:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/5O-hbOySg_fTOE-EWfma/c6d5d60e177e25f19451905c3d16ae2c.jpeg)
Škoricovo jablkové osie hniezda s karamelom
Ingrediencie
- 125 ml mlieko
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 300 g špaldová múka
- 50 g cukor
- 1 vajce
- štipka soli
- 50 g maslo
- škorica
- cukor na posypanie
- karamelová poleva
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si zarobíme kvások: vo vlažnom (nie horúcom!) mlieku si rozpustime 1CL cukru a droždie, necháme postáť na teplom mieste, kým vzíde kvások (cca 10', kým sa na povrchu začnú tvoriť bublinky alebo kvások zväčši objem).
Medzitým zmiešame múku, cukor, soľ (dávam do kuchynského robota a všetko miesim tam s nástavcom na hnetenie cesta).
Keď nám vzíde kvások, pridáme ho k múke a začneme miesiť, postupne pridávame vajce a zmäknuté maslo (miesim dokopy cca 10', kým nám vznikne relatívne pružné cesto, ktoré sa odlepuje od stien, keď je cesto lepivé pridávame postupne trošku múky).
Takto vypracované cesto necháme 1h podkysnúť na teplom mieste zakryté utierkou.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme, potrieme maslom, posypeme cukrom, škoricou (nešetrime 🤭), zrolujeme a narežeme na slimáky.
Preložíme do plechu vystlaného papierom na pečenie a necháme ešte 1h podkysnúť na teplom mieste, aby slimáky zdvojnásobili objem.
Pečieme na 170°C 30' (po 20' zvyknem na vrch poloziť alobal, aby mi nezhoreli ak vám náhodou rýchlo hnednú)
Ja som si na karamel roztopila karamelové kúsky vo vodnom kúpeli, ale môžete použiť ľubovoľnú vašu obľúbenú karamelovú polevu/omáčku, určite ju odporúčam, naozaj sa tam hodí 👌
A jablka kolko