Vianočka

REKLAMA

Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

  • 60Minút
  • 20Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
20
  • 500 g hladkej múky Pridané do
  • 150 g maslo rozpustené Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 3 ks žltky Pridané do
  • 40 g droždia Pridané do
  • štipka soľ Pridané do
  • kôra z BIO citróna Pridané do
  • vanilka alebo vanilkový cukor Pridané do
  • hrozienka Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z mlieka. V mlieku (vlažnom) si lyžicou zmiešam droždie a cukor ( nie celý, iba lyžicu). Nechám vzísť kvások. Keď sa na vrchu misky urobí taká jemne hnedastá pena, kvások máme úspešne pripravený :)

2. Krok

Kvások zmiešame s ostatnými surovinami. Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte, avšak nech sú vopred namočené v poctivým rume :) Miešame skutočne poctivo. Je to drina ale oplatí sa :) Keď sme vymiešali nelepivé cesto, necháme ho odpočívať prikryté ( najlepšie potravinárskou fóliou, ak nemáme, stačí čistá utierka). Necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Cesto nám zdvojnásobí objem.

3. Krok

Po vykysnutí si dáme cesto na podložku, kde s ním budeme pracovať. Najlepšie je ju trošku pomúčiť. Cesto si rozdelíme do prameňov, už je na vás z koľkých chcete Vianočku upiecť. Ak nemáte čas, kľudne spravte klasický vrkoč z troch prameňov. Ak chcete, aby bola vaša Vianočka taká, ako tá moja na obrázku, upleťte ju z 8 prameňov. Super videonávod nájdete tu: https://youtu.be/QesK_XwDdxU

4. Krok

Keď máme Vianočku upletenú, potrieme ju bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte na plechu podkysnúť, približne na 15 minút.

5. Krok

Pečieme pri 180tich stupňoch, približne 35 minút. Po vybratí z rúry ju nechajte aspoň pol hodinku odpočívať na mriežke.

6. Krok

Dobrú chuť všetkým! :)

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Podobné recepty

Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Marhuľová Galetka
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Marhuľová Galetka

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáce tradičné kysnuté koláče
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Marhuľové oči

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Pascha recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Škoricové hniezda

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Marhuľová Galetka
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Marhuľová Galetka

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Domáce tradičné kysnuté koláče
Recept od prémiového používateľa
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Marhuľové oči

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Pascha recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Škoricové hniezda

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

790 receptov

Dezert

677 receptov

Raňajky

330 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Večera

678 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

482 receptov
Recipe author image annyssweetkitchen

Vianočka

Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

60
Minút
20
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z mlieka. V mlieku (vlažnom) si lyžicou zmiešam droždie a cukor ( nie celý, iba lyžicu). Nechám vzísť kvások. Keď sa na vrchu misky urobí taká jemne hnedastá pena, kvások máme úspešne pripravený :)

2. Krok

Kvások zmiešame s ostatnými surovinami. Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte, avšak nech sú vopred namočené v poctivým rume :) Miešame skutočne poctivo. Je to drina ale oplatí sa :) Keď sme vymiešali nelepivé cesto, necháme ho odpočívať prikryté ( najlepšie potravinárskou fóliou, ak nemáme, stačí čistá utierka). Necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Cesto nám zdvojnásobí objem.

3. Krok

Po vykysnutí si dáme cesto na podložku, kde s ním budeme pracovať. Najlepšie je ju trošku pomúčiť. Cesto si rozdelíme do prameňov, už je na vás z koľkých chcete Vianočku upiecť. Ak nemáte čas, kľudne spravte klasický vrkoč z troch prameňov. Ak chcete, aby bola vaša Vianočka taká, ako tá moja na obrázku, upleťte ju z 8 prameňov. Super videonávod nájdete tu: https://youtu.be/QesK_XwDdxU

4. Krok

Keď máme Vianočku upletenú, potrieme ju bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte na plechu podkysnúť, približne na 15 minút.

5. Krok

Pečieme pri 180tich stupňoch, približne 35 minút. Po vybratí z rúry ju nechajte aspoň pol hodinku odpočívať na mriežke.

6. Krok

Dobrú chuť všetkým! :)

Ingrediencie
500 g
hladkej múky
150 g
maslo rozpustené
100 g
kryštálový cukor
250 ml
mlieko
3 ks
žltky
40 g
droždia
štipka
soľ
kôra z BIO citróna
vanilka alebo vanilkový cukor
hrozienka