Kyslá kapusta vo výborných domácich receptoch – Takto vyzerá tradičná kuchyňa!

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Kyslá kapusta patrí k najzdravším potravinám s nezameniteľnou chuťou a arómou. Nasledujúce recepty z kyslej kapusty dokazujú jej všestranné a plnohodnotné využitie. Výborná je v polievkach, s haluškami, v segedíne, s pečeným mäsom aj v kapustníkoch. Tieto jedlá z kyslej kapusty patria k najobľúbenejším a dedia sa z generácie na generáciu.

REKLAMA

📜Tradičné jedlá z kyslej kapusty

Začnime jedlami, ktoré patria do tradičnej slovenskej kuchyne. Kyslá kapusta, zemiaky, múka, slanina či masť boli neodmysliteľnou súčasťou komory každej dobrej gazdinky. Dali sa z nich totiž pomerne rýchlo pripraviť výdatné a sýte jedlá, ktorými nepohrdla ani mužská časť rodiny. Patria sem najmä zemiakové halušky s kyslou kapustou, úhrabky, strapačky či voňavé kapustníky.

Gazdovské bryndzovo kapustové halušky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 79 receptov
35 min.
2
35 min.
2
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása
Zemiakové halušky s bryndzou a kapustou, pridaná opečená slaninka a varená klobása

Úhrabky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 79 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou
Slovenské tradičné jedlo s kyslou kapustou, slaninou, zemiakmi a cibuľkou

Strapačky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Halušky s kyslou kapustou
Halušky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou a slaninkou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Postup
Údenú slaninu si nakrájame na malé kocky. Vyškvaríme si ju na panvici do zlata. Kúsok si odoberieme a odložíme bokom. Na Vypečenú slaninu pridáme premytú a na menšie kúsky prekrájanú kapustu. Pridáme korenie. Podusíme. Môžeme pridať aj kapustovú šťavu podľa chuti. Zemiaky si očistíme a rozmixujeme na kašu, pridáme múku a vajíčko. Posolíme a vypracujeme cesto na halučky. Cesto by malo byť hustejšie aby sa nám halušky nerozvarili. Halušky si cez haluškár dáme vo osolenej vriacej vody a uvaríme ich. Keď sú hotové vyberieme si ich pomocou cedníka. Halušky spolu s kapustou zmiešame vo veľkej mise. Premiešame ich poriadne aby boli obalené v kapuste. Môžeme podávať a na vrch každej porcie môžeme ešte pridať vypečenú slaninu.
Údenú slaninu si nakrájame na malé kocky. Vyškvaríme si ju na panvici do zlata. Kúsok si odoberieme a odložíme bokom. Na Vypečenú slaninu pridáme premytú a na menšie kúsky prekrájanú kapustu. Pridáme korenie. Podusíme. Môžeme pridať aj kapustovú šťavu podľa chuti. Zemiaky si očistíme a rozmixujeme na kašu, pridáme múku a vajíčko. Posolíme a vypracujeme cesto na halučky. Cesto by malo byť hustejšie aby sa nám halušky nerozvarili. Halušky si cez haluškár dáme vo osolenej vriacej vody a uvaríme ich. Keď sú hotové vyberieme si ich pomocou cedníka. Halušky spolu s kapustou zmiešame vo veľkej mise. Premiešame ich poriadne aby boli obalené v kapuste. Môžeme podávať a na vrch každej porcie môžeme ešte pridať vypečenú slaninu.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Kapustníky

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
2
120 min.
2
Postup
Nakrájam si slaninu a cibuľu na drobné kúsky a osmažím ich v hrnci. K osmaženej zmesi pridám kvasenú kapustu. Okorením a mierne osolím a nechám dusiť v hrnci. Z mlieka, droždia, cukru a múky si pripravím kvások, ktorý nechám odpočívať na teplom mieste. Do veľkej misy si nasypem preosiatu múku, pridám k nej mlieko, vajce, olej, cukor, soľ a na záver vykysnutý kvások. Rukou si vymiesim cesto, ktoré jemne zvrchu posypem múkou a zakryté pod čistou utierkou nechám kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske a vykrajujem kruhy. V rukách ešte ponaťahujem do strán a plním našou kapustovou plnkou. Kapustníky si položím na masťou vymastený plech a každý kapustník pomastím a poprepichujem vrch vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút do červena. Pred koncom pečenia ich ešte raz pomažem masťou.
Nakrájam si slaninu a cibuľu na drobné kúsky a osmažím ich v hrnci. K osmaženej zmesi pridám kvasenú kapustu. Okorením a mierne osolím a nechám dusiť v hrnci. Z mlieka, droždia, cukru a múky si pripravím kvások, ktorý nechám odpočívať na teplom mieste. Do veľkej misy si nasypem preosiatu múku, pridám k nej mlieko, vajce, olej, cukor, soľ a na záver vykysnutý kvások. Rukou si vymiesim cesto, ktoré jemne zvrchu posypem múkou a zakryté pod čistou utierkou nechám kysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej doske a vykrajujem kruhy. V rukách ešte ponaťahujem do strán a plním našou kapustovou plnkou. Kapustníky si položím na masťou vymastený plech a každý kapustník pomastím a poprepichujem vrch vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút do červena. Pred koncom pečenia ich ešte raz pomažem masťou.

💛Tieto recepty z kyslej kapusty sme si obľúbili najviac

Recepty z kyslej kapusty môžu mať mnoho podôb, no jednu vec majú spoločnú. Sú mimoriadne sýte. Kyslá kapusta sa výborne kombinuje s mäsom, údeninami, knedľou, ryžou a zemiakmi. Dôkazom toho sú recepty na tradičný segedínsky guláš, koložvársku kapustu či pečenú krkovičku s kapustou a knedľou. Našu pozornosť a chuťové poháriky zaujali chrumkavé pečené stehná na kyslej kapuste. Už počas pečenia sa bude kuchyňou šíriť neodolateľná aróma!

Segedínsky guláš

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
50 min.
5
50 min.
5
Za mňa jednoznačne ten najlepší recept na segedínsky guláš, s ktorým sa so mnou podelila moja babička.
Za mňa jednoznačne ten najlepší recept na segedínsky guláš, s ktorým sa so mnou podelila moja babička.

Koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
90 min.
4
90 min.
4
Postup
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.

Tanier lenivej gazdinej

Profilová fotka používateľa
120 min.
9
120 min.
9
Tento tradičný slovensky obed varievala moja babka, keď bolo viacej roboty na poliach. My sme ho obohatili o údené koleno. Dá sa povedať, že dva v jednom, lebo z vývaru, čo zostane po pridaní hríbov a paradajkového pretlaku je výborná polievka.
Tento tradičný slovensky obed varievala moja babka, keď bolo viacej roboty na poliach. My sme ho obohatili o údené koleno. Dá sa povedať, že dva v jednom, lebo z vývaru, čo zostane po pridaní hríbov a paradajkového pretlaku je výborná polievka.
REKLAMA

Pečená krkovička s kapustou a knedľou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
100 min.
100 min.
Pečená bravčová krkovička s dusenou kapustou a knedľou
Pečená bravčová krkovička s dusenou kapustou a knedľou

Zdroj: FB- Čo jeme doma

Chrumkavé pečené kuracie stehná na kyslej kapuste

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
45 min.
4
45 min.
4
Jednoduché a chrumkavé pečené kuracie stehná v rúre.
Jednoduché a chrumkavé pečené kuracie stehná v rúre.

Zapekaná kyslá kapusta so šunkou a zemiakovou kašou

Profilová fotka používateľa
Vladimira_b 31 receptov
80 min.
80 min.
Ďalší skvelý recept s kyslou kapustou, ktorej konzumácia je hlavne v zimnom období tak dôležitá.
Ďalší skvelý recept s kyslou kapustou, ktorej konzumácia je hlavne v zimnom období tak dôležitá.

👩‍🍳Vynikajúce polievky z kyslej kapusty

Ak sa povie kyslá kapusta, ako prvé jedlo si spomenieme na kapustnicu. A nie len tak hocijakú! Kapustnica má svoje čestné miesto počas najväčších sviatkov roka, preto nečudo, že v každej rodine existuje ten jediný a najlepší recept na kapustnicu. My ich teraz môžeme predstaviť hneď v niekoľkých verziách – všetky kapustnice vynikajúce a plné intenzívnych chutí. 

Vianočná kapustnica

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
50 min.
3
50 min.
3
Najlepšia vianočná kapustnica podľa tohto receptu je úplna hračka.
Najlepšia vianočná kapustnica podľa tohto receptu je úplna hračka.
REKLAMA

Veľkonočná kapustnica

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
240 min.
4
240 min.
4
Recept na veľkonočnú kapustnicu s klobásou a údeným mäsom.
Recept na veľkonočnú kapustnicu s klobásou a údeným mäsom.

Zdroj: Facebook

Kapustnica

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
120 min.
2
120 min.
2
Výborná kapustnica
Výborná kapustnica

Pravá hubová mačanka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
55 min.
4
55 min.
4
Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.
Domáca mačanka recept. Svoje pomenovanie dostala na základe toho, že sa podáva s chlebom, ktorý sa do máčanky namáča.

Goralská polievka

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
70 min.
6
70 min.
6
Môj partner túto polievku nazýva lacnejšia kapustnica (alebo kapustnica z wishu), a v podstate má pravdu. Pochutí si ale na nej každý.
Môj partner túto polievku nazýva lacnejšia kapustnica (alebo kapustnica z wishu), a v podstate má pravdu. Pochutí si ale na nej každý.
REKLAMA

⭐Čo z kyslej kapusty? Výbornú prílohu k mäsu aj tieto chuťovky

Máš v chladničke otvorenú kyslú kapustu a nevieš, čo s ňou? Priprav z nej výraznú prílohu k pečenému bravčovému a zemiakom. Dusená kyslá kapusta je fantastická! Všetkých desať bodov dávame slaným „buchtám“, ktoré sú plnené dusenou kapustou a slaninkou. Slané chuťovky v podobne kapustníkov zase priam čarovne pripomenú vypekanie starej mamy.

Dusená kyslá kapusta

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
20 min.
9
20 min.
9
Najlepšia kyslá kapusta k mäsu.
Najlepšia kyslá kapusta k mäsu.

Zdroj: Pixabay

Dusená kyslá kapusta

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
20 min.
4
20 min.
4
Najlepšia dusená kapusta z kyslej kapusty.
Najlepšia dusená kapusta z kyslej kapusty.

Zdroj: Canva

Kapustníky z kyslej kapusty

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
90 min.
26
90 min.
26
Jednoduchý recept na najlepšie kapustníky z kyslej kapusty.
Jednoduchý recept na najlepšie kapustníky z kyslej kapusty.

Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty starých materí

Kapustníky starej mamy

Profilová fotka používateľa
120 min.
1
120 min.
1
Kapustníky sú z kysnutého cesta plnené kyslou kapustou, slaninou.
Kapustníky sú z kysnutého cesta plnené kyslou kapustou, slaninou.
REKLAMA

Kapustníky

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 82 receptov
90 min.
12
90 min.
12
Postup
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.
Z mlieka a droždia si urobíme kvások, ktorý vylejeme k postrúhaným zemiakom, pridáme vajíčko, soľ a postupne pridávam špaldovú polohrubú múku (múku pridávam len dovtedy, pokiaľ sa cesto neodlepí od stien misy) nepridávajte zbytočne veľa, pretože zemiakové cesto sa správa trošku inak ako klasické kysnuté (príliš veľa múky = tvrdé cesto po upečení) necháme vykysnúť cca 2 hodiny. Plnka ➡️ Udusená kyslá kapusta, vypečená na drobno nakrájaná slanina, opražená cibuľka, 2 väčšie postrúhané uvarené zemiaky. Všetko spolu vymiešame aj s výpekom zo slaniny, pridáme soľ, rascu, pripadne osolíme ešte a necháme úplne vychladnúť. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme, vykrajujeme pomocou hrnčeka kolieska, dáme plnku (nešetríme), na plechu necháme 10 minút podkysnúť, povajíčkujeme, prepicháme vidličkou, posypeme sezamom. Pečieme na 180 do zlatista.

💡Ako pripraviť kyslú kapustu?

Pri pohľade na predchádzajúci výber receptov je jasné, že kyslá kapusta má svoje čestné miesto v mnohých tradičných jedlách. Sú jednoducho naše slovenské a vieme, ako ich delikátne pripraviť! Základom všetkých je zdravá, kvalitná a správne naložená kapusta. Čo si pripraviť na nakladanie kyslej kapusty? Ako postupovať pri tlačení kapusty do súdka? Všetko dôležité prináša tento praktický návod:

Menšie množstvo kapusty sa dá spracovať aj do pohárov. Postup na slovenskú kvasenú kapustu je detailne popísaný v nasledujúcom recepte.

Slovenská kvasená kapusta

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 64 receptov
180 min.
93
180 min.
93
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.
Slovenský recept na kvasenú kapustu či už bielu alebo červenú, hotová už za 4 dni a nepotrebujete sud ani nič. Skvelý základ pre veľa tradičných slovenských jedál.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA