Nakladanie kapusty – Recept, ako pripraviť kyslú kapustu výbornej chuti

6 min. čítania

Kyslá kapusta patrí medzi poklady slovenskej jesennej a zimnej kuchyne. Ako prebieha nakladanie kapusty? Ktorým krokom venovať starostlivú pozornosť?

REKLAMA

Množstvo tradičných receptov spája jedna kľúčová ingrediencia. Tak schválne - čo má spoločné kapustnica, segedínsky guláš či koložvárska kapusta? Odpoveď je jasná. Vo všetkých týchto jedlách je základom kyslá kapusta

Kapustnica s klobáskou

Profilová fotka používateľa
Adriana 5 receptov
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Kapustová polievka musí byť u nás s klobáskou, takto ju robievam ja.
Kapustová polievka musí byť u nás s klobáskou, takto ju robievam ja.

Segedínsky guláš podľa Patrika

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.8/5
Počet hodnotení: 20
4.8
120 min.
Hodnotenie: 4.8/5
Počet hodnotení: 20
4.8
Nesmrteľný klasický recept ale s mojôm malou úpravou.
Nesmrteľný klasický recept ale s mojôm malou úpravou.

Koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.

Paradajková kapusta s mäsom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
90 min.
90 min.
Chutná kapusta plnená mäsom s paradajkami.
Chutná kapusta plnená mäsom s paradajkami.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Prečo jesť kyslú kapustu?

Kyslá kapusta je bohatým zdrojom vitamínov, probiotík a vlákniny. Naši predkovia mali na zimu nachystané veľké množstvá nakladanej kapusty. Bola považovaná za výdatný zdroj obživy a zároveň sa jej pripisovala schopnosť upraviť trávenie a posilniť obranyschopnosť počas mesiacov, kedy polia zívali prázdnotou. Dnes už máme jednoznačne potvrdené, že konzumácia kyslej kapusty prináša viacero zdravotných výhod

  • Je v nej viac vitamínu C ako v čerstvej kapuste, obsahuje vitamíny E, K, je zdrojom vlákniny, železa, vápnika, draslíka a fosforu. Počas kvasenia v kapuste vzniká dôležitý vitamín B12, ktorý sa inak vyskytuje iba v živočíšnych produktoch. V neposlednom rade obsahuje oveľa viac živých bakteriálnych kultúr ako bežné jogurty

Kyslá kapusta je podľa odborníkov jedným z najlepších zdrojov probiotík – cenovo dostupná, s výnimočnou chuťou a v kuchyni nesmierne tvárna. Tento poklad našich starých rodičov si môžete pripraviť s nasledujúcim postupom aj vo vašej kuchyni!

Tastelist

Začíname výberom kapusty a súdka

Na kvasenie sú vhodné iba odrody neskorej kapusty. Ich typickým znakom sú husté okrúhle hlávky. Ich listy vykazujú výraznú hrúbku a húževnatosť. Počas zimy zvládnu uskladnenie vo vonkajšej pivnici a v dobrom stave vydržia až do jari. 

Kapusta sa najčastejšie nakladá do keramického alebo kameninového súdka s vekom. Pri nižšej spotrebe vystačíte s 10-litrovým súdkom. Ak patríte k milovníkom kapusty, zadovážte si sud na kapustu s väčším objemom (20 l, 30 l, 40 l, 50 l).

Pre začiatočníkov je okrem druhu kapusty dôležité poznať jej približné množstvo. Priemerne počítajte s 1,5 kg čerstvej kapusty na 1 l objemu súdka. Na zaplnenie 10-litrového suda tak budete potrebovať minimálne 15 kg + menšiu rezervu, nakoľko vonkajšie listy a tvrdé hlúby pôjdu bokom.

REKLAMA

Tastelist

Čo si pripraviť na nakladanie kyslej kapusty?

Je zaujímavé sledovať zvyklosti v jednotlivých regiónoch Slovenska. Kým niekde pridávajú do súdka k nakrájanej kapuste aj viacero korenín, cibuľu, hrozno, jablká, červenú repu a chren, inde vystačia iba so soľou. Najdôležitejšiu úlohu zohráva kapusta a soľ, s pomocou ktorej sa z kapusty začne uvoľňovať šťava. Zvyšné ingrediencie dodávajú kvasenej kapuste nový rozmer chuti a mierne odlišnú farbu.

Kapusta musí byť pred natlačením nakrájaná na rovnomerné prúžky (rezance). Doma sa oplatí mať šikovný rezač na kapustu. Ručné krájanie je príliš pracné a nezabezpečí rovnomernú hrúbku prúžkov na 3 mm

Základná mierka: Na 10 kilogramov nakrájanej čerstvej kapusty potrebujeme 300 g cibule, 200 g soli, 10 g celého čierneho korenia, 10 g rasce a 3 g bobkového listu (balíček má 5 g). V mnohých domácnostiach sa do súdka pridáva aj kúsok chlebovej kôrky a zopár menších jabĺk.

Narezanú kapustu zasolíme, dôkladne premiešame a necháme minimálne 6 hodín postáť vo väčšej plastovej vaničke, aby pustila vodu. Cibuľu očistíme, nakrájame na tenké kolieska a zmiešame s koreninami. Túto zmes ku kapuste zatiaľ nepridávame.

Tastelist

Tlačenie kapusty – Ako postupovať?

  1. Dno súdka vyložíme niekoľkými kapustnými listami v celosti. Pridáme kôrky z chleba, ktoré podporia proces kvasenia.
  2. Do suda pridáme prvú, približne 10 cm vysokú vrstvu nasolenej a narezanej kapusty. Päsťou ju starostlivo utlačíme vo všetkých miestach a rovnomerne posypeme zmesou cibule a korenín. Takto budeme s vrstvením pokračovať až takmer po vrch súdka.
  3. Na úspešný výsledok má veľký vplyv samotné tlačenie. Z kapusty sa snažíme vytlačiť čo najviac vzduchu, ktorý by mohol byť príčinou jej oslizenia. Zároveň sa bude uvoľňovať aj čoraz viac vody. Vodu priebežne hrnčekom odoberáme, aby sme do súdka mohli natlačiť čo najviac kapusty.
  4. Po naplnení súdka približne 10 cm od okraja kapustu dôkladne zaťažíme. Používajú sa na to zvyčajne čisté drevené latky, ktoré sa vzoprú krížom proti sebe o steny suda. Kapusta totiž musí byť bez výnimky úplne ponorená vo vlastnej šťave. Na latky položíme závažie (napríklad kameň alebo zavárací pohár naplnený vodou a tesne uzatvorený).
  5. Sud zatvoríme vekom a do žliabku nalejeme vodu. Žliabok pravidelne kontrolujeme. Nesmie vyschnúť, inak sa ku kapuste dostane vzduch.
  6. Na najbližšie 3 – 4 týždne umiestnime sud do miestnosti s teplotou okolo 20 °C. V sude bude bez prístupu vzduchu prebiehať dôležitý proces kvasenia kapusty.
  7. Po vykvasení odložíme súdok s kyslou kapustou do chladnej špajze alebo pivnice a s chuťou môžeme kapustu konzumovať najbližšie dlhé mesiace. Ak z kapusty odoberieme, vždy dolejeme toľko vody, aby bol zvyšok naďalej ponorený pod hladinou.
REKLAMA

Dusená kyslá kapusta

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
20 min.
20 min.
Najlepšia kyslá kapusta k mäsu.
Najlepšia kyslá kapusta k mäsu.

Zdroj: Pixabay

Dusená kyslá kapusta

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Najlepšia dusená kapusta z kyslej kapusty.
Najlepšia dusená kapusta z kyslej kapusty.

Zdroj: Canva

Kapustníky z kyslej kapusty

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
90 min.
90 min.
Jednoduchý recept na najlepšie kapustníky z kyslej kapusty.
Jednoduchý recept na najlepšie kapustníky z kyslej kapusty.

Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty starých materí

Pečená krkovička s kapustou a knedľou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Chutný recept na nedeľný obed, u nás doma úplná klasika.
Chutný recept na nedeľný obed, u nás doma úplná klasika.

Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty

REKLAMA

Veľkonočná kapustnica

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
240 min.
240 min.
Recept na veľkonočnú kapustnicu s klobásou a údeným mäsom.
Recept na veľkonočnú kapustnicu s klobásou a údeným mäsom.

Zdroj: Facebook

Holúbky - plnené kapustné listy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
180 min.
180 min.
Plnená kapusta recept
Plnená kapusta recept

Zdroj: FB-Zdravé veg-pochúťky

Dusená červená kapusta na karameli

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
35 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
35 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Červená kapusta na karameli a víne
Červená kapusta na karameli a víne

Zdroj: Youtube

Slovenská kvasená kapusta

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
180 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
180 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.
REKLAMA

Kapustníky starej mamy

Profilová fotka používateľa
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Kapustníky sú z kysnutého cesta plnené kyslou kapustou, slaninou.
Kapustníky sú z kysnutého cesta plnené kyslou kapustou, slaninou.

Zemiakové halušky s kyslou kapustou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
35 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchá klasika, tip na rýchly obed 🙂... Zemiakové 🥔 halušky s kyslou kapustou.
Jednoduchá klasika, tip na rýchly obed 🙂... Zemiakové 🥔 halušky s kyslou kapustou.

Kapustníky

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Nakrájam si slaninu a cibuľu na drobné kúsky a osmažím ich v hrnci. K osmaženej zmesi pridám kvasenú kapustu. Okorením a mierne osolím a nechám dusiť v hrnci. Z mlieka, droždia, cukru a múky si pripravím kvások, ktorý nechám odpočívať na teplom mieste. Do veľkej misy si nasypem preosiatu múku, pridám k nej mlieko, vajce, olej, cukor, soľ a na záver vykysnutý kvások. Rukou si vymiesim cesto, ktoré jemne zvrchu posypem múkou a zakryté pod čistou utierkou nechám kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske a vykrajujem kruhy. V rukách ešte ponaťahujem do strán a plním našou kapustovou plnkou. Kapustníky si položím na masťou vymastený plech a každý kapustník pomastím a poprepichujem vrch vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút do červena. Pred koncom pečenia ich ešte raz pomažem masťou.
Nakrájam si slaninu a cibuľu na drobné kúsky a osmažím ich v hrnci. K osmaženej zmesi pridám kvasenú kapustu. Okorením a mierne osolím a nechám dusiť v hrnci. Z mlieka, droždia, cukru a múky si pripravím kvások, ktorý nechám odpočívať na teplom mieste. Do veľkej misy si nasypem preosiatu múku, pridám k nej mlieko, vajce, olej, cukor, soľ a na záver vykysnutý kvások. Rukou si vymiesim cesto, ktoré jemne zvrchu posypem múkou a zakryté pod čistou utierkou nechám kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske a vykrajujem kruhy. V rukách ešte ponaťahujem do strán a plním našou kapustovou plnkou. Kapustníky si položím na masťou vymastený plech a každý kapustník pomastím a poprepichujem vrch vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút do červena. Pred koncom pečenia ich ešte raz pomažem masťou.

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA