Štedrák

Štedrák

REKLAMA

Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

  • 90Minút
  • 12Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Cesto

  • 300 polohrubej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 50 práškového cukru
  • 15 droždia
  • 60 masla
  • žltky

Lekvárová plnka

  • slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu

Tvarohová plnka

  • 250 hladkého tvarohu
  • 50 práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • žĺtok
  • ks Zlatý klas
  • čl citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra

Orechová plnka

  • dcl horúceho mlieka
  • 60 práškového cukru
  • 170 pomletých orechov

Maková plnka

  • dcl horúceho mlieka
  • 70 práškového cukru
  • vanilkový cukor
  • 170 pomletého maku
  • 30 rozspusteného masla
  • 0.5 čl citrónovej kôry
  • hrozienka/ brusnice na vrch
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.

2. Krok

Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.

3. Krok

A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).

4. Krok

Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.

5. Krok

Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Podobné recepty

Náhľad receptu Rebarborový koláč s tvarohom

Rebarborový koláč s tvarohom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Cuketové muffiny plné čoko chipsov

Cuketové muffiny plné čoko chipsov

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Citrónovo-čučoriedkové muffiny

Citrónovo-čučoriedkové muffiny

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Špaldové muffiny

Špaldové muffiny

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Bábovka s citrónovou polevou

Bábovka s citrónovou polevou

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 16
Náhľad receptu Pomarančovo broskyňové tiramisu

Pomarančovo broskyňové tiramisu

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Náhľad receptu Lotusák ala lavaš

Lotusák ala lavaš

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Náhľad receptu Rebarborový koláč s tvarohom

Rebarborový koláč s tvarohom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Cuketové muffiny plné čoko chipsov

Cuketové muffiny plné čoko chipsov

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Citrónovo-čučoriedkové muffiny

Citrónovo-čučoriedkové muffiny

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Špaldové muffiny

Špaldové muffiny

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Bábovka s citrónovou polevou

Bábovka s citrónovou polevou

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 16
Náhľad receptu Pomarančovo broskyňové tiramisu

Pomarančovo broskyňové tiramisu

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Náhľad receptu Lotusák ala lavaš

Lotusák ala lavaš

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

Obed

477 receptov
Mäsité jedlá

Mäsité jedlá

195 receptov
Večera

Večera

375 receptov
Lacné jedlá

Lacné jedlá

258 receptov
Dezert

Dezert

390 receptov
Kuracie mäso

Kuracie mäso

99 receptov
Raňajky

Raňajky

209 receptov
Cestoviny

Cestoviny

79 receptov