Bulgur – jedinečná chuť Stredomoria: Výborné recepty a inšpirácie

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Bulgur patrí k tradičným potravinám stredomorskej kuchyne. Chuť a jednoduchá príprava bulguru sa postarali o jeho rozšírenie naprieč celým svetom. Čo vedieť o bulgure a v akých receptoch sa osvedčil?

REKLAMA

Krátky prehľad:

🔎Bulgur – ideálna potravina pre zaneprázdnených

Bulgur sa ponáša na quinou alebo kuskus. Je považovaný za jednu z najstarších spracovaných potravín s tradíciou niekoľko tisíc rokov. Vyrába sa z predvarenej pšenice, ktorá sa vysuší a popraská. Vznikajú tak rôzne hrubé štruktúry – drobné, nepravidelné kúsky. V závislosti od hrubosti je v obchodoch k dostaniu bulgur jemný, stredný aj hrubý.

Bulgur si zachováva bohatý výživový profil. Má vysoký obsah vlákniny, bielkovín a komplexných sacharidov, čo z neho robí potravinu s výborným sýtiacim účinkom. Je tiež dobrým zdrojom železa, horčíka a mangánu. 

Keďže je bulgur už čiastočne predvarený, tepelná úprava je mimoriadne jednoduchá a ocenia ju aj ľudia časovo zaneprázdnení či bez veľkých kuchárskych skúseností.

⭐Ako chutí bulgur?

Pri zaradení nových potravín do jedálnička je celkom prirodzené, že sa zaujímame aj o ich chuť. Bulgur dokáže prekvapiť. Má totiž príjemnú orieškovo-obilninovú chuť, a tak sa skvelo hodí do sladkých aj slaných receptov.

💡Ako uvariť bulgur?

Príprava bulguru nezaberia viac času ako varenie ryže. Je to čiastočne tepelne upravená potravina, čo znamená aj ďalšie ušetrené minúty pri varení. Najčastejšie sa bulgur zalieva horúcou vodou alebo horúcim vývarom v pomere 1 : 3 - napríklad 1 šálka bulguru a 3 šálky horúcej vody. Nechá sa postáť a po necelej polhodine je pripravený na ďalšie dochutenie a dokončenie pokrmu. 

Bulgur sa dá variť aj ako ryža a je dobré vedieť, že existuje postup, pri ktorom sa bulgur zalieva iba studenou vodou. Vieme, ako na to! Odporúčame pozrieť aj našu tému Ako pripraviť bulgur.

REKLAMA

Bulgur so zeleninkou a kuracím mäskom

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 66 receptov
30 min.
30 min.
Naozaj easy-peasy a chutný recept.
Naozaj easy-peasy a chutný recept.

Najlepšie zeleninové rizoto

Profilová fotka používateľa
Iwa 316 receptov
40 min.
2
40 min.
2
Toto je recept na vynikajúce zeleninové rizoto so sójovým mäsom a bulgurom.
Toto je recept na vynikajúce zeleninové rizoto so sójovým mäsom a bulgurom.

Zdroj: Vlastná fotka

Bulgur Pilav

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 83 receptov
15 min.
1
15 min.
1
Postup
Ako prvé si pripravíme všetko potrebné. Papriku pokrájame na menšie kúsky, zemiaky na menšie kocky a cibuľu na drobno. Odmeriame 3 dl bulguru a 6 dl vody. Na oleji chvíľu posmažíme cibuľu aj s pokrájanou paprikou. Následne pridáme mletú papriku, necháme spolu chvíľku poškvrčať. Pridáme bulgur, necháme znova chvíľu poškvrčať a pridáme zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme podľa potreby, na vrch naukladáme kúsky masla, zakryjeme a necháme na strednom ohni variť cca 12 minút. Vlastne varíme dovtedy, kým bulgur nevsiakne cca 80 % vody. Počas varenia sa bulgur nikdy nemieša, len sa obsah popohýna pomykaním hrnca. Ked bulgur popil želanú tekutinu, odstavíme ho bokom a necháme ešte zo 15-20 minut dôjsť. Za ten čas si podľa chuti zmiešame biely jogurt s nastrúhaným cesnakom a so soľou. S týmto dresingom je pilav fantasticky chutný. Pilav je úžasne chutný a veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Hodí sa na obed aj na večeru, aj ako príloha, ale aj ako samotné jedlo🙂 Prajem dobrú chuť!. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.
Ako prvé si pripravíme všetko potrebné. Papriku pokrájame na menšie kúsky, zemiaky na menšie kocky a cibuľu na drobno. Odmeriame 3 dl bulguru a 6 dl vody. Na oleji chvíľu posmažíme cibuľu aj s pokrájanou paprikou. Následne pridáme mletú papriku, necháme spolu chvíľku poškvrčať. Pridáme bulgur, necháme znova chvíľu poškvrčať a pridáme zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme podľa potreby, na vrch naukladáme kúsky masla, zakryjeme a necháme na strednom ohni variť cca 12 minút. Vlastne varíme dovtedy, kým bulgur nevsiakne cca 80 % vody. Počas varenia sa bulgur nikdy nemieša, len sa obsah popohýna pomykaním hrnca. Ked bulgur popil želanú tekutinu, odstavíme ho bokom a necháme ešte zo 15-20 minut dôjsť. Za ten čas si podľa chuti zmiešame biely jogurt s nastrúhaným cesnakom a so soľou. S týmto dresingom je pilav fantasticky chutný. Pilav je úžasne chutný a veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Hodí sa na obed aj na večeru, aj ako príloha, ale aj ako samotné jedlo🙂 Prajem dobrú chuť!. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.

Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
20 min.
1
20 min.
1
Postup
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.
REKLAMA

🍲Bulgur – recepty, ktoré si nás získali

V arabských a stredomorských krajinách je bulgur tradičnou potravinou so širokým využitím. Je neodmysliteľnou receptov známych ako tabbouleh a pilaf. Výborne sa kombinuje s ďalšími obilninami, zeleninou, strukovinami, hubami, olivami aj bylinkami. Vďaka svojej univerzálnosti môže chutiť zakaždým inak a stať sa novou najobľúbenejšou prílohou. Nasledujúce recepty s bulgurom sú toho dôkazom!

✔️Bulgur so zeleninou – ideálny ku kuraciemu mäsu

Budeme potrebovať:

  • 250 g bulguru
  • 2 papriky rôznej farby
  • 4 paradajky
  • 1 menšiu cuketu
  • 1 cibuľu
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 100 g tvrdého syru
  • soľ a koreniny podľa chuti (čierne korenie, tymián, oregano, …)

Postup: Bulgur uvaríme podľa návodu. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú zeleninu. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Podusenú a zmäknutú zeleninu zamiešame k bulguru a pri servírovaní na tanieri posypeme najemno nastrúhaným syrom. Takto dochutený bulgur podávame napríklad s pečeným kuracím mäsom.

✔️Svieži bulgur šalát – perfektný ku grilovanému mäsu

Budeme potrebovať:

  • 250 g bulguru
  • cherry paradajky
  • šalátovú uhorku
  • zväzok mladej cibuľky
  • petržlenovú vňať
  • šťavu z citróna
  • soľ, korenie, olivový olej

Postup: Tento bulgur šalát je skvelý ku grilovanému mäsu. Bulgur pripravíme podľa návodu v osolenej vody. Nakrájame paradajky, uhorku aj cibuľku. Kúsky zeleniny pridáme k bulguru, ochutíme korením, olivovým olejom, šťavou z citróna a nasekanou petržlenovou vňaťou.

✔️Bulgur na sladko – odmena pre maškrtníkov

Budeme potrebovať:

  • 1 šálku bulguru
  • 2 šálky teplej vody
  • 50 ml mlieka
  • sušené ovocie (hrozienka, slivky, brusnice, …)
  • orechy
  • 2 lyžice medu
  • 25 g masla
REKLAMA

Postup: Na panvici roztopíme maslo a zľahka do neho vmiešame bulgur. Po chvíli miešania zalejeme bulgur horúcou vodou a mliekom. Na miernom ohni ho povaríme cca 10 minút do zmäknutia. Na záver vmiešame med, nasekané orechy, sušené ovocie a podávame.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA