Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov
18. 3. 2022
6 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/136/950409f85070979c85cb9af5bb2cd4.jpg)
Zdroj: pxhere.com
Veľkonočné jedlá neodmysliteľne patria k tráveniu veľkonočných sviatkov. Niektoré sú natoľko charakteristické a výnimočné, že sa na slávnostných stoloch neobjavujú v žiadnej inej časti roka. Čo bolo zvykom jesť na Zelený štvrtok, Veľký piatok, Bielu sobotu a Veľkonočnú nedeľu?
Pre kresťanov predstavujú veľkonočné sviatky najväčšie cirkevné sviatky v roku, pri ktorých sa oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista a oslava víťazstva nad smrťou. Okrem toho sú tieto dni úzko späté s oslavami príchodu jari, a preto sa v tomto období prelínajú mnohé cirkevné aj ľudové tradície. Sláveniu Veľkej noci predchádza 40-dňový pôst, ktorý vyvrcholí veľkými prípravami v kuchyni. Veľká noc má totiž nielen rozmer cirkevný, v mnohých rodinách je to príležitosť na milé rodinné stretnutia a príjemný čas strávený v spoločnosti dobrého jedla a pitia.
🥣Pôst a Veľká noc
Štyridsaťdňové pôstne obdobie pred Veľkou nocou začína na Popolcovú stredu a končí na Veľký piatok. Počas tohto obdobia zmĺkli akékoľvek oslavy a spevy, ženy sa prestali schádzať na priadkach, odložili farebné oblečenie, muži sa dokonca vzdali alkoholu a fajčenia. Zásadné zmeny sa dotkli aj jedálnička. Počas pôstu sa nejedlo mäso, niektorí sa dokonca dokázali vzdať ďalších produktov teplokrvných zvierat. Nekonzumovali teda vajíčka, syry ani mlieko. Jedlá počas pôstu boli veľmi jednoduché – najmä z múky, zemiakov a kyslej kapusty.
V súčasnosti sa azda iba najodhodlanejší podujmú na striktné zmeny v jedálničku. Avšak, práve toto ročné obdobie, kedy jar strieda zimu, je pre mnohých ideálnym časom na odľahčenie trávenia a detoxikáciu. Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť malé prospešné “pôstne” zmeny. Dobrou voľbou sa môžu stať výdatné zeleninové alebo strukovinové polievky, jedlá z brokolice alebo jedlá z karfiolu.
🥬Tradičné veľkonočné jedlá na Zelený štvrtok
Veľkonočný týždeň začína Kvetnou nedeľou. Je to nedeľa, ktorá otvára týždeň s niekoľkými veľkonočnými sviatkami. Jedným z prvých je Zelený štvrtok, ktorý má byť spomienkou na ustanovenie sviatosti oltárnej i sviatosti kňazstva a je pomenovaný podľa zelene v Getsemanskej záhrade.
V tradíciách sa tento deň spája s jedením zelených jedál, aby sa ľudia mohli celý rok tešiť dobrému zdraviu. I naďalej je to však pôstny deň, preto hrajú prím najmä jedlá zo špenátu, mladej žihľavy a šťaveľu. V súčasnosti sú obľúbené rôzne druhy zelených šalátov, rukola, špargľa, medvedí cesnak a petržlenová vňať. V minulosti sa na Zelený štvrtok zvykli robievať aj široké domáce rezance a veľmi husté zeleninové polievky, ktoré mali ľudí nasýtiť, aby bez veľkého pokušenia zvládli piatkový pôst.
Semolinové špagety so špenátovou omáčkou
Pečené batáty s rukolou
Polievka z medvedieho cesnaku
PostupŠpenátové krupoto s údeným lososom
🐟Tradičné veľkonočné jedlá na Veľký piatok
Veľký piatok je najvýznamnejším cirkevným sviatkom. Je dňom spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista. Veľký piatok sprevádza množstvo tradícii a v minulosti sa verilo v jeho magickú silu. V tento deň napríklad nesmeli ženy prať, nesmelo sa hlboko ryť do zeme a dodržiaval sa prísny pôst. Kto vydržal, nejedol celý deň. Povolené však bolo najesť sa dosýtosti iba jeden krát za deň – avšak naďalej nemäsité jedlá.
V domácnostiach sa už postupne začínali veľké prípravy na veľkonočnú hostinu. Piekli sa kysnuté koláče – buchty, syrové koláče, moravské koláče, mazanec. Nechýbali ani jedlá zo zemiakového cesta, predovšetkým makové šúľance. V súčasnosti sa na Veľký piatok v mnohých domácnostiach pripravujú jedlá z rýb, doplnené o zeleninovú alebo zemiakovú prílohu.
Náš tip – Zaujímavú inšpiráciu prinášajú kategórie Recepty z lososa a Recepty z tresky.
Pečený losos s feniklom a paradajkami
PostupLosos pečený na ghee masle s bylinkami a špargľa s holandskou omáčkou
PostupLosos v horčicovo medovej marináde so zemiakovou kašou
Gratinovaná ryba
Postup🥐Tradičné veľkonočné jedlá na Bielu sobotu
Bielou sobotou sa 40-dňový pôst ukončuje. V tento deň Ježiš odpočíva vo svojom hrobe a veriaci sa mu chodia ukloniť do kostolov. Názov sviatku je odvodený od zvyku zažínať nové svetlo. Biela sobota bola dňom veľkých príprav, aby bolo ďalšie dni čím pohostiť návštevy a šibačov.
Pokračovalo sa teda vo vypekaní kysnutých koláčov, no na svoje si už prišli aj páni. Obed patril napríklad bielej veľkonočnej polievke s údeným mäsom. Piekla sa veľkonočná baba alebo veľkonočná plnka. Ide o slané jedlá, v ktorých je hojné zastúpenie vajec a údenín. Svoje miesto na slávnostnom stole má tiež veľkonočná paska (okrúhla alebo podlhovastá), pletenec a vianočka. Nesmie chýbať ani veľkonočná hrudka z vajec, v niektorých regiónoch známa ako syrek (resp. sirek). Toto jedlo z vajec, mlieka a korenín patrí medzi najtypickejšie veľkonočné jedlá, ktoré sa v inom období roku nepripravujú.
Veľkonočná polievka
Zdroj: Canva
Veľkonočná baba
Zdroj: Facebook
Pascha recept
Zdroj: Canva
Pletenec
Zdroj: Canva
Veľkonočná paska
Zdroj: Facebook
Veľkonočná východniarska plnka
Zdroj: Facebook
Veľkonočná plnka
Zdroj: Canva
Veľkonočná hrudka
Zdroj: Facebook
🍗Tradičné veľkonočné jedlá na Veľkonočnú nedeľu a pondelok
A je tu Veľkonočná nedeľa, radostný sviatok zmŕtvychvstania Ježiša Krista! Je spojený nielen s cirkevným slávením, ale aj s bohatými oslavami, ktoré pretrvávajú až do Veľkonočného pondelka.
V tieto dni sa stoly prehýbali pod tradičnými dobrotami z vajec a údenín. Nechýbala domáca šunka, veľkonočná tlačenka, sladký alebo slaný veľkonočný baránok či veľkonočná bábovka. Na obložených misách dominovali zemiakové šaláty, klobásy, slaniny a syrové rolády. Rozkrájal sa veľkonočný syrek a paska. Starou tradíciou bolo i pečenie jahňaťa alebo kozľaťa, v dnešnej dobe sa do popredia dostáva pečený králik alebo pečené kura s bohatou šťavnatou plnkou.
Pri chystaní veľkonočného pohostenia sa myslelo samozrejme aj na koláče a zákusky. K tradičným kysnutým koláčom sa neskoršie pridali šťavnaté zákusky a rezy. Stávkou na istotu budú napríklad punčové rezy, londýnske rezy, nebeské rezy, veterníky, veľkonočné muffiny, veľkonočné čokoládové vajíčka, ktorým sa potešia veľkí aj malí šibači.
Náš tip – Najlepšie veľkonočné koláče – výber viac ako 20 receptov!
Domáca šunka
Zdroj: Canva
Veľkonočná tlačenka
Zdroj: Facebook
Veľkonočná kapustnica
Zdroj: Facebook
Veľkonočný syrek
Veľkonočná bábovka
Zdroj: Canva
Veľkonočný zajac
Zdroj: Canva.com
Veľkonočný baránok
Syrová roláda
Pečené kura s plnkou
Punčové rezy
Londýnske rezy
Zdroj: Facebook
Nebeské rezy
Zdroj: Canva
Veľkonočné muffiny
Zdroj: Canva
Veľkonočné vajíčka
Zdroj: Canva