![Metrový koláč Metrový koláč](https://eu.tastescdn.net/thumbor/-tI980d4hXVowIWPDFCsw-qPvok=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/0027a3bcb142937eb3af3cf1e722e22a.jpeg)
Metrový koláč
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
Ingrediencie
Cesto
- 6 kus vajce
- 250 g práškového cukru
- 270 hladká múka
- 1 ks kypriaci prášok
- 1 mlieka
- 1 dcl olej
- 2 pl kakao
Plnka
- 500 mlieka
- 1 karamelový vanilkový puding
- 250 g maslo
- 90 g práškového cukru
- 1 ks vanilkový cukor
- 5 pl rumu podľa chuti
Čokoláda
- 200 g horkej čokolády
- 80 g masla alebo kokosového oleja
- 1 dcl sladkej smotany
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si vyšľaháme cukor so žĺtkami, pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, olej, mlieko.
Následne vyšľaháme bielka do tuhého snehu, vmiešame do predošlej zmesi, cesto rozdelíme na 2 polovice, do 1 časti primiešame kakao.
2 formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, do 1. formy nalejeme kakaové cesto, do 2. formy biele cesto, dáme piecť na cca 35-40 minút na 180°C. Ak sú po skúške špajdľou hotové, vyklopíme ich a necháme vychladnúť.
![Metrový koláč - krok prípravy 1 Metrový koláč - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/tg7MSmpVpoF97FwubwPFJXdUQMA=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/dd97ac6a4b2fedfbf2c80d3b9d4168e9.jpeg)
Následne si uvaríme klasickým spôsobom puding, do vychladnutého primiešame cukor, rum, maslo a vymiešame do hladka. Cestá si nakrájame na cca 1 cm plátky a striedavo biele-tmavé ich natierame krémom.
![Metrový koláč - krok prípravy 1 Metrový koláč - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/kOkk-Tkw13KVoJdc2Db9xIKljuU=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/1240102c952f170dfa907903d3514655.jpeg)
Nakoniec potrieme krémom aj celý koláč, necháme stuhnúť.
![Metrový koláč - krok prípravy 1 Metrový koláč - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/iJXwZpxhSX2Aexwd_LotF8CowZA=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/0efa71cf55da04b6bda5ded284589211.jpeg)
Na úplný záver oblejeme roztopenou čokoládou (v hrnci necháme zohriať smotanu, maslo a čokoládu, pozor, aby sa nevarila) a dozdobíme podľa fantázie, necháme stuhnúť.
![Metrový koláč - krok prípravy 1 Metrový koláč - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/rDLYzXMgVxmn9CrqjfTlV-Ner30=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/5bbfe95118c071e9b967bfc770bd36e1.jpeg)
Krájame našikmo, aby vynikol vzor. Dobrú chuť.
![Metrový koláč - krok prípravy 1 Metrový koláč - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/TU4ewXlvde_qcRrJ5pFSbMhanMc=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/0a0a851855e5fc50047a0df9195f608e.jpeg)
Naj, receptik, ktory som nasla.