Kedy piecť Vianočné pečivo? Harmonogram s tými najlepšími vianočnými receptami
8. 12. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/383/5675da44947a251bfcfaa8cc354b20.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Kedy piecť Vianočné pečivo, aby zhon a stres nedostal šancu? Na vianočné pečenie sa zíde mať po ruke plán a zbierku tých najlepších receptov na vianočné pečivo, koláče a ďalšie dobroty. Je to len jedenkrát za rok, tak si poďme užiť adventnú atmosféru tak, ako sa patrí!
Krátky prehľad:
👩🍳Čo piecť na Vianoce?
Začnime tým najdôležitejším. Skôr, ako sa pustíme do pečenia, budeme potrebovať zoznam vianočných cukroviniek. Medovníky, linecké pečivo, medvedie labky, vanilkové rožky sú takmer každoročnou klasikou. K nim sa pridávajú grilážky, šuhajdy, rôzne nepečené guličky, kávové zrná či laskonky. Nemusí to byť 15 rôznych druhov, ako sa chváli kolegyňa. Dôležité je napiecť to, čo majú členovia rodiny najradšej a v čom máme istotu, že sa podarí bez veľkých komplikácií. Čoraz častejšie sa gazdinky v rámci rodiny dohodnú na výmene. Každá napečie o niečo väčšie množstvo pečiva iba v niekoľkých druhoch a navzájom si koláčiky medzi sebou vymenia.
📝Zoznam na nákup je pripravený
Ak už vieš, čo piecť na Vianoce, nasleduje dôležitá fáza – nákup surovín. Najskôr je dobré skontrolovať zásoby v potravinových skrinkách či komore a až následne si podľa aktuálneho stavu spísať zoznam s chýbajúcimi surovinami. Počítaj s menšou rezervou a prihoď radšej zopár kíl múky a niekoľko kusov masiel naviac. Vyhneš sa tlačenici v obchodoch a zbytočnej nervozite naviac. Nákup si naplánuj najneskôr na prvý decembrový týždeň.
Prečítaj si tiež
Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina
Aké by bolo vianočné pečenie bez vône škorice, vanilky a orechov? Ak už aj u teba narastá vianočná nálada, je čas pustiť sa do starostlivého plánovania. Na čo nezabudnúť? Ako zvládnuť vianočné pečenie bez zhonu a v dokonalej sviatočnej pohode?
Prečítaj si tiež
Vianočné pečivo, na ktoré nedáme dopustiť! Zbierka TOP receptov a veľká dávka inšpirácie
Pomaly a isto prichádza čas na úžasné vianočné pečivo, ktorého vypekanie môže zabrať niekoľko zimných večerov. Chce to plánovanie, nákup surovín a hlavne – skvelé recepty na vianočné pečivo a sladké koláčiky. Do nášho výberu sa dostalo tradičné linecké pečivo, medvedie labky, medovníky, vanilkové rožky a mnoho ďalších dobrôt.
⏳Kedy začať piecť vianočné pečivo?
Poďme k tomu najdôležitejšiemu – k harmonogramu vianočného pečenie. Nájdeš v ňom odporúčania, kedy sa venovať pečeniu konkrétnych druhov cukroviniek. Tento harmonogram však nie je striktný a nič sa nestane, ak niektorú fázu preskočíš alebo spojíš. Koniec koncov, predvianočné obdobie je často plné zháňania darčekov a nedostatku času, preto si netreba pridávať vrásky naviac.
Vychádzali sme nielen zo skúseností, ale aj z tradícií a rád našich mám a starých mám.
Tri týždne pred Vianocami
Už začiatkom Adventu, počnúc 1. adventnou nedeľou až po Mikuláša sa môžeme pustiť do pečenia cukroviniek, ktoré si vyžadujú čas na odležanie alebo zmäknutie. Medzi nimi najmä tradičné medovníky, zázvorové sušienky a vanilkové rožky. Aj napriek tomu, že sú tvrdšie, vyžadujú si starostlivé odloženie na suchom mieste. Ak by boli skladované v nadmernom vlhku, do Vianoc by sa znehodnotili. V tomto čase sa už v domácnostiach so „železom“ (stroj na pečenie oblátok) začína s pečením vianočných oblátok.
Mäkké medovníky
PostupMäkké vianočné medovníčky
Vanilkové rožky
Klasické vanilkové rožky
Domáce perníky
Zdroj: Youtube
Dva týždne pred Vianocami
Dva týždne pred Vianocami nás čaká azda najväčšia vypekacia štafeta. Na rad prichádzajú najobľúbenejšie druhy vianočného pečiva – linecké pečivo, medvedie labky, orechové formičkové pečivo, pečivo z kokosového a kakaového cesta. S plnením džemom alebo maslovým krémom sa netreba ponáhľať. Na plnenie si treba vyhradiť čas pár dní pred Vianocami.
Drobné linecké pečivo
Mäkké kakaové medvedie labky
Kokosové makrónky v čokoláde
Tradičné linecké koláčiky v hracej verzii
PostupVianočné oriešky
Vianočné čokoládové koláčiky
Jeden týždeň pred Vianocami
Týždeň pred Vianocami si vyhradíme čas na plnenie vianočných cukroviniek džemom alebo krémami, tiež na zdobenie bielkovou polevou alebo čokoládou. Po naplnení maslovými krémami totiž ešte dovtedy suché pečivo bude potrebovať uskladnenie v chlade – ideálne v studenej komore, v uzatvorených dózach na balkóne alebo v chladničke, čo nemusí byť vzhľadom na jej kapacitu vždy vyhovujúcim riešením. V tomto období je tiež vhodné napiecť krehké laskonky a pripraviť nepečené dezerty. Na vianočných podnosoch sa krásne vynímajú najmä kávové zrná, orechové šuhajdy, kokosové guličky, plnené čokoládové košíčky a pralinky aj karamelové grilážky.
Griláž
Kávové zrná
Fantastické laskonky recept
Orechové šuhajdy
Rafaelo guľky
PostupPrečítaj si tiež
Zdobenie perníkov nebolo nikdy ľahšie! Návod, ako urobiť bielkovú polevu
Objav svoje kreatívne vlohy a vyskúšaj si zdobenie perníkov. Poradíme aj recept na najlepšiu polevu na medovníky. Netrúfaš si? Každý nejako začínal, a práve pri zdobení medovníkov máš perfektnú šancu sa s každým ozdobeným kúskom zlepšovať.
Krátko pred Vianocami
V tomto čase je už vhodné napiecť korpusy a pláty na vianočné zákusky. Stálicami sú predovšetkým medové rezy, medové krémeše, domáca Marlenka, punčové rezy, metrové rezy, zákusok opitý Izidor. Plníme ich jeden či dva dni pred Štedrým dňom. K tradíciám vianočného vypekania patrí aj štedrák, domáca vianočka, plnené ťahané záviny či trdelníky. Krátko pred zahájením sviatkov je ten správny čas na ich prípravu.
Štedrák
Vianočka
Pravý skalický trdelník
Zdroj: pixabay
Opitý izidor
Medové rezy
Domáca marlenka
PostupPunčové rezy
Originálne žerbo rezy
Zdroj: Youtube
Medový krémeš
Metrový koláč
Prečítaj si tiež
Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
Vianočný čas sa nezadržateľne blíži a spolu s ním aj tradičné domáce vypekanie. Pre každého, kto už uvažuje, aké zákusky na Vianoce upiecť, máme niekoľko výnimočných receptov, vďaka ktorým budú tieto rodinné sviatky dokonalé a správne sladké.
💡Ako skladovať vianočné pečivo?
Ak má vianočné pečivo bezpečne vydržať až do sviatkov, treba myslieť na spôsob jeho skladovania. Výborné poslúžia uzatvárateľné nádoby – nerezové, sklenené aj plastové. Na suché tvrdšie pečivo sú vhodné aj čisté kartónové krabice s uzatváraním. Je lepšie držať každý druh cukroviniek oddelene, aby si medzi sebou neodovzdávali arómy. Vhodné je uskladnenie na suchom a chladnejšom mieste. Naopak, nevhodné sú miesta blízko radiátora, v priestore so zvýšenou vlhkosťou alebo pri mínusových teplotách.
💚💚💚
🎄Vianočné špeciály na Tastelist.sk
Nasledujúce recepty, rady a tipy v sebe ukrývajú všetko, čo k sviatočnému obdobiu a rodinnej pohode patrí.
- Slané vianočné pečivo – Vynikajúce chuťovky, ktoré miznú z podnosov expresne rýchlo
- Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom
- Vianočné pečivo, na ktoré nedáme dopustiť! Zbierka TOP receptov a veľká dávka inšpirácie
- Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina
- Voňavé, rozmanité a chutné vianočné koláče
- Najobľúbenejšie recepty na prípravu vianočného pečiva
- Výborné vianočné recepty a špeciality
- Tradičné aj moderné recepty na prípravu vianočnej ryby
- Chutné recepty na vianočný zemiakový šalát