Vianočné pečenie: Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluješ

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Aké by bolo vianočné pečenie bez vône škorice, vanilky a orechov? Ak už aj u teba narastá vianočná nálada, je čas pustiť sa do starostlivého plánovania. Na čo nezabudnúť? Ako zvládnuť vianočné pečenie bez zhonu a v dokonalej sviatočnej pohode?

REKLAMA

K Vianociam už neodmysliteľne patria plné podnosy s vianočným pečivom, zákuskami a koláčmi. Sladké dobroty spájajú pri príprave celé generácie. Pečú mamy, otcovia, deti aj starí rodičia. Ak túžiš pri vianočnom pečení po pokojnej rodinnej atmosfére, načerpaj inšpiráciu z našich tipov.

Dozvieš sa napríklad, kedy začať s vypekaním, ako vianočné pečivo uskladniť aj čo treba urobiť, aby medovníčky zmäkli. To všetko popretkávané našimi vianočnými receptami, ktoré prinášajú tie najlepšie tradičné chute.

Kedy začať s vianočným pečením?

Pri pracovných a rodinných povinnostiach často ani nepostrehneme, ako rýchlo týždne plynú a zrazu zapaľujeme prvú sviečku na adventnom venci. Práve začiatok adventu je pomyselným štartovacím termínom, kedy sa v mnohých domácnostiach začínajú zahrievať prvé plechy s medovníčkami. Áno, medovníčky patria medzi prvé vianočné pečivo. Tie, ktoré sú po upečení tvrdé, sa pečú približne 4 týždne pred Vianocami. Čo robiť, aby medovničky zmäkli?

  • Do uzatvárateľnej dózy pridáme prekrojené jabĺčko alebo krajec chleba. Pravidelne ich vymieňame, aby boli medovníčky na Vianoce krásne mäkké a voňavé.

Približne 2 týždne pred Vianocami sa púšťame do pečenia ďalšieho drobného suchého pečiva, ako sú medvedie labky, linecké pečivo a vanilkové rožky

Týždeň pred Vianocami prichádza čas na nepečené dobroty - grilážky, šuhajdy, kávové zrná. Okrem toho už môžeme upiecť aj suché “základy” na parížske rožky, laskonky, či medové pláty. S plnením počkáme do posledných dní. V chlade a suchu  by samozrejme vydržali aj naplnené, otázne je, či by škatule a dózy odolali nájazdom domácich.

Posledné dni pred Vianocami sú vyhradené pre plnenie zákuskov (krémy, polevy), pečenie vianočky a kysnutých závinov

REKLAMA

Med, orechy, vanilka, kokos - chute, ktoré máme radi

Tieto ingrediencie majú v mnohých vianočných receptoch kľúčovú úlohu. Sú nositeľmi chuti, arómy, ale aj šťavnatosti. Pripravili sme zaujímavý zoznam, v ktorom sú najznámejšie recepty roztriedené podľa hlavnej suroviny. 

  • Med a recepty s medommedovníčky, Marlenka na plech, Marlenka guličky, medové rezy, medový krémeš, lepené medové kolieska
  • Orechy a recepty s orechmi - žĺtkové rezy, dvojfarebné Domino kocky, opitý Izidor, plnené “oriešky”, orechové košíčky, medvedie labky, orechové žerbo rezy, parížske rožky, orechové hniezda, fúkané orechové rožteky, vanilkovo-orechové rožteky, grilážky
  • Vanilka a recepty s vanilkou - vanikové rožky, vanilkové strojčekové pečivo, linecké pečivo
  • Kokos a recepty s kokosom - kokosové pusinky, kokosové rožky, kokosové čajové pečivo, laskonky, kokosové venčeky, kokosové crinkles, guľky “Rafaelo”, kokosové ježe, kokosový kmeň

Okrem tejto silnej štvorky majú pri sviatočnom pečení svoje stále miesto aj škorica, ovocné džemy a marmelády, rum, čokoláda, karamel, punč, a iné. 

REKLAMA

Ako a kde vianočné pečivo uskladniť?

Škatule a dózy sa plnia, miesto na balkóne a v chladničke ubúda. Je ti to známe? Vianočné pečenie dokáže celú domácnosť nielen prevoňať, ale tiež obsadiť takmer každý kút. Ideálne je nájsť chladnejšie a suché miesto (navyše aj mimo dosah vyjedačov) - na studenej chodbe, v komore, na verande či na balkóne. 

Pre uchovanie kvalít ukladáme pečivo do uzatvárateľných nádob, aby do seba nenasalo arómy priestoru a iných potravín (napríklad, ak v komore visia údeniny alebo je poblíž vrecko so sušenými hubami).

Atmosféra, aká býva raz za rok

Príprava vianočných dobrôt má svoje čaro. Dokáže totiž vytvárať krásne spomienky a väčšina z nás túži práve v tej chvíli spomaliť čas a nenáhliť sa. Vianočné pečenie nemusí byť o strese a pečení množstva druhov. Najdôležitejšie je vybrať si recepty, ktoré chutia všetkým doma a zapojiť každý ochotný pár rúk. Nezáleží pritom na tom, či ide o tradičné pečivo z babičkinho receptára, alebo máš chuť vyskúšať úplne nový recept.

Základom je užiť si rodinné chvíle, aj ten menší neporiadok pri pečení. Nech sú vianočné sviatky rovnako sladké, ako dobroty, ktoré si doma spolu napečiete!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA