REKLAMA
Domáca marlenka

Domáca marlenka

Obľúbený medovo-orechový dezert, ktorý si získal všetkých svojou jedinečnou chuťou po mede, vlašských orechoch a karameli. Vyskúšaj poctivú domácu verziu.

REKLAMA
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Recept nájdeš v tomto článku

Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Ingrediencie

porcií
24

Na medové pláty (7ks plátov) potrebujeme

  • 4 pl med Pridané do
  • 4 ks vajcia celé Pridané do
  • 200 g práškového cukru Pridané do
  • 150 g maslo Pridané do
  • 800 g hladká múka Pridané do
  • 2 čl kypriaci prášok Pridané do
  • 2 pl octu Pridané do

Na krém / plnku

  • 2 ks karamelový puding 1 L mlieka (ale postačí aj 1x puding 0, 5 l mlieka) Pridané do
  • 250 g masla izbovej teploty (v prípade 1x pudingu stačí 125g masla) Pridané do
  • 1 ks salko Pridané do
  • 4 pl rum Pridané do

Na posýpku

  • 100 g orechov (lieskové vlašské) Pridané do
  • 2 pl kakao Pridané do
  • 1 ks upečeného na jemno podrveného plátu cesta Pridané do

Na čokoládový toping (podľa chuti)

  • 150 g horkej čokolády Pridané do
  • 100 ml sladkej smotany Pridané do
  • 1 pl rum Pridané do
REKLAMA

Postup

250 min.
1. Krok

Najskôr dáme skaramelizovať salko v plechovke aspoň na 2,5 - 3 hodiny (nezabudnime prilievať odparujúcu sa vodu). Následne si spravíme klasickým spôsobom puding, ktorý necháme vychladnúť - neskôr po vychladnutí do neho poriadne primiešame zmäknuté maslo a salko.

2. Krok

Ideme na pláty - hoci je práca s cestom trocha prácnejšia, výsledok potom stojí za to :) Najskôr si do väčšieho hrnca dáme rozpustiť na miernom plameni maslo, med, cukor, stále miešame, aby nám zmes neprihorela, následne rýchlo primiešame 4 celé vajíčka (pozor, aby sa nám z nich nestala praženica :) ). Akonáhle máme homogénnu zmes, pridáme do nej tekutinu (v šálke si zmiešame ocot so sódou), ešte pokým pení hneď nalejeme do hrnca a miešame ako o závod. Zmes nám krásne “naboptná” - stále miešame, pokým zmes v hrnci nezačne hnednúť. Keď už má karamelovú farbu, odstavíme z plameňa, aby nám neprihorela. Necháme trocha vychladnúť (5-10 minút), následne do hrnca so zmesou preosievame múku cez hrubšie sitko. Postupne miešame (ideálne s rukami, pozor - zmes musí byť ešte teplá, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo - pozor na popálenie). Keď máme krásnu hnedú jednotnú zmes zapracovanú vo forme hustého cesta, spravíme z nej valček a ten rozdelíme na ideálne 7 rovnakých častí (1 časť môže byť trocha menšia - tá pôjde po upečení na posýpku).

3. Krok

Následne ešte teplé pláty na doske vyvaľkáme valčekom do požadovaného tvaru obdĺžnika na plech - nemusia to byť úhľadné tvary, no ideálne, aby boli rovnakej veľkosti. (pomôcka - ak nám pláty stuhnú, môžeme ich dať do mikrovlnky na 10-20 sekúnd zohriať, budú sa lepšie vaľkať). Tieto pláty priebežne vaľkáme, uložíme na plech na opačnú stranu / resp. spodok plechu/ tak, aby nám pri odstraňovaní z plechu nezavadzali okraje plechu. Pečieme na cca 190 °C (pri teplovzdušnej) cca 10 minút - dávame na ne pozor, aby nám neprihoreli. Následne z plechu odstránime klasickou podberačkou - ale opatrne, aby sa nám pláty neroztrhli - preklopíme na druhý plech tak, aby boli pláty na rovnom podklade. Takto upečieme všetkých 7 plátov.

4. Krok

Plnku si vymiešame hore spomenutým spôsobom, je na vás, či chcete polovičné množstvo s 1 pudingom alebo 2 (na foto je s 1 pudingom, myslím, že to bohato stačí, ale občas som spravila z väčšieho množstva a nikto sa nesťažoval :) ).

5. Krok

Ideme na posýpku: v mixéry si podrvíme orechy a na kúsky nalámaný 1ks plátu cesta, zmiešame s kakaom.

6. Krok

Finálny postup: na pláty cesta postupne na striedačku natierame plnku (vypočítame si to tak, aby nám zostalo na záverečné natretie celého vrchu marlenky). Následne posledný plát natrieme plnkou, ktorú posypeme poriadne posýpkou a jemne zarovnáme povrch (trocha posýpky si môžeme odložiť na guličky (v ďalšom recepte).

7. Krok

Plech si zakryjeme a necháme odležať aspoň pol dňa (ideálne aspoň 1 deň, čím viac odležaná, tým lepšia), aby marlenka vsiakla a cesto nebolo suché, do chladničky. Následne obrežeme okraje a pred podávaním popolievame cik-cak čokoládovým topingom (roztopíme čokoládu v smotane a primiešame rum - pre jednoduchosť pokojne aj v šálke a šup s ňou do mikrovlnky na 1 minútku).

Komentáre (1)

Zofia 28. 12. 2021

vyskúšala som recept a bolo to úúúžasnééé

Podobné recepty

Oblíž prst

Opitý izidor

Vianočný opitý izidor

Šľahačkové Eclairs

Nie sú tieto Eclairs jednoducho krásne? Vyskúšajte si ich doma aj vy, príprava je jednoduchá!
zuzana_vari
zuzana_vari
Náhľad receptu Pudingový koláč so šľahačkou
Fotorecept

Pudingový koláč so šľahačkou

Jeden z najobľúbenejších chladených koláčov. Tentokrát kombinácia vanilkového a kakaového pudingu.

Medový krémeš

Overený recept na jednoduché makrónky

Našiel som tento recept na red velvet domáce makrónky, ktoré vydržia dlho, teda pokiaľ ich niekto nezje :)

Podobné recepty

Oblíž prst

Opitý izidor

Vianočný opitý izidor

Šľahačkové Eclairs

Nie sú tieto Eclairs jednoducho krásne? Vyskúšajte si ich doma aj vy, príprava je jednoduchá!
zuzana_vari
zuzana_vari
Náhľad receptu Pudingový koláč so šľahačkou
Fotorecept

Pudingový koláč so šľahačkou

Jeden z najobľúbenejších chladených koláčov. Tentokrát kombinácia vanilkového a kakaového pudingu.

Medový krémeš

Overený recept na jednoduché makrónky

Našiel som tento recept na red velvet domáce makrónky, ktoré vydržia dlho, teda pokiaľ ich niekto nezje :)

Reels

Nové

Top kategórie

Mäsité jedlá

1854 receptov

Obed

3797 receptov

Mascarpone

242 receptov

Cestoviny

424 receptov

Večera

3476 receptov

Pre diabetikov

627 receptov

Dezert

2659 receptov

Cícer

43 receptov