Domáca marlenka

Domáca marlenka

REKLAMA

Obľúbený medovo-orechový dezert, ktorý si získal všetkých svojou jedinečnou chuťou po mede, vlašských orechoch a karameli. Vyskúšaj poctivú domácu verziu.

  • 250Minút
  • 24Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
24

Na medové pláty (7ks plátov) potrebujeme

  • pl meduPridané do
  • ks vajcia celéPridané do
  • 200 práškového cukruPridané do
  • 150 maslaPridané do
  • 800 hladkej preosiatej múkyPridané do
  • čl sódy bikarbónyPridané do
  • pl octuPridané do

Na krém / plnku

  • ks karamelový puding 1 L mlieka (ale postačí aj 1x puding 0, 5 l mlieka)Pridané do
  • 250 masla izbovej teploty (v prípade 1x pudingu stačí 125g masla)Pridané do
  • ks salkoPridané do
  • pl rumuPridané do

Na posýpku

  • 100 orechov (lieskové vlašské)Pridané do
  • pl kakaaPridané do
  • ks upečeného na jemno podrveného plátu cestaPridané do

Na čokoládový toping (podľa chuti)

  • 150 horkej čokoládyPridané do
  • 100 ml sladkej smotanyPridané do
  • pl rumuPridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr dáme skaramelizovať salko v plechovke aspoň na 2,5 - 3 hodiny (nezabudnime prilievať odparujúcu sa vodu). Následne si spravíme klasickým spôsobom puding, ktorý necháme vychladnúť - neskôr po vychladnutí do neho poriadne primiešame zmäknuté maslo a salko.

2. Krok

Ideme na pláty - hoci je práca s cestom trocha prácnejšia, výsledok potom stojí za to :) Najskôr si do väčšieho hrnca dáme rozpustiť na miernom plameni maslo, med, cukor, stále miešame, aby nám zmes neprihorela, následne rýchlo primiešame 4 celé vajíčka (pozor, aby sa nám z nich nestala praženica :) ). Akonáhle máme homogénnu zmes, pridáme do nej tekutinu (v šálke si zmiešame ocot so sódou), ešte pokým pení hneď nalejeme do hrnca a miešame ako o závod. Zmes nám krásne “naboptná” - stále miešame, pokým zmes v hrnci nezačne hnednúť. Keď už má karamelovú farbu, odstavíme z plameňa, aby nám neprihorela. Necháme trocha vychladnúť (5-10 minút), následne do hrnca so zmesou preosievame múku cez hrubšie sitko. Postupne miešame (ideálne s rukami, pozor - zmes musí byť ešte teplá, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo - pozor na popálenie). Keď máme krásnu hnedú jednotnú zmes zapracovanú vo forme hustého cesta, spravíme z nej valček a ten rozdelíme na ideálne 7 rovnakých častí (1 časť môže byť trocha menšia - tá pôjde po upečení na posýpku).

3. Krok

Následne ešte teplé pláty na doske vyvaľkáme valčekom do požadovaného tvaru obdĺžnika na plech - nemusia to byť úhľadné tvary, no ideálne, aby boli rovnakej veľkosti. (pomôcka - ak nám pláty stuhnú, môžeme ich dať do mikrovlnky na 10-20 sekúnd zohriať, budú sa lepšie vaľkať). Tieto pláty priebežne vaľkáme, uložíme na plech na opačnú stranu / resp. spodok plechu/ tak, aby nám pri odstraňovaní z plechu nezavadzali okraje plechu. Pečieme na cca 190 °C (pri teplovzdušnej) cca 10 minút - dávame na ne pozor, aby nám neprihoreli. Následne z plechu odstránime klasickou podberačkou - ale opatrne, aby sa nám pláty neroztrhli - preklopíme na druhý plech tak, aby boli pláty na rovnom podklade. Takto upečieme všetkých 7 plátov.

4. Krok

Plnku si vymiešame hore spomenutým spôsobom, je na vás, či chcete polovičné množstvo s 1 pudingom alebo 2 (na foto je s 1 pudingom, myslím, že to bohato stačí, ale občas som spravila z väčšieho množstva a nikto sa nesťažoval :) ).

5. Krok

Ideme na posýpku: v mixéry si podrvíme orechy a na kúsky nalámaný 1ks plátu cesta, zmiešame s kakaom.

6. Krok

Finálny postup: na pláty cesta postupne na striedačku natierame plnku (vypočítame si to tak, aby nám zostalo na záverečné natretie celého vrchu marlenky). Následne posledný plát natrieme plnkou, ktorú posypeme poriadne posýpkou a jemne zarovnáme povrch (trocha posýpky si môžeme odložiť na guličky (v ďalšom recepte).

7. Krok

Plech si zakryjeme a necháme odležať aspoň pol dňa (ideálne aspoň 1 deň, čím viac odležaná, tým lepšia), aby marlenka vsiakla a cesto nebolo suché, do chladničky. Následne obrežeme okraje a pred podávaním popolievame cik-cak čokoládovým topingom (roztopíme čokoládu v smotane a primiešame rum - pre jednoduchosť pokojne aj v šálke a šup s ňou do mikrovlnky na 1 minútku).

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0
22 days ago

vyskúšala som recept a bolo to úúúžasnééé

Podobné recepty

Náhľad receptu Grilážky
Recept od prémiového používateľa

Grilážky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Medový krémeš
Recept od prémiového používateľa

Medový krémeš

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Vianočné keksíky
Recept od prémiového používateľa

Vianočné keksíky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Cuketové muffiny plné čoko chipsov
Recept od prémiového používateľa

Cuketové muffiny plné čoko chipsov

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Nutellové pásiky s lieskovými orieškami
Recept od prémiového používateľa

Nutellové pásiky s lieskovými orieškami

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Náhľad receptu Mrkvový koláč s citrónovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept

Mrkvový koláč s citrónovou polevou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Oreo brownie cheesecake s čiernymi ríbezľami
Recept od prémiového používateľa
Náhľad receptu Cheesecake s bielou čokoládou a ríbezlami
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Náhľad receptu Grilážky
Recept od prémiového používateľa

Grilážky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Medový krémeš
Recept od prémiového používateľa

Medový krémeš

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Vianočné keksíky
Recept od prémiového používateľa

Vianočné keksíky

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Cuketové muffiny plné čoko chipsov
Recept od prémiového používateľa

Cuketové muffiny plné čoko chipsov

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Nutellové pásiky s lieskovými orieškami
Recept od prémiového používateľa

Nutellové pásiky s lieskovými orieškami

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
Náhľad receptu Mrkvový koláč s citrónovou polevou
Recept od prémiového používateľa
Fotorecept

Mrkvový koláč s citrónovou polevou

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Náhľad receptu Oreo brownie cheesecake s čiernymi ríbezľami
Recept od prémiového používateľa
Náhľad receptu Cheesecake s bielou čokoládou a ríbezlami
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

Obed

512 receptov
Večera

Večera

406 receptov
Raňajky

Raňajky

231 receptov
Mäsité jedlá

Mäsité jedlá

210 receptov
Lacné jedlá

Lacné jedlá

291 receptov
Dezert

Dezert

443 receptov
Nápoj

Nápoj

18 receptov
Kuracie mäso

Kuracie mäso

104 receptov