Rýchly obed zo zemiakov – Najobľúbenejšie recepty, na ktorých si pochutí celá rodina

5 min. čítania

Nasledujúce tipy na rýchly obed zo zemiakov iba potvrdzujú, že zemiaky patria v slovenských kuchyniach k najlepšie využiteľným potravinám. Sú výdatné, umožňujú rozmanitú prípravu a výborne sa hodia nielen k mäsu, ale aj rôznym druhom zeleniny a syrov.

REKLAMA

Ak sa povie rýchly obed alebo večera, naviac by sme sa potešili jedlu, ktoré nie je náročné na prípravu a najneskôr do hodiny pristane na stole. Hoci si zemiaky zvyčajne musíme vopred očistiť a nakrájať, stačí ich potom naložiť do misy, premiešať s ostatnými ingredienciami a „voilà” - môžeme už onedlho pozývať všetkých ku stolu. Čo variť zo zemiakov?
 
Tradičné zapekané zemiaky s vajíčkom a šunkou – jednoduchá príprava, zaručený úspech.

Zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
8
60 min.
8
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.

Naplnené zapekané zemiaky síce potrebujú pobudnúť v rúre o niekoľko minút viac, výsledok vizuálne aj chuťou predbehne očakávania.

Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
80 min.
3
80 min.
3
Postup
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.

Pečené zemiaky v rúre na papieri

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
80 min.
1
80 min.
1
Rýchle pečené zemiaky v rúre v šupke
Rýchle pečené zemiaky v rúre v šupke

Zdroj: Youtube

Kto si pamätá na francúzske zemiaky z detstva? Hoci paradoxne Francúzi nevedia, o aké jedlo ide, Slováci presne vedia, že kombinácia zemiakov, klobásy a vajíčok chutí výnimočne.

Francúzske zemiaky

Profilová fotka používateľa
Sissa 4 receptov
130 min.
4
130 min.
4
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.
REKLAMA

Tip na jednoduché bezmäsité jedlo zo zemiakov, ktoré je výborne dochutené bylinkami.

Opekané zemiaky s parmezánom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
3
35 min.
3
Opečené zemiaky - parmezán a bylinky mu dodajú výbornú chuť 😋. Či už ako príloha alebo samostatne s dresingom chutia 👌.
Opečené zemiaky - parmezán a bylinky mu dodajú výbornú chuť 😋. Či už ako príloha alebo samostatne s dresingom chutia 👌.

Toto jedlo chutí veľkým aj malým! Prekladané zemiaky z jedného plechu sú pripravené a hotové prekvapivo rýchlo.

Prekladané zemiaky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Rýchle a super chutné zemiaky
Rýchle a super chutné zemiaky

Ak je klobása nahradená kuracím mäsom, francúzske zemiaky sú jemnejšie a podľa mnohých aj lahodnejšie.

Francúzske zemiaky s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
70 min.
3
70 min.
3
Postup
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .

Ako to vyzerá, keď má jeden rýchly recept zo zemiakov viacero pôdob? Napríklad ako tie na prvý pohľad lákavé skladané zemiaky.

Skladané zemiaky

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
120 min.
1
120 min.
1
Postup
Zemiaky si najskôr predvaríme do polomäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pekáč si potrieme trochou oleja a na spodok poukladáme prvú vrstvu zemiakov. Osolíme a dáme pizza korenie. Poukladáme a dáme plátky šunky, vajce na tvrdo nakrájané na malé kúsky a posypeme jemne syrom. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov a opakujeme to celé, kým sa nám neminú zemiaky a šunka. Poslednou vrstvou budú zemiaky, ktoré už len osolíme, dáme veľa strúhaného syra a vrch posypeme oreganom. Pekáč zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov, aby zemiaky úplne zmäkli. Potom pekáč odokryjeme, aby sa nám vrch zemiakov trochu pripiekol.
Zemiaky si najskôr predvaríme do polomäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pekáč si potrieme trochou oleja a na spodok poukladáme prvú vrstvu zemiakov. Osolíme a dáme pizza korenie. Poukladáme a dáme plátky šunky, vajce na tvrdo nakrájané na malé kúsky a posypeme jemne syrom. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov a opakujeme to celé, kým sa nám neminú zemiaky a šunka. Poslednou vrstvou budú zemiaky, ktoré už len osolíme, dáme veľa strúhaného syra a vrch posypeme oreganom. Pekáč zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov, aby zemiaky úplne zmäkli. Potom pekáč odokryjeme, aby sa nám vrch zemiakov trochu pripiekol.
REKLAMA

Skladané zemiaky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Skladané zemiaky s mletým mäsom.
Skladané zemiaky s mletým mäsom.

Zdroj: pixabay

Tento recept na lacné jedlo zo zemiakov a cestovín je dobre známy, no predsa v niečom výnimočne vylepšený.

Granadír so slaninkou

Profilová fotka používateľa
Alena 7 receptov
4 min.
4
4 min.
4
Granadiersky pochod so slaninkou a kyslými uhorkami
Granadiersky pochod so slaninkou a kyslými uhorkami

Vynikajúce domáce zemiakové párance, do ktorých keď pridáte mak si doslova zamilujete.

Zemiakové párance recept

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
4
40 min.
4
Zemiakové párance s makom na sladko
Zemiakové párance s makom na sladko

K dobrej večeri niekedy netreba veľa. Stačí iba správne dochutiť pečené zemiaky. Poradíme, ako na to!

Pečené zemiaky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Pečené zemiaky s mixom korenín a byliniek. Či už ako príloha, alebo samotné s dresingom.
Pečené zemiaky s mixom korenín a byliniek. Či už ako príloha, alebo samotné s dresingom.
REKLAMA

V tomto recepte sa ukrýva výnimočná kombinácia zeleninových chutí. Zemiaky, batáty, mrkva, cuketa, brokolica – a čo ďalšie?

Krémová gratinovaná zelenina

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
45 min.
45 min.
Postup
Ricottu dáme spolu so smotanou, mliekom a estragónom do mixéra. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa z nej nevytvorí jemná krémová omáčka. Rúru predhrejeme na 180°C. Zeleninu očistíme a umyjeme. Zemiaky, mrkvu a cuketu nakrájame na tenké plátky, približne 2 mm hrubé. Brokolicu rozdelíme na malé ružičky. Kúsky zeleniny varíme vo vode približne 15 minút. Do zapekacej misy postupne vrstvíme zeleninu a krémovú omáčku, kým sa všetky suroviny neminú. Vrch posypeme strúhankou. Zeleninu pečieme približne 15 minút. Ak je to potrebné, čas pečenia predĺžime. Hotové jedlo servírujeme ako samostatný chod alebo ako prílohu k mäsu.
Ricottu dáme spolu so smotanou, mliekom a estragónom do mixéra. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa z nej nevytvorí jemná krémová omáčka. Rúru predhrejeme na 180°C. Zeleninu očistíme a umyjeme. Zemiaky, mrkvu a cuketu nakrájame na tenké plátky, približne 2 mm hrubé. Brokolicu rozdelíme na malé ružičky. Kúsky zeleniny varíme vo vode približne 15 minút. Do zapekacej misy postupne vrstvíme zeleninu a krémovú omáčku, kým sa všetky suroviny neminú. Vrch posypeme strúhankou. Zeleninu pečieme približne 15 minút. Ak je to potrebné, čas pečenia predĺžime. Hotové jedlo servírujeme ako samostatný chod alebo ako prílohu k mäsu.

Vôňa zemiakových placiek priláka všetkých hladošov. Podávať sa môžu so syrom, kečupom, tatárskou omáčkou alebo orestovanou pečienkou.

Zemiakové placky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 57 receptov
30 min.
15
30 min.
15
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!

Zemiaky, kyslá kapusta a slanina – tradičné úhrabky sú veľmi jednoduché na prípravu a v kuchyni hotové prekvapivo rýchlo

Úhrabky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 81 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou

Lahodné zapekané zemiaky so syrom.

Zapekané zemiaky so syrom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Vynikajúce zapekané zemiaky so syrom.
Vynikajúce zapekané zemiaky so syrom.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

 
Čo variť zo zemiakov? Ako príloha sa zemiaky dajú pripraviť na množstvo chutných spôsobov. Ďalšie tipy ponúka obľúbená kategória Zemiakové pokrmy.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA