Čo v piatok na obed? Výzva prijatá, máme 15 super receptov

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Týždeň ubehol ako voda a je tu posledný pracovný deň. Čo v piatok na obed? Chce to niečo rýchle, chutné a menej náročné na rozpočet. V mnohých domácnostiach je vo zvyku poňať piatkový obed bez mäsa a v podobnom duchu sa budú niesť aj nasledujúce obľúbené recepty.

REKLAMA

Špagety sú síce klasikou, no v tomto prevedení s baby špenátom sa môžu stať chutným piatkovým spestrením.

Krémové špagety s baby špenátom

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Na panvici si orestujeme na olivovom oleji prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme nastrúhanú mrkvu ktorú orestujeme a nakoniec baby špenát. Podlejeme trochou vody a panvicu zakryjeme aby sa zeleninová zmes podusila. Osolíme, okoreníme a pridáme korenie na šalát. Keď je špenát podusený, nakoniec pridáme 2 PL nátierky Goldessa a premiešame kým sa nátierka neroztopí. Nakoniec do toho primiešame uvarené kukuričné špagety a miešame kým sa všetko nespojí. Špagety zostanú jemne krémové.
Na panvici si orestujeme na olivovom oleji prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme nastrúhanú mrkvu ktorú orestujeme a nakoniec baby špenát. Podlejeme trochou vody a panvicu zakryjeme aby sa zeleninová zmes podusila. Osolíme, okoreníme a pridáme korenie na šalát. Keď je špenát podusený, nakoniec pridáme 2 PL nátierky Goldessa a premiešame kým sa nátierka neroztopí. Nakoniec do toho primiešame uvarené kukuričné špagety a miešame kým sa všetko nespojí. Špagety zostanú jemne krémové.

Tieto zeleninové fašírky sú báječné! Zdravšia alternatíva je prekvapivo šťavnatá a sýta.

Zeleninové fašírky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
35 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Fašírky pečiem bez oleja, namiesto strúhanky používam ovsené vločky.
Fašírky pečiem bez oleja, namiesto strúhanky používam ovsené vločky.

Čo tak si dať v piatok na obed langoše? Potreté cesnakom, so strúhaným syrom, smotanou či kečupom – máme ich radi na rôzne spôsoby.

Špaldové langoše z cesta z chladničky

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 44 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Úžasne chutné a nadýchané langoše zo špaldovej múky. Tieto langoše patria medzi naše obľúbené a robievam ich ako obmenu za klasické. Chuť medzi klasickým a špaldovým cestom je priam nerozoznateľná. Ich príprava je veľmi jednoduchá a praktická👍
Úžasne chutné a nadýchané langoše zo špaldovej múky. Tieto langoše patria medzi naše obľúbené a robievam ich ako obmenu za klasické. Chuť medzi klasickým a špaldovým cestom je priam nerozoznateľná. Ich príprava je veľmi jednoduchá a praktická👍

Zrejme každý z nás pozná aspoň jeden recept na rizoto. Krémové cuketové rizoto očarí jednoduchou prípravou a príjemnou chuťou.

Krémové cuketové rizoto

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
4.5
Je to výborný, rýchly a zároveň zdravý obed.
Je to výborný, rýchly a zároveň zdravý obed.
REKLAMA

Intenzívna chuť hlivy perfektne vynikne v sýtom hlivovom perkelte. Podávame s knedľou, cestovinami aj domácimi haluškami.

Hlivový perkelt

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 295 receptov
45 min.
45 min.
Recept na fit hlivový perkelt. Poteší nízkym obsahom kalórií.
Recept na fit hlivový perkelt. Poteší nízkym obsahom kalórií.

Zdroj: FB- Slovenské jedlá a iné dobroty starých materí

Ďalší skvelý recept na piatkový recept bez mäsa! Krémové tagliatelle so šampiňónmi sú hotové už do 20 minút. Neprehliadni ani náš výber receptov na rýchle cestoviny.

Krémové tagliatelle so šampiňónmi

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Krémové cestoviny, opäť tip na rýchly obed alebo aj teplú večeru, chutia výborne. V nevegetariánskej verzii môžete pridať opečenú slaninku, bacon.
Krémové cestoviny, opäť tip na rýchly obed alebo aj teplú večeru, chutia výborne. V nevegetariánskej verzii môžete pridať opečenú slaninku, bacon.

Koľko receptov z cukety sa oplatí poznať? Podľa nás - čo najviac. Medzi ne určite patrí aj recept na šťavnaté placky z cukety. Výborne chutia s kečupom, syrovým dipon, čerstvou zeleninou alebo restovanou kuracou pečienkou.

Placky z cukety

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 295 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Cuketu zbavíme šupky, vyberieme jadierka a nastrúhame na hrubom strúhadle. Takto pripravenú cuketu posolíme a necháme postáť aspoň 10 minút. Vodu ktorú pustila zlejeme a cuketu poriadne osušíme. Potom už len k cukete pridáme vajcia, múku, korenie a rascu. Podľa potreby ešte jemne dosolíme. Zmes spolu premiešame a potom už len smažíme na rozpálenom oleji jednotlivé placky.
Cuketu zbavíme šupky, vyberieme jadierka a nastrúhame na hrubom strúhadle. Takto pripravenú cuketu posolíme a necháme postáť aspoň 10 minút. Vodu ktorú pustila zlejeme a cuketu poriadne osušíme. Potom už len k cukete pridáme vajcia, múku, korenie a rascu. Podľa potreby ešte jemne dosolíme. Zmes spolu premiešame a potom už len smažíme na rozpálenom oleji jednotlivé placky.

A v cuketovej láske ešte jedenkrát pokračujeme. Cuketové lode sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov, a tak nuda s cuketou rozhodne nehrozí.

Vegetariánske cuketové lode

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
50 min.
50 min.
Lahodná ľahká večera alebo zaujímavá príloha k mäsu.
Lahodná ľahká večera alebo zaujímavá príloha k mäsu.
REKLAMA

Tento recept na zapečený karfiol s brokolicou patrí k našim naobľúbenejším. Jednoduché jedlo, no zaručený úspech! Odporúčame pozrieť aj naše výberovky na témy Jedlá z karfiolu a Jedlá z brokolice.

Zapečený karfiol s brokolicou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Karfiol a brokolicu 🥦 uvaríme / al dente, nie do mäkka. Ružičky karfiolu aj brokolice 🥦 poukladáme do zapekacej misy. Zmiešame 2 lyžice olivového oleja so soľou a korením /podľa chuti . Nalejeme na zeleninu, premiešame. Na vrch dáme nakrájanú dusenú šunku. Jogurt premiešame s vajíčkom,pridáme horčicu podľa chuti, dochutíme a pridáme strúhaný syr. Zeleninu zalejeme a dáme zapiecť. Dobrú chuť 🙂.
Karfiol a brokolicu 🥦 uvaríme / al dente, nie do mäkka. Ružičky karfiolu aj brokolice 🥦 poukladáme do zapekacej misy. Zmiešame 2 lyžice olivového oleja so soľou a korením /podľa chuti . Nalejeme na zeleninu, premiešame. Na vrch dáme nakrájanú dusenú šunku. Jogurt premiešame s vajíčkom,pridáme horčicu podľa chuti, dochutíme a pridáme strúhaný syr. Zeleninu zalejeme a dáme zapiecť. Dobrú chuť 🙂.

Na tieto zemiaky plnené hubami, syrom a cibuľkou si síce treba o niečo dlhšie počkať, vizuálny a chuťový zážitok za to stojí.

Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
80 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
80 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.
Zemiaky nečistíme len umyjeme a ako pomôcku použijeme špajdle. Zemiak napichneme na špajdľu tak, aby špajdľa prechádzala stredom celého zemiaku. Začneme robiť zárezy do trištvrtiny zemiaku vzdialené od seba cca 3 mm. Zemiak krájame tak, aby spodná časť ostala celá, čiže dávame pozor, aby sme neprekrojili zemiak úplne. Cibuľu si očistíme prekrojíme na polku a nakrájame na tenké plátky. Takisto nakrájame aj šampiňóny, slaninu alebo klobásu a tiež camembert. Vytiahneme špajdľu zo zemiaku a nakrájané suroviny striedavo alebo podľa seba vkladáme do zárezov. Naplnené zemiaky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme petržlenovou vňaťou alebo bylinkami. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 210 stupňov cca 40 minút záleží od rúry kým zemiaky nebudú mäkké. Odstránime alobal posypeme postrúhaným syrom a ešte 10- 15 minút dopekáme, kým vrch zemiakov nie je krásne chrumkavý. Upečené zemiaky posypeme čerstvou pažítkou. Podávame s kečupom alebo ľubovoľným dresingom najlepšie cesnakovým.

Na otázku, čo variť v piatok na obed, zvykneme odpovedať: Čo tak niečo zo zemiakov? Medzi top tipy patrí granadír, francúzske zemiaky, prekladané zemiaky a tieto zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou. Výborné sú aj s hubami, údeným alebo kolieskami klobásy.

Zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.

Po náročnom pracovnom týždni sú palacinky priam dokonalým tipom na piatkový obed.

Najlepšie zdravé palacinky

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
15 min.
15 min.
Pretože palacinky má každý rád!
Pretože palacinky má každý rád!
REKLAMA

Kto má chuť na palacinky na slano? Táto kôprovo-pečeňová plnka poteší aj náročné jazýčky.

Slané palacinky plnené kôprovo pečeňovou plnkou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Výrazná chuť po použitých ingredienciách, pečeni a kôpre.
Výrazná chuť po použitých ingredienciách, pečeni a kôpre.

Malé deti zbožňujú sladké obedy. Tento recept na smotanové dolky je perfektne jednoduchý. Mňam!

Smotanové dolky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduché, rýchlo hotové a chutia výborne . Z uvedených surovín som upiekla v klasickej panvici na dolky 36 ks / 18 párov doliek.
Jednoduché, rýchlo hotové a chutia výborne . Z uvedených surovín som upiekla v klasickej panvici na dolky 36 ks / 18 párov doliek.

A na záver ešte jeden sladký tip na piatkový obed – jednoduché tvarohové guľky s ovocím. Okrem jahôd sa dajú pripraviť aj s marhuľami alebo slivkami.

Jednoduché tvarohové guľky s ovocím

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 295 receptov
20 min.
20 min.
Tieto babičkine tvarohové guľky vyčaria úsmev na každej tvári.
Tieto babičkine tvarohové guľky vyčaria úsmev na každej tvári.

Zdroj: Facebook

⭐⭐⭐

Zaujímavé a chutné recepty sú aj v nasledujúcich výberovkách:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA