Ako pripraviť šťavnaté fašírky

3 min. čítania

Fašírky. Koľko rôznych druhov ste už ochutnali? Najchutnejšia spomienka sú šťavnaté fašírky v rúre od starej mamy, ale milujete aj nadýchané fašírky od svokry, ktoré sú krehké vo vnútri a chrumkavé zvonka...

REKLAMA

Fašírky - recept

Pripravte si mleté mäsko, napečieme spolu tie najlepšie fašírky! Najčastejšie sa na fašírky používa mleté bravčové mäso. Chystáte sa pripraviť chutné hamburgery? Potom potrebujete mleté hovädzie mäso.

Maminky, na slovíčko: Deti potešíte maličkými fašírkami z mletého kuracieho mäsa, budú im pripomínať kuracie nugetky. Čo obsahujú domáce fašírky máte plne pod kontrolou. Prekabátite aj zeleninových nejedákov. Skryte zeleniny alebo strukoviny do chrumkavých fašírok!

Potrebujete podrobnejší postup? Pozrite si základný recept na fašírky.

Fašírka v rúre - postup

Priznajte sa, zbožňujete prívarky? Klasiky starých mám: Smotanový šošovicový prívarok, alebo zo zelených fazuľkových stúčkov alebo rajčinová kapusta - mňam! A k k nim výborné fašírky s krúžkom vajíčka.

 

Fašírka v rúre je zdravšia, lebo nie je vyprážaná. Neobsahuje toľko tuku ako klasické, na panvici pečené fašírky. Mleté mäso sa ľahko tvaruje do rolády, ako plnka sa používajú vajíčka, uhorky alebo mrkva. Rez plnenej fašírky na tanieri vyzerá veľmi lákavo. Pozrite si náš recept na plnenú fašírka s vajíčkom. Toto je najviac šťavnatá fašírka, plná bielkovín!

REKLAMA

Tastelist

Ako na šťavnaté fašírky?

Nie, fašírky nemusia byť nudné! Nebojte sa trochu experimentovať a prispôsobte ich svojej chuti:

  • Pridajte k mäsu nastrúhaný syr. Pri pečení zmäkne, roztečie sa medzi kúsky mäska a vytvorí dokonale šťavnatý pocit v každom súste fašírky.

  • Nezľahčujte si prácu, nepridávajte do fašírkovej masy strúhanku! Pridajte v mlieku namočené biele pečivo. Z namočeného pečiva bývajú fašírky šťavnatejšie. Môžete využiť stvrdnuté rožky alebo žemle, nakrájajte ich na kúsky, zalejte mliekom. Po 10 minútach preceďte cez sitko, dobre postláčajte a vyžmýkajte zvyšné mlieko. Túto masu pomeľte na mlynčeku spolu s mäsom.

  • Podávajte fašírky čerstvé, takmer vo chvíli, keď sú dopečené. Vtedy sú najchutnejšie. Keď fašírka vychladne, je už menej šťavnatá, menej nadýchaná a prestane byť chrumkavá. 

  • Pridali ste čierne korenie, majoránku a cesnak? Doplňte ich kečupom a horčicou, grilovacím korením. Nečakaná hamburgerová chuť!

  • Ak máte radi pikantné, pridajte do mäsovej masy čerstvú chilli papričku alebo chilli vločky. Krásnu štruktúru fašírky spravia bylinky - tymián, rozmarín, bazalka. 

  • Nahraďte polovicu mäsa strukovinami. Napríklad cícer je vo fašírkach takmer neviditeľný, ale veľmi chutný. Tretina mäso, tretina strukoviny a zvyšok v mlieku namočené pečivo a strúhaný syr. Zaručene šťavnatá kombinácia! 

  • Pripravte si rôzne varianty fašírok zo zeleniny. Veľmi chutné sú kelové fašírky s ovsenými vločkami. Povestne známe sú cícerové fašírky falafel

  • Experimentovať sa dá aj s prílohami. Klasika sú zemiaky, zemiaková kaša alebo prívarky. Výborne sa však hodí aj hummus, či hrachová kaša, rôzne zeleninové pyré. Alebo zeleninové šaláty a jogurtové dresingy. Aj príloha môže dodať ten správny šťavnatý pocit každučkému sústu fašírky.

Aké fašírky dnes napečiete? Či klasické, či v rúre pečené, prajeme vám dobrú chuť!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA