Tu sa na maku šetriť nebude! Najlepšie makové koláče a sladké makové dezerty
15. 11. 2021
5 min. čítania
Najlepšie makové koláče sú šťavnaté, intenzívne a plné drobných makových zrniek, na ktorých sa nešetrí. V nasledujúcich receptoch na prípravu makových koláčov si predstavíme tradičné a osvedčené kombinácie, ktoré nechávajú krásne vyniknúť chuť maku.
REKLAMA
Mak sa v minulosti používal ako liek aj platidlo. Je bohatým zdrojom vápnika, proteínov a nositeľom zaujímavej sladko-orechovej chuti. Aj preto sa zrejme v slovenských kuchyniach mak najviac osvedčil spracovaný ako plnka do kysnutých koláčov, pirohov či ako posýpka na zemiakové šúľance. Poďme však spoločne objaviť aj ďalšie možnosti. Toto sú naše najobľúbenejšie makové koláče!
Kto má chuť na hrnčekový makový koláč s čokoládovou polevou? Toto je presne ten recept, ktorý nesklame. Výborný je aj v kombinácii s citrónovou polevou.
Nie, nie naozaj nie som lenivá gazdinka, práve naopak. Kuchyňu milujem a tak isto aj tento rýchly koláč. Je naozaj nenáročný na prípravu, chutí úžasne a zvládne ho, ktorákoľvek gazdinka. Aj tá, ktorá čas v kuchyni neobľubuje.
Nie, nie naozaj nie som lenivá gazdinka, práve naopak. Kuchyňu milujem a tak isto aj tento rýchly koláč. Je naozaj nenáročný na prípravu, chutí úžasne a zvládne ho, ktorákoľvek gazdinka. Aj tá, ktorá čas v kuchyni neobľubuje.
K maku perfektne ladia rôzne druhy ovocia, medzi nimi aj citrusy. Šťavnaté a chuťovo svieže citrónovo-makové muffiny priam lákajú k zahryznutiu.
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
Bohatá vrstva makovej plnky doplnená o maliny - aj takto môže vyzerať ideálny nedeľný koláčik.
Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno, pridáme ostatné suroviny a vytvoríme si pevné cesto, ktoré necháme pol hodinu odpočívať v chladničke. Mlieko si dáme zohriať spolu s medom a zalejem nim mak. Plnka by mala mať tuhšiu konzistenciu, nie tekutú. Cesto vyberieme rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na požadovaný tvar, ja som mala tortovú formu 18cm. Pomocou valčeka si dáme cesto do formy, tak aby nám ostali 1 cm vysoké okraje, popicháme vidličkou . Dáme pripravenú plnku, navrch naukladáme maliny a prikryjeme druhou časťou cesta, popicháme vidličkou a potrieme 1PL jemný tvaroh +2PL mlieko= rozšľaháme a potrieme tým cesto. Pečieme na 180 cca 50 minút.
Uvarené zemiaky očistíme a nastrúhame na jemno, pridáme ostatné suroviny a vytvoríme si pevné cesto, ktoré necháme pol hodinu odpočívať v chladničke. Mlieko si dáme zohriať spolu s medom a zalejem nim mak. Plnka by mala mať tuhšiu konzistenciu, nie tekutú. Cesto vyberieme rozdelíme na dve časti, rozvaľkáme na požadovaný tvar, ja som mala tortovú formu 18cm. Pomocou valčeka si dáme cesto do formy, tak aby nám ostali 1 cm vysoké okraje, popicháme vidličkou . Dáme pripravenú plnku, navrch naukladáme maliny a prikryjeme druhou časťou cesta, popicháme vidličkou a potrieme 1PL jemný tvaroh +2PL mlieko= rozšľaháme a potrieme tým cesto. Pečieme na 180 cca 50 minút.
REKLAMA
Na záver nám tu zostala jedna nezameniteľná závinová klasika - makovník vo svojom tradičnom prevedení.
Čo uvariť na obed? A čo dnes uvariť na večeru? To sú naše aj vaše každodenné výzvy! Pripravili sme pre vás zbierku overených receptov, kde nájdete obľúbené jedlá z cestovín,...
K letu neodmysliteľne patrí kukurica. Aj vy sa už tešíte na prvé klásky varenej kukurice? Potom vám určite padne vhod návod, ako dlho variť kukuricu, aby bola mäkká, šťavnatá a...
Rýchla večera, ktorá je hotová do 20 – 40 minút, môže mať veľa chutných podôb. Presvedčí ťa o tom pestrý výber overených receptov na večeru bez mäsa aj s mäsom, zo zemiakov či so...
Kde nájsť inšpiráciu, čo na obed v nedeľu? Zozbierali sme viac ako 30 receptov na nedeľný obed, ktoré okúzlia od prvého sústa a ešte si spoločne stihnete užiť voľný deň.
Palacinky sú na prvý pohľad krásne jednoduché, a predsa sa z času na čas nemusia podariť. Raz sú palacinky mastné, inokedy sa trhajú. Je za tým pomer prísad v recepte alebo...
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším...
Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Jednou z prvých volieb sú kuracie prsia. Isto nám dáte za pravdu, že je to mäso lahodné, jemné, s nízkym obsahom tuku, ale aj...
Kedy piecť Vianočné pečivo, aby zhon a stres nedostal šancu? Na vianočné pečenie sa zíde mať po ruke plán a zbierku tých najlepších receptov na vianočné pečivo, koláče a ďalšie...