REKLAMA

Najlepšie griláž bez salka

Jednoduchý a skvelý recept na chutné grilážky aj bez salka.

REKLAMA
Vianočné koláče: Najlepšie tradičné dobroty a sladké koláčiky – 30+ receptov

Recept nájdeš v tomto článku

Vianočné koláče: Najlepšie tradičné dobroty a sladké koláčiky – 30+ receptov

Ingrediencie

porcií
18
  • 200 g práškového cukru Pridané do
  • 4 žĺtko Pridané do
  • 200 g kryštálový cukor Pridané do
  • 200 g masla alebo Hery či Palmarínu Pridané do
  • 70 g mletých/nadrobno nasekaných vlašských orechov Pridané do
  • 3 tortové oblátky Pridané do
REKLAMA

Postup

40 min.
1. Krok

Začneme tým, že si spolu v miske vyšľaháme žĺtka a práškový cukor do penista a odložíme stranou.

2. Krok

Na panvicu s veľkou plochou si vysypeme kryštálový cukor, zatrasieme panvicou aby sa rovnomerne rozložil po panvici a zapneme stredný plameň (ak máte keramickú panvicu s bielym dnom, určite použite tú).

3. Krok

Teraz sa budeme pozerať na cukor (nemiešať, len sa pozerať) až kým sa z neho nezačne stávať tekutý jemne hnedý sirup. V tomto okamihu zbystríme pozornosť, aby nám karamel neprihorel (ak sa vám zdá, že veľmi hnedne, stačí nachvíľu dvihnúť panvicu a robiť s ňou krúživé pohyby vo vzduchu, aby sa trochu ochladil).

4. Krok

Keď je už takmer všetok cukor roztopený (a už nevidno žiaden biely cukor) tak ho môžeme trochu zamiešať s vareškou, aby sa rovnomerne všade celý roztopil.

5. Krok

Stiahneme plameň na nízky a do tekutého karamelu pridávame na tenké plátky nakrájané maslo (alebo Heru či Palmarín) po kúskoch a zamiešavame ho rýchlymi pohybmi s vareškou do karamelu (nie všetok tuk sa vstrebe do karamelu - tak to má byť).

6. Krok

Po roztopení posledného kúsku masla rýchlym miešaním primiešame našu žĺtkovo-cukrovú zmes, opäť po častiach a miešame až kým nevznikne jemná karamelová zmes. Na záver už len pridáme mleté vlašské orechy, odstavíme a necháme trošičku vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme na tácku prvú tortovú oblátku a rozotrieme na ňu rovnomerne polovicu pripravenej plnky.

7. Krok

Prikryjeme druhou oblátkou a nalejeme druhú polovicu plnky. Opäť prikryjeme oblátkou, zakryjeme papierom na pečenie a zaťažíme dvomi ťažšími doskami na krájanie. Necháme stvrdnúť cez noc na stole (my grilážky nedávame do chladničky).

8. Krok

Ráno nakrájame na kocky (my krájame 4,5cmx4,5cm veľké kocky - to je 9 tých mini kocičiek na oblátke) a podávame.

Komentáre (3)

Michaela_Karasyova 3. 1. 2024

Skvelý recept, jednoduchá priprava plnky aj krájanie. Pre nás bezlaktozovych parada 👌.

Michaela_Karasyova 3. 1. 2024

Vyborny receptik, jednoduchy, s krémom sa dobre pracovalo, bezproblemova priprava i krájanie a pre nás- bezlaktozovych 2v1.

Valeria 29. 3. 2022

Perfektné.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Mäsité jedlá

2114 receptov

Obed

4435 receptov

Pre diabetikov

632 receptov

Čokoláda

916 receptov

Mascarpone

325 receptov

Patizón

11 receptov

Večera

4112 receptov

Cestoviny

500 receptov