Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec

5 min. čítania

Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.

REKLAMA

Ryža ako za trest? Už viac nie

Je pravdou, že s varením ryže sa spája hneď niekoľko zádrhelov. Raz je ryža lepivá, inokedy sa pripečie a chytí pachuť spáleniny. Z času na čas sa stáva, že aj napriek opatrnosti sa ryža rozvarí a ponáša sa na nevábnu kašu. Od skúsenejších sa však dozviete, že to nie je žiadna veda a predsa “stačí pridať toľko vody, aby jej hladina presahovala 1 cm na úroveň ryže”. Tieto nekonkrétne návody však nezohľadňujú to najdôležitejšie – druh ryže. 

Viete o tom, že existuje až 8000 druhov ryže? Niektoré sú guľaté, iné podlhovasté, s neutrálnou chuťou alebo jemnou orieškovou. Jedno je isté – proces ich prípravy nefunguje úplne univerzálne, preto je najlepšie, ak sa s ryžou pred jej varením aj dostatočne zoznámite. Základný návod na prípravu ryže nájdete zvyčajne uvedený na obale.

⏩Čo potrebujeme na prípravu perfektnej ryže?

Asi nie je žiadnou novinkou, že na prípravu ryže potrebujeme v prvom rade samotnú ryžu. Druh ryže zvolíme podľa spôsobu, na aký ju chceme pripraviť. 

V slovenských kuchyniach je najobľúbenejšia klasická guľatozrnná ryža, ktorá sa perfektne hodí do rizota, ako príloha k hlavnému chodu alebo do ryžového nákypu. Lahodnú dlhozrnnú ryžu (kde patrí aj kráľovná ryže - basmati) si najlepšie vychutnáme ako prílohu k mäsu. 

Šťavnatý ryžový nákyp

Lucka

Ryžový nákyp s tvarohom pre všetky maškrtné detičky. Je to veľmi šťavnaté a chutné jedlo.

Zobraziť recept

Basmati ryža

Iwa

Základný recept na prípravu Basmati ryže. Basmati je dlhozrnná ryža s orieškovou chuťou. Jej výhodou je, že je bezlepková a ľahko stráviteľná. Taktiež má menej kalórií oproti klasickej ryži.

Zobraziť recept

Ryžový nákyp s ovocím

Iwa

Výborný ryžový nákyp s ovocím a penovou strieškou s bielok.

Zobraziť recept

Dokonalá slovenská ryža, jednoduchý recept

lucia.priedhorska

Výborná ako príloha, slovenská ryža.

Zobraziť recept
REKLAMA

Šťavnatý ryžový nákyp s broskyňami

Iwa

Toto je ten najlepší ryžový nákyp s ovocím aký som kedy jedla! Z ovocia môžete použiť broskyne ale výborne chutí aj s marhuľami alebo slivkami.

Zobraziť recept


Na 1 pohár guľatozrnnej ryže (napríklad s objemom 250 ml) pripadá 1,5 pohára vody, na 1 pohár dlhozrnnej ryže budeme potrebovať 2 poháre vody. Tieto pomery sú veľmi dôležité. Ak ich nedodržíme, hrozí, že vo výsledku opäť dostaneme pripečenú alebo rozvarenú ryžu. 

Budeme tiež potrebovať 1 – 1,5 čajovej lyžičky soli. 

Na prípravu si vyhradíme približne 20 – 25 minút. 

TIP: Premýšľate, čo si najbližšie z ryže pripravíte? Odporúčame vám kuracie rizoto. Ak však chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, tak vám odporúčame skvelé zeleninové rizoto. Verte nám, budete sa zalizovať. 

Rizoto s kuracím mäsom

zuzana_vari

Jednoduché a rýchle rizoto, čo chladnička dala :)

Zobraziť recept

REKLAMA

Pravý džuveč

lucia.priedhorska

Recept na originálny balkánsky džuveč

Zobraziť recept

Bratislavské rizoto

Adri1017

Bratislavské rizoto s hráškom

Zobraziť recept

Tekvicové rizoto

SimplyCook

Lahodné rizoto na taliansky spôsob, ktoré si rada pripravujem ako ľahký obed hlavne na jeseň.

Zobraziť recept

Krémové šafránové rizoto

Iwa

Krémové šafránové rizoto s permezánom. Na prípravu šafránového rizota je vhodná táto talianska ryža: Carnaroli, Vialone Nano alebo Arborio.

Zobraziť recept
REKLAMA

Rizoto z bravčového mäsa

lucia.priedhorska

Chutné klasické slovenské rizoto z bravčového pliecka.

Zobraziť recept

Krémové dubákové rizoto
Videorecept

Krémové dubákové rizoto

Adri1017

Dubákové rizoto s parmezánom

Zobraziť recept

Krémové tekvicové rizoto
Videorecept

Krémové tekvicové rizoto

TASTElist

Krémové tekvicové rizoto je ideálne na obed aj večeru počas jesenného obdobia a halloweenu. Postupujte podľa tohto receptu a vychutnajte si toto zdravé a sýte tekvicové rizoto so svojimi priateľmi a rodinou.

Zobraziť recept

Krémové hríbové rizoto

Adri1017

Recept na rýchle krémové rizoto s hubami

Zobraziť recept
REKLAMA

🍙Ako uvariť ryžu? Základný postup prípravy

Pri varení guľatozrnnej ryže môžete postupovať podľa nasledujúcich krokov:

  1. Ryžu najskôr nasypeme do sitka. Preplachovaním v studenej vode ju očistíme od nečistôt a škrobu. Rukou alebo lyžicou ju niekoľkokrát prehrnieme a oplachujeme, kým neodteká čistá voda. Práve škrob je totiž “vinníkom”, ktorý stojí za pripaľovaním ryže.
  2. Do rýchlovarnej kanvice dáme zohrievať vodu. Takto nás nič nebude brzdiť v plynulej príprave.
  3. Kým voda v kanvici zovrie, ryžu 2 – 3 minúty nasucho pražíme v hrnci za pravidelného miešania, aby sa neprichytila o dno hrnca. Pre zjemnenie chuti môžeme pridať aj lyžicu rastlinného oleja alebo plátok masla.
  4. Na 1 pohár ryže pridáme 1,5 pohára vriacej vody. Je dôležité, aby sme na meranie surovín používali pohár (šálku) s tým istým objemom. 
  5. Pridáme soľ a dôkladne premiešame.
  6. Stlmíme plameň a hrniec zakryjeme pokrievkou.
  7. Necháme dusiť zhruba 20 minút (pokrievku nedvíhame, kým neuplynie časový limit).
  8. Servírujeme.

TIP: Ak plánujete uvariť dlhozrnnú ryžu, nezabudnite na pomer – 1 pohár ryže a 2 poháre vody.

👉Ako inak sa dá uvariť ryža? 

Príprava ryže sa tiež môže začať v studenej vode. Ryžu vložíme do hrnca, zalejeme väčším množstvom studenej vody a varíme. V prípade potreby prebytočnú vodu scedíme – ide o podobný postup, aký sa používa pri varení drobných cestovín (napríklad tarhone).

Veľmi populárnym spôsobom prípravy ryže je takzvaná pilau metóda. Ryža, ktorú si takto pripravíte, má delikátnu chuť a môžete ju jesť bez akýchkoľvek prísad. Najčastejšie sa na pilau metódu používa basmati alebo thajská jasmínová ryža. Aké sú jej základné kroky?

  1. Najprv v hrnci roztopíme maslo, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a 2 – 3 minúty miešame. 

  2. Potom do hrnca nasypeme ryžu, 1 – 2 minúty varíme a restujeme bez vody. 

  3. Pridáme horúcu vodu dochutenú soľou, tymiánom, korením a bobkovým listom.
  4. Všetko v hrnci spolu premiešame a necháme krátko zovrieť. 

  5. Keď sa tak stane, znížime plameň na minimum a zakryjeme hrniec pokrievkou. Už nemiešame. Varíme približne 20 minút. 

Jazmínová ryža - základný recept
Videorecept

Jazmínová ryža - základný recept

Adri1017

Recept na perfektne urobenú jazmínovú ryžu

Zobraziť recept

Výborná ryža na turecký spôsob
Videorecept

Výborná ryža na turecký spôsob

Cesminaz

Toto je moja najobľúbenejšia ryža. Svoju výbornú chuť dostane od opražených cestovín a masla🙂

Zobraziť recept

Tastelist

Všeobecné pravidlá, aby ryža neprihorela

Držte sa týchto osvedčených rád a vaša ryža bude vždy perfektná:

  1. Ryžu pred varením niekoľkokrát prepláchnite, aby ste sa zbavili škrobu (musí z nej tiecť priezračná voda, nie mliečna).
  2. Počas varenia nedvíhajte pokrievku, ani ryžu nemiešajte.
  3. Ryžu premiešajte, až keď je hotová, aby sa trochu prevzdušnila.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA