Ako pripraviť bulgur a prečo by sme ho mali jesť? Zaujímavosti o bulgure na jednom mieste

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Bulgur je zdravá a výživná potravina, ktorá má potenciál tromfnúť bežne používané prílohy. Je výborný na sladko aj na slano, má skvelé zloženie a príprava bulguru je prekvapivo jednoduchá. Nedá sa na nej nič pokaziť, preto sa oplatí zoznámiť sa s bulgurom a užívať si jeho chuť a nesporné prínosy pre zdravie.

REKLAMA

💡Čo je bulgur?

Bulgur sa vyrába z pšenice špecifickým postupom, vďaka ktorému si zachová celý rad živín. Zrná pšenice sa najskôr namáčajú, potom uvaria (alebo sparia) a po vysušení sa podrvia na rôzne veľké kúsky. Tie sa následne vytriedia podľa veľkosti, preto je bulgur aj v našich obchodoch dostupný v rôznych podobách.

Bulgur sa predáva v jemných, stredných alebo hrubých variantoch. V závislosti od hrubosti a spôsobu prípravy jeho varenie trvá 5 až 30 minút. Čím hrubší bulgur, tým dlhší čas varenia.

Po uvarení má bulgur konzistenciu podobnú kuskusu alebo quinoi. Jeho chuť je obilninovo-oriešková so zemitými tónmi. V pokrmoch je tak viac rozoznateľný, keďže jeho chuť je silnejšia ako chuť kuskusu alebo ryže.

V arabských krajinách a v Stredomorí ide o potravinu so širokým využitím v mnohých tradičných receptoch, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou miestnej gastronómie. Koniec koncov, bulgur je označovaný aj ako turecká ryža, čo tiež svedčí o jeho veľkej obľúbenosti. 

Pre zaujímavosť je dobré vedieť, že…

  • Bulgur patrí k celozrnným obilninám a keďže sa vyrába z pšenice, nie je vhodný pre celiatikov.  
  • Jeho názov pochádza z tureckého bulghur, čo vo voľnom preklade znamená “uvarená krupica”.

💛Prečo jesť bulgur? Tieto prednosti presvedčia

Na rozdiel od iných obilnín sa vďaka šetrnejšej úprave v bulgure zachováva vysoké množstvo cenných živín. Telu tak poskytuje horčík, selén, železo, fosfor, kyselinu listovú a vitamín A.

Je ľahko stráviteľný, obsahuje veľa vlákniny a minimum tuku. Práve preto sa stal obľúbenou súčasťou redukčných diét a svoje miesto má v jedálničkoch športovcov. Navodzuje dlhší pocit sýtosti, znižuje vlčí hlad a dobrou správou je, že nespôsobuje nepríjemné nadúvanie.

REKLAMA

nižší glykemický index ako ryža, vďaka čomu pomáha udržať hladiny krvného cukru pod kontrolou. 

🥣Ako pripraviť bulgur – 3 jednoduché postupy

Ako správne pripraviť bulgur? Nie je na tom nič náročné a jeho prípravu ocenia aj zaneprázdnení ľudia, keďže príprave bulguru netreba venovať veľkú pozornosť. Dá sa prirovnať k príprave ryže alebo kuskusu. Na výber sú dokonca až tri jednoduché postupy:

  • Varenie – Ako variť bulgur? Ide o prípravu, ktorá sa ponáša na varenie ryže. Bulgur zalejeme vodou v pomere 1:2,5 alebo 1:3 (teda na 1 diel bulgur 2,5 alebo 3 diely vody) a varíme približne 15 minút do zmäknutia. Ak chceme varenie urýchliť, opražíme zrnká bulguru na troške oleja a až potom zalejeme horúcou vodou. Čas prípravy sa tak skráti až o dve tretiny.
  • Zaliatie horúcou vodou alebo vývarom – Pri tejto príprave netreba bulgur variť, ani opakovane miešať. Jeden diel bulguru sa nasype do misky, zaleje 3 dielmi horúcej vody, prikryje pokrievkou a nechá postáť 25 - 30 minút, kým bulgur vodu vstrebe. Na zaliatie sa tiež dá použiť horúci vývar (zeleninový, mäsový, dochutený koreninami), vďaka čomu bulgur nadobudne želanú chuť k danému pokrmu.
  • Zaliatie studenou vodou – Bulgur je už tepelne upravený, iba vysušený. Postačí mu teda dostatočne dlhá rehydratácia, aby zmäkol. Bulgur nasypeme do misky, zalejeme studenou vodou a necháme postáť do zmäknutia, čo je približne 60 - 70 minút. Tento spôsob prípravy je najdlhší, avšak k obsiahnutým živinám najšetrnejší.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Bulgur na sladko aj na slano – inšpirácie do kuchyne

Bulgur sa dá pripraviť na stovky rôznych spôsobov.

REKLAMA

Jeho tvárnosť a univerzálnosť ho dostala na výslnie tureckých, arabských a stredomorských kuchýň. Toto výživné a chutné obilné zrno sa používa na prípravu širokej škály jedál. Populárne sú napríklad šaláty tabbouleh a kisir, bulgur pilavi (pilaf), fermentovaný jogurt kishk, puding kheer či mäsové placky kibbeh.

Ak je pre teba takáto orientálna kuchyňa vzdialenou neznámou, vyskúšaj nahradiť ryžu bulgurom. Je totiž obľúbený ako príloha, ktorá mimoriadne dobre ladí s kuracím mäsom.

Výborné sú tiež hubové a zeleninové bulgur “rizotá” alebo bulgur pripravený na sladko ako ranná ovsená kaša (s čokoládou, škoricou, ovocím, jogurtom).

Bulgur sa môže použiť ako vložka do polievok (vhodný aj na zahustenie), osvedčil sa dokonca pri príprave zeleninových placiek a karbonátok. Takmer bez výhrad funguje všade tam, kde sa bežne používa ryža alebo kuskus.

Máš chuť na šalát s bulgurom? Výborne sa kombinuje s cuketou, baklažánom, paradajkami, paprikou, reďkovkou, rukolou či špenátom.

Náš receptový tip! Ľahká varianta nielen pre vegánov – bulgur s baklažánom

Šalát z bulguru a quinoy s baklažánom

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
20 min.
1
20 min.
1
Postup
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.
Začneme s baklažánom, ktorý si umyjeme a nakrájame na kolieska. Kolieska baklažánu prenesieme na tanier s papierovou utierkou a poriadne osolíme z oboch strán. Baklažán tak do 10 minút pustí šťavu, ktorú len usušíme utierkou. Bulgur a quinou si opláchneme a opečieme nasucho vo woku. Po 2 minútach zalejeme vriacou vodou, zhruba centimeter nad zmesou. Osolíme, zakryjeme pokrievkou a necháme na nízkom stupni variť. Na druhej panvici si opečieme cesnak a pridáme baklažánové kolieska. Okoreníme a pridáme čerstvé bylinky podľa chuti. V prípade potreby môžeme baklažán trochu podliať vodou a varíme do zmäknutia asi 10 minút. Uvarený bulgur a quinou dáme do misy, pridáme opečený baklažán a sušené paradajky. Zvrchu zalejeme jemne olivovým olejom a posypeme mandľovými plátkami.

Bulgur Pilav

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 84 receptov
15 min.
1
15 min.
1
Postup
Ako prvé si pripravíme všetko potrebné. Papriku pokrájame na menšie kúsky, zemiaky na menšie kocky a cibuľu na drobno. Odmeriame 3 dl bulguru a 6 dl vody. Na oleji chvíľu posmažíme cibuľu aj s pokrájanou paprikou. Následne pridáme mletú papriku, necháme spolu chvíľku poškvrčať. Pridáme bulgur, necháme znova chvíľu poškvrčať a pridáme zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme podľa potreby, na vrch naukladáme kúsky masla, zakryjeme a necháme na strednom ohni variť cca 12 minút. Vlastne varíme dovtedy, kým bulgur nevsiakne cca 80 % vody. Počas varenia sa bulgur nikdy nemieša, len sa obsah popohýna pomykaním hrnca. Ked bulgur popil želanú tekutinu, odstavíme ho bokom a necháme ešte zo 15-20 minut dôjsť. Za ten čas si podľa chuti zmiešame biely jogurt s nastrúhaným cesnakom a so soľou. S týmto dresingom je pilav fantasticky chutný. Pilav je úžasne chutný a veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Hodí sa na obed aj na večeru, aj ako príloha, ale aj ako samotné jedlo🙂 Prajem dobrú chuť!. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.
Ako prvé si pripravíme všetko potrebné. Papriku pokrájame na menšie kúsky, zemiaky na menšie kocky a cibuľu na drobno. Odmeriame 3 dl bulguru a 6 dl vody. Na oleji chvíľu posmažíme cibuľu aj s pokrájanou paprikou. Následne pridáme mletú papriku, necháme spolu chvíľku poškvrčať. Pridáme bulgur, necháme znova chvíľu poškvrčať a pridáme zemiaky. Zalejeme vodou, osolíme podľa potreby, na vrch naukladáme kúsky masla, zakryjeme a necháme na strednom ohni variť cca 12 minút. Vlastne varíme dovtedy, kým bulgur nevsiakne cca 80 % vody. Počas varenia sa bulgur nikdy nemieša, len sa obsah popohýna pomykaním hrnca. Ked bulgur popil želanú tekutinu, odstavíme ho bokom a necháme ešte zo 15-20 minut dôjsť. Za ten čas si podľa chuti zmiešame biely jogurt s nastrúhaným cesnakom a so soľou. S týmto dresingom je pilav fantasticky chutný. Pilav je úžasne chutný a veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Hodí sa na obed aj na večeru, aj ako príloha, ale aj ako samotné jedlo🙂 Prajem dobrú chuť!. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.

Bulgur so zeleninou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 662 receptov
35 min.
35 min.
Výborný zeleninový bulgur.
Výborný zeleninový bulgur.

Zdroj: Pixabay

Najlepšie zeleninové rizoto

Profilová fotka používateľa
Iwa 325 receptov
40 min.
2
40 min.
2
Toto je recept na vynikajúce zeleninové rizoto so sójovým mäsom a bulgurom.
Toto je recept na vynikajúce zeleninové rizoto so sójovým mäsom a bulgurom.

Zdroj: Vlastná fotka

REKLAMA

Bulgur so zeleninkou a kuracím mäskom

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 70 receptov
30 min.
30 min.
Naozaj easy-peasy a chutný recept.
Naozaj easy-peasy a chutný recept.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA