Makovník

60 min
4
REKLAMA

Tradičný poctivý makovník.

60 min
4
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
20

Cesto

  • 500 g polohrubej múky Pridané do
  • 3 dcl whole milk v1 Pridané do
  • 100 g kryštálového cukru Pridané do
  • 1 kocka droždia Pridané do
  • 1 dcl olej Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do

Plnka

  • 250 g mletého maku Pridané do
  • 100 g kryštálového cukru Pridané do
  • 1 ks vanilkový cukor Pridané do
  • 1 dcl whole milk v1 Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Najprv začneme prípravou kvásku: Do misky pomrvíme kocku droždia, pridáme lyžicu cukru, múky a asi 1,5 dcl teplého mlieka. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ a olej. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné mlieko, ktoré postupne dolievame a vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť aspoň pol hodiny prikryté utierkou. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku: mletý mak s cukrom, vanilkovým cukrom a vriacim mliekom zmiešame v miske a necháme vychladnúť. Na pomúčenej doske rozdelíme cesto buď na 4 časti (4 malé makovníky), 2 časti (2 stredné makovníky) alebo urobíme z celého cesta 1 veľký makovník. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3mm v tvare obdĺžnika, rovnomerne potrieme plnkou, zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie. Povrch trochu potrieme olejom a závin necháme nakysnúť, kým sa nám prehrieva rúra. Pečieme pri 200 stupňoch približne 35-40 minút.

2. Krok

PS: pre lesk makovníka, potrieme makovník vajíčkom.

Komentáre (1)

Iveta 30. 9. 2021

Určitě vyskúšam...pre kolegyňe v práci :-)

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

577 receptov

Obed

1346 receptov

Lacné jedlá

712 receptov

Kuracie mäso

225 receptov

Raňajky

486 receptov

Vianočné

142 receptov

Šaláty

103 receptov

Dezert

995 receptov