Ako pripraviť šťavnaté fašírky? Tieto tipy a nápady sa postarajú dokonalý obed

3 min. čítania

Fašírky. Koľko rôznych druhov ste už ochutnali? Najchutnejšia spomienka sú šťavnaté fašírky v rúre od starej mamy, ale milujete aj nadýchané fašírky od svokry, ktoré sú krehké vo vnútri a chrumkavé zvonka...

REKLAMA

Fašírky - recept

Pripravte si mleté mäsko, napečieme spolu tie najlepšie fašírky! Najčastejšie sa na fašírky používa mleté bravčové mäso. Chystáte sa pripraviť chutné hamburgery? Potom potrebujete mleté hovädzie mäso.

Maminky, na slovíčko: Deti potešíte maličkými fašírkami z mletého kuracieho mäsa, budú im pripomínať kuracie nugetky. Čo obsahujú domáce fašírky máte plne pod kontrolou. Prekabátite aj zeleninových nejedákov. Skryte zeleniny alebo strukoviny do chrumkavých fašírok - napríklad skvelé karfiolové fašírky alebo zeleninové fašírky!

Karfiolové fašírky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Karfiolové fašírky pečené v rúre. Variant so slaninkou a syrom chutí neodolateľne. Vyskúšate? Ja odporúčam.
Karfiolové fašírky pečené v rúre. Variant so slaninkou a syrom chutí neodolateľne. Vyskúšate? Ja odporúčam.

Zeleninové fašírky

Profilová fotka používateľa
Marek_Filip 3 recepty
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.

Potrebujete podrobnejší postup? Pozrite si základný recept na fašírky.

Fašírky

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.

Fašírka v rúre - postup

Priznajte sa, zbožňujete prívarky? Klasiky starých mám: Smotanový šošovicový prívarok, alebo zo zelených fazuľkových stúčkov alebo rajčinová kapusta - mňam! A k k nim výborné fašírky s krúžkom vajíčka.

Šošovicový prívarok s vajíčkom

Profilová fotka používateľa
Hela 4 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Šošovicu si namočíme deň vopred. Potom vodu zlejeme, šošovicu prepláchneme a dáme ju variť spolu s bobkovým listom, soľou a korením. Varíme, kým šošovica nezmäkne. . Do uvarenej šošovice prilejeme kyslú smotanu vymiešanú s lyžicou hladkej múky. Povaríme 10 minút a podľa potreby osolíme a okoreníme. Na zlepšenie chuti ešte do omáčky pretlačíme cesnak. K šošovicovému prívarku neodmysliteľne patrí uvarené vajíčko, párok alebo dobrá fašírka.
Šošovicu si namočíme deň vopred. Potom vodu zlejeme, šošovicu prepláchneme a dáme ju variť spolu s bobkovým listom, soľou a korením. Varíme, kým šošovica nezmäkne. . Do uvarenej šošovice prilejeme kyslú smotanu vymiešanú s lyžicou hladkej múky. Povaríme 10 minút a podľa potreby osolíme a okoreníme. Na zlepšenie chuti ešte do omáčky pretlačíme cesnak. K šošovicovému prívarku neodmysliteľne patrí uvarené vajíčko, párok alebo dobrá fašírka.
REKLAMA
 

Paradajková kapusta s mäsom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
90 min.
90 min.
Chutná kapusta plnená mäsom s paradajkami.
Chutná kapusta plnená mäsom s paradajkami.

Zdroj: Youtube



Fašírka v rúre je zdravšia, lebo nie je vyprážaná. Neobsahuje toľko tuku ako klasické, na panvici pečené fašírky. Mleté mäso sa ľahko tvaruje do rolády, ako plnka sa používajú vajíčka, uhorky alebo mrkva. Rez plnenej fašírky na tanieri vyzerá veľmi lákavo. Pozrite si náš recept na plnenú fašírka s vajíčkom. Toto je najviac šťavnatá fašírka, plná bielkovín!

Tastelist

Ako na šťavnaté fašírky?

Nie, fašírky nemusia byť nudné! Nebojte sa trochu experimentovať a prispôsobte ich svojej chuti:

  • Pridajte k mäsu nastrúhaný syr. Pri pečení zmäkne, roztečie sa medzi kúsky mäska a vytvorí dokonale šťavnatý pocit v každom súste fašírky.

  • Nezľahčujte si prácu, nepridávajte do fašírkovej masy strúhanku! Pridajte v mlieku namočené biele pečivo. Z namočeného pečiva bývajú fašírky šťavnatejšie. Môžete využiť stvrdnuté rožky alebo žemle, nakrájajte ich na kúsky, zalejte mliekom. Po 10 minútach preceďte cez sitko, dobre postláčajte a vyžmýkajte zvyšné mlieko. Túto masu pomeľte na mlynčeku spolu s mäsom.

  • Podávajte fašírky čerstvé, takmer vo chvíli, keď sú dopečené. Vtedy sú najchutnejšie. Keď fašírka vychladne, je už menej šťavnatá, menej nadýchaná a prestane byť chrumkavá. 

  • Pridali ste čierne korenie, majoránku a cesnak? Doplňte ich kečupom a horčicou, grilovacím korením. Nečakaná hamburgerová chuť!

  • Ak máte radi pikantné, pridajte do mäsovej masy čerstvú chilli papričku alebo chilli vločky. Krásnu štruktúru fašírky spravia bylinky - tymián, rozmarín, bazalka. 

  • Nahraďte polovicu mäsa strukovinami. Napríklad cícer je vo fašírkach takmer neviditeľný, ale veľmi chutný. Tretina mäso, tretina strukoviny a zvyšok v mlieku namočené pečivo a strúhaný syr. Zaručene šťavnatá kombinácia! 

  • Pripravte si rôzne varianty fašírok zo zeleniny. Veľmi chutné sú kelové fašírky s ovsenými vločkami. Povestne známe sú cícerové fašírky falafel

  • Experimentovať sa dá aj s prílohami. Klasika sú zemiaky, zemiaková kaša alebo prívarky. Výborne sa však hodí aj hummus, či hrachová kaša, rôzne zeleninové pyré. Alebo zeleninové šaláty a jogurtové dresingy. Aj príloha môže dodať ten správny šťavnatý pocit každučkému sústu fašírky.
REKLAMA

Aké fašírky dnes napečiete? Či klasické, či v rúre pečené, prajeme vám dobrú chuť!

Zeleninové fašírky

Profilová fotka používateľa
Marek_Filip 3 recepty
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.

Tradičný falafel

Profilová fotka používateľa
Jankaaa 2 recepty
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).

Klasický Hummus

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 53 receptov
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.
Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA