Najlepšie recepty na sviatočné zákusky na jednom mieste! Skvelá výberovka, ktorej sa nedá odolať

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Kde hľadať najlepšie recepty na sviatočné zákusky? Poznáme spôsob, ako si uľahčiť pátranie. V nasledujúcej výberovke už čakajú skvelé krémové sviatočné zákusky, s orechmi, čokoládou aj kokosom. Nebudú chýbať ani top zákusky z rodinných kuchárskych kníh a niekoľko receptov na rýchly sviatočný koláč.

REKLAMA

Krátky prehľad:

✨Sviatočné zákusky s bohatou vrstvou krému

Tak s týmito sviatočnými zákuskami spoľahlivo ohúriš svojich hostí. Domáce veterníky z odpaľovaného cesta, medový krémeš aj zákusok oblíž prst netreba zvlášť predstavovať. Sú správne sladké, krémové a na jazyku sa príjemne rozplývajú. Ako stvorené k šálke voňavej kávy! V nasledujúcich receptoch nájdeš nielen komplet ingrediencie, ale aj starostlivo spracované postupy prípravy.

Krémeš z medových plátov

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
90 min.
3
90 min.
3
Vynikajúci dezert z lahodných medových plátov a skvelou krémovou náplňou. Výborný ku kávičke alebo len tak.
Vynikajúci dezert z lahodných medových plátov a skvelou krémovou náplňou. Výborný ku kávičke alebo len tak.

Veterníky z odpaľovaného cesta

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
120 min.
3
120 min.
3
Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.
Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.

Medový krémeš

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
170 min.
5
170 min.
5
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.
Recept na dokonalý medový krémeš na každú príležitosť.

Fantastický lacný poschodový krémeš

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 91 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato!
Jemný, úžasne krémový zákusok nielen na sviatky, ale na každú príležitosť. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výsledok stojí zato!
REKLAMA

Oblíž prst

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
60 min.
27
60 min.
27
Postup
Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme. Krém na oblíž prst: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku (4 kopcovité lyžice). Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme. Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém. Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu. Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája.
Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme. Krém na oblíž prst: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku (4 kopcovité lyžice). Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme. Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém. Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu. Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája.

Opitý izidor košíčky

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
90 min.
42
90 min.
42
Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.
Klasický dezert, ktorý všetci poznáme len vo verzii v košíčkoch.

🍰Recepty na sviatočné zákusky s ovocím

Mandarínky, broskyne, jahody – tieto druhy ovocia si s krehkým cestom a sladkým krémom potykali už v niekoľkých skvelých receptoch na zákusky. Vnášajú do nich element sviežosti a ovocnej chuti. Odporúčame vyskúšať jahodové kocky, nebeské rezy, perfektné broskyňové rezy, ale aj na pohľad neodolateľný mandarínkový koláč.

Jarný mandarínkový koláč

Profilová fotka používateľa
dobrotkyodnatky 5 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Postup
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, postupne po jednom pridávame žĺtka a nakoniec vmiešame múku. Vylejeme na menší plech a pečieme na 180 stupňov, cca 20 minút. Krém si pripravíme vyšľahaním smotany a mascarpone, pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu a dochutíme cukrom podľa chuti. Na mandarínkové želé si rozvaríme mandarínky a urobíme želé podľa návodu na obale (ja som úplne nerozvarila aby boli mandarínky celé). Na vychladnutý korpus nanesieme krém, poukladáme Bebe keksy a navrstvíme mandarínkové želé, opäť naukladáme keksy, navrstvíme vyšľahanú šľahačku, na ktorú poukladáme Bebe keksy a dozdobíme čokoládou.
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, postupne po jednom pridávame žĺtka a nakoniec vmiešame múku. Vylejeme na menší plech a pečieme na 180 stupňov, cca 20 minút. Krém si pripravíme vyšľahaním smotany a mascarpone, pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu a dochutíme cukrom podľa chuti. Na mandarínkové želé si rozvaríme mandarínky a urobíme želé podľa návodu na obale (ja som úplne nerozvarila aby boli mandarínky celé). Na vychladnutý korpus nanesieme krém, poukladáme Bebe keksy a navrstvíme mandarínkové želé, opäť naukladáme keksy, navrstvíme vyšľahanú šľahačku, na ktorú poukladáme Bebe keksy a dozdobíme čokoládou.

Broskyňové rezy

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
100 min.
9
100 min.
9
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
REKLAMA

Výborný svieži jahodový zákusok

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Recept na výborný jahodový zákusok, plný skvelých chutí.
Recept na výborný jahodový zákusok, plný skvelých chutí.

Zdroj: Pixabay

Nebeské rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
45 min.
5
45 min.
5
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !

Zdroj: Canva

Sunquickové rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
120 min.
1
120 min.
1
Najlepšie sunquickové rezy, ktorými ohúrite každú návštevu nie len na Veľkú noc.
Najlepšie sunquickové rezy, ktorými ohúrite každú návštevu nie len na Veľkú noc.

Zdroj: Canva

Jahodové kocky

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
80 min.
5
80 min.
5
Výborný, svieži jahodový zákusok z našich jahôd
Výborný, svieži jahodový zákusok z našich jahôd
REKLAMA

🔝TOP zákusky na sviatky – overené stálice

A na rad prichádzajú osvedčené a priam až tradičné recepty na zákusky, ktoré už zrejme každý aspoň raz ochutnal. Našimi favoritmi sú punčové rezy, nanukové rezy a medové rezy. Svoj neprekonateľný šarm chce ukázať aj zákusok s príznačným názvom – opitý Izidor.

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
80 min.
14
80 min.
14
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.

Medové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
45 min.
3
45 min.
3
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.
Skvelý recept na tie najlepšie medové rezy.

Opitý izidor

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
95 min.
10
95 min.
10
Vianočný opitý izidor
Vianočný opitý izidor

Nanukové rezy

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
4
60 min.
4
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
REKLAMA

Originálne žerbo rezy

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
35
60 min.
35
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.
Skvelý recept na výborné žerbo rezy, dezert plný orechov.

Zdroj: Youtube

Pudingový koláč so šľahačkou

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 57 receptov
60 min.
8
60 min.
8
Jeden z najobľúbenejších chladených koláčov. Tentokrát kombinácia vanilkového a kakaového pudingu.
Jeden z najobľúbenejších chladených koláčov. Tentokrát kombinácia vanilkového a kakaového pudingu.

🕦Rýchle sviatočné zákusky – záchrana na poslednú chvíľu

Pri chystaní oslavy či pohostenia neraz bojujeme s nedostatkom času. Chce to mať po ruke recepty, ktorých príprava nezaberie zbytočne veľa času. Dôležitá je predsa pohoda a dobrá nálada! Do pozornosti preto dávame rýchle recepty na šťavnaté sacher kocky, sladké nepečené guľky, Marlenkove guličky, kokosové ježe aj výborný banánový zákusok.

Sladké nepečené guľky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
15 min.
15 min.
Rýchly recept na sladké bounty nepečené guľky len z pár surovín
Rýchly recept na sladké bounty nepečené guľky len z pár surovín

Zdroj: Canva

Najlepšie griláž bez salka

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
40 min.
59
40 min.
59
Jednoduchý a skvelý recept na chutné grilážky aj bez salka
Jednoduchý a skvelý recept na chutné grilážky aj bez salka
REKLAMA

Sacher kocky

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
30 min.
5
30 min.
5
Postup
Ingrediencie sú na jeden korpus -> budeme potrebovať dva korpusy. Celé vajcia si vymiešame s cukrom do peny (aspoň 5'), pridáme vodu, olej, kakao a dobre premiešame, pridáme preosiatu múku s pdp a pečieme v plechu vystlanom papierom na pečenie 15' (takto upečieme aj druhý korpus). Hotový upečený korpus potrieme džemom (nešetrime) a prekryjeme druhým korpusom, aj druhý korpus môžeme potrieť džemom a polejeme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme v hrnci so smotanou na šľahanie, pozor aby nezovrela, necháme rozpustiť, dobre rozmiešame a polejeme na koláčik).
Ingrediencie sú na jeden korpus -> budeme potrebovať dva korpusy. Celé vajcia si vymiešame s cukrom do peny (aspoň 5'), pridáme vodu, olej, kakao a dobre premiešame, pridáme preosiatu múku s pdp a pečieme v plechu vystlanom papierom na pečenie 15' (takto upečieme aj druhý korpus). Hotový upečený korpus potrieme džemom (nešetrime) a prekryjeme druhým korpusom, aj druhý korpus môžeme potrieť džemom a polejeme čokoládovou polevou (čokoládu roztopíme v hrnci so smotanou na šľahanie, pozor aby nezovrela, necháme rozpustiť, dobre rozmiešame a polejeme na koláčik).

Marlenkové guličky

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
10 min.
6
10 min.
6
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.
Ak nám ostali medové pláty alebo odrezky z marlenky či medovníkov, môžeme si pripraviť jednoduché marlenka guličky.

Kokosové ježe

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
45 min.
3
45 min.
3
Recept na klasické a šťavnaté kokosové ježe. Chutia fakt skvelo.
Recept na klasické a šťavnaté kokosové ježe. Chutia fakt skvelo.

Banánový zákusok

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Veľmi rýchly a chutný recept na bananový zákusok. Obľubujú ho najmä deti :D
Veľmi rýchly a chutný recept na bananový zákusok. Obľubujú ho najmä deti :D

Zdroj: Youtube

REKLAMA

🍫Čokoláda, oriešky, kokos, káva? Áno, toto sú naši favoriti!

Práve tieto ingrediencie majú v obľúbených zákuskoch stále miesto. Dodajú im tú správnu chuť, štavnatosť a postarajú sa o intenzívnejšiu chuť. Čokoláda a orechy sú neprekonateľnou dvojicou v orechových šuhajdách. Základom laskoniek je krehké kokosové cesto a na domácu Marlenku budeme potrebovať nielen med, ale aj dávku orechov.

Hruškový koláč s orechmi

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
60 min.
3
60 min.
3
Vynikajúci kakaový koláčik s hruškami a nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi je ďalší z experimentov, ktoré v mojej kuchyni vznikli a na tento som obzvlášť hrdá, pretože je fakt perfektný!
Vynikajúci kakaový koláčik s hruškami a nasekanými vlašskými a pekanovými orechmi je ďalší z experimentov, ktoré v mojej kuchyni vznikli a na tento som obzvlášť hrdá, pretože je fakt perfektný!

Domáca marlenka

Profilová fotka používateľa
100 min.
25
100 min.
25
Postup
Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bikarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť. Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky. Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. (Nemusí byť). Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rád. Plnku rozdelíme na 3 časti. Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky. Orechy posekáme nadrobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť. Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme. Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!.
Cesto: nad parou si rozpustíme 250 g masla, pridáme med, práškový cukor, preosiatu múku, vajcia, sódu bikarbónu, všetko dobre premiešame. Ak sa zdá cesto husté, prilejeme trochu mlieka. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti do misiek. Na tenký plech dáme papier na pečenie a rozotrieme každú časť zvlášť. Cesto je pomerne riedke, ale také má byť. Upečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Cesto je hotové, keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Plech rozmer 28x38 cm. Necháme vychladnúť, potom stiahneme papier. Z každého cesta zrežeme po okrajoch 2 cm, ktoré použijeme na posypanie už hotovej marlenky. Plnka: v miske si vyšľaháme maslo izbovej teploty, po častiach pridávame sladené salko a zahustíme sušeným mliekom. (Nemusí byť). Salko sa môže použiť aj karamelové, kto má aké rád. Plnku rozdelíme na 3 časti. Cesto si otočíme spodnou časťou na vrch. Natrieme jednu časť plnky. Ďalšie cesto, druhá časť plnky, ďalšie cesto, ktoré natrieme 3/4 plnky a zvyšnú použijeme na potretie celej marlenky. Orechy posekáme nadrobno a opražíme na suchej panvici, necháme vychladnúť. Odrezky rukou pomrvíme a posypeme povrch aj boky marlenky. Posypeme opraženými orechmi, rukou jemne pritlačíme. Pikao zriedime trochou vody a polejeme povrch. Necháme asi hodinu pri izbovej teplote, aby sa plnka dobre vpila. Až potom ju odložíme do chladu. Dobrú chuť!.

Kávové zrná

Profilová fotka používateľa
Vladimira_b 31 receptov
45 min.
5
45 min.
5
Najlepšie domáce kávové zrná. Časom overený recept na obľúbený nepečený dezert.
Najlepšie domáce kávové zrná. Časom overený recept na obľúbený nepečený dezert.

Žĺtkové rezy

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
75 min.
541
75 min.
541
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.
REKLAMA

Fantastické laskonky recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
7
60 min.
7
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.
Kokosové laskonky sú tradičným dezertom. Ich príprava je podľa tohto video návodu úplne jednoduchá.

Orechové šuhajdy

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
40 min.
1311
40 min.
1311
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.
Receptov na vianočné koláčiky je všade veľa, skúste vyskúšať náš recept na jednoduché šuhajdy.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA