:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/q3C7aPziMKATHn1GpMVb/5f1ff665ea56d448c4df6a4b745cbd51.jpeg)
Griláž
Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.
Ingrediencie
- 4 ks oblátok
- 250 g kryštálový cukor
- 30 g maslo
- 250 g sladkej smotany na šľahanie 33%
- 120 g posekaných vlašských orechov
- pomarančová šťava z polovice pomaranča alebo sušená pomarančová kôra
- horká čokoláda na finálne namáčanie

Postup
Do stredného vyššieho hrnca dáme cukor, plameň necháme menej ako na polovici, aby sa nám cukor nespálil. Cukor pomaly karamelizujeme, občas premiešame, cca 10-15 minút, medzitým si smotanu zohrejeme v zvlášť hrnci až po bublanie, no pozor aby nevykypela.
Taktiež si pripravíme orechy - mali by byť tak akurát, ani malé ani veľké kúsky. Keď je cukor na karamel, pridáme mäkké maslo a riadne miešame, následne pridáme horúcu smotanu, taktiež riadne miešame, aby sa nám vytvorila pekná spojená hmota - pozor, aby sa nám karamel “nesekol”.
Následne odstavíme z plameňa, pridáme posekané orechy a miešame a miešame. :)
Na dno plechu dáme 1.oblátku, na ňu natrieme karamelovo-smotanovú zmes a takto vrstvíme až pokým sa nám neminú oblátky - väčšinou tie 3 veselo stačia. :)
Následne som zakryla papierom na pečenie, zaťažila cca 3 litrami mlieka / múky / čo je po ruke a pre istotu som dala aj do chladu, vtedy sú grilážky ready to eat až po cca 2 dňoch, ak by ste ich nechali v izbovej teplote, tak za 1 deň môžete zdobiť.
Ako na to? Jednoducho - najskôr som si pokrájala oblátky na požadované kúsky a namáčala do čokolády - ideálne na mriežke, aby čokoláda pekne stiekla. Dobrú chuť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/q3C7aPziMKATHn1GpMVb/1e9964924fa415670aeddb3187b27080.jpeg)
Mňam :)