Fašiangové jedlá – Tradičné ľudové jedlá a slovenské hodovanie, ako sa patrí

5 min. čítania

Fašiangy patrili v minulosti k mimoriadne obľúbenému obdobiu. Už krátko po začiatku nového roka sa ľudia najviac tešili na fašiangové jedlá, zábavy a veselice, bláznivé masky a uvoľnenú náladu. Kúsok z tejto tradičnej atmosféry sme pripravili aj v nasledujúcom receptovom výbere.

REKLAMA

Kedy sú Fašiangy? Ide o obdobie, ktoré začína po sviatku Troch kráľov (6. január) a končí Popolcovou stredou (zvyčajne ide o stredu v mesiaci február). Kým advent a obdobie 40 dní pred veľkonočnými sviatkami sa považujú za pôstne obdobia, počas Fašiangov si ľudia dopriali tradičné dobroty a dosýta sa najedli. Vo fašiangovom období nechýbali svadby, veselé dedinské zábavy, sprievody s maskami ani zabíjačky. Každý región mal svoje typické tradície a pokrmy, niektoré však boli spoločné. K Fašiangom tak neodmysliteľne patria fašiangové šišky, fánky, záviny, klobásy, slanina, huspenina, oškvarky, výdatné bravčové jedlá či husté polievky.

Táto klasika na stole jednoducho nesmie chýbať! Klasické nadýchané domáce šišky s džemom sú jednoducho fantastické.

Klasické domáce šišky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Z droždia, 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať kým nenakysne. Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.
Z droždia, 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať kým nenakysne. Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.

Šišky s lahodným dvojitým krémom potešia aj náročné jazýčky

Luxusné šišky s dvojitým krémom

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.

Že sa u vás doma pečie z inej ako bielej múky? Potom sa oplatí vyskúsať šišky zo špaldovej múky. Sú ľahšie stráviteľné, obsahujú viac bielkovín a vlákniny.

Šišky zo špaldovej múky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 16
4.5
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 16
4.5
Postup
Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum (nepovinné), olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 40 minút odpočívať. Takéto vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.
Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum (nepovinné), olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 40 minút odpočívať. Takéto vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.

Kysnuté cesto nemusí sadnúť každému. Práve preto dávame do pozornosti výborne tvarohové nekysnuté šišky.

Tvarohové nekysnuté šišky

Profilová fotka používateľa
BarcineRecepty 2 recepty
40 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
40 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
Ak je tvaroh súčasťou vašich chladničkových zásob, toto je skvelý recept na jeho využitie. Rýchly, chutný a nenáročný.
Ak je tvaroh súčasťou vašich chladničkových zásob, toto je skvelý recept na jeho využitie. Rýchly, chutný a nenáročný.
REKLAMA

Jemné ako obláčik a rozplývajúce sa na jazyku! Fánky, v niektorých regiónoch známe ako “božie milosti”, by nemali chýbať medzi fašiangovými dobrotami.

Tradičné fašiangové fánky

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Fánky jemné a nadýchané ako obláčik podľa starého rodinného receptu.
Fánky jemné a nadýchané ako obláčik podľa starého rodinného receptu.

Ako vyzerá expresný návrat do detstva? Presne ako tieto dokonalé buchty na pare.

Buchty na pare

Profilová fotka používateľa
radk.a 2 recepty
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤
Poriadne domáce buchty na pare plnené slivkovým lekvárom, preliate maslom a posypané kakaom 👌🏼🤤

A rovnaké tradičné čaro “ako od babičky” majú aj kysnuté pečené buchty so slivkovým lekvárom.

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

Profilová fotka používateľa
diana.l88 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Mäkučké, chutné, voňavé, tradičné buchty
Mäkučké, chutné, voňavé, tradičné buchty

Vynikajúci kakaový závin z overeného cesta, ktoré pri pečení nepraská!

Kakaový závin

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Tradičný kakaový závin z kysnutého cesta.
Tradičný kakaový závin z kysnutého cesta.
REKLAMA

Jablká, tvaroh, orechy, karamel a lístkové cesto – štrúdľa z týchto ingrediencií je jednoducho neodolateľná.

Jablkovo- tvarohová štrúdľa so slaným karamelom a orechmi

Profilová fotka používateľa
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Tento recept je na toto ročné obdobie ako vyšité. Jabĺčka, ktoré v našich záhradkách na nás netrpezlivo čakajú, kým ich oberieme a vyčarujeme z nich niečo, čo chutí nie len nám, ale celej rodinke a priateľom je ÚŽASNÁ vec. Kukni nižšie :) majte pekný deň :)
Tento recept je na toto ročné obdobie ako vyšité. Jabĺčka, ktoré v našich záhradkách na nás netrpezlivo čakajú, kým ich oberieme a vyčarujeme z nich niečo, čo chutí nie len nám, ale celej rodinke a priateľom je ÚŽASNÁ vec. Kukni nižšie :) majte pekný deň :)

Svoje miesto na stole si v našom výbere vybojoval tiež šťavnatý makový koláč s višňami.

Pletený makový koláč s višňami

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie
Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie

Poďme teraz k receptom, ktoré potešia milovníkov mäsa a slaných dobrôt. Hoci je kapustnica spájaná skôr s Vianocami, bola by škoda čakať na ďalšiu až rok. Navyše, kyslá kapusta je v zimnom období tou správnou vzpruhou pre imunitu.

Kapustnica

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Výborná kapustnica
Výborná kapustnica

Tam, kde sú na tanieroch sladké šišky a fánky, by ako protipól nemali chýbať ani slané kapustníky – plnené kyslou kapustou, slaninkou a opraženou cibuľou.

Kapustníky

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.
REKLAMA

Hoci by toto jedlo neprešlo cez zásady zdravej stravy, z času na čas (napríklad v období Fašiangov) nezaškodí dopriať si plný tanier halušiek a poctivú varenú klobásu.

Gazdovské bryndzovo kapustové halušky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása

Slovenská kuchyňa je bohatá na husté polievky s množstvom zeleniny a strukovín. Táto fazuľová s klobásou a rebrami poteší najmä mužov.

Fazuľová polievka

Profilová fotka používateľa
Alena 7 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečenú cibuľu posypeme lyžičkou mletej červenej papriky a zalejeme vodou. Vložíme klobásu, rebro a fazuľu, ktorú sme si deň vopred namočili. Pridáme jeden bobkový list a necháme zovrieť. Zhruba v polovici varenia, keď už fazuľa nie je úplne tvrdá, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen, zemiaky a strúčik cesnaku. Dochutíme korením a soľou a pokračujeme vo varení. Po dovarení, rebro vyberieme a oberieme od mäsa, ktoré naspäť vložíme do hrnca. Dobrú chuť.
Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Opečenú cibuľu posypeme lyžičkou mletej červenej papriky a zalejeme vodou. Vložíme klobásu, rebro a fazuľu, ktorú sme si deň vopred namočili. Pridáme jeden bobkový list a necháme zovrieť. Zhruba v polovici varenia, keď už fazuľa nie je úplne tvrdá, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen, zemiaky a strúčik cesnaku. Dochutíme korením a soľou a pokračujeme vo varení. Po dovarení, rebro vyberieme a oberieme od mäsa, ktoré naspäť vložíme do hrnca. Dobrú chuť.

Kedysi dotvárali charakter fašiangového obdobia, no dnes sa tradičné domáce zabíjačky z vidieka postupne vytrácajú. Našťastie, chutných receptov s bravčovým mäsom je stále dosť a je z čoho vyberať.

Šťavnatá bravčová panenka

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná bravčová panenka na rozmaríne a cesnaku
Výborná bravčová panenka na rozmaríne a cesnaku

Aj táto pečená krkovička vyzerá perfektne. Recept bude rovnako dobre fungovať s fajnovo prerasteným bôčikom.

Pečená krkovička vcelku

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
180 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
180 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Kus šťavnatého, výborného mäska. Vyskúšajte recept na vynikajúcu krkovičku na šťave. Originálny a jednoduchý recept na pečenú krkovičku, ktorú si môžete rozkrájať aj na plátky.
Kus šťavnatého, výborného mäska. Vyskúšajte recept na vynikajúcu krkovičku na šťave. Originálny a jednoduchý recept na pečenú krkovičku, ktorú si môžete rozkrájať aj na plátky.

Zdroj: youtube / Алена Павленко

REKLAMA

Aké by to boli Fašiangy bez domácej huspeniny? Ešte pridať cibuľku, ocot, chrumkavý chlieb a huspenina tras sa!

Domáca huspenina

Profilová fotka používateľa
Anina 5 receptov
300 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
300 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Bravčové mäso si umyjeme a dáme variť na cca. 20 minút do hrnca s vodou. Potom vodu zlejeme, napustíme novú a mäso do nej vložíme. Osolíme, okoreníme. Privedieme do varu a slabo zohrievame asi 3-4 hodinky. Priebežne dolievame vodu, ktorá sa varením odparí. Hodinu pred koncom varenia pridáme očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou a cesnakom. Povaríme ju do zmäknutia a následne vyberieme a dáme bokom. Do vývaru totiž pridáme 2 polievkové lyžice octu a necháme ešte chvíľu variť. Potom už len z vývaru vyberieme mäso a vývar precedíme do hrnca zvlášť cez sitko, aby nám ostal len čistý vývar. Odložené mäsko a koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a vkladáme do pripravených misiek. Zalejeme do vrchu čistým vývarom a necháme stuhnúť. Hotovú huspeninu si dochutíme podľa svojej chuti octom, cibuľkou či čerstvými bylinami.
Bravčové mäso si umyjeme a dáme variť na cca. 20 minút do hrnca s vodou. Potom vodu zlejeme, napustíme novú a mäso do nej vložíme. Osolíme, okoreníme. Privedieme do varu a slabo zohrievame asi 3-4 hodinky. Priebežne dolievame vodu, ktorá sa varením odparí. Hodinu pred koncom varenia pridáme očistenú koreňovú zeleninu s cibuľou a cesnakom. Povaríme ju do zmäknutia a následne vyberieme a dáme bokom. Do vývaru totiž pridáme 2 polievkové lyžice octu a necháme ešte chvíľu variť. Potom už len z vývaru vyberieme mäso a vývar precedíme do hrnca zvlášť cez sitko, aby nám ostal len čistý vývar. Odložené mäsko a koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno a vkladáme do pripravených misiek. Zalejeme do vrchu čistým vývarom a necháme stuhnúť. Hotovú huspeninu si dochutíme podľa svojej chuti octom, cibuľkou či čerstvými bylinami.

Základné zemiakové cesto sa dá využiť s rôznymi plnkami – na sladko či na slano. Dubákovo-slaninkovú plnku podľa nasledujúceho receptu však odporúčame všetkými desiatimi.

Zemiakové pirohy

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
50 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Zemiaky sme si deň vopred (alebo aspoň pár hodín vopred) uvarili v šupke a teraz ich očistíme a pretlačíme cez sitko alebo popučíme a pridáme k nich vajíčko, múku a soľ. Ak sa nám cesto zdá suché, môžeme pridať trošku vody. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Na plnku si usmažíme slaninu s cibuľou. Keď je cibuľa mäkká, pridáme nakrájané huby (môžu byť dubáky ale aj suchohríby, šampiňóny, kuriatka...) a restujeme. Do každého vykrojeného kruhu dáme lyžičku plnky a zavrieme na polkruh tak, aby sa nám pri varení piroh neotvoril. Varíme vo veľkom hrnci horúcej, osolenej vody dovtedy, kým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy sú hotové a môžeme ich servírovať.
Zemiaky sme si deň vopred (alebo aspoň pár hodín vopred) uvarili v šupke a teraz ich očistíme a pretlačíme cez sitko alebo popučíme a pridáme k nich vajíčko, múku a soľ. Ak sa nám cesto zdá suché, môžeme pridať trošku vody. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska. Na plnku si usmažíme slaninu s cibuľou. Keď je cibuľa mäkká, pridáme nakrájané huby (môžu byť dubáky ale aj suchohríby, šampiňóny, kuriatka...) a restujeme. Do každého vykrojeného kruhu dáme lyžičku plnky a zavrieme na polkruh tak, aby sa nám pri varení piroh neotvoril. Varíme vo veľkom hrnci horúcej, osolenej vody dovtedy, kým nám nevyplávajú na povrch. Vtedy sú hotové a môžeme ich servírovať.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA