Domáce zemiakové lokše

REKLAMA

Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.

  • 60Minút
  • 20Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
20
  • 1 kg zemiaky uvarené v šupke Pridané do
  • 300 g hladká múka špeciál Pridané do
  • 1 kávová lyžička soľ Pridané do
  • maslo Pridané do
  • kačacia masť Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Menšie zemiaky umyjeme a deň dopredu uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť najlepšie od večera do rána. Zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemno.

2. Krok

V nádobe zmiesime spolu s preosiatou múkou a soľou na hladké cesto. Nemiesime príliš dlho, nakoľko by sa cesto mohlo začať lepiť. Z cesta vytvoríme valček cca 45 cm a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Z každého kúsku vytvoríme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa cesto nelepilo, na hrúbku 2-3 mm do kruhu, podľa veľkosti panvice, 22-24 cm.

3. Krok

Pečieme z každej strany na suchej rozohriatej teflonovej alebo kameninovej panvici. Ide to veľmi rýchlo. Priebežne utierame zvyšnú múku papierovou utierkou. Každú lokšu potrieme rozpusteným maslom, alebo rastlinným olejom, stačí z jednej strany, lokše kladieme na seba, takže suchá strana sa premastí od spodnej. Na mastenie sa môže použiť tiež rastlinný olej, kačacia, či husacia masť. Po upečení ich prikryjem prevrátenou misou, aby vydržali dlhšie teplé.

4. Krok

Lokše sú výborné ako príloha k pečenej kačici, husi k mliečnej fazuľovej či inej polievke. Tiež sú vynikajúce aj ako sladká varianta, lokše potreté tenkou vrstvou lekváru a posypané makom a cukrom. Je to výborná pochúťka! Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0

Je to dobrota

Podobné recepty

Pravé zemiakové placky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravé slovenské slivkové gule

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Tradičné zemiakové lokše

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie zemiakové placky s chrumkavým povrchom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie zemiakové placky s chrumkavým povrchom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dusený špenát
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dusený špenát

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie džatky
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Pravé zemiakové placky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravé slovenské slivkové gule

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Tradičné zemiakové lokše

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie zemiakové placky s chrumkavým povrchom
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie zemiakové placky s chrumkavým povrchom

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Dusený špenát
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dusený špenát

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Najlepšie džatky
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

793 receptov

Dezert

681 receptov

Raňajky

330 receptov

Mäsité jedlá

325 receptov

Večera

679 receptov

Lacné jedlá

483 receptov

Cestoviny

110 receptov
Recipe author image Blazena_Sadovska

Domáce zemiakové lokše

Výborné, domáce lokše, ktoré robíme už celé generácie. Hodia sa ako príloha k polievke, či k pečenej kačke, alebo len tak, u nás zmiznú rýchlosťou blesku. Je to veľmi starý, slovenský recept.

60
Minút
20
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Menšie zemiaky umyjeme a deň dopredu uvaríme v šupke do mäkka. Necháme vychladnúť najlepšie od večera do rána. Zemiaky zbavíme šupky a postrúhame na jemno.

2. Krok

V nádobe zmiesime spolu s preosiatou múkou a soľou na hladké cesto. Nemiesime príliš dlho, nakoľko by sa cesto mohlo začať lepiť. Z cesta vytvoríme valček cca 45 cm a pokrájame na 2,5 cm hrubé kúsky. Z každého kúsku vytvoríme guľôčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, aby sa cesto nelepilo, na hrúbku 2-3 mm do kruhu, podľa veľkosti panvice, 22-24 cm.

3. Krok

Pečieme z každej strany na suchej rozohriatej teflonovej alebo kameninovej panvici. Ide to veľmi rýchlo. Priebežne utierame zvyšnú múku papierovou utierkou. Každú lokšu potrieme rozpusteným maslom, alebo rastlinným olejom, stačí z jednej strany, lokše kladieme na seba, takže suchá strana sa premastí od spodnej. Na mastenie sa môže použiť tiež rastlinný olej, kačacia, či husacia masť. Po upečení ich prikryjem prevrátenou misou, aby vydržali dlhšie teplé.

4. Krok

Lokše sú výborné ako príloha k pečenej kačici, husi k mliečnej fazuľovej či inej polievke. Tiež sú vynikajúce aj ako sladká varianta, lokše potreté tenkou vrstvou lekváru a posypané makom a cukrom. Je to výborná pochúťka! Dobrú chuť!

Ingrediencie
1 kg
zemiaky uvarené v šupke
300 g
hladká múka špeciál
1 kávová lyžička
soľ
maslo
kačacia masť