Najobľúbenejšie druhy cestovín – Veľký sprievodca a veľa chutných receptov
26. 11. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/358/afaf8741fa3b3d010c750eb3fa4397.jpg)
Zdroj: pxhere.com
Jedlá z cestovín patria celosvetovo medzi najobľúbenejšie. Nečudo, rozmanité druhy cestovín krásne nahrávajú chuti vyskúšať pri varení zakaždým iný tvar. Toľko rôznych tvarov a veľkostí, a pritom vždy jedna spoločná vlastnosť – jednoduchá príprava.
Krátky prehľad:
💛Obľúbené druhy cestovín
Talianske cestoviny sú skvelé na obed, večeru, do šalátov, s omáčkou aj ako príloha. Základom je vedieť, ako cestoviny uvariť a na aké typy cestovín sa zamerať. Niektoré sú všestranné, iné zase najlepšie vyniknú s omáčkou a neboja sa na seba strhnúť pozornosť pútavým tvarom.
Dá sa medzi stovkami druhov cestovín nájsť nejaký systém? Áno, poznáme dlhé cestoviny, krátke cestoviny, rúrkové cestoviny, cestoviny na plnenie, ploché cestoviny, špirálové cestoviny. Aby sme boli konkrétnejší, pripravili sme zoznam 20 najobľúbenejších druhov cestovín a k nim aj zaujímavý výber receptov.
Prečítaj si tiež
Koľko typov cestovín spoznáš podľa obrázka?
Na svete existuje viac ako 600 typov cestovín a každý z nich je špeciálne určený na konkrétny pokrm. Koľko typov spoznáš v našom kvíze?
🍝Špagety
Špagety patria k hlavným reprezentantom dlhých tenkých cestovín s valcovitým prierezom. Koľko špagiet na 1 porciu? Záleží od apetítu a sýtosti omáčky. Vo všeobecnosti však treba na 1 porciu počítať so 60 - 90 g suchých špagiet. Pozri si recepty na najlepšie špagety.
Milánske špagety
Zdroj: Canva
Špagety s hnedými šampiňónmi, slaninkou, paradajkami
Spaghetti carbonara
👉Bucatini
Bucatini sú tvarovo takmer totožné so špagetami, no s otvorom v strede po celej dĺžke. Duté špagety dokážu do seba výnimočne nasávať omáčku.
✨Fettuccine
Ide o obľúbené široké cestoviny, ktoré sa podávajú v omáčke a majú veľkú tradíciu v toskánskej kuchyni.
Cestoviny s kuracím mäsom a smotanou
Zdroj: Canva
📌Linguine
K paradajkovým omáčkam a pestu sa skvelo hodia aj cestoviny linguine. Sú akoby kombináciou špagiet a rezancov - ploché, no po okrajoch zaoblené „špagety“.
Rýchle proteínové palacinky
Zdroj: Youtube
💡Penne
Tieto rúrkovité cestoviny so skosenými bočnými stranami netreba zvlášť predstavovať. Ako stvorené k omáčkam, ale aj na zapekanie.
Krémové tekvicové cestoviny
Zdroj: Pexels
Penne s paradajkami a syrom feta
Paradajkovo-tuniaková omáčka na cestoviny
Rýchle cestoviny so zeleninou
Zdroj: Youtube
📝Rigatoni
Úhľadné užšie rúrkové cestoviny sú nakrájané rovno. Výborne vyniknú s ingredienciami talianskej kuchyne.
Krémové rigatoni
👉Macaroni, Cavatappi
Alebo kolienka? Rúrkové cestoviny s vrúbkami na povrchu a charakteristickým zaoblením sa u nás osvedčili ako príloha k mäsu na šťave.
Cestovinový šalát s kuracím mäsom
Zdroj: youtube / RecipeTin Eats
Kurací paprikáš
Kurací perkelt
✨Fusilli, Torti, Rotini, Spirelli
Medzi týmito druhmi cestovín sú na prvý pohľad len malé rozdiely. Zdomácneli pod názvom vretienka, vretená alebo vrtuľky.
Kuracie cestoviny s brokolicou
Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty
Fit cestovinový šalát s kuracím mäsom
Zdroj: Canva
Gyros šalát s kuracím mäsom
📌Cannelloni
Talianske cestoviny cannelloni pripomínajú rúrky. Hovorí sa, že ide o zatočené lasagne. Plnia sa mletým mäsom, syrmi alebo špenátom.
💡Farfalle
Tieto rozkošné mašličkové cestoviny patria k vizuálne najzaujímavejším. Lahodne jemné na okrajoch, al dente v strede.
Cestovinový šalát s hráškom a fetou
PostupCestovinový šalát
Farfalle s paradajkovou omáčkou
Postup🍴Ravioli
Tieto talianske cestoviny je najlepšie urobiť si komplet v domácom prevedení. Ide o štvorčeky so zúbkovým okrajom s chutnou mäsovou plnkou v strede.
Domáce ravioli
Zdroj: Youtube
👩🍳Lasagne
Extra široké rezance alebo ploché pláty? Zapekané lasagne s mletým mäsom a bešamelom máme veľmi radi.
Lasagne s mletým mäsom
Lasagne "Bolognese"
📌Gnocchi
Cestoviny gnocchi (alebo podomácky ňoki) patria k malým cestovinovo-zemiakovým „knedliam“.
Krémové gnocchi s hráškom
Pečené gnocchi so zeleninou
Gnocchi s prosciuttom v smotanovej omáčke
Postup✨Tortellini
Tortello znamená plnená cestovina. Tortelliny ako zatočené plnené prstienky sú typickým zástupcom tejto kategórie.
👉Tagliatelle, Pappardelle
Základný rozdiel medzi tagliatelle a pappardelle je v ich šírke. Pappardelle sú rezance širšie ako tagliatelle. V oboch prípadoch sú však ideálne ku krémovým omáčkam, hubám a na tanieri vyzerajú exkluzívne.
Pappardelle s kuracím mäsom
Zdroj: Youtube
Domáce Tagliatelle s čerstvými hnedými šampiňónmi
Krémové tagliatelle so šampiňónmi
Conchiglie
A čo sa skrýva za týmto náročným názvom? Nejde o nič iné, ako o obľúbené cestoviny s tvarom mušle. K dostaniu v rôznych veľkostiach - ako príloha do polievky, aj výrazná cestovina do šalátu či k paradajkovej omáčke.
Lacné jedlá z cestovín aj exkluzívne cestovinové recepty nájdeš v bohatej kategórii Cestoviny na Tastelist.sk.