REKLAMA

Makovník

Tradičný poctivý makovník.

REKLAMA
Tu sa na maku šetriť nebude! Najlepšie makové koláče a sladké makové dezerty

Recept nájdeš v tomto článku

Tu sa na maku šetriť nebude! Najlepšie makové koláče a sladké makové dezerty

Ingrediencie

porcií
20

Cesto

  • 500 g polohrubá múka Pridané do
  • 3 dcl whole milk v1 Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 kocka droždia Pridané do
  • 1 dcl olej Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do

Plnka

  • 250 g mletý mak Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 kus vanilkový cukor Pridané do
  • 1 dcl whole milk v1 Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.

2. Krok

PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.

Komentáre (1)

Iveta 30. 9. 2021

Určitě vyskúšam...pre kolegyňe v práci :-)

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov