Štedrák

Štedrák

90 min
3
REKLAMA

Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

90 min
3
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Cesto

  • 300 g polohrubej múky Pridané do
  • 250 ml mlieka Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 15 g droždia Pridané do
  • 60 g masla Pridané do
  • 2 žltky Pridané do

Lekvárová plnka

  • slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu Pridané do

Tvarohová plnka

  • 250 g hladkého tvarohu Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 1 žĺtok Pridané do
  • 1 ks Zlatý klas Pridané do
  • 1 čl citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra Pridané do

Orechová plnka

  • 1 dl mlieka Pridané do
  • 60 g práškového cukru Pridané do
  • 170 g pomletých orechov Pridané do

Maková plnka

  • 1 dl mlieka Pridané do
  • 70 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 170 g pomletého maku Pridané do
  • 30 g rozspusteného masla Pridané do
  • 12 čl citrónovej kôry Pridané do
  • hrozienka/ brusnice na vrch Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.

2. Krok

Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.

3. Krok

A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).

4. Krok

Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.

5. Krok

Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!

Komentáre (2)

Dobry, mna by len zaujimalo v ingredienciach co znamena 1 dcl milk v9, akoze deci mlieka a to v9 je co? alebo v ceste 250 ml mlieka v7??? nerozumiem tomu. vdaka

Anastazia 20. 12. 2021

Veľmi dobrý recept vyskúšala som :)

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Šaláty

121 receptov

Obed

1513 receptov

Mäsité jedlá

667 receptov

Lacné jedlá

784 receptov

Raňajky

510 receptov

Pečivo

194 receptov

Pre diabetikov

605 receptov