REKLAMA

Veterníky z odpaľovaného cesta

Klasické veterníky z odpaľovaného cesta s karamelovou polevou.

REKLAMA
Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom

Recept nájdeš v tomto článku

Zákusky na Vianoce – Najobľúbenejšie recepty, ktoré rozvoňajú celý dom

Ingrediencie

porcií
15

Odpaľované cesto

  • 125 ml voda Pridané do
  • 125 ml mlieko Pridané do
  • 250 g múka Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do
  • 175 g maslo Pridané do
  • 4 kus vajce Pridané do

Krém

  • 400 ml mlieko Pridané do
  • 1 kus Zlatý klas (prášok) Pridané do
  • 75 g maslo Pridané do
  • 2 polievková lyžica šľahačka Pridané do
  • 2 PL kryštálový cukor Pridané do

Poleva

  • 5 polievková lyžica kryštálový cukor Pridané do
  • 1 dcl mlieko Pridané do
  • práškový cukor Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Odpaľované cesto: Do hrnca si vlejeme vodu s mliekom a privedieme do varu. Pridáme maslo a štipku soli. Keď zmes začne vrieť naraz vsypeme hladkú múku a poriadne miešame - odpaľujeme, kým sa cesto nespojí. Následne cesto premiestnime do studenej nádoby a postupne pridávame k nemu vajíčka. Každé vajíčko zašľaháme do cesta. Cesto je akurát, keď sa odlepuje od stierky. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a na spodok dáme plech s vodou.

2. Krok

Cesto vložíme do cukrárskeho vrecka a na vymastenom vysypanom plechu tvoríme veterníky. Aby boli vysoké, odporúčam 2 vrstvy cesta na seba. Dáme piecť. Prvých 10 minút na 220 stupňov a potom znížime na 180 a pečieme zhruba 30 minút. Odporúčam ale sledovať bez otvárania dvierok na rúre. Hotové veterníky necháme vychladnúť a potom ich prekrojíme.

3. Krok

Plnku pripravíme uvarením hustého pudingu z mlieka a Zlatého klasu (podľa návodu na obale). Necháme ho vychladnúť a do mierne teplého vmiešame maslo, 2 PL vyšľahanej šľahačky a 2 PL cukru. Poriadne premiešame. Cukrárske vrecko naplníme plnkou a plníme spodnú časť každého veterníka.

4. Krok

Na polevu si pripravíme karamel z kryštálového cukru, ktorý necháme skaramelizovať na suchej panvici. Keď je v tekutom stave, prilejeme k nemu mlieko a poriadne miešame. Do zmesi prisypeme postupne preosiaty práškový cukor tak, aby sme dosiahli požadovanú hustotu polevy. Správne hustá by mala byť tak, aby po preliatí vrchnej časti veterníka nestekala ani nebola príliš hustá.

5. Krok

Nech sa vydaria :)

Komentáre (1)

Martinka 28. 8. 2021

poznám to. je to veľmi dobré.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1404 receptov

Obed

4469 receptov

Mäsité jedlá

2125 receptov

Patizón

11 receptov

Pre diabetikov

632 receptov

Mascarpone

327 receptov