Recepty z kysnutého cesta: Najlepšie sladké a slané dobroty

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

V rodinných kuchárkach sa ukrývajú recepty z kysnutého cesta na desiatky spôsobov. Krásne nadýchané a vláčne cesto sa totiž výborne snúbi so sladkými aj slanými plnkami a nikoho nenechá o hlade. Veď čo je lepšie ako domáci kysnutý koláč?

REKLAMA

Na Tastelist.sk máme množstvo receptov z kysnutého cesta. Najpopulárnejšie sú sladké recepty, no nezaostávajú za nimi ani recepty na slano. Kto má chuť na kysnuté šišky, buchty, vianočku, žemličky, pagáče či slané rožteky? Do nasledujúceho výberu sme vybrali to najlepšie, čo sa z kysnutého cesta dá pripraviť.

Sladké recepty z kysnutého cesta

Tieto osie hniezda z kysnutého cesta lákajú už na prvý pohľad. Spojenie škorice, jabĺk a karamelu im dodáva na výnimočnosti.

Škoricovo jablkové osie hniezda s karamelom

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
180 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
180 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a droždie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky alebo kvások zväčši objem). Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam s nástavcom na hnetenie cesta). Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim dokopy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien, keď je cesto lepivé pridávame postupne trošku múky). Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste zakryté utierkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme cukrom, škoricou (nešetrime 🤭), zrolujeme a narežeme na slimáky. Preložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť na teplom mieste, aby slimáky zdvojnásobili objem. Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem na vrch poloziť alobal, aby mi nezhoreli ak vám náhodou rýchlo hnednú). Ja som si na karamel roztopila karamelové kúsky vo vodnom kúpeli, ale môžete použiť ľubovoľnú vašu obľúbenú karamelovú polevu/omáčku, určite ju odporúčam, naozaj sa tam hodí 👌.
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a droždie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky alebo kvások zväčši objem). Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam s nástavcom na hnetenie cesta). Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim dokopy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien, keď je cesto lepivé pridávame postupne trošku múky). Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste zakryté utierkou. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme cukrom, škoricou (nešetrime 🤭), zrolujeme a narežeme na slimáky. Preložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť na teplom mieste, aby slimáky zdvojnásobili objem. Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem na vrch poloziť alobal, aby mi nezhoreli ak vám náhodou rýchlo hnednú). Ja som si na karamel roztopila karamelové kúsky vo vodnom kúpeli, ale môžete použiť ľubovoľnú vašu obľúbenú karamelovú polevu/omáčku, určite ju odporúčam, naozaj sa tam hodí 👌.

Dokonalý chuťový pôžitok, ktorý sa rozchytá kúsok za kúskom skôr, ako stihne vychladnúť!

Nutellová babka s pistáciami

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Voňavé kysnuté cesto s poriadnou náložou Nutelly / čokolády :)
Voňavé kysnuté cesto s poriadnou náložou Nutelly / čokolády :)

Ľahučké a naozaj výborné domáce šišky ťa zoberú na výlet do detstva. Aj keď sa to nezdá, nie je s nimi žiadna veľká práca.

Klasické domáce šišky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Z droždia, 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať kým nenakysne. Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.
Z droždia, 100ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté odpočívať kým nenakysne. Takéto vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Pocukrujeme práškovým cukrom, na každú šišku dáme džem a máme hotovo.

Najlepšie pečené buchty, na ktorých prípravu budeme potrebovať iba 5 ingrediencií.

Kysnuté buchty plnené slivkovým lekvárom

Profilová fotka používateľa
diana.l88 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Mäkučké, chutné, voňavé, tradičné buchty
Mäkučké, chutné, voňavé, tradičné buchty
REKLAMA

Kysnuté cesto a ovocie, ktoré práve dozrelo v záhrade – táto kombinácia sa razom premení na sladkú dobrotu, ktorá bude miznúť z plechu jedna radosť.

Marhuľové oči

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Dozreli nám marhule, tak som upiekla koláčiky, sú vynikajúce
Dozreli nám marhule, tak som upiekla koláčiky, sú vynikajúce

Pred prípravou vianočky z kysnutého cesta majú mnohí z nás rešpekt. Raz sa nepodarí cesto, inokedy je výzvou samotné pletenie. S týmto receptom na vianočku všetko vyjde podľa plánu!

Vianočka

Profilová fotka používateľa
60 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 17
4.7
60 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 17
4.7
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

Čo sa stane, ak sa klasické šišky vylepšia o netradičnú plnku? Tento recept odporúčame vyskúšať všetkými desiatimi. Vo vnútri šišiek je totiž pudingovo-rumový krém, šľahačka s mascarpone aj ovocný džem.

Luxusné šišky s dvojitým krémom

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.
Keď na mňa vyskočil recept na tieto luxusné šišky od Adriany Polákovej musela som ho hneď vyskúšať a tak vám tu prinášam trochu vylepšenú verziu s lahodným pudingovo-rumovým krémom, šľahačkou s mascarpone a prekvapením vo vnútri – višňovým džemom.

Mak, višne a kysnuté cesto spoločne v jednom recepte – to nemôže byť nič iné ako tradičný pletený koláč.

Pletený makový koláč s višňami

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie
Výborný koláčik s višňami na nedeľné popoludnie
REKLAMA

Čo sladké si dnes napiecť? Zaujímavým tipom sú aj jemné a nadýchané nutellové slimáky z kysnutého cesta.

Nutellové slimáky

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a drozdie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky). Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam, alebo v mixéri s nadstavcom na hnetenie cesta). Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim všeho všudy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien). Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste prikryté utierkou, potom ho vyvaľkáme, potrieme Nutellou (alebo akoukoľvek čoko nátierkou), zrolujeme a narežeme. Jednotlivé slimáky zrolujeme a naukladáme do formy/plechu vystlanej papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť, kým slimáky nezväčšia objem. Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem slimáky prikryť alobalom, aby nezhoreli).
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a drozdie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky). Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam, alebo v mixéri s nadstavcom na hnetenie cesta). Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim všeho všudy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien). Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste prikryté utierkou, potom ho vyvaľkáme, potrieme Nutellou (alebo akoukoľvek čoko nátierkou), zrolujeme a narežeme. Jednotlivé slimáky zrolujeme a naukladáme do formy/plechu vystlanej papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť, kým slimáky nezväčšia objem. Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem slimáky prikryť alobalom, aby nezhoreli).

A na záver sladkých tipov nesmie chýbať ani modernejšia verzia šišiek. Tieto ozdobené donuty priam lákajú k zahryznutiu.

Donuty

Profilová fotka používateľa
Petra_Bockova 6 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
Postup
Z kvasníc, čl cukru a mlieka si spravíme kvások. Ak bude kvások hotový, zamiešame ho do ostatných surovín a vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť približne hodinu. Hmotu si rozvaľkáme a vykrajujeme donuty. Necháme ešte chvíľu pokysnúť. Ak sú dunuty dostatočne vykysnuté, smažíme ich na oleji do zlatista.
Z kvasníc, čl cukru a mlieka si spravíme kvások. Ak bude kvások hotový, zamiešame ho do ostatných surovín a vypracujeme cesto. Cesto necháme kysnúť približne hodinu. Hmotu si rozvaľkáme a vykrajujeme donuty. Necháme ešte chvíľu pokysnúť. Ak sú dunuty dostatočne vykysnuté, smažíme ich na oleji do zlatista.

Slané recepty z kysnutého cesta

Slaný kysnutý koláč muži zbožňujú (a nielen oni)! Sýte kysnuté cesto, bryndza, slaninka a cibuľa – už onedlho do kuchyne vábi vôňa bryndzového podpecníka.

Bryndzový podpecník

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Kvások: Do vlažného mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme na teplom mieste cca 15 minút, aby sa nám vytvoril kvások. Cesto: Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, vajce, olej a roztlačené varené zemiaky. Následne pridáme aj kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ja som si cesto vymiesila v kuchynskom robote a za chvíľu bolo hotové. Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Rúru vyhrejeme na 180 °C a na plech si dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme alebo natiahneme rukami do obdĺžnika. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkom a podľa chuti môžeme ešte osoliť. Natrieme na cesto, následne posypeme nakrájanou slaninou a cibuľou. Už som len dostala na vrch pažítku a dala som do trúby. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút.
Kvások: Do vlažného mlieka primiešame cukor a rozdrobíme droždie. Necháme na teplom mieste cca 15 minút, aby sa nám vytvoril kvások. Cesto: Múku preosejeme do misy a pridáme soľ, vajce, olej a roztlačené varené zemiaky. Následne pridáme aj kvások a vypracujeme vláčne cesto. Ja som si cesto vymiesila v kuchynskom robote a za chvíľu bolo hotové. Vypracované cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 hodinu. Rúru vyhrejeme na 180 °C a na plech si dáme papier na pečenie. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme alebo natiahneme rukami do obdĺžnika. Bryndzu zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkom a podľa chuti môžeme ešte osoliť. Natrieme na cesto, následne posypeme nakrájanou slaninou a cibuľou. Už som len dostala na vrch pažítku a dala som do trúby. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 25 minút.

Buď ich zbožňuješ, alebo im nevieš prísť na chuť! Vzťah k tradičným kapustníkom nie je vždy jednoznačný. Ak však patríš k prvej skupine, nasledujúci recept sa oplatí vyskúšať.

Kapustníky

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 42 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.
REKLAMA

Pizza sa v slovenských kuchyniach udomácnila v mnohých podobách, medzi nimi je aj nadýchaný základ z kysnutého cesta. Ak ti viac chutí hrubšie cesto, tento jednoduchý recept zo 4 prísad si ulož medzi obľúbené.

Pizza

Profilová fotka používateľa
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
Toto je najlepšie cesto na pizzu, verte mi!
Toto je najlepšie cesto na pizzu, verte mi!

Plnené slané rožteky z kysnutého cesta – klasika, ktorá má svoje stabilné miesto na rodinných oslavách, cez vianočné aj veľkonočné sviatky.

Plnené slané rožteky

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).

Aj tieto chuťovo výborné slané trojhranky z kysnutého cesta patria medzi naše najobľúbenejšie.

Cesnakové trojhranky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.
Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.

Kysnuté cesto sa tepelne spracováva najmä pečením alebo smažením. Máte tu zástupcu “z panvice” Posielame k tebe domov nezameniteľnú arómu domácich langošov.

Langoše

Profilová fotka používateľa
Adriana 5 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Perfektné domáce langoše na ktorých si určite pochutnáte!
Perfektné domáce langoše na ktorých si určite pochutnáte!
REKLAMA

Minulo sa v obchode čerstvé pečivo? Netreba zúfať. Voňavé a chrumkavé žemličky sa dajú pripraviť napríklad aj podľa nasledujúceho receptu.

Žemličky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
130 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
130 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy (vodu a mlieko vlažnú) a poriadne premiešame, aby sa kvások a maslo rozpustili. Necháme 20 minút kvasiť. Z múky, vajec a hotového kvásku vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Hotové cesto jemne spracujeme na pomúčenej doske a vytvarujeme buchtičky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod utierkou 15 min odležať. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom alebo čím len chcete vy. Pečieme 15 minút na 200°C.
Všetky ingrediencie zmiešame dokopy (vodu a mlieko vlažnú) a poriadne premiešame, aby sa kvások a maslo rozpustili. Necháme 20 minút kvasiť. Z múky, vajec a hotového kvásku vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Hotové cesto jemne spracujeme na pomúčenej doske a vytvarujeme buchtičky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pod utierkou 15 min odležať. Potrieme vajíčkom a posypeme sezamom alebo čím len chcete vy. Pečieme 15 minút na 200°C.

A keď ti to už so žemličkami pôjde na jednotku, poteš svojich blízkych cesnakovými uzlami – ako inak z kysnutého cesta.

Cesnakové uzle

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
5.0
Postup
Vo väčšej miske si spolu zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vymiesime buď ručne alebo kuchynským robotom s hákovým nástavcom jemné elastické cesto, ktoré sa odliepa od strán. Vypracované cesto zakryjeme a dáme odpočívať na teplé miesto na hodinu. Keď máme cesto vykysnuté preložíme si ho na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Cesto rozdelíme na niekoľko menších bochníčkov. Z každého bochníčka si vytvarujeme pás valcovitého tvaru z ktorého pletieme uzol. Uzle si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Dáme piecť na 180 stupňov cca 20-25 minút. Cesnaková pasta: Vezmeme si menší hrniec a rozpustíme v ňom maslo ku ktorému pridáme prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a soľ. Upečené uzle potrieme pripravenou cesnakovou pastou a dáme ešte na 10 minút piecť. Tip: Ak sa vám uzle zdajú málo cesnakové môžete si ich po dopečení potrieť buď strúčikom cesnaku alebo prelisovaným cesnakom.
Vo väčšej miske si spolu zmiešame všetky ingrediencie na cesto a vymiesime buď ručne alebo kuchynským robotom s hákovým nástavcom jemné elastické cesto, ktoré sa odliepa od strán. Vypracované cesto zakryjeme a dáme odpočívať na teplé miesto na hodinu. Keď máme cesto vykysnuté preložíme si ho na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Cesto rozdelíme na niekoľko menších bochníčkov. Z každého bochníčka si vytvarujeme pás valcovitého tvaru z ktorého pletieme uzol. Uzle si preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Dáme piecť na 180 stupňov cca 20-25 minút. Cesnaková pasta: Vezmeme si menší hrniec a rozpustíme v ňom maslo ku ktorému pridáme prelisované strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať a soľ. Upečené uzle potrieme pripravenou cesnakovou pastou a dáme ešte na 10 minút piecť. Tip: Ak sa vám uzle zdajú málo cesnakové môžete si ich po dopečení potrieť buď strúčikom cesnaku alebo prelisovaným cesnakom.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA