Veterníky z odpaľovaného cesta

120 min
2
REKLAMA

Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.

120 min
2
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
15

Odpaľované cesto

  • 125 ml voda Pridané do
  • 125 ml mlieko Pridané do
  • 250 g hladká múka Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do
  • 175 g maslo Pridané do
  • 4 ks vajce Pridané do

Krém

  • 400 ml mlieko Pridané do
  • 1 ks Zlatý klas (prášok) Pridané do
  • 75 g maslo Pridané do
  • 2 pl smotana na šľahanie Pridané do
  • 2 PL kryštálový cukor Pridané do

Poleva

  • 5 pl kryštálový cukor Pridané do
  • 1 dcl mlieko Pridané do
  • práškový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Odpaľované cesto: Do hrnca si vlejeme vodu s mliekom a privedieme do varu. Pridáme maslo a štipku soli. Keď zmes začne vrieť naraz vsypeme hladkú múku a poriadne miešame - odpaľujeme, kým sa cesto nespojí. Následne cesto premiestnime do studenej nádoby a postupne pridávame k nemu vajíčka. Každé vajíčko zašľaháme do cesta. Cesto je akurát, keď sa odlepuje od stierky. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a na spodok dáme plech s vodou.

2. Krok

Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka a na vymastenom vysypanom plechu tvoríme veterníky. Aby boli vysoké, odporúčam 2 vrstvy cesta na seba. Dáme piecť. Prvých 10 minút na 220 stupňov a potom znížime na 180 a pečieme zhruba 30 minút. Odporúčam ale sledovať bez otvárania dvierok na rúre. Hotové veterníky necháme vychladnúť a potom ich prekrojíme.

3. Krok

Plnku pripravíme uvarením hustého pudingu z mlieka a Zlatého klasu (podľa návodu na obale). Necháme ho vychladnúť a do mierne teplého vmiešame maslo, 2 PL vyšľahanej šľahačky a 2 PL cukru. Poriadne premiešame. Cukrárske vrecko naplníme plnkou a plníme spodnú časť každého veterníka.

4. Krok

Na polevu si pripravíme karamel z kryštálového cukru, ktorý necháme skaramelizovať na suchej panvici. Keď je v tekutom stave, prilejeme k nemu mlieko a poriadne miešame. Do zmesi prisypeme postupne preosiaty práškový cukor tak, aby sme dosiahli požadovanú hustotu polevy. Správne hustá by mala byť tak, aby po preliatí vrchnej časti veterníka nestekala ani nebola príliš hustá.

5. Krok

Nech sa vydaria :)

Komentáre (1)

Martinka 28. 8. 2021

poznám to. je to veľmi dobré.

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

575 receptov

Obed

1337 receptov

Lacné jedlá

712 receptov

Kuracie mäso

225 receptov

Raňajky

487 receptov

Šaláty

103 receptov

Dezert

984 receptov

Pre diabetikov

602 receptov