REKLAMA

Zdroj: Canva

Pascha recept

Veľkonočná pascha recept. Tradičný veľkonočný sladký koláč, známy hlavne na východnom Slovensku.

REKLAMA
Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov

Recept nájdeš v tomto článku

Tradičné veľkonočné jedlá – Užite si výnimočnú atmosféru jarných sviatkov

Ingrediencie

porcií
4
  • 125 ml plnotučného mlieka Pridané do
  • 50 g Med Pridané do
  • 450 g hladká múka Pridané do
  • 1 čl kypriaceho prášku Pridané do
  • 1 čl soľ Pridané do
  • 65 g maslo Pridané do
  • 1 Úplný vajce a 1 žĺtok Pridané do
  • maslo na vymastenie Pridané do
  • bielko na potieranie Pridané do
REKLAMA

Postup

85 min.
1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z teplého mlieka, medu a droždia. Necháme odpočívať 10 minút.

2. Krok

Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, kypriaci prášok a vykysnutý kvások, rozšľahané 1 vajíčko + žĺtok a pomocou mixéra zmiešame dokopy. Pomaly pridávame rozpustené maslo (nie horúce).

3. Krok

Cesto pár minút miesime. Vyberieme ho, misu si potrieme maslom, cesto vložíme späť. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na minimálne jednu hodinu.

4. Krok

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť vytvarujeme do dlhšieho valčeka (cca 50-60cm), ktoré budeme spolu zapletať. Konce paschy schováme naspodok, aby ich nebolo vidieť.

5. Krok

Paschu si položíme na plech, kde sme si dali papier na pečenie a dáme ešte kysnúť na trištvrte hodinu (opäť prikryté utierkou alebo potravinovou fóliou).

6. Krok

Cesto si potrieme bielkom a dáme piecť na 180°C približne na 30 minút, do zlatova. Ak chceme urobiť paschu zaujímavejšou, môžeme ju pred koncom pečenia posypať kryštálovým cukrom a orechmi. Dobrú chuť!

Komentáre (1)

Anastazia 18. 3. 2022

Skvelé.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4182 receptov

Mäsité jedlá

2016 receptov

Dezert

3159 receptov

Raňajky

1171 receptov

Večera

3852 receptov

Mascarpone

291 receptov

Cestoviny

461 receptov