O pozornosť sa hlási baklažán! Spoznaj recepty, ktoré dokonale zvýrazňujú jeho prednosti

3 min. čítania

Zdroj: pexels.com

Ako pripraviť baklažán? Recepty z tejto výberovky ukazujú, ako jednoducho, a zároveň chutne spestrí jedálniček. Výborne si rozumie s rôznymi druhmi syrov, byliniek a letnou zeleninou. Bude to dnes zapekaný baklažán alebo máš chuť na stredomorskú kuchyňu?

REKLAMA

Krátky prehľad: 

🍆Recepty na zapekaný baklažán

Zapekaný plnený baklažán

Chuť baklažánu je príjemná, no niekedy sa baklažín javí ako horký. Po prerezaní a odstránení stonky s čiapočkou preto najskôr nasolíme rezy. Baklažán sa po pár minútach „zapotí“ a jeho horkosť sa vytratí. Zároveň sa čiastočne na reze uzatvorí jeho pórovitosť a pri kontakte s olejom sa tak obmedzí jeho nasiakavosť. Výdatný obed plný chutí prináša recept na zapekaný plnený baklažán – s mletým mäskom, cesnakom a mozzarellou.

Zapekaný plnený baklažán

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 890 receptov
55 min.
4
55 min.
4
Postup
Cibuľa a cesnak očistíme, nakrájame a podusíme na troche oleja, pridáme mäso. Krátko opečieme, dochutíme a udusíme do mäkka. Baklažán prerežeme napoly, vydlabeme vnútro a nakrájame ho na menšie kúsky. Pridáme k mäsu a krátko podusíme. Zvyšok baklažánu posolíme, potrieme olejom a môžeme dať piecť na cca 8 minút. Mäso s baklažánom vypneme, nasypeme polovicu nastrúhaného syra, premiešame a naplníme, polovičky baklažánu. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou. Preložíme do vymastenej zapekacej misy a pečieme pri teplote 220°C cca 20 minút.
Cibuľa a cesnak očistíme, nakrájame a podusíme na troche oleja, pridáme mäso. Krátko opečieme, dochutíme a udusíme do mäkka. Baklažán prerežeme napoly, vydlabeme vnútro a nakrájame ho na menšie kúsky. Pridáme k mäsu a krátko podusíme. Zvyšok baklažánu posolíme, potrieme olejom a môžeme dať piecť na cca 8 minút. Mäso s baklažánom vypneme, nasypeme polovicu nastrúhaného syra, premiešame a naplníme, polovičky baklažánu. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou. Preložíme do vymastenej zapekacej misy a pečieme pri teplote 220°C cca 20 minút.

Zdroj: FB - Domáce Fajnové jedlá

Zapekaný baklažán s mozzarellou

Výdatný, a pritom nízkokalorický baklažán výborne zaženie hlad. Na skvelý chuťový pôžitok láka jednoduchý zapekaný baklažán s mozzarellou.

Zapekaný baklažán s mozzarellou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
40 min.
Zapekaný baklažán v rúre s mozzarellou a paradajkami.
Zapekaný baklažán v rúre s mozzarellou a paradajkami.

Zdroj: Youtube

Zapekané baklažánové kolieska

Aj takto lákavo môže vyzerať večerná chuťovka. Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska, naložíme na ne šunku, nakrájané šampiňóny a posypeme syrom. Zapekané baklažánové kolieska budú hotové do polhodiny.

Zapečený baklažán

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Postup
Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska. Osolíme, potrieme Červeným zlatom / alebo podľa chuti. Na to dáme šunku, syr, šampiňóny / čerstvé troška opečieme na sucho. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť. Cca 20 -25 min. na 180°. Dobrú chuť 🙂.
Baklažán nakrájame na hrubšie kolieska. Osolíme, potrieme Červeným zlatom / alebo podľa chuti. Na to dáme šunku, syr, šampiňóny / čerstvé troška opečieme na sucho. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť. Cca 20 -25 min. na 180°. Dobrú chuť 🙂.

Pečený baklažán plnený šošovicou

Hľadáš tip na sýty obed či večeru bez mäsa? V pečenom baklažáne, ktorý je plnený šošovicovo-paradajkovo-cesnakovou zmesou, je takto dostatok vlákniny aj rastlinných bielkovín.

Pečený baklažán plnený šošovicou

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Jednoduchý recept, skvelá chuť a dostatok bielkovín v jednom jedle.
Jednoduchý recept, skvelá chuť a dostatok bielkovín v jednom jedle.
REKLAMA

💜Obľúbené jedlá s baklažánom

Francúzska klasika Ratatouille

Legendárny francúzsky zeleninový pokrm Ratatouille kombinuje paradajky, papriku, cuketu, baklažán, cibuľu a cesnak.

Francúzska klasika Ratatouille preslávená Disney rozprávkou

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
40 min.
1
40 min.
1
I keď treba povedať, že Ratatouille vo Francúzsku často nepodávajú takto lákavo, my sme ho ochutnali ako súčasť domácej kuchyne jednej pani v Nice a vyzeralo to ako naše lečo s francúzskym nádychom.
I keď treba povedať, že Ratatouille vo Francúzsku často nepodávajú takto lákavo, my sme ho ochutnali ako súčasť domácej kuchyne jednej pani v Nice a vyzeralo to ako naše lečo s francúzskym nádychom.

Francúzske ratatouille – originál recept

Už len pri pohľade na francúzske ratatouille sa púšťajú slinky! Ako stvorené pre milovníkov zeleniny a intenzívnych chutí.

Francúzske ratatouille original recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 890 receptov
50 min.
50 min.
Jednoduchý a najlepší recept na ratatouille.
Jednoduchý a najlepší recept na ratatouille.

Zdroj: Youtube

Zeleninové ratatouille

V letnej sezóne by bola škoda nevyskúšať odľahčené zeleninové recepty. Aj recept na zeleninové ratatouille ukazuje, že tradičný pokrm môže mať veľa variácií. V takomto prevedení je výborný k chrumkavej bagete alebo grilovanej kuracine či steaku.

Zeleninové ratatouille

Profilová fotka používateľa
Carolina 2 recepty
60 min.
4
60 min.
4
Ak chcem pripraviť rýchly a zdravý obed pre svoju rodinu, pripravím zeleninové ratatouille - vyskúšajte ho aj vy!
Ak chcem pripraviť rýchly a zdravý obed pre svoju rodinu, pripravím zeleninové ratatouille - vyskúšajte ho aj vy!

Pečený baklažán so šunkou

Táto zaujímavá chuťovka zaujme aj tých, u ktorých je baklažán v jedálničku pravidelne. Pečený baklažán so šunkou má netradičné prevedenie.

Pečený baklažán so šunkou a syrom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
2
35 min.
2
Postup
Baklažán nakrájame na plátky / asi pol cm hrubé. Opečieme na troške olivového oleja / netreba dlho piecť, stačí chvíľku, aby sa dali plátky ľahko "ohnúť". Upečené kúsky osolíme, na každý dáme dusenú šunku a plátok syra. Prehneme na polovicu, obalíme vo vajíčku a v ovsených vločkách. Spojíme špáradlom. Dáme na plech vystlaný pečiacim papierom, postriekame troškou olivového oleja a dáme zapiecť na 190°. Dobrú chuť 🙂.
Baklažán nakrájame na plátky / asi pol cm hrubé. Opečieme na troške olivového oleja / netreba dlho piecť, stačí chvíľku, aby sa dali plátky ľahko "ohnúť". Upečené kúsky osolíme, na každý dáme dusenú šunku a plátok syra. Prehneme na polovicu, obalíme vo vajíčku a v ovsených vločkách. Spojíme špáradlom. Dáme na plech vystlaný pečiacim papierom, postriekame troškou olivového oleja a dáme zapiecť na 190°. Dobrú chuť 🙂.
REKLAMA

Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom

Čo sa stane, keď sa spojí bulgur, quinoa, baklažán, sušené paradajky a cesnak? Vznikne takýto recept na netradičný, no sýty šalát.

Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
20 min.
2
20 min.
2
Postup
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.

Cuketovo-baklažánové cestoviny

Ako chutí kombinácia cestoviny – baklažán – cuketa? Z receptu na cuketovo-baklažánové cestoviny sa nám už teraz zbiehajú slinky.

Cuketovo-baklažánové cestoviny

Profilová fotka používateľa
Mary_vari 19 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Rýchly a chutný spôsob ako využiť sezónnu zeleninku 🙂
Rýchly a chutný spôsob ako využiť sezónnu zeleninku 🙂

Domáca baklažánová nátierka

Z upečených a vychladnutých baklažánov vyberieme dužinu. Preložíme ju do mixéra, kde baklažán zmiešame s cesnakom, chilli a ďalšími ingredienciami podľa tohto chutného receptu na baklažánovú nátierku. Výborná je k opečeným bagetkám, hriankam aj domácim tortilla chipsom.

Domáca baklažánová nátierka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
25 min.
3
25 min.
3
Rýchla baklažánová nátierka na hrianky
Rýchla baklažánová nátierka na hrianky

Zdroj: Youtube

👌Exotické recepty s baklažánom

Recept na pravý džuveč

Tento pravý džuveč hodnotíme desiatimi bodmi z desiatich. Jeho prevedenie a intenzita chutí poteší najmä pánov. 

Pravý džuveč

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 890 receptov
60 min.
60 min.
Recept na originálny balkánsky džuveč
Recept na originálny balkánsky džuveč
REKLAMA

Ali Nazi kebab – turecké jedlo

Zablúďme na chvíľu do tureckej kuchyne a poďme si užiť exotické chute. O tom, že baklažán sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, svedčí tento parádny recept na Ali Nazi kebab. Poteší detailný rozpis ingrediencií a komplet postup prípravy.

Ali Nazik kebab

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 104 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Ali Nazik je velmi chutné turecké jedlo, ktoré si velmi jednoducho viete pripraviť aj vy doma😉 Podávať k nemu môžte chlieb, alebo kludne aj pečené zemiaky, hranolky, ryžu, vlastne čo vám chutí.
Ali Nazik je velmi chutné turecké jedlo, ktoré si velmi jednoducho viete pripraviť aj vy doma😉 Podávať k nemu môžte chlieb, alebo kludne aj pečené zemiaky, hranolky, ryžu, vlastne čo vám chutí.

Massaman curry

Curry na thajský a indický štýl je známe pod názvom Massaman curry. Ide o sýty a hrejivý pokrm, pre ktorý sú typické rozpadávajúce sa kúsky mäsa. Omáčka je vyladená k chuťovému pôžitku – a ako už isto tušíš, svoju rolu si v nej zahrá aj baklažán.

Massaman curry

Profilová fotka používateľa
David719 175 receptov
60 min.
60 min.
Jednoducho skvelé. Zaručene si pochutíte.
Jednoducho skvelé. Zaručene si pochutíte.

Zeleninové curry s plackami

Medzi obľúbené recepty s exotickým nádychom chutí sa dostalo tiež toto jednoduché zeleninové curry s plackami.

Zeleninové curry s plackami

Profilová fotka používateľa
b.strasikova 7 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Trocha vegetarianskej exotiky
Trocha vegetarianskej exotiky

Originálny domáci ajvar

Chuť Balkánu v sebe ukrýva ajvar. Je charakterizovaný ako čalamáda, omáčka, no aj ako nátierka. Pripravuje sa z červených paprík, baklažánu, cibule, cesnaku, paradajkovej pasty, feferóniek… Ak máš bohatú úrodu baklažánu, toto je jeden z obľúbených spôsobov, ako baklažán využiť a spracovať. Hotový domáci ajvar je výborný ku grilovanému mäsu, do čevabčiči, k cestovinám, ako základ na pizzu, ale aj na hrianky, do omáčok či gulášu

Originálny domáci ajvar

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
45 min.
11
45 min.
11
Pripravte si a vychutnajte pravý originálny recept na ajvar. Dá sa pripraviť aj bez určitej zeleniny - napríklad ajvar bez baklažánu.
Pripravte si a vychutnajte pravý originálny recept na ajvar. Dá sa pripraviť aj bez určitej zeleniny - napríklad ajvar bez baklažánu.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA