Najlepšie veľkonočné koláče – Recepty a inšpirácia na sviatočné pohostenie

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Veľkonočné koláče, chutné dobroty a zachované tradície už neodmysliteľne patria k sviatkom jari. Čo upiecť na Veľkú noc? Čím potešiť rodinu a šibačov? Pusti sa s nami do veľkonočného pečenia najobľúbenejších koláčov a zákuskov.

REKLAMA

Londýnske rezy sú známe v dvoch prevedeniach – ako londýnske rezy s kokosom a londýnske rezy s orechami. V tomto jednoduchom recepte hrajú prím šťavnaté orechy.

Londýnske rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Recept na londýnske rezy s orechami ako od babičky.
Recept na londýnske rezy s orechami ako od babičky.

Zdroj: Facebook

V mnohých slovenských rodinách je tradíciou upiecť na Veľkú noc veľkonočnú bábovku. Vyskúšaj napríklad tento jednoduchý hrnčekový recept. Bábovka je krásne nadýchaná a vláčna.

Veľkonočná bábovka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
60 min.
60 min.
Jednoduchá, domáca veľkonočná bábovka, hotová za pár minút.
Jednoduchá, domáca veľkonočná bábovka, hotová za pár minút.

Zdroj: Canva

Deti a dospelí zbožňujú zdobenie medovníkov a perníkov, preto by bola škoda mať takúto milú aktivitu iba raz za rok. Okamžite mäkké veľkonočné perníčky krásne spestria sviatočný stôl. A tá chuť!

Veľkonočné perníčky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tento recept na veľkonočné perníčky s medom môžete hneď zjesť, sú mäkučké a určite ich nebudete robiť len raz za rok !
Tento recept na veľkonočné perníčky s medom môžete hneď zjesť, sú mäkučké a určite ich nebudete robiť len raz za rok !

Aj keď určite poznáš množstvo iných receptov na torty, slávnostná orechová torta ako od babičky má pri rodinných oslavách svoje neohrozené miesto.

Čokoládovo orechová torta

Profilová fotka používateľa
Petra_Bockova 6 receptov
75 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
4.6
75 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
4.6
Klasická babičkina torta :)
Klasická babičkina torta :)
REKLAMA

Veľkonočná paska je sladký chlebík, ktorý patrí neodmysliteľne k slávnostne prestretému stolu Východniarov. Vieš o tom, že výška pasky predznamenáva dobrú úrodu?

Veľkonočná paska

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
125 min.
125 min.
Veľkonočná paska s mandľami, sladký chlebík, ktorý nesmie chýbať na veľkonočnom stole.
Veľkonočná paska s mandľami, sladký chlebík, ktorý nesmie chýbať na veľkonočnom stole.

Zdroj: Facebook

Sladké kysnuté cesto s hrozienkami spletané do vrkočov – to môže byť iba obľúbená veľkonočná vianočka!

Veľkonočná vianočka recept

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Recept na veľkonočnú vianočku s hrozienkami
Recept na veľkonočnú vianočku s hrozienkami

Zdroj: Canva

Na muffinoch máme radi ich jednoduchosť. Stačí pripraviť cesto, rozdeliť ho rovnomerne do misiek alebo kočíčkov a šup upiecť. Tieto veľkonočné muffiny môžeš ešte dozdobiť farebnou maslovou plnkou a drobnými čoko vajíčkami.

Veľkonočné muffiny

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
40 min.
40 min.
Veľkonočné muffiny s kúskami čokolády, ktoré potešia šibačov :)
Veľkonočné muffiny s kúskami čokolády, ktoré potešia šibačov :)

Zdroj: Canva

Kokosový zákusok si doma zamilujete! Je bohatý na intenzívne chute čokolády a kokosu, ktoré spolu vytvárajú dokonalé súznenie.

Kokosový zákusok

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tento šťavnatý čokoládovo kokosový zákusok stojí za vyskúšanie. Jemný, šťavnatý kokosový zákusok s našľahanou penou, mňam !
Tento šťavnatý čokoládovo kokosový zákusok stojí za vyskúšanie. Jemný, šťavnatý kokosový zákusok s našľahanou penou, mňam !

Zdroj: Canva

REKLAMA

Hľadáš tip na nepečené veľkonočné koláče? Máme ich niekoľko na výber. Vyskúšaj napríklad tieto extra rýchle žerbo srdiečka.

Žerbo srdiečka

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Rýchla nepečená sladkosť z pár ingrediencií. Sladidlo som nepoužila vôbec, ale ak by vám bolo málo sladké, uberte z džemu a pridajte troška kvalitného medu.
Rýchla nepečená sladkosť z pár ingrediencií. Sladidlo som nepoužila vôbec, ale ak by vám bolo málo sladké, uberte z džemu a pridajte troška kvalitného medu.

…alebo sa nechaj presvedčiť na prípravu chutných čokoládovo orieškových kociek.

Čokoládovo orieškové kocky

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.
Niečo pre maškrtníkov zdravých dobrôt! Tieto čokoládové kocky sú jednoduchým a rýchly osvedčeným receptom, ktorý vám zaberie iba pár minút. Čokoládový základ je naplnený rôznymi druhmi orieškov, semienok a sušených fíg.

S veľkým úspechom sa stretnú aj nepečené rafaelo guľky. Sú dokonalé!

Rafaelo guľky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 13
4.6
15 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 13
4.6
Postup
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.
Salko vylejeme do misky. Pripravíme si strúhaný kokos a mandle, môžeme aj lúpané, aj nelúpané. K Salku postupne primiešavame strúhaný kokos. Kokosu pridáme toľko, koľko Salko pohltí. Mala by nám vzniknúť lepkavá vláčna hmota, s ktorou sa veľmi dobre pracuje. Z kokosovej hmoty odoberáme malé kúsky, do vnútra vložíme mandľu, postláčame a tvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanom kokose. Dáme na hodinu do chladničky.

A po žerbó srdiečkach sa oplatí vyskúšať tiež nepečené žerbo guľky pripravené iba zo 4 ingrediencií.

Nepečené žerbo guľky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduché, nenáročné na prípravu. Oriešky, sušienky a marhuľový džem im dodá tú správnu chuť. Obalené v čokoláde 🍫 chutia výborne.
Jednoduché, nenáročné na prípravu. Oriešky, sušienky a marhuľový džem im dodá tú správnu chuť. Obalené v čokoláde 🍫 chutia výborne.
REKLAMA

Hľadáš inšpiráciu na veľkonočné suché pečivo? Tento extra kokosový recept sme si zamilovali. Kokosové makrónky v čokoláde sa rozchytajú medzi prvými.

Kokosové makrónky v čokoláde

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.
Malé sladké potešenie pre každého milovníka kokosu.

Na slávnostnom veľkonočnom stole by nemali chýbať ani klasické rezy a výborné zákusky. Jedným z nich sú punčové rezy, ktoré lákajú svojou krásne ružovou farbou a šťavnatosťou.

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
Maria_Hitkova 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu

Kým počas pôstu pred Veľkou nocou sa používanie vajec obmedzovalo na minimum, cez veľkonočné sviatky predstavovali vajcia jednu z hlavných surovín. Hlavnú úlohu preto zohrávajú aj v delikátnych žĺtkových rezoch.

Žĺtkové rezy

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
75 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
75 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.
Tentokrát obľúbený koláč môjho manžela, klasické žĺtkové rezy.

Zdá sa ti, že Marlenku zvládnu iba skúsení cukrári? S týmto receptom na Marlenku zožneš úspech na prvýkrát. Vyzerá a chutí famózne!

Orechová marlenka

Profilová fotka používateľa
Laura 2 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.
V mise si poriadne zmiešajte roztopené maslo s múkou, kypriacim práškom do pečiva, cukrom, medom a vajcami. Postupne pridávajte k cestu mlieko, aby ste cesto rozriedili. Vzniknuté poloriedke cesto si rozdelíte na 3 časti, ktoré si prelejete na 3 plechy, vystlané papierom na pečenie a postupne ich budete piecť pri teplote 180 stupňov, každé cca. 10 minút. . Upečené medové pláty si nechajte vychladnúť a okraje si rovnomerne orežte. Nevyhadzujte ich, použijú sa na posýpku marlenky. Na plnku si rozmixujte maslo s konzervou Salka. Salko pridávajte postupne, podľa hustoty plnky. Jedna plechovka, prípadne jedna a pol plechovky by mali stačiť. Pripravíte si prvý (spodný plát), ktorý potriete plnkou. Naň navrstvíte druhý plát, ktorý opäť potriete plnkou a zvyšnou časťou plnky natriete tretí (vrchný) plát. Vrch posypte rozdrvenými okrajmi plátov, ktoré ste si odložili zmiešané s pomletými vlašskými orieškami. Marlenku nechajte v chladničke stuhnúť aspoň na hodinku.
REKLAMA

A čo tak vyskúšať sunquickové rezy? Ich krásne žiarivá farba priam priťahuje pozornosť.

Sunquickové rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Najlepšie sunquickové rezy, ktorými ohúrite každú návštevu nie len na Veľkú noc.
Najlepšie sunquickové rezy, ktorými ohúrite každú návštevu nie len na Veľkú noc.

Zdroj: Canva

Štavnaté, krásne nadýchané a výnimočne sladké nebeské rezy nezostanú bez povšimnutia.

Nebeské rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !

Zdroj: Canva

Koláč orgazmus – čo to je? Tento ananásový zákusok vzbudil pozornosť už samotným názvom. Jeho chuť milo prekvapí!

Koláč orgazmus

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
70 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
70 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Ananásový koláč orgazmus
Ananásový koláč orgazmus

Zdroj: Canva

Kto by nepoznal chuť a jemnosť zamatovej rolády? Ako stvorená na slávnostný stôl a pohostenie vzácnych hostí.

Jednoduchá zamatová roláda

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
90 min.
90 min.
Najlepšia roláda
Najlepšia roláda

Zdroj: Facebook

REKLAMA

Táto malinovo-tvarohová roláda vyzerá presvedčivo. Je nenáročná na prípravu, perfektne šťavnatá a dopĺňa ju detailný postup, aby sa vydarila bez jediného zaváhania.

Tvarohovo - malinová roláda

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Najprv pripravíme cesto. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na plech / 28 x 35 / dáme pečiaci papier, nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 - 20 minút na 170 stupňov. Mrazené maliny mixneme, dáme do hrnca. Pridáme med / v prípade potreby doslaďte / a tortové želé. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne vrieť. Od zovretia varíme ešte minútku. Hotové som hneď pretlačila cez sitko. Do nádoby s rozmerom cca ako je dĺžka rolády dáme pečiaci papier a vylejeme hotovú masu / ja som dávala do nádoby 28 x 18. Dáme do chladničky stuhnúť. Tvaroh vymiešame s jogurtom a vanilkovým cukrom / ak je potrebné podľa chuti doslaďte. Z upečenej rolády odstránime pečiaci papier stočíme do vlhkej utierky. V utierke som nechala korpus asi 10 minút. Roládu roztočíme. Cca 2 / 3 natrieme tvarohovou plnkou / dala som čosi vyše polovice plnky. Želé som vybrala z nádoby a ešte na pečiacom papieri som po šírke prehla na polovicu. Dáme na plnku tam, kde roládu začneme stáčať. Zvyšnú tvarohovú plnku rozotrieme na želé. Roládu pevne stočíme a dáme do chladničky. Dobrú chuť 🙂.
Najprv pripravíme cesto. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na plech / 28 x 35 / dáme pečiaci papier, nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 - 20 minút na 170 stupňov. Mrazené maliny mixneme, dáme do hrnca. Pridáme med / v prípade potreby doslaďte / a tortové želé. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne vrieť. Od zovretia varíme ešte minútku. Hotové som hneď pretlačila cez sitko. Do nádoby s rozmerom cca ako je dĺžka rolády dáme pečiaci papier a vylejeme hotovú masu / ja som dávala do nádoby 28 x 18. Dáme do chladničky stuhnúť. Tvaroh vymiešame s jogurtom a vanilkovým cukrom / ak je potrebné podľa chuti doslaďte. Z upečenej rolády odstránime pečiaci papier stočíme do vlhkej utierky. V utierke som nechala korpus asi 10 minút. Roládu roztočíme. Cca 2 / 3 natrieme tvarohovou plnkou / dala som čosi vyše polovice plnky. Želé som vybrala z nádoby a ešte na pečiacom papieri som po šírke prehla na polovicu. Dáme na plnku tam, kde roládu začneme stáčať. Zvyšnú tvarohovú plnku rozotrieme na želé. Roládu pevne stočíme a dáme do chladničky. Dobrú chuť 🙂.

Niektoré veľkonočné zákusky nás okamžite teleportovali do detstva. Zhodli sme sa, že nanukové rezy nič len tak ľahko neprekoná.

Nanukové rezy

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.

A z úplne rovnakej kategórie je tiež zákusok Oblíž prst. Tradičný, lahodný, sladký, krémový, nadýchaný – čo viac dodať? Je to jeden z našich najobľúbenejších zákuskov.

Oblíž prst

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme. Krém na oblíž prst: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku (4 kopcovité lyžice). Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme. Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém. Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu. Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája.
Pripravíme korpus: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridávame po lyžici horúcu vodu a šľaháme do peny. Bielky vyšľaháme v druhej miske zvlášť. Múku s kakaom a kypriacim práškom zmiešame a pridávame k žĺtkom na striedačku s tuhým snehom. Všetko jemne premiešame a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný stredne veľký plech. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a upečieme. Krém na oblíž prst: Do hrnčeka nalejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor a hladkú múku (4 kopcovité lyžice). Metličkou prešľaháme a pomaly ohrievame. Privedieme k varu a uvaríme hustejšiu kašu. Za občasného premiešavania krém schladíme. Maslo vyšľaháme a po lyžiciach do neho prišľahávame uvarený studený krém. Vyšľaháme do peny, rozotrieme na vychladnutý korpus a dáme na chvíľku stuhnúť do chladničky. Medzitým ušľaháme nad parou z bielkov a cukru tuhý sneh. Ten následne rozotrieme na žĺtkový krém. Na sneh nastrúhame na jemno čokoládu. Oblíž prst necháme stuhnúť, lepšie sa potom krája.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA