Výborné recepty z mletého mäsa – Presvedčia chuťou a neodolateľnou vôňou!

4 min. čítania

Mleté mäso láka svojou šťavnatosťou a všestranným využitím. Nasledujúce recepty z mletého mäsa nenechajú nikoho o hlade. Koreninami výborne dochutené mleté mäso sa priam núka spestriť bežný, ale aj sviatočný jedálniček.

REKLAMA

Čo variť z mletého mäsa? Bude to fašírka alebo tradičná plnená paprika? K tejto overenej klasike môžeme do partie prizvať aj ďalšie obľúbené jedlá, ktoré budú už počas prípravy lákať neodolateľnou vôňou. Či už je to bravčové, morčacie alebo hovädzie mleté mäso – je veľa možností, ako z neho pripraviť skvelé jedlo.

📌Klasické recepty z mletého mäsa – s ryžou, knedľou a zemiakmi

Fašírka plnená šunkou, syrou, vajíčkami a kápiou – zmena, ktorú ocenia aj náročné jazýčky!

Plnená fašírka

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Postup
Mleté mäso dáme do misky a postupne pridáme, nasekanú cibuľu, cesnak, koreniny, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, vajce, soľ. Všetko spolu poriadne premiešame. Zmes dáme na potravinársku fóliu a vytvarujeme obdĺžnik. Ten natrieme horčicou a poukladáme naň náplň. Teraz pomocou fólie preložíme boky aby sa náplň prikryla. Preložíme na pekáč a podlejeme troškou vody. Pečieme hodinku na 200 stupňov.
Mleté mäso dáme do misky a postupne pridáme, nasekanú cibuľu, cesnak, koreniny, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, vajce, soľ. Všetko spolu poriadne premiešame. Zmes dáme na potravinársku fóliu a vytvarujeme obdĺžnik. Ten natrieme horčicou a poukladáme naň náplň. Teraz pomocou fólie preložíme boky aby sa náplň prikryla. Preložíme na pekáč a podlejeme troškou vody. Pečieme hodinku na 200 stupňov.

Šťavnatá fašírka v celku

Profilová fotka používateľa
Iwa 500 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Upečte si šťavnatú fašírku v celku obalenú v lístkovom ceste a plnenú špenátom a vajíčkom.
Upečte si šťavnatú fašírku v celku obalenú v lístkovom ceste a plnenú špenátom a vajíčkom.

Zdroj: Facebook - DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka

Prekladané vrstvy kyslej kapusty, ryže a mletého mäsa – to nebude nič iné, ako tradičná koložvárska kapusta.

Tradičná koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
90 min.
2
90 min.
2
Postup
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.

Koložvárska kapusta od babičky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
45 min.
2
45 min.
2
Koložvárska kapusta od babičky recept.
Koložvárska kapusta od babičky recept.

Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty straých materí,,

REKLAMA

Tento recept každého prenesie naspäť do detstva. Plnená paprika s paradajkovou omáčkou vo svojej klasickej podobe je neodolateľná!

Paradajková omáčka s plnenou paprikou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
60 min.
60 min.
Výborná omáčka na nedeľný obed
Výborná omáčka na nedeľný obed

Plnená paprika pečená v rúre

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Postup
Na masle speníme cibuľku, pridáme mäsko, restujeme 5-10 minút a odstavíme. Potom pridáme ryžu, mletú papriku, soľ, vegetu, čierne korenie, vajce a poriadne premiešame. Necháme trošku vychladiť a následnej plníme čerstvé papriky mäsovou zmesou. Papriky uložíme na pekáč pridáme maslo, podlejeme troškou vody. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút. Posledných 5 minút pečenia môžeme alobal odstrániť a nechať dopiecť.
Na masle speníme cibuľku, pridáme mäsko, restujeme 5-10 minút a odstavíme. Potom pridáme ryžu, mletú papriku, soľ, vegetu, čierne korenie, vajce a poriadne premiešame. Necháme trošku vychladiť a následnej plníme čerstvé papriky mäsovou zmesou. Papriky uložíme na pekáč pridáme maslo, podlejeme troškou vody. Zakryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút. Posledných 5 minút pečenia môžeme alobal odstrániť a nechať dopiecť.

Zdroj: Pixabay

V našej zbierke nesmie chýbať ani tradičný recept na chuťovo vyvážené klasické fašírky.

Fašírky

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
60 min.
5
60 min.
5
Postup
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.
Mleté mäso dáme do misy a pridáme k nemu nakrájané kúsky staršieho pečiva (žemle, rožky), ktoré pred tým nakrátko namočíme do mlieka. Pridáme zvyšok mlieka, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajíčko, soľ/korenie, byliny (majoránka, ligurček...) a premiešame. Cheddar si nakrájame na kocky s priemerom cca. 1cm. Namočíme si ruky do vody (mäso sa nám tak nebude lepiť o ruky) a zo zmesi vytvarujeme fašírky. Do každej fašírky pridáme kocku cheddaru a poriadne postískame, aby nám pri vysmážaní z fašírky nevytiekol. Fašírky obalíme v strúhanke a vysmážame na rozpálenom oleji. Servírovať môžeme so zemiakmi, kašou, šalátom alebo len tak s krajcom chleba 😉 Dobrú chuť.

Cuketové fašírky v rúre

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
40 min.
7
40 min.
7
Cuketové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre.
Cuketové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre.

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

K čevabčiči, ktoré sa pečie v rúre, budeme už tradične podávať zemiaky.

Čevabčiči

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
30 min.
3
30 min.
3
Stará klasika, ktorá neomrzí.
Stará klasika, ktorá neomrzí.

Mäso, fazuľa a chilli? Chilli con carne je typické mexické jedlo, ktoré príjemne zahreje aj zasýti.

Chilli con carne

Profilová fotka používateľa
Naty 78 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Postup
Najskôr na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte najemno nakrájaný cesnak, pretlak z konzervy a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Trošku opražte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie: soľ, korenie, mletá paprika. 20 minút duste, potom pridajte fazuľu, ktorú scedíte a napokon aj kukuricu. Podľa toho ako máte radi pikantné dajte chilli. Podlejte trochou vody a duste na miernom ohni ešte asi 15 minút. Podávame s ryžou.
Najskôr na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte najemno nakrájaný cesnak, pretlak z konzervy a po chvíli aj mleté bravčové mäso. Trošku opražte a postupne pridávajte ďalšie ingrediencie: soľ, korenie, mletá paprika. 20 minút duste, potom pridajte fazuľu, ktorú scedíte a napokon aj kukuricu. Podľa toho ako máte radi pikantné dajte chilli. Podlejte trochou vody a duste na miernom ohni ešte asi 15 minút. Podávame s ryžou.

⭐Najobľúbenejšie recepty z mletého mäsa – s cestovinami, pečivom aj cuketou

Kto má chuť na šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke? Sú mimoriadne obľúbené k špagetám.

Mäsové guľky so špagetami

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Jednoduchá príprava 🙂. Mäso môžete použiť akékoľvek, ktoré vám chutí. Takisto paradajkovú omáčku, či už kúpenú, domácu, ochutenú či neochutenú... Každý podľa svojej chuti.
Jednoduchá príprava 🙂. Mäso môžete použiť akékoľvek, ktoré vám chutí. Takisto paradajkovú omáčku, či už kúpenú, domácu, ochutenú či neochutenú... Každý podľa svojej chuti.

Pridávame aj tento "diétny recept" z mletého mäsa v podobe pomazánky.

Najlepšia pomazánka na hrianky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
30 min.
7
30 min.
7
Domáca pikantná pomazánka na hrianky.
Domáca pikantná pomazánka na hrianky.

Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty

REKLAMA

Pri špagetách ešte chvíľu zostaneme. Boloňské špagety si získali milovníkov dobrého jedla po celom svete.

Bolonské špagety

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 57 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Vynikajúce bolonské špagety na lenivé dni. Rýchly a jednoduchý recept.
Vynikajúce bolonské špagety na lenivé dni. Rýchly a jednoduchý recept.

Vo výbere receptov z mletého mäsa nesmie chýbať ani klasika v podobe milánskych špagiet.

Milánske špagety

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Milánske špagety s mletým mäsom
Milánske špagety s mletým mäsom

Zdroj: Canva

Jednoduché káhirské špagety

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Jednoduché špagety s mletým mäsom.
Jednoduché špagety s mletým mäsom.

Ďalší z obľúbených talianskych receptov sa nezaobíde bez mletého mäsa. Tento recept na lasagne v sebe spája výnimočné chute.

Lasagne s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
3
120 min.
3
Talianska klasika upravená podľa mňa.
Talianska klasika upravená podľa mňa.
REKLAMA

Lasagne "Bolognese"

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
80 min.
80 min.
Tak trochu po mojom :)
Tak trochu po mojom :)

Tak isto musíme spomenúť aj vynikajúce zapekané cestoviny s mletým mäsom.

Šťavnaté zapekané cestoviny s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
35 min.
3
35 min.
3
Cestoviny zapečené s hovädzím mäsom.
Cestoviny zapečené s hovädzím mäsom.

Zdroj: Youtube

V tomto hamburgeri je všetko nevyhnutné – šťavnaté mleté mäso, chrumkavá žemľa a bohatá obloha. Dokonca aj čosi naviac!

Hamburger s avokádovou salsou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 81 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Mleté mäso v žemli s avokádom dochuteným červenou cibuľou.
Mleté mäso v žemli s avokádom dochuteným červenou cibuľou.

K chuťovo jemnej cukete výborne ladia paradajky, mozzarella a dochutené mleté mäsko. Táto zapekaná cuketa je naozaj výborná.

Zapekaná cuketa s mletým mäsom, mozzarellou a paradajkou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 81 receptov
40 min.
4
40 min.
4
Upečená cuketa plnená ochuteným mäsom, a zeleninou, mozarellou a paradajkou
Upečená cuketa plnená ochuteným mäsom, a zeleninou, mozarellou a paradajkou
REKLAMA

Rýchle a fantastické zapekané kuracie mäso s cuketou.

Zapekané kuracie mäso s cuketou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Výborné mleté kuracie s cuketou. Rýchla letná večera.
Výborné mleté kuracie s cuketou. Rýchla letná večera.

Zdroj: Youtube

Rýchly a vynikajúci maslový rezeň s mletého mäska.

Maslový rezeň

Profilová fotka používateľa
Iwa 500 receptov
45 min.
45 min.
Výborný maslový rezeň, ktorý sa pripravuje z mletého bravčového mäsa.
Výborný maslový rezeň, ktorý sa pripravuje z mletého bravčového mäsa.

Zdroj: Youtube

Komplet recept na cheesebuger s doma pripravenými žemľami.

Cheeseburger

Profilová fotka používateľa
TASTElist 156 receptov
90 min.
2
90 min.
2
Postup
Žemle: droždie, cukor, múku, vodu, soľ, maslo a vajíčko dáme do misy, vymiesime z nich kysnuté cesto a necháme ho odpočívať 30 minút pod utierkou. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle. Tie necháme podkysnúť ešte ďalších 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme pri teplote 220°C približne 10 minút. Mäsové fašírky: všetky suroviny zmiešame, ich množstvo zvolíme podľa chuti. Zo zmesi formujeme navlhčenými rukami fašírky, ktoré vyprážame na oleji z každej strany približne 8-10 minút. Na každej vypraženej burgerovej fašírke roztopíme plátok cheddaru. Upečené žemle prekrojíme a ich spodnú časť potrieme zmesou majonézy a kečupu. Na dressing položíme šalátový list, opečené mäso s cheddarom, plátok paradajky a niekoľko krúžkov červenej cibule. Na vrch položíme druhú, vrchnú časť žemle. Takto pripravené burgery môžeme hneď servírovať.
Žemle: droždie, cukor, múku, vodu, soľ, maslo a vajíčko dáme do misy, vymiesime z nich kysnuté cesto a necháme ho odpočívať 30 minút pod utierkou. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle. Tie necháme podkysnúť ešte ďalších 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme pri teplote 220°C približne 10 minút. Mäsové fašírky: všetky suroviny zmiešame, ich množstvo zvolíme podľa chuti. Zo zmesi formujeme navlhčenými rukami fašírky, ktoré vyprážame na oleji z každej strany približne 8-10 minút. Na každej vypraženej burgerovej fašírke roztopíme plátok cheddaru. Upečené žemle prekrojíme a ich spodnú časť potrieme zmesou majonézy a kečupu. Na dressing položíme šalátový list, opečené mäso s cheddarom, plátok paradajky a niekoľko krúžkov červenej cibule. Na vrch položíme druhú, vrchnú časť žemle. Takto pripravené burgery môžeme hneď servírovať.

Rýchle mleté mäso na plechu

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Postup
Mlaté mäso si dáme do misy a dobre ho premiešame. Pridáme vajíčka, osolíme a okoreníme. Cibuľu a cesnak si najemno nasekáme. Pridáme k mäsu a premiešame. Na dochutenie mäsa použijeme ešte mletú papriku, kečup a horčicu. Mäso poriadne premiešame. Z mäsa vytvarujeme na pekáči bochník a podlejeme ho troškou vody. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 40 minút. Potom teplotu zvýšime na 250 a mäso ešte 15 minút zapekáme.
Mlaté mäso si dáme do misy a dobre ho premiešame. Pridáme vajíčka, osolíme a okoreníme. Cibuľu a cesnak si najemno nasekáme. Pridáme k mäsu a premiešame. Na dochutenie mäsa použijeme ešte mletú papriku, kečup a horčicu. Mäso poriadne premiešame. Z mäsa vytvarujeme na pekáči bochník a podlejeme ho troškou vody. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 40 minút. Potom teplotu zvýšime na 250 a mäso ešte 15 minút zapekáme.

Zdroj: pixabay

REKLAMA

Vynikajúce zapekané mleté mäsko.

Plnená roláda z mletého mäsa

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
120 min.
2
120 min.
2
Mäsová roláda z mletého mäsa so syrom, šunkou a bylinkami
Mäsová roláda z mletého mäsa so syrom, šunkou a bylinkami

Pre ďalšiu inšpiráciu si pozrite ešte viac receptov z kategórie Mleté mäso.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA