Makovník
Tradičný poctivý makovník.
- 60Minút
- 20Počet porcií
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kocka droždia
- 1 dcl olej
- štipka štipka soli
Plnka
- 250 g mletého maku
- 100 g kryštálového cukru
- 1 ks vanilkový cukor
Postup
Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.
PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Makovník
Tradičný poctivý makovník.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/TE4hTafG3dxWH2Z4PMJc/b4f717c5a97853099a4368ad7a764367.jpeg)
Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.
PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.