Zdroj: Canva

Pascha recept

REKLAMA

Veľkonočná pascha recept. Tradičný veľkonočný sladký koláč, známy hlavne na východnom Slovensku.

  • 85Minút
  • 4Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 125 ml plnotučného mlieka Pridané do
  • 50 g medu Pridané do
  • 20 g čerstvého droždia Pridané do
  • 450 g hladkej múky Pridané do
  • 1 čl kypriaceho prášku Pridané do
  • 1 čl soli Pridané do
  • 65 g masla Pridané do
  • 1 celé vajce a 1 žĺtok Pridané do
  • maslo na vymastenie Pridané do
  • bielko na potieranie Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z teplého mlieka, medu a droždia. Necháme odpočívať 10 minút.

2. Krok

Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, kypriaci prášok a vykysnutý kvások, rozšľahané 1 vajíčko + žĺtok a pomocou mixéra zmiešame dokopy. Pomaly pridávame rozpustené maslo (nie horúce).

3. Krok

Cesto pár minút miesime. Vyberieme ho, misu si potrieme maslom, cesto vložíme späť. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na minimálne jednu hodinu.

4. Krok

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť vytvarujeme do dlhšieho valčeka (cca 50-60cm), ktoré budeme spolu zapletať. Konce paschy schováme naspodok, aby ich nebolo vidieť.

5. Krok

Paschu si položíme na plech, kde sme si dali papier na pečenie a dáme ešte kysnúť na trištvrte hodinu (opäť prikryté utierkou alebo potravinovou fóliou).

6. Krok

Cesto si potrieme bielkom a dáme piecť na 180°C približne na 30 minút, do zlatova. Ak chceme urobiť paschu zaujímavejšou, môžeme ju pred koncom pečenia posypať kryštálovým cukrom a orechmi. Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0

Skvelé.

Podobné recepty

Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Pletenec

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
Jemné tvarohové koláče
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Jemné tvarohové koláče

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Krehké orechové rožteky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Krehké orechové rožteky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Veľkonočný veniec
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočný veniec

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2

Pletenec

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
Jemné tvarohové koláče
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2

Jemné tvarohové koláče

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Veľkonočná vianočka recept

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Lístkujúce syrové pagáčiky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Lístkujúce syrové pagáčiky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Krehké orechové rožteky
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Krehké orechové rožteky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

790 receptov

Dezert

670 receptov

Raňajky

328 receptov

Večera

676 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

480 receptov
Recipe author image Adri1017

Pascha recept

Veľkonočná pascha recept. Tradičný veľkonočný sladký koláč, známy hlavne na východnom Slovensku.

85
Minút
4
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z teplého mlieka, medu a droždia. Necháme odpočívať 10 minút.

2. Krok

Do misy si preosejeme múku, pridáme soľ, kypriaci prášok a vykysnutý kvások, rozšľahané 1 vajíčko + žĺtok a pomocou mixéra zmiešame dokopy. Pomaly pridávame rozpustené maslo (nie horúce).

3. Krok

Cesto pár minút miesime. Vyberieme ho, misu si potrieme maslom, cesto vložíme späť. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na minimálne jednu hodinu.

4. Krok

Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti. Každú časť vytvarujeme do dlhšieho valčeka (cca 50-60cm), ktoré budeme spolu zapletať. Konce paschy schováme naspodok, aby ich nebolo vidieť.

5. Krok

Paschu si položíme na plech, kde sme si dali papier na pečenie a dáme ešte kysnúť na trištvrte hodinu (opäť prikryté utierkou alebo potravinovou fóliou).

6. Krok

Cesto si potrieme bielkom a dáme piecť na 180°C približne na 30 minút, do zlatova. Ak chceme urobiť paschu zaujímavejšou, môžeme ju pred koncom pečenia posypať kryštálovým cukrom a orechmi. Dobrú chuť!

Ingrediencie
125 ml
plnotučného mlieka
50 g
medu
20 g
čerstvého droždia
450 g
hladkej múky
1 čl
kypriaceho prášku
1 čl
soli
65 g
masla
1 celé
vajce a 1 žĺtok
maslo na vymastenie
bielko na potieranie