Vianočka

Vianočka

REKLAMA

Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

  • 60Minút
  • 20Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

počet porcií 20
  • 500 hladkej múky
  • 150 maslo rozpustené
  • 100 kryštálový cukor
  • 250 ml mlieko
  • ks žltky
  • 40 droždia
  • štipka soľ
  • kôra z BIO citróna
  • vanilka alebo vanilkový cukor
  • hrozienka
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z mlieka. V mlieku (vlažnom) si lyžicou zmiešam droždie a cukor ( nie celý, iba lyžicu). Nechám vzísť kvások. Keď sa na vrchu misky urobí taká jemne hnedastá pena, kvások máme úspešne pripravený :)

2. Krok

Kvások zmiešame s ostatnými surovinami. Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte, avšak nech sú vopred namočené v poctivým rume :) Miešame skutočne poctivo. Je to drina ale oplatí sa :) Keď sme vymiešali nelepivé cesto, necháme ho odpočívať prikryté ( najlepšie potravinárskou fóliou, ak nemáme, stačí čistá utierka). Necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Cesto nám zdvojnásobí objem.

REKLAMA
3. Krok

Po vykysnutí si dáme cesto na podložku, kde s ním budeme pracovať. Najlepšie je ju trošku pomúčiť. Cesto si rozdelíme do prameňov, už je na vás z koľkých chcete Vianočku upiecť. Ak nemáte čas, kľudne spravte klasický vrkoč z troch prameňov. Ak chcete, aby bola vaša Vianočka taká, ako tá moja na obrázku, upleťte ju z 8 prameňov. Super videonávod nájdete tu: https://youtu.be/QesK_XwDdxU

4. Krok

Keď máme Vianočku upletenú, potrieme ju bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte na plechu podkysnúť, približne na 15 minút.

5. Krok

Pečieme pri 180tich stupňoch, približne 35 minút. Po vybratí z rúry ju nechajte aspoň pol hodinku odpočívať na mriežke.

REKLAMA
6. Krok

Dobrú chuť všetkým! :)

Hodnotenia (17)

4.7

Zdieľaj recept s ostatnými

Podobné recepty

Top kategórie