Pletený makový koláč s višňami

REKLAMA

Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie

  • 90Minút
  • 10Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Cesto

  • 300 polohrubá múka
  • kus žĺtko
  • 50 maslo
  • štipka soľ
  • PL kryštálový cukor

Kvások

  • tsp kryštálový cukor
  • 15 čerstvé droždie
  • 180 ml mlieko
  • trochu polohrubá múka

Plnka

  • 230 mletý mak
  • 150 kryštálový cukor
  • tbl maslo
  • 120 ml mlieko vriace
  • 200 višne čerstvé

Na potretie

  • pc žĺtok
  • čajová lyžička mlieko
REKLAMA

Postup

1. Krok

Cesto: do vlažného mlieka pridáme čajovú lyžičku cukru, trochu múky a rozdrobené droždie, premiešame a necháme vykysnúť cca 15 minút. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, žĺtok, kryštálový cukor (1/2 polievkovej lyžice), kvások, zmäknuté maslo a vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť, asi hodinu.

2. Krok

Plnka: 120 ml mlieka vlejeme do nádoby, necháme zovrieť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí. Odstavíme a pridáme maslo, mletý mak, premiešame a necháme vychladnúť. Višne odkôstkujeme a zamiešame do makovej plnky.

3. Krok

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, podľa veľkosti plechu. Ja som použila plech rozmer 30x40 cm. Do stredu cesta, asi na jednu tretinu dáme plnku. Okraje narežeme na pásiky a striedavo prekladáme cez plnku. Povrch potrieme žĺtkom, ktorý sme rozmiešali s mliekom. Necháme podkysnúť 15 minút. Upečieme pri teplote 180 - 200°C 30-40 minút. Údaje sú orientačné. Po upečení a miernom vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0
2 months ago

dobrú chuť :)