nádob, aby do seba nenasalo arómy priestoru a iných potravín (napríklad, ak v komore visia údeniny alebo je poblíž vrecko so sušenými hubami).

Atmosféra, aká býva raz za rok

Príprava vianočných dobrôt má svoje čaro. Dokáže totiž vytvárať krásne spomienky a väčšina z nás túži práve v tej chvíli spomaliť čas a nenáhliť sa. Vianočné pečenie nemusí byť o strese a pečení množstva druhov. Najdôležitejšie je vybrať si recepty, ktoré chutia všetkým doma a zapojiť každý ochotný pár rúk. Nezáleží pritom na tom, či ide o tradičné pečivo z babičkinho receptára, alebo máš chuť vyskúšať úplne nový recept.

Základom je užiť si rodinné chvíle, aj ten menší neporiadok pri pečení. Nech sú vianočné sviatky rovnako sladké, ako dobroty, ktoré si doma spolu napečiete!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA