Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec

5 min. čítania

Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.

REKLAMA

Ryža ako za trest? Už viac nie

Je pravdou, že s varením ryže sa spája hneď niekoľko zádrhelov. Raz je ryža lepivá, inokedy sa pripečie a chytí pachuť spáleniny. Z času na čas sa stáva, že aj napriek opatrnosti sa ryža rozvarí a ponáša sa na nevábnu kašu. Od skúsenejších sa však dozviete, že to nie je žiadna veda a predsa “stačí pridať toľko vody, aby jej hladina presahovala 1 cm na úroveň ryže”. Tieto nekonkrétne návody však nezohľadňujú to najdôležitejšie – druh ryže. 

Viete o tom, že existuje až 8000 druhov ryže? Niektoré sú guľaté, iné podlhovasté, s neutrálnou chuťou alebo jemnou orieškovou. Jedno je isté – proces ich prípravy nefunguje úplne univerzálne, preto je najlepšie, ak sa s ryžou pred jej varením aj dostatočne zoznámite. Základný návod na prípravu ryže nájdete zvyčajne uvedený na obale.

⏩Čo potrebujeme na prípravu perfektnej ryže?

Asi nie je žiadnou novinkou, že na prípravu ryže potrebujeme v prvom rade samotnú ryžu. Druh ryže zvolíme podľa spôsobu, na aký ju chceme pripraviť. 

V slovenských kuchyniach je najobľúbenejšia klasická guľatozrnná ryža, ktorá sa perfektne hodí do rizota, ako príloha k hlavnému chodu alebo do ryžového nákypu. Lahodnú dlhozrnnú ryžu (kde patrí aj kráľovná ryže - basmati) si najlepšie vychutnáme ako prílohu k mäsu. 

Šťavnatý ryžový nákyp

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Ryžový nákyp s tvarohom pre všetky maškrtné detičky. Je to veľmi šťavnaté a chutné jedlo.
Ryžový nákyp s tvarohom pre všetky maškrtné detičky. Je to veľmi šťavnaté a chutné jedlo.


Na 1 pohár guľatozrnnej ryže (napríklad s objemom 250 ml) pripadá 1,5 pohára vody, na 1 pohár dlhozrnnej ryže budeme potrebovať 2 poháre vody. Tieto pomery sú veľmi dôležité. Ak ich nedodržíme, hrozí, že vo výsledku opäť dostaneme pripečenú alebo rozvarenú ryžu. 

Budeme tiež potrebovať 1 – 1,5 čajovej lyžičky soli. 

Na prípravu si vyhradíme približne 20 – 25 minút. 

REKLAMA

TIP: Premýšľate, čo si najbližšie z ryže pripravíte? Odporúčame vám kuracie rizoto. Ak však chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, tak vám odporúčame skvelé zeleninové rizoto. Verte nám, budete sa zalizovať. 

Rizoto s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Jednoduché a rýchle rizoto, čo chladnička dala :)
Jednoduché a rýchle rizoto, čo chladnička dala :)

Kuracie rizoto so šampiňónmi a hráškom

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 15
4.4
60 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 15
4.4
Skvelé krémové rizoto.
Skvelé krémové rizoto.

Zeleninové rizoto s hubami

Profilová fotka používateľa
Karolina_Recepty 4 receptov
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Na panvicu si dáme speniť maslo. Cibuľu si nakrájame a osmažíme na masle. Pridáme šampiňóny a restujeme. Keď sú šampiňóny osmažené dohneda, vyberieme ich na bok a na panvicu pridáme hrnček guľatozrnnej ryže a miešame. Po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen. Zalejeme bielym vínom a necháme zredukovať. Ochutíme soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Keď sa nám víno zredukuje, po žufankách prilievame vývar, kým ryža nezmäkne. Na záver ešte pridáme lyžicu masla a nastrúhaný syr a zamiešame. Na tanier si naservírujeme kopček rizota a na vrch opečené šampiňóny, dobrú chuť.
Na panvicu si dáme speniť maslo. Cibuľu si nakrájame a osmažíme na masle. Pridáme šampiňóny a restujeme. Keď sú šampiňóny osmažené dohneda, vyberieme ich na bok a na panvicu pridáme hrnček guľatozrnnej ryže a miešame. Po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen. Zalejeme bielym vínom a necháme zredukovať. Ochutíme soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Keď sa nám víno zredukuje, po žufankách prilievame vývar, kým ryža nezmäkne. Na záver ešte pridáme lyžicu masla a nastrúhaný syr a zamiešame. Na tanier si naservírujeme kopček rizota a na vrch opečené šampiňóny, dobrú chuť.

Pravý džuveč

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
60 min.
60 min.
Recept na originálny balkánsky džuveč
Recept na originálny balkánsky džuveč
REKLAMA

Pravý džuveč

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
60 min.
60 min.
Recept na originálny balkánsky džuveč
Recept na originálny balkánsky džuveč

Bratislavské rizoto

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
40 min.
40 min.
Bratislavské rizoto s hráškom
Bratislavské rizoto s hráškom

Krémové dubákové rizoto

Profilová fotka používateľa
Adri1017 330 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Dubákové rizoto s parmezánom
Dubákové rizoto s parmezánom

Zdroj: Youtube

🍙Ako uvariť ryžu? Základný postup prípravy

Pri varení guľatozrnnej ryže môžete postupovať podľa nasledujúcich krokov:

  1. Ryžu najskôr nasypeme do sitka. Preplachovaním v studenej vode ju očistíme od nečistôt a škrobu. Rukou alebo lyžicou ju niekoľkokrát prehrnieme a oplachujeme, kým neodteká čistá voda. Práve škrob je totiž “vinníkom”, ktorý stojí za pripaľovaním ryže.
  2. Do rýchlovarnej kanvice dáme zohrievať vodu. Takto nás nič nebude brzdiť v plynulej príprave.
  3. Kým voda v kanvici zovrie, ryžu 2 – 3 minúty nasucho pražíme v hrnci za pravidelného miešania, aby sa neprichytila o dno hrnca. Pre zjemnenie chuti môžeme pridať aj lyžicu rastlinného oleja alebo plátok masla.
  4. Na 1 pohár ryže pridáme 1,5 pohára vriacej vody. Je dôležité, aby sme na meranie surovín používali pohár (šálku) s tým istým objemom. 
  5. Pridáme soľ a dôkladne premiešame.
  6. Stlmíme plameň a hrniec zakryjeme pokrievkou.
  7. Necháme dusiť zhruba 20 minút (pokrievku nedvíhame, kým neuplynie časový limit).
  8. Servírujeme.

TIP: Ak plánujete uvariť dlhozrnnú ryžu, nezabudnite na pomer – 1 pohár ryže a 2 poháre vody.

👉Ako inak sa dá uvariť ryža? 

Príprava ryže sa tiež môže začať v studenej vode. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme väčším množstvom studenej vody a varíme. V prípade potreby prebytočnú vodu scedíme – ide o podobný postup, aký sa používa pri varení drobných cestovín (napríklad tarhone).

Veľmi populárnym spôsobom prípravy ryže je takzvaná pilau metóda. Ryža, ktorú si takto pripravíte, má delikátnu chuť a môžete ju jesť bez akýchkoľvek prísad. Najčastejšie sa na pilau metódu používa basmati alebo thajská jasmínová ryža. Aké sú jej základné kroky?

REKLAMA
  1. Najprv v hrnci roztopíme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a 2 – 3 minúty miešame. 

  2. Potom do hrnca nasypeme ryžu, 1 – 2 minúty varíme a restujeme bez vody. 

  3. Pridáme horúcu vodu dochutenú soľou, tymiánom, korením a bobkovým listom.
  4. Všetko v hrnci spolu premiešame a necháme krátko zovrieť. 

  5. Keď sa tak stane, znížime plameň na minimum a zakryjeme hrniec pokrievkou. Už nemiešame. Varíme približne 20 minút. 

Tastelist

Všeobecné pravidlá, aby ryža neprihorela

Držte sa týchto osvedčených rád a vaša ryža bude vždy perfektná:

  1. Ryžu pred varením niekoľkokrát prepláchnite, aby ste sa zbavili škrobu (musí z nej tiecť priezračná voda, nie mliečna).
  2. Počas varenia nedvíhajte pokrievku, ani ryžu nemiešajte.
  3. Ryžu premiešajte, až keď je hotová, aby sa trochu prevzdušnila.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA