Výborné recepty z mletého mäsa – Presvedčia chuťou a neodolateľnou vôňou!

4 min. čítania

Mleté mäso láka svojou šťavnatosťou a všestranným využitím. Nasledujúce recepty z mletého mäsa nenechajú nikoho o hlade. Koreninami výborne dochutené mleté mäso sa priam núka spestriť bežný, ale aj sviatočný jedálniček.

REKLAMA

Čo variť z mletého mäsa? Bude to fašírka alebo tradičná plnená paprika? K tejto overenej klasike môžeme do partie prizvať aj ďalšie obľúbené jedlá, ktoré budú už počas prípravy lákať neodolateľnou vôňou. Či už je to bravčové, morčacie alebo hovädzie mleté mäso – je veľa možností, ako z neho pripraviť skvelé jedlo.

Fašírka plnená šunkou, syrou, vajíčkami a kápiou – zmena, ktorú ocenia aj náročné jazýčky!

Plnená fašírka

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Mleté mäso dáme do misky a postupne pridáme, nasekanú cibuľu, cesnak, koreniny, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, vajce, soľ. Všetko spolu poriadne premiešame. Zmes dáme na potravinársku fóliu a vytvarujeme obdĺžnik. Ten natrieme horčicou a poukladáme naň náplň. Teraz pomocou fólie preložíme boky aby sa náplň prikryla. Preložíme na pekáč a podlejeme troškou vody. Pečieme hodinku na 200 stupňov.
Mleté mäso dáme do misky a postupne pridáme, nasekanú cibuľu, cesnak, koreniny, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, vajce, soľ. Všetko spolu poriadne premiešame. Zmes dáme na potravinársku fóliu a vytvarujeme obdĺžnik. Ten natrieme horčicou a poukladáme naň náplň. Teraz pomocou fólie preložíme boky aby sa náplň prikryla. Preložíme na pekáč a podlejeme troškou vody. Pečieme hodinku na 200 stupňov.

Mäso, fazuľa a chilli? Chilli con carne je typické mexické jedlo, ktoré príjemne zahreje aj zasýti.

Chilli con carne

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
50 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
50 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
Postup
Najskôr na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte najemno nakrájaný cesnak, pretlak z konzervy a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Trošku opražte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie: soľ, korenie, mletá paprika. 20 minút duste, potom pridajte fazuľu, ktorú scedíte a napokon aj kukuricu. Podľa toho ako máte radi pikantné dajte chilli. Podlejte trochou vody a duste na miernom ohni ešte asi 15 minút. Podávame s ryžou.
Najskôr na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte najemno nakrájaný cesnak, pretlak z konzervy a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Trošku opražte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie: soľ, korenie, mletá paprika. 20 minút duste, potom pridajte fazuľu, ktorú scedíte a napokon aj kukuricu. Podľa toho ako máte radi pikantné dajte chilli. Podlejte trochou vody a duste na miernom ohni ešte asi 15 minút. Podávame s ryžou.

Prekladané vrstvy kyslej kapusty, ryže a mletého mäsa – to nebude nič iné, ako tradičná koložvárska kapusta.

Tradičná koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.

Tento recept každého prenesie naspäť do detstva. Plnená paprika s paradajkovou omáčkou vo svojej klasickej podobe je neodolateľná!

Paradajková omáčka s plnenou paprikou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 17
4.6
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 17
4.6
Výborná omáčka na nedeľný obed
Výborná omáčka na nedeľný obed
REKLAMA

Kto má chuť na šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke? Sú mimoriadne obľúbené k špagetám.

Mäsové guľky so špagetami

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Jednoduchá príprava 🙂. Mäso môžete použiť akékoľvek, ktoré vám chutí. Takisto paradajkovú omáčku, či už kúpenú, domácu, ochutenú či neochutenú... Každý podľa svojej chuti.
Jednoduchá príprava 🙂. Mäso môžete použiť akékoľvek, ktoré vám chutí. Takisto paradajkovú omáčku, či už kúpenú, domácu, ochutenú či neochutenú... Každý podľa svojej chuti.

Pridávame aj tento "diétny recept" z mletého mäsa v podobe pomazánky.

Najlepšia pomazánka na hrianky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
30 min.
30 min.
Domáca pikantná pomazánka na hrianky.
Domáca pikantná pomazánka na hrianky.

Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty

Pri špagetách ešte chvíľu zostaneme. Boloňské špagety si získali milovníkov dobrého jedla po celom svete.

Bolonské špagety

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Vynikajúce bolonské špagety na lenivé dni. Rýchly a jednoduchý recept.
Vynikajúce bolonské špagety na lenivé dni. Rýchly a jednoduchý recept.

Vo výbere receptov z mletého mäsa nesmie chýbať ani klasika v podobe milánskych špagiet.

Milánske špagety

Profilová fotka používateľa
Adri1017 331 receptov
35 min.
35 min.
Milánske špagety s mletým mäsom
Milánske špagety s mletým mäsom

Zdroj: Canva

REKLAMA

Jednoduché káhirské špagety

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Jednoduché špagety s mletým mäsom.
Jednoduché špagety s mletým mäsom.

Ďalší z obľúbených talianskych receptov sa nezaobíde bez mletého mäsa. Tento recept na lasagne v sebe spája výnimočné chute.

Lasagne s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Talianska klasika upravená podľa mňa.
Talianska klasika upravená podľa mňa.

Tak isto musíme spomenúť aj vynikajúce zapekané cestoviny s mletým mäsom.

Šťavnaté zapekané cestoviny s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
35 min.
35 min.
Cestoviny zapečené s hovädzím mäsom.
Cestoviny zapečené s hovädzím mäsom.

Zdroj: Youtube

V tomto hamburgeri je všetko nevyhnutné – šťavnaté mleté mäso, chrumkavá žemľa a bohatá obloha. Dokonca aj čosi naviac!

Hamburger s avokádovou salsou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Mleté mäso v žemli s avokádom dochuteným červenou cibuľou.
Mleté mäso v žemli s avokádom dochuteným červenou cibuľou.
REKLAMA

K chuťovo jemnej cukete výborne ladia paradajky, mozzarella a dochutené mleté mäsko. Táto zapekaná cuketa je naozaj výborná.

Zapekaná cuketa s mletým mäsom, mozzarellou a paradajkou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Upečená cuketa plnená ochuteným mäsom, a zeleninou, mozarellou a paradajkou
Upečená cuketa plnená ochuteným mäsom, a zeleninou, mozarellou a paradajkou

K čevabčiči, ktoré sa pečie v rúre, budeme už tradične podávať zemiaky.

Čevabčiči

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Stará klasika, ktorá neomrzí.
Stará klasika, ktorá neomrzí.

Rýchle a fantastické zapekané kuracie mäso s cuketou.

Zapekané kuracie mäso s cuketou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
45 min.
45 min.
Výborné mleté kuracie s cuketou. Rýchla letná večera.
Výborné mleté kuracie s cuketou. Rýchla letná večera.

Zdroj: Youtube

V našej zbierke nesmie chýbať ani tradičný recept na chuťovo vyvážené klasické fašírky.

Fašírky

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.
REKLAMA

Cuketové fašírky v rúre

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
40 min.
40 min.
Cuketové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre.
Cuketové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre.

Zdroj: Pixabay

Komplet recept na cheesebuger s doma pripravenými žemľami.

Cheeseburger

Profilová fotka používateľa
TASTElist 137 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 19
4.7
90 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 19
4.7
Postup
Žemle: droždie, cukor, múku, vodu, soľ, maslo a vajíčko dáme do misy, vymiesime z nich kysnuté cesto a necháme ho odpočívať 30 minút pod utierkou. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle. Tie necháme podkysnúť ešte ďalších 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme pri teplote 220°C približne 10 minút. Mäsové fašírky: všetky suroviny zmiešame, ich množstvo zvolíme podľa chuti. Zo zmesi formujeme navlhčenými rukami fašírky, ktoré vyprážame na oleji z každej strany približne 8-10 minút. Na každej vypraženej burgerovej fašírke roztopíme plátok cheddaru. Upečené žemle prekrojíme a ich spodnú časť potrieme zmesou majonézy a kečupu. Na dressing položíme šalátový list, opečené mäso s cheddarom, plátok paradajky a niekoľko krúžkov červenej cibule. Na vrch položíme druhú, vrchnú časť žemle. Takto pripravené burgery môžeme hneď servírovať.
Žemle: droždie, cukor, múku, vodu, soľ, maslo a vajíčko dáme do misy, vymiesime z nich kysnuté cesto a necháme ho odpočívať 30 minút pod utierkou. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle. Tie necháme podkysnúť ešte ďalších 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme pri teplote 220°C približne 10 minút. Mäsové fašírky: všetky suroviny zmiešame, ich množstvo zvolíme podľa chuti. Zo zmesi formujeme navlhčenými rukami fašírky, ktoré vyprážame na oleji z každej strany približne 8-10 minút. Na každej vypraženej burgerovej fašírke roztopíme plátok cheddaru. Upečené žemle prekrojíme a ich spodnú časť potrieme zmesou majonézy a kečupu. Na dressing položíme šalátový list, opečené mäso s cheddarom, plátok paradajky a niekoľko krúžkov červenej cibule. Na vrch položíme druhú, vrchnú časť žemle. Takto pripravené burgery môžeme hneď servírovať.

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozrite ešte viac receptov z kategórie Mleté mäso.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA