Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Kedy piecť Vianočné pečivo, aby zhon a stres nedostal šancu? Na vianočné pečenie sa zíde mať po ruke plán a zbierku tých najlepších receptov na vianočné pečivo, koláče a ďalšie dobroty. Je to len jedenkrát za rok, tak si poďme užiť adventnú atmosféru tak, ako sa patrí!

REKLAMA

Krátky prehľad:

👩‍🍳Čo piecť na Vianoce?

Začnime tým najdôležitejším. Skôr, ako sa pustíme do pečenia, budeme potrebovať zoznam vianočných cukroviniek. Medovníky, linecké pečivo, medvedie labky, vanilkové rožky sú takmer každoročnou klasikou. K nim sa pridávajú grilážky, šuhajdy, rôzne nepečené guličky, kávové zrná či laskonky. Nemusí to byť 15 rôznych druhov, ako sa chváli kolegyňa. Dôležité je napiecť to, čo majú členovia rodiny najradšej a v čom máme istotu, že sa podarí bez veľkých komplikácií. Čoraz častejšie sa gazdinky v rámci rodiny dohodnú na výmene. Každá napečie o niečo väčšie množstvo pečiva iba v niekoľkých druhoch a navzájom si koláčiky medzi sebou vymenia.

📝Zoznam na nákup je pripravený

Ak už vieš, čo piecť na Vianoce, nasleduje dôležitá fáza – nákup surovín. Najskôr je dobré skontrolovať zásoby v potravinových skrinkách či komore a až následne si podľa aktuálneho stavu spísať zoznam s chýbajúcimi surovinami. Počítaj s menšou rezervou a prihoď radšej zopár kíl múky a niekoľko kusov masiel naviac. Vyhneš sa tlačenici v obchodoch a zbytočnej nervozite naviac. Nákup si naplánuj najneskôr na prvý decembrový týždeň.

⏳Kedy začať piecť vianočné pečivo?

Poďme k tomu najdôležitejšiemu – k harmonogramu vianočného pečenie. Nájdeš v ňom odporúčania, kedy sa venovať pečeniu konkrétnych druhov cukroviniek. Tento harmonogram však nie je striktný a nič sa nestane, ak niektorú fázu preskočíš alebo spojíš. Koniec koncov, predvianočné obdobie je často plné zháňania darčekov a nedostatku času, preto si netreba pridávať vrásky naviac.

REKLAMA

Vychádzali sme nielen zo skúseností, ale aj z tradícií a rád našich mám a starých mám.

Tri týždne pred Vianocami

Už začiatkom Adventu, počnúc 1. adventnou nedeľou až po Mikuláša sa môžeme pustiť do pečenia cukroviniek, ktoré si vyžadujú čas na odležanie alebo zmäknutie. Medzi nimi najmä tradičné medovníky, zázvorové sušienky a vanilkové rožky. Aj napriek tomu, že sú tvrdšie, vyžadujú si starostlivé odloženie na suchom mieste. Ak by boli skladované v nadmernom vlhku, do Vianoc by sa znehodnotili. V tomto čase sa už v domácnostiach so „železom“ (stroj na pečenie oblátok) začína s pečením vianočných oblátok.

Mäkké medovníky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
90 min.
12
90 min.
12
Postup
Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať hodinu. Po vytiahnutí z chladničky necháme cesto aby trochu zmäklo, môžeme ho rozvaľkať na pomúčenej doske a vykrajujeme. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 až 7 minút. ❤️.
Zmiešame si všetky ingrediencie na cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať hodinu. Po vytiahnutí z chladničky necháme cesto aby trochu zmäklo, môžeme ho rozvaľkať na pomúčenej doske a vykrajujeme. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 5 až 7 minút. ❤️.

Mäkké vianočné medovníčky

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
120 min.
2
120 min.
2
Blíži sa čas vianočný a s ním aj tradičné vianočné pečenie. Medovníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. A na vianočnom stole jednoznačne nemôžu chýbať. Tak sa pridaj aj ty a skús tento recept, na najlepšie a najmäkšie vianočné medovníčky.
Blíži sa čas vianočný a s ním aj tradičné vianočné pečenie. Medovníky sú pre mňa neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. A na vianočnom stole jednoznačne nemôžu chýbať. Tak sa pridaj aj ty a skús tento recept, na najlepšie a najmäkšie vianočné medovníčky.

Vanilkové rožky

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
180 min.
5
180 min.
5
Sladučké a jemné, naše milované vanilkové rožky. Alebo ako im doma hovoríme "vanilkáče".
Sladučké a jemné, naše milované vanilkové rožky. Alebo ako im doma hovoríme "vanilkáče".

Klasické vanilkové rožky

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
80 min.
5
80 min.
5
Medzi tradičné vianočné koláčiky patria aj vanilkové rožky. Je to veľmi jednoduchý a rýchly koláčik. Podľa nás sú najlepšie vanilkové rožky upečené z láskou.
Medzi tradičné vianočné koláčiky patria aj vanilkové rožky. Je to veľmi jednoduchý a rýchly koláčik. Podľa nás sú najlepšie vanilkové rožky upečené z láskou.
REKLAMA

Domáce perníky

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
110 min.
1
110 min.
1
Domáci recept na jednoduché perníky. Je to staromódny recept na perníčky, ktorý vás vráti do detských čias! Upečte ich, aby ste ohromili svojich hostí na nadchádzajúce sviatočné obdobie Halloweenu a Vianoc.
Domáci recept na jednoduché perníky. Je to staromódny recept na perníčky, ktorý vás vráti do detských čias! Upečte ich, aby ste ohromili svojich hostí na nadchádzajúce sviatočné obdobie Halloweenu a Vianoc.

Zdroj: Youtube

Dva týždne pred Vianocami

Dva týždne pred Vianocami nás čaká azda najväčšia vypekacia štafeta. Na rad prichádzajú najobľúbenejšie druhy vianočného pečivalinecké pečivo, medvedie labky, orechové formičkové pečivo, pečivo z kokosového a kakaového cesta. S plnením džemom alebo maslovým krémom sa netreba ponáhľať. Na plnenie si treba vyhradiť čas pár dní pred Vianocami.

Drobné linecké pečivo

Profilová fotka používateľa
20 min.
2
20 min.
2
Chutné koláče z lineckého cesta s trochou citrónovej kôry.
Chutné koláče z lineckého cesta s trochou citrónovej kôry.

Mäkké kakaové medvedie labky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
25 min.
30
25 min.
30
Najlepšie medvedie labky starej mamy, bez ktorých Vianoce nemôžu začať.
Najlepšie medvedie labky starej mamy, bez ktorých Vianoce nemôžu začať.

Kokosové makrónky v čokoláde

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
50 min.
2
50 min.
2
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.
REKLAMA

Tradičné linecké koláčiky v hracej verzii

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 82 receptov
60 min.
5
60 min.
5
Postup
Nič náročné, stačí, keď si pripravíš klasické cesto na linecké lepené koláčiky a necháš sa uniesť fantáziou. Ja som naplnila twister Choco nátierkou Ladylabgirl, ale kľudne použi podľa seba, hlavne až je čokoládová 😊. Cesto je najlepšie nechať odležať cez noc v chladničke. A pred použitím, vopred vybrať, aby malo izbovú teplotu. Tým pádom sa ti bude s ním lepšie pracovať a nebude sa ti pri vaľkaní trhať. Piecť na 180 cca 8-10 minút.
Nič náročné, stačí, keď si pripravíš klasické cesto na linecké lepené koláčiky a necháš sa uniesť fantáziou. Ja som naplnila twister Choco nátierkou Ladylabgirl, ale kľudne použi podľa seba, hlavne až je čokoládová 😊. Cesto je najlepšie nechať odležať cez noc v chladničke. A pred použitím, vopred vybrať, aby malo izbovú teplotu. Tým pádom sa ti bude s ním lepšie pracovať a nebude sa ti pri vaľkaní trhať. Piecť na 180 cca 8-10 minút.

Vianočné oriešky

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Užite si môj rodinný recept na oriešky! Skvelé nielen na Vianoce ale na hocijakú príležitosť!
Užite si môj rodinný recept na oriešky! Skvelé nielen na Vianoce ale na hocijakú príležitosť!

Vianočné čokoládové koláčiky

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
50 min.
5
50 min.
5
Vynikajú koláče nielen na Vianoce. Upozorňujem ale, že na stole nevydržia dlhšie ako jeden deň - také skvelé sú!
Vynikajú koláče nielen na Vianoce. Upozorňujem ale, že na stole nevydržia dlhšie ako jeden deň - také skvelé sú!

Jeden týždeň pred Vianocami

Týždeň pred Vianocami si vyhradíme čas na plnenie vianočných cukroviniek džemom alebo krémami, tiež na zdobenie bielkovou polevou alebo čokoládou. Po naplnení maslovými krémami totiž ešte dovtedy suché pečivo bude potrebovať uskladnenie v chlade – ideálne v studenej komore, v uzatvorených dózach na balkóne alebo v chladničke, čo nemusí byť vzhľadom na jej kapacitu vždy vyhovujúcim riešením. V tomto období je tiež vhodné napiecť krehké laskonky a pripraviť nepečené dezerty. Na vianočných podnosoch sa krásne vynímajú najmä kávové zrná, orechové šuhajdy, kokosové guličky, plnené čokoládové košíčky a pralinky aj karamelové grilážky.

Griláž

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
30 min.
14
30 min.
14
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
REKLAMA

Kávové zrná

Profilová fotka používateľa
Vladimira_b 31 receptov
45 min.
5
45 min.
5
Najlepšie domáce kávové zrná. Časom overený recept na obľúbený nepečený dezert.
Najlepšie domáce kávové zrná. Časom overený recept na obľúbený nepečený dezert.

Fantastické laskonky recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
7
60 min.
7
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.

Orechové šuhajdy

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
40 min.
1311
40 min.
1311
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.

Rafaelo guľky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
15 min.
15 min.
Postup
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.
REKLAMA

Krátko pred Vianocami

V tomto čase je už vhodné napiecť korpusy a pláty na vianočné zákusky. Stálicami sú predovšetkým medové rezy, medové krémeše, domáca Marlenka, punčové rezy, metrové rezy, zákusok opitý Izidor. Plníme ich jeden či dva dni pred Štedrým dňom. K tradíciám vianočného vypekania patrí aj štedrák, domáca vianočka, plnené ťahané záviny či trdelníky. Krátko pred zahájením sviatkov je ten správny čas na ich prípravu.

Štedrák

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.
Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

Vianočka

Profilová fotka používateľa
60 min.
1
60 min.
1
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

Pravý skalický trdelník

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
90 min.
90 min.
Recept na trdelník skoro ako zo Skalice.
Recept na trdelník skoro ako zo Skalice.

Zdroj: pixabay

Opitý izidor

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
95 min.
10
95 min.
10
Vianočný opitý izidor
Vianočný opitý izidor
REKLAMA

Medové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
45 min.
3
45 min.
3
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.

Domáca marlenka

Profilová fotka používateľa
100 min.
25
100 min.
25
Postup
Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bikarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť. Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky. Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. (Nemusí byť). Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rád. Plnku rozdelíme na 3 časti. Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky. Orechy posekáme nadrobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť. Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme. Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!.
Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bikarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť. Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky. Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. (Nemusí byť). Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rád. Plnku rozdelíme na 3 časti. Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky. Orechy posekáme nadrobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť. Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme. Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!.

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
80 min.
14
80 min.
14
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.

Originálne žerbo rezy

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
35
60 min.
35
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Medový krémeš

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
170 min.
5
170 min.
5
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.

Metrový koláč

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.

💡Ako skladovať vianočné pečivo?

Ak má vianočné pečivo bezpečne vydržať až do sviatkov, treba myslieť na spôsob jeho skladovania. Výborné poslúžia uzatvárateľné nádoby – nerezové, sklenené aj plastové. Na suché tvrdšie pečivo sú vhodné aj čisté kartónové krabice s uzatváraním. Je lepšie držať každý druh cukroviniek oddelene, aby si medzi sebou neodovzdávali arómy. Vhodné je uskladnenie na suchom a chladnejšom mieste. Naopak, nevhodné sú miesta blízko radiátora, v priestore so zvýšenou vlhkosťou alebo pri mínusových teplotách.

💚💚💚

🎄Vianočné špeciály na Tastelist.sk

Nasledujúce recepty, rady a tipy v sebe ukrývajú všetko, čo k sviatočnému obdobiu a rodinnej pohode patrí.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA