FOTORECEPT Metrový koláč
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
- 90Minút
- 13Počet porcií
Ingrediencie
Cesto
- 6 ks vajec
- 250 g práškového cukru
- 270 hladkej múky
- 1 ks kypriaci prášok do pečiva
- 1 mlieka
- 1 dcl olej
- 2 pl kakaa
Plnka
- 500 mlieka
- 1 karamelový vanilkový puding
- 250 g masla
- 90 g práškového cukru
- 1 ks vanilkový cukor
- 5 pl rumu podľa chuti
Čokoláda
- 200 g horkej čokolády
- 80 g masla alebo kokosového oleja
- 1 dcl sladkej smotany
Postup
Najskôr si vyšľaháme cukor so žĺtkami, pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, olej, mlieko.
Následne vyšľaháme bielka do tuhého snehu, vmiešame do predošlej zmesi, cesto rozdelíme na 2 polovice, do 1 časti primiešame kakao.
2 formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, do 1. formy nalejeme kakaové cesto, do 2. formy biele cesto, dáme piecť na cca 35-40 minút na 180°C. Ak sú po skúške špajdľou hotové, vyklopíme ich a necháme vychladnúť.
Následne si uvaríme klasickým spôsobom puding, do vychladnutého primiešame cukor, rum, maslo a vymiešame do hladka. Cestá si nakrájame na cca 1 cm plátky a striedavo biele-tmavé ich natierame krémom.
Nakoniec potrieme krémom aj celý koláč, necháme stuhnúť.
Na úplný záver oblejeme roztopenou čokoládou (v hrnci necháme zohriať smotanu, maslo a čokoládu, pozor, aby sa nevarila) a dozdobíme podľa fantázie, necháme stuhnúť.
Krájame našikmo, aby vynikol vzor. Dobrú chuť.
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Metrový koláč
Sviatočný metrový koláč s dokonalým dvojfarebným vzorom a kvapkou rumu. Klasika, ktorá už tradične patrí na vianočný stôl.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mKzZcueskHnM9Smftm_v/0027a3bcb142937eb3af3cf1e722e22a.jpeg)
Najskôr si vyšľaháme cukor so žĺtkami, pridáme hladkú múku s kypriacim práškom, olej, mlieko.
Následne vyšľaháme bielka do tuhého snehu, vmiešame do predošlej zmesi, cesto rozdelíme na 2 polovice, do 1 časti primiešame kakao.
2 formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, do 1. formy nalejeme kakaové cesto, do 2. formy biele cesto, dáme piecť na cca 35-40 minút na 180°C. Ak sú po skúške špajdľou hotové, vyklopíme ich a necháme vychladnúť.
Následne si uvaríme klasickým spôsobom puding, do vychladnutého primiešame cukor, rum, maslo a vymiešame do hladka. Cestá si nakrájame na cca 1 cm plátky a striedavo biele-tmavé ich natierame krémom.
Nakoniec potrieme krémom aj celý koláč, necháme stuhnúť.
Na úplný záver oblejeme roztopenou čokoládou (v hrnci necháme zohriať smotanu, maslo a čokoládu, pozor, aby sa nevarila) a dozdobíme podľa fantázie, necháme stuhnúť.
Krájame našikmo, aby vynikol vzor. Dobrú chuť.