Víkendový špeciál – Recepty na obed bez mäsa odľahčia a spestria jedálniček

5 min. čítania

S blížiacim sa víkendom prichádza už tradične dilema, čo pripraviť na obed. Zoradili sme preto tie najobľúbenejšie recepty na víkend, tentokrát bez mäsa. Jednoduché jedlá, ktoré odľahčia a zároveň spestria jedálniček.

REKLAMA

Zdravé a chutné bezmäsité recepty, slané aj sladké špeciality - to všetko prináša víkendový špeciál s tipmi na obed bez mäsa, ktorý si zamilujú nie len vegetariáni. 

Parené buchty

Profilová fotka používateľa
100 min.
100 min.
Najlepšie parené buchty podľa babkinho receptu.
Najlepšie parené buchty podľa babkinho receptu.

Zapekaná brokolica s hríbami

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
60 min.
6
60 min.
6
Kombinácia syru, výbornej brokolice a šampiňónov. Dokonalá kombinácia lahodných chutí.
Kombinácia syru, výbornej brokolice a šampiňónov. Dokonalá kombinácia lahodných chutí.

Zdroj: youtube / Fabio Viviani

Krémové špenátové rizoto

Profilová fotka používateľa
Kristy 9 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Postup
Rozohrejeme si olivový olej, do ktorého pridáme 2 PL masla. Následne pridáme prelisovaný cesnak a nakrájanú šalotku. Akonáhle nám chytí farbu, tak pridáme ryžu a so šalotkou a cesnakom ju orestujeme, aby každé zrniečko bolo obalené olejom/maslom. Keď máme ryžu orestovanú, tak ju zalejeme bielym vínom a necháme odpariť vodu. Keď máme víno odparené, tak po naberačkách pridávame vývar, ktorý sa nám bude pomaly vyparovať. (pridávame po naberačkách). Po cca 15-20min. pridáme mrazený špenát a poriadne premiešame. Rizoto varíme do zmäknutia pod pokrievkou. (Ak bude treba prilejeme naberačku vývaru). Vypneme sporák a primiešame 3 PL masla a parmezán. Okoreníme trošku čiernym korením, poprípade soľou a pridáme strúhaný parmezán.
Rozohrejeme si olivový olej, do ktorého pridáme 2 PL masla. Následne pridáme prelisovaný cesnak a nakrájanú šalotku. Akonáhle nám chytí farbu, tak pridáme ryžu a so šalotkou a cesnakom ju orestujeme, aby každé zrniečko bolo obalené olejom/maslom. Keď máme ryžu orestovanú, tak ju zalejeme bielym vínom a necháme odpariť vodu. Keď máme víno odparené, tak po naberačkách pridávame vývar, ktorý sa nám bude pomaly vyparovať. (pridávame po naberačkách). Po cca 15-20min. pridáme mrazený špenát a poriadne premiešame. Rizoto varíme do zmäknutia pod pokrievkou. (Ak bude treba prilejeme naberačku vývaru). Vypneme sporák a primiešame 3 PL masla a parmezán. Okoreníme trošku čiernym korením, poprípade soľou a pridáme strúhaný parmezán.

Cuketové palacinky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
8
25 min.
8
Chutné palacinky z cukety, bez plnky vhodné aj ako príloha.
Chutné palacinky z cukety, bez plnky vhodné aj ako príloha.
REKLAMA

Kyslá fazuľová polievka s tempehom

Profilová fotka používateľa
Rejoy.sk 1 recept
120 min.
8
120 min.
8
Fazuľovú ľúbi predsa každý a prečo neskúsiť odľahčenú verziu s tempehom a rastlinnou smotanou. Budete sa zalizovať.
Fazuľovú ľúbi predsa každý a prečo neskúsiť odľahčenú verziu s tempehom a rastlinnou smotanou. Budete sa zalizovať.

Žemľovka z celozrnného toastového chleba

Profilová fotka používateľa
LENKAILNYTSKA 13 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Postup
Formu na pečenie vymažeme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame s mliekom, toasty postupne po jednom namáčame do mlieka so žĺtkom a ukladáme vedľa seba do formy (30x20). Na toastový chlieb vrstvíme postrúhané jablká, tvaroh a všetko zasypeme cukrom a škoricou. Na koniec posypeme orechmi. Tento postup opakujeme ešte 2x s tým že na koniec pôjde na vrch toastový chlieb. Žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 30 minút. Kým sa žemľovka pečie, z bielkov a trstinovej múčky vyšľaháme tuhý sneh. Keď je žemľovka upečená, pridáme na vrch sneh z bielkov a dáme zapiecť ešte na 5 minút.
Formu na pečenie vymažeme maslom. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vymiešame s mliekom, toasty postupne po jednom namáčame do mlieka so žĺtkom a ukladáme vedľa seba do formy (30x20). Na toastový chlieb vrstvíme postrúhané jablká, tvaroh a všetko zasypeme cukrom a škoricou. Na koniec posypeme orechmi. Tento postup opakujeme ešte 2x s tým že na koniec pôjde na vrch toastový chlieb. Žemľovku vložíme do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme približne 30 minút. Kým sa žemľovka pečie, z bielkov a trstinovej múčky vyšľaháme tuhý sneh. Keď je žemľovka upečená, pridáme na vrch sneh z bielkov a dáme zapiecť ešte na 5 minút.

Penne s rajčinovou omáčkou a olivami

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Chutné a rýchle talianske jedlo, ktoré si zamilujete.
Chutné a rýchle talianske jedlo, ktoré si zamilujete.

Zeleninové fašírky

Profilová fotka používateľa
Marek_Filip 3 recepty
35 min.
2
35 min.
2
Postup
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.
Cibuľu nakrájajte úplne na drobno a osmažte ju na panvici s olejom. Pridajte miešanú zeleninu, akúkoľvek podľa chuti a zásob, a chvíľu opekajte. Po minútke zalejte vodou a duste pod pokrievkou. Zeleninu duste do mäkka. Potom pridajte natrhaný rožok, jedno vajce a strúhanku. Poriadne premiešajte a ochuťte soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Do zmesi pretlačte aj cesnak, pridať môžete rascu alebo vegetu, to už podľa svojej chuti. Namočte si ruky pod vodou, aby sa vám lepšie tvorili zo zmesi fašírky. Tie potom stačí upražiť na oleji z oboch strán ako klasické fašírky.
REKLAMA

Cestoviny s pestom a parmezánom

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 79 receptov
20 min.
1
20 min.
1
Jednoduchý a rýchly recept. Cestoviny zamiešane s pestom + píniovými orieškami a nastrúhaným syrom.
Jednoduchý a rýchly recept. Cestoviny zamiešane s pestom + píniovými orieškami a nastrúhaným syrom.

Tofu tikka masala

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
90 min.
1
90 min.
1
Postup
Marináda: Tofu si nakrájame na väčšie kocky. V miske si spolu zmiešame jogurt, soľ, rascu, červenú papriku, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, zázvor a garam masala. Pridáme nakrájané tofu a opäť zamiešame. Dáme odpočívať do chladničky na cca 30-40 minút. Keď máme marinované tofu odležané rozohrejeme si rúru na 210 stupňov. Vezmeme si špajdle alebo kovové paličky na špízy a postupne tofu napichujeme a dáme najlepšie na plech s vysokými stranami aby špízy doslova viseli. Pečieme 15-20 minút kým tofu nechytí hnedšiu farbu. Omáčka: Cibuľku si opražíme na olivovom oleji pridáme k nej na malé kúsky pokrájaní cesnak a zázvor. Ďalej pridáme rascu, garam masala, kurkumu, posekanú petržlenovú vňať, soľ, červenú papriku, chilli, cukor a pomiešame. Následne pridáme pretlak, paradajky pokrájané na menšie kúsky a podlejeme vodou. Pridáme smotanu na šľahanie a necháme variť do zhustnutia. Medzitým si všetky upečené tofu špízy dáme dole z paličiek a pridáme k omáčke. Podávame s ryžou alebo s indickým chlebíkom Naan.
Marináda: Tofu si nakrájame na väčšie kocky. V miske si spolu zmiešame jogurt, soľ, rascu, červenú papriku, prelisovaný cesnak, citrónovú šťavu, zázvor a garam masala. Pridáme nakrájané tofu a opäť zamiešame. Dáme odpočívať do chladničky na cca 30-40 minút. Keď máme marinované tofu odležané rozohrejeme si rúru na 210 stupňov. Vezmeme si špajdle alebo kovové paličky na špízy a postupne tofu napichujeme a dáme najlepšie na plech s vysokými stranami aby špízy doslova viseli. Pečieme 15-20 minút kým tofu nechytí hnedšiu farbu. Omáčka: Cibuľku si opražíme na olivovom oleji pridáme k nej na malé kúsky pokrájaní cesnak a zázvor. Ďalej pridáme rascu, garam masala, kurkumu, posekanú petržlenovú vňať, soľ, červenú papriku, chilli, cukor a pomiešame. Následne pridáme pretlak, paradajky pokrájané na menšie kúsky a podlejeme vodou. Pridáme smotanu na šľahanie a necháme variť do zhustnutia. Medzitým si všetky upečené tofu špízy dáme dole z paličiek a pridáme k omáčke. Podávame s ryžou alebo s indickým chlebíkom Naan.

Pečené gnocchi so zeleninou

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Jednoduchý a rýchly recept na pečené gnocchi, ktoré sú skombinované s tou najobľúbenejšou letnou zeleninou a chutným talianskym korením. Tento recept je jednoduchý, zdravý a naozaj zasýti!
Jednoduchý a rýchly recept na pečené gnocchi, ktoré sú skombinované s tou najobľúbenejšou letnou zeleninou a chutným talianskym korením. Tento recept je jednoduchý, zdravý a naozaj zasýti!

Palacinky, lievance

Profilová fotka používateľa
10 min.
1
10 min.
1
Keď tieto palacinky skúsite, iné už robiť nebudete
Keď tieto palacinky skúsite, iné už robiť nebudete
REKLAMA

Vegánska omeleta

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
10 min.
2
10 min.
2
Jednoduchý a rýchly recept na bezvaječnú omeletu
Jednoduchý a rýchly recept na bezvaječnú omeletu

Zeleninové curry s plackami

Profilová fotka používateľa
b.strasikova 7 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Trocha vegetarianskej exotiky
Trocha vegetarianskej exotiky

Cesnaková polievka v bochníku

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
40 min.
11
40 min.
11
Postup
Cibuľu a cesnak očistíme nakrájame na väčšie kocky a jemne opražíme v hrnci na rozpustenom masle. Zalejeme vodou a pridáme nakrájane zemiaky. Osolíme, okoreníme a varíme dovtedy kým zemiaky nezmäknú. Keď máme zemiaky mäkké celú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Na záver prilejeme smotanu a varíme do zhustnutia. Vrch bochníkov odrežeme, vydlabeme stred (pozor len kúsok aby nám polievka nepretiekla von) a nalejeme polievku. Ozdobíme strúhaným syrom, pažítkou a podávame. Tip: Ak chcete mať bochníky pred podávaním krásne chrumkavé môžete ich na cca 3 minúty vložiť do rúry na 210 stupňov.
Cibuľu a cesnak očistíme nakrájame na väčšie kocky a jemne opražíme v hrnci na rozpustenom masle. Zalejeme vodou a pridáme nakrájane zemiaky. Osolíme, okoreníme a varíme dovtedy kým zemiaky nezmäknú. Keď máme zemiaky mäkké celú polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Na záver prilejeme smotanu a varíme do zhustnutia. Vrch bochníkov odrežeme, vydlabeme stred (pozor len kúsok aby nám polievka nepretiekla von) a nalejeme polievku. Ozdobíme strúhaným syrom, pažítkou a podávame. Tip: Ak chcete mať bochníky pred podávaním krásne chrumkavé môžete ich na cca 3 minúty vložiť do rúry na 210 stupňov.

Pečený baklažán plnený šošovicou

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
60 min.
2
60 min.
2
Jednoduchý recept, skvelá chuť a dostatok bielkovín v jednom jedle.
Jednoduchý recept, skvelá chuť a dostatok bielkovín v jednom jedle.
REKLAMA

Ratatouille

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
40 min.
3
40 min.
3
Úprimne, aj ja som si myslela, že jedlo zložené iba zo zeleniny nemôže byť také dobré ako keď máme na tanieri mäso, ale opak je pravdou. Ratatouille sa stalo jedným z jedál, ktoré budem variť pravidelne.
Úprimne, aj ja som si myslela, že jedlo zložené iba zo zeleniny nemôže byť také dobré ako keď máme na tanieri mäso, ale opak je pravdou. Ratatouille sa stalo jedným z jedál, ktoré budem variť pravidelne.

Pstruh s opekanými zemiakmi

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Rýchly a zdravý obed, ktorý kompletne celý pripravíte v rúre. Bez použitia jediného hrnca, či panvice.
Rýchly a zdravý obed, ktorý kompletne celý pripravíte v rúre. Bez použitia jediného hrnca, či panvice.

Zemiakový šalát bez majonézy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
60 min.
13
60 min.
13
Trochu zdravšia verzia zemiakového šalátu, kde tradičnú majonézu nahradí grécky jogurt. Lahodný a jednoduchý zemiakový šalát, na ktorom si zdravo pochutnáte.
Trochu zdravšia verzia zemiakového šalátu, kde tradičnú majonézu nahradí grécky jogurt. Lahodný a jednoduchý zemiakový šalát, na ktorom si zdravo pochutnáte.

Zdroj: youtube / FEEDaBeat

Lieskovo - orieškové palacinky s banánom

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Postup
Banány rozkrojíme na polovice a rozkrojíme aj po dĺžke. Polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť. Prísady na plnku spolu premiešame a dáme do chladničky. Prísady na cesto dáme do mixéra, mixneme. Z cesta pečieme z oboch strán palacinky 🥞. Každú palacinku potrieme plnkou asi do 2 / 3. Na plnku dáme banán v čokoláde a palacinku stočíme. Dobrú chuť 🙂.
Banány rozkrojíme na polovice a rozkrojíme aj po dĺžke. Polejeme roztopenou čokoládou a necháme stuhnúť. Prísady na plnku spolu premiešame a dáme do chladničky. Prísady na cesto dáme do mixéra, mixneme. Z cesta pečieme z oboch strán palacinky 🥞. Každú palacinku potrieme plnkou asi do 2 / 3. Na plnku dáme banán v čokoláde a palacinku stočíme. Dobrú chuť 🙂.
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA