Štedrák

Štedrák

REKLAMA

Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

  • 90Minút
  • 12Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Cesto

  • 300 g polohrubej múky Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 15 g droždia Pridané do
  • 60 g masla Pridané do
  • 2 žltky Pridané do

Lekvárová plnka

  • slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu Pridané do

Tvarohová plnka

  • 250 g hladkého tvarohu Pridané do
  • 50 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 1 žĺtok Pridané do
  • 1 ks Zlatý klas Pridané do
  • 1 čl citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra Pridané do

Orechová plnka

  • 60 g práškového cukru Pridané do
  • 170 g pomletých orechov Pridané do

Maková plnka

  • 70 g práškového cukru Pridané do
  • 1 vanilkový cukor Pridané do
  • 170 g pomletého maku Pridané do
  • 30 g rozspusteného masla Pridané do
  • 12 čl citrónovej kôry Pridané do
  • hrozienka/ brusnice na vrch Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.

2. Krok

Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.

3. Krok

A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).

4. Krok

Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.

5. Krok

Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0

Veľmi dobrý recept vyskúšala som :)

Podobné recepty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáca marlenka
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáca marlenka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Originálne žerbo rezy
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Originálne žerbo rezy

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18

Makový koláč s lesným ovocím a tvarohom

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
Oblíž prst
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Oblíž prst

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Opitý izidor
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Opitý izidor

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Sovie oči

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáca marlenka
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Domáca marlenka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Originálne žerbo rezy
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Originálne žerbo rezy

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18

Makový koláč s lesným ovocím a tvarohom

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
Oblíž prst
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Oblíž prst

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Opitý izidor
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Opitý izidor

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

793 receptov

Dezert

681 receptov

Raňajky

330 receptov

Mäsité jedlá

325 receptov

Večera

679 receptov

Lacné jedlá

483 receptov

Cestoviny

110 receptov
Recipe author image TASTElist

Štedrák

Vianočný štedrák sa odjakživa nesie v duchu štedrých a bohatých Vianoc. Jednotlivé bohaté vrstvy makovej, tvarohovej, orechovej a lekvárovej plnky z neho robia jeden z najobľúbenejších sviatočných dezertov. Takto jednoducho sa dá pripraviť doma.

90
Minút
12
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Najskôr si pripravíme cesto - z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások, necháme prikryté a vykysnúť cca 20-30 minút v teple.

2. Krok

Po nakysnutí dáme kvások do väčšej misy s múkou, cukrom, maslom a so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 5 cca rovnakých častí. 4 pláty rozvaľkáme na rovnaké veľkosti plechu (ideálne cca 30 x 25 cm ), kde sa bude štedrák piecť, 5.časť si odložíme bokom na ozdobné prúžky.

3. Krok

A ideme si postupne pripravovať plnky: Najskôr potrieme plech maslo a vysypeme múkou, 1.cesto potrieme slivkovým lekvárom, položíme 2.cesto, na ktoré natrieme orechovú plnku (sparíme pomleté orechy s mliekom, cukrom, vymiešame). Položíme 3.cesto, na ktoré dáme makovú plnku (opäť sparíme mlieko s makom, cukrom a zvyšnými surovinami, vymiešame). Na to položíme predposledné cesto a natrieme tvarohovou plnkou (všetky suroviny vymiešame).

4. Krok

Teraz si vyvaľkáme poslednú časť cesta a odrežeme plátky cca 1 cm široké, dlhé podľa potreby plechu a spravíme z nich na tvarohovú vrstvu mriežky, kt. sa prekrývajú. Ja som posypala aj sušenými brusnicami / príp. hrozienkami na ozdobu a využila som ešte slivkový lekvár, ktorý som si dala do zdobiaceho vrecúška a “obtiahla” som ním mriežky.

5. Krok

Vrchné mriežky ešte potrieme bielkami a dáme piecť na cca 180 - 190 °C po dobu cca 1 hodiny, treba sledovať, aby sa vrch nepripiekol - preto som po cca 20 minútach koláč prikryla alobalom/ papierom na pečenie. Dobrú chuť!

Ingrediencie
Cesto
300 g
polohrubej múky
50 g
práškového cukru
15 g
droždia
60 g
masla
2
žltky
Lekvárová plnka
slivkový džem zriedený s trochou vody prípadne rumu
Tvarohová plnka
250 g
hladkého tvarohu
50 g
práškového cukru
1
vanilkový cukor
1
žĺtok
1 ks
Zlatý klas
1 čl
citrónovej šťavy / alebo nastrúhaná citrónová kôra
Orechová plnka
60 g
práškového cukru
170 g
pomletých orechov
Maková plnka
70 g
práškového cukru
1
vanilkový cukor
170 g
pomletého maku
30 g
rozspusteného masla
12 čl
citrónovej kôry
hrozienka/ brusnice na vrch