Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
4. 3. 2022
5 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/7/3c246737147c7cddf1dbf196ac905f5e.jpg)
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
Ryža ako za trest? Už viac nie
Je pravdou, že s varením ryže sa spája hneď niekoľko zádrhelov. Raz je ryža lepivá, inokedy sa pripečie a chytí pachuť spáleniny. Z času na čas sa stáva, že aj napriek opatrnosti sa ryža rozvarí a ponáša sa na nevábnu kašu. Od skúsenejších sa však dozviete, že to nie je žiadna veda a predsa “stačí pridať toľko vody, aby jej hladina presahovala 1 cm na úroveň ryže”. Tieto nekonkrétne návody však nezohľadňujú to najdôležitejšie – druh ryže.
Viete o tom, že existuje až 8000 druhov ryže? Niektoré sú guľaté, iné podlhovasté, s neutrálnou chuťou alebo jemnou orieškovou. Jedno je isté – proces ich prípravy nefunguje úplne univerzálne, preto je najlepšie, ak sa s ryžou pred jej varením aj dostatočne zoznámite. Základný návod na prípravu ryže nájdete zvyčajne uvedený na obale.
⏩Čo potrebujeme na prípravu perfektnej ryže?
Asi nie je žiadnou novinkou, že na prípravu ryže potrebujeme v prvom rade samotnú ryžu. Druh ryže zvolíme podľa spôsobu, na aký ju chceme pripraviť.
V slovenských kuchyniach je najobľúbenejšia klasická guľatozrnná ryža, ktorá sa perfektne hodí do rizota, ako príloha k hlavnému chodu alebo do ryžového nákypu. Lahodnú dlhozrnnú ryžu (kde patrí aj kráľovná ryže - basmati) si najlepšie vychutnáme ako prílohu k mäsu.
Šťavnatý ryžový nákyp
Basmati ryža
Zdroj: Canva
Ryžový nákyp s ovocím
Zdroj: FB: Jedlo je krásne
Dokonalá slovenská ryža, jednoduchý recept
Zdroj: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ
Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami
Na 1 pohár guľatozrnnej ryže (napríklad s objemom 250 ml) pripadá 1,5 pohára vody, na 1 pohár dlhozrnnej ryže budeme potrebovať 2 poháre vody. Tieto pomery sú veľmi dôležité. Ak ich nedodržíme, hrozí, že vo výsledku opäť dostaneme pripečenú alebo rozvarenú ryžu.
Budeme tiež potrebovať 1 – 1,5 čajovej lyžičky soli.
Na prípravu si vyhradíme približne 20 – 25 minút.
TIP: Premýšľate, čo si najbližšie z ryže pripravíte? Odporúčame vám kuracie rizoto. Ak však chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, tak vám odporúčame skvelé zeleninové rizoto. Verte nám, budete sa zalizovať.
Rizoto s kuracím mäsom
Kuracie rizoto so šampiňónmi a hráškom
Zeleninové rizoto s hubami
PostupPravý džuveč
Bratislavské rizoto
Tekvicové rizoto
Krémové šafránové rizoto
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Rizoto z bravčového mäsa
Zdroj: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ
Krémové dubákové rizoto
Zdroj: Youtube
Krémové tekvicové rizoto
Zdroj: Youtube
Krémové hríbové rizoto
Zdroj: Canva
🍙Ako uvariť ryžu? Základný postup prípravy
Pri varení guľatozrnnej ryže môžete postupovať podľa nasledujúcich krokov:
- Ryžu najskôr nasypeme do sitka. Preplachovaním v studenej vode ju očistíme od nečistôt a škrobu. Rukou alebo lyžicou ju niekoľkokrát prehrnieme a oplachujeme, kým neodteká čistá voda. Práve škrob je totiž “vinníkom”, ktorý stojí za pripaľovaním ryže.
- Do rýchlovarnej kanvice dáme zohrievať vodu. Takto nás nič nebude brzdiť v plynulej príprave.
- Kým voda v kanvici zovrie, ryžu 2 – 3 minúty nasucho pražíme v hrnci za pravidelného miešania, aby sa neprichytila o dno hrnca. Pre zjemnenie chuti môžeme pridať aj lyžicu rastlinného oleja alebo plátok masla.
- Na 1 pohár ryže pridáme 1,5 pohára vriacej vody. Je dôležité, aby sme na meranie surovín používali pohár (šálku) s tým istým objemom.
- Pridáme soľ a dôkladne premiešame.
- Stlmíme plameň a hrniec zakryjeme pokrievkou.
- Necháme dusiť zhruba 20 minút (pokrievku nedvíhame, kým neuplynie časový limit).
- Servírujeme.
TIP: Ak plánujete uvariť dlhozrnnú ryžu, nezabudnite na pomer – 1 pohár ryže a 2 poháre vody.
👉Ako inak sa dá uvariť ryža?
Príprava ryže sa tiež môže začať v studenej vode. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme väčším množstvom studenej vody a varíme. V prípade potreby prebytočnú vodu scedíme – ide o podobný postup, aký sa používa pri varení drobných cestovín (napríklad tarhone).
Veľmi populárnym spôsobom prípravy ryže je takzvaná pilau metóda. Ryža, ktorú si takto pripravíte, má delikátnu chuť a môžete ju jesť bez akýchkoľvek prísad. Najčastejšie sa na pilau metódu používa basmati alebo thajská jasmínová ryža. Aké sú jej základné kroky?
- Najprv v hrnci roztopíme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a 2 – 3 minúty miešame.
- Potom do hrnca nasypeme ryžu, 1 – 2 minúty varíme a restujeme bez vody.
- Pridáme horúcu vodu dochutenú soľou, tymiánom, korením a bobkovým listom.
- Všetko v hrnci spolu premiešame a necháme krátko zovrieť.
- Keď sa tak stane, znížime plameň na minimum a zakryjeme hrniec pokrievkou. Už nemiešame. Varíme približne 20 minút.
Jazmínová ryža - základný recept
Zdroj: Youtube
Výborná ryža na turecký spôsob
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/7/f54d1fb7e397146153415ea2a7174d35.jpeg)
Všeobecné pravidlá, aby ryža neprihorela
Držte sa týchto osvedčených rád a vaša ryža bude vždy perfektná:
- Ryžu pred varením niekoľkokrát prepláchnite, aby ste sa zbavili škrobu (musí z nej tiecť priezračná voda, nie mliečna).
- Počas varenia nedvíhajte pokrievku, ani ryžu nemiešajte.
- Ryžu premiešajte, až keď je hotová, aby sa trochu prevzdušnila.