Aké pohostenie na oslavu pripraviť? TOP 30 receptov, s ktorými ako hostiteľ zažiariš

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Ak chystáš pohostenie na oslavu, potrebuješ mať v zálohe niekoľko skvelých sladkých aj slaných receptov, s ktorými zožneš ako hostiteľ úspech. Inšpiruj sa našim výberom a vytvor slávnostný stôl plný dobrôt, ktoré budú miznúť z podnosov jedna radosť. 

REKLAMA

Príprava oslavy totiž vyžaduje starostlivé plánovanie. Či už ide o oslavu narodenín, výročia alebo iného životného úspechu, dobré občerstvenie na oslavu jednoducho patrí. Chces mať prípravu pohostenia pod palcom a nespoliehaš sa na donášku alebo catering? Potom musíš mať istotu, že sa všetko podarí na prvýkrát a bez zbytočných komplikácií.

Sladké pohostenie na rodinnú oslavu: Zákusky, rezy, rolády a kusové dezerty

K oslavám už neodmysliteľne patria zákusky a sladké drobné dezerty. Tradičné zákusky ako punčové rezy, nanukové rezy a rôzne ovocno-kremové rolády majú jednu zásadnú výhodu. Dajú sa rozkrájať na množstvo kúskov, vďaka čomu si vyslúžili miesto na výslní na všetkých tradičných oslavách. Pohostenie pre veľa ľudí potrebuje aj takéto šikovné triky!

Nanukové rezy

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.
Legendárne nanukové rezy mám ako spomienku na detstvo. Piekla nám ich naša mamka, na meniny, narodeniny. Sú výborné, orechové cesto s príchuťou kávy a vanilkovou plnkou.

Jarný mandarínkový koláč

Profilová fotka používateľa
dobrotkyodnatky 5 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, postupne po jednom pridávame žĺtka a nakoniec vmiešame múku. Vylejeme na menší plech a pečieme na 180 stupňov, cca 20 minút. Krém si pripravíme vyšľahaním smotany a mascarpone, pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu a dochutíme cukrom podľa chuti. Na mandarínkové želé si rozvaríme mandarínky a urobíme želé podľa návodu na obale (ja som úplne nerozvarila aby boli mandarínky celé). Na vychladnutý korpus nanesieme krém, poukladáme Bebe keksy a navrstvíme mandarínkové želé, opäť naukladáme keksy, navrstvíme vyšľahanú šľahačku, na ktorú poukladáme Bebe keksy a dozdobíme čokoládou.
Bielka s cukrom vyšľaháme do peny, postupne po jednom pridávame žĺtka a nakoniec vmiešame múku. Vylejeme na menší plech a pečieme na 180 stupňov, cca 20 minút. Krém si pripravíme vyšľahaním smotany a mascarpone, pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu a dochutíme cukrom podľa chuti. Na mandarínkové želé si rozvaríme mandarínky a urobíme želé podľa návodu na obale (ja som úplne nerozvarila aby boli mandarínky celé). Na vychladnutý korpus nanesieme krém, poukladáme Bebe keksy a navrstvíme mandarínkové želé, opäť naukladáme keksy, navrstvíme vyšľahanú šľahačku, na ktorú poukladáme Bebe keksy a dozdobíme čokoládou.

Tvarohovo - malinová roláda

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Najprv pripravíme cesto. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na plech / 28 x 35 / dáme pečiaci papier, nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 - 20 minút na 170 stupňov. Mrazené maliny mixneme, dáme do hrnca. Pridáme med / v prípade potreby doslaďte / a tortové želé. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne vrieť. Od zovretia varíme ešte minútku. Hotové som hneď pretlačila cez sitko. Do nádoby s rozmerom cca ako je dĺžka rolády dáme pečiaci papier a vylejeme hotovú masu / ja som dávala do nádoby 28 x 18. Dáme do chladničky stuhnúť. Tvaroh vymiešame s jogurtom a vanilkovým cukrom / ak je potrebné podľa chuti doslaďte. Z upečenej rolády odstránime pečiaci papier stočíme do vlhkej utierky. V utierke som nechala korpus asi 10 minút. Roládu roztočíme. Cca 2 / 3 natrieme tvarohovou plnkou / dala som čosi vyše polovice plnky. Želé som vybrala z nádoby a ešte na pečiacom papieri som po šírke prehla na polovicu. Dáme na plnku tam, kde roládu začneme stáčať. Zvyšnú tvarohovú plnku rozotrieme na želé. Roládu pevne stočíme a dáme do chladničky. Dobrú chuť 🙂.
Najprv pripravíme cesto. Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli. Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou. Pridáme preosiatu múku premiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Na plech / 28 x 35 / dáme pečiaci papier, nalejeme cesto a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 - 20 minút na 170 stupňov. Mrazené maliny mixneme, dáme do hrnca. Pridáme med / v prípade potreby doslaďte / a tortové želé. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne vrieť. Od zovretia varíme ešte minútku. Hotové som hneď pretlačila cez sitko. Do nádoby s rozmerom cca ako je dĺžka rolády dáme pečiaci papier a vylejeme hotovú masu / ja som dávala do nádoby 28 x 18. Dáme do chladničky stuhnúť. Tvaroh vymiešame s jogurtom a vanilkovým cukrom / ak je potrebné podľa chuti doslaďte. Z upečenej rolády odstránime pečiaci papier stočíme do vlhkej utierky. V utierke som nechala korpus asi 10 minút. Roládu roztočíme. Cca 2 / 3 natrieme tvarohovou plnkou / dala som čosi vyše polovice plnky. Želé som vybrala z nádoby a ešte na pečiacom papieri som po šírke prehla na polovicu. Dáme na plnku tam, kde roládu začneme stáčať. Zvyšnú tvarohovú plnku rozotrieme na želé. Roládu pevne stočíme a dáme do chladničky. Dobrú chuť 🙂.

Medový krémeš

Profilová fotka používateľa
Obelix 5 receptov
150 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
150 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti a dáme do chladničky na 1 hodinu. Z cesta na pomúčnenom papieri na pečenie vytvarujeme obdĺžniky 20x30cm a dáme piecť na papieri na pečenie 8-10 minút pri 180°C. Pudingová plnka : Oddelíme bielka a žĺtka. Do misky dáme žĺtka, zlatý klas, med a trstinový cukor. Miešame, aby sa všetky prísady spojili. Z bielkov a práškového cukru vymiešame tuhý sneh. Dáme zovrieť mlieko. Odoberieme horúce mlieko a pridávame do žĺtkovej zmesi sa stáleho miešania. Stačí približne 1 dcl. Následne žĺtkovú zmes pridáme do zvyšného mlieka a uvaríme hustý puding. Keď máme puding uvarený, odstavíme z ohňa, pridáme rum a zapracujeme do pudingu. Následne pridávame bielkovú zmes ešte do horúcej zmesi a vymiešame hladký puding. Ak pripravujeme koláč vo forme, môžeme na plát naniesť puding. Ak koláč nepripravujeme vo forme tak chvíľu počkáme, aby puding vychladol. Následne ho natrieme na plát, aby sme zabránili roztečeniu. Dáme koláč vychladnúť. Šľahačková plnka: Do smotany dáme rozpustiť cukor a následne pridáme stužovač. Šľaháme pokiaľ zmes nedrží pevne tvar. Šľahačku nanesieme na vychladnutý puding a navrch položíme druhý plát. Koláč dáme opäť do chladničky ideálne 8-12 hodín. Pri servírovaní môžeme posypať cukrom alebo preliať čokoládou. Dobrú chuť :). P.S. Rum v koláči je jedna z hlavných ingrediencií, ktorú je dosť vo výsledku cítiť. Preto dbajte na kvalitu rumu, aby celá snaha nestroskotala na takejto “maličkosti“. Pre niekoho kto do koláčov nepridáva alkohol je toto nepodstatné, ale ak plánujete pridať UM, radšej to ani nepečte.
Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme kompaktné cesto. Cesto rozdelíme na 2 časti a dáme do chladničky na 1 hodinu. Z cesta na pomúčnenom papieri na pečenie vytvarujeme obdĺžniky 20x30cm a dáme piecť na papieri na pečenie 8-10 minút pri 180°C. Pudingová plnka : Oddelíme bielka a žĺtka. Do misky dáme žĺtka, zlatý klas, med a trstinový cukor. Miešame, aby sa všetky prísady spojili. Z bielkov a práškového cukru vymiešame tuhý sneh. Dáme zovrieť mlieko. Odoberieme horúce mlieko a pridávame do žĺtkovej zmesi sa stáleho miešania. Stačí približne 1 dcl. Následne žĺtkovú zmes pridáme do zvyšného mlieka a uvaríme hustý puding. Keď máme puding uvarený, odstavíme z ohňa, pridáme rum a zapracujeme do pudingu. Následne pridávame bielkovú zmes ešte do horúcej zmesi a vymiešame hladký puding. Ak pripravujeme koláč vo forme, môžeme na plát naniesť puding. Ak koláč nepripravujeme vo forme tak chvíľu počkáme, aby puding vychladol. Následne ho natrieme na plát, aby sme zabránili roztečeniu. Dáme koláč vychladnúť. Šľahačková plnka: Do smotany dáme rozpustiť cukor a následne pridáme stužovač. Šľaháme pokiaľ zmes nedrží pevne tvar. Šľahačku nanesieme na vychladnutý puding a navrch položíme druhý plát. Koláč dáme opäť do chladničky ideálne 8-12 hodín. Pri servírovaní môžeme posypať cukrom alebo preliať čokoládou. Dobrú chuť :). P.S. Rum v koláči je jedna z hlavných ingrediencií, ktorú je dosť vo výsledku cítiť. Preto dbajte na kvalitu rumu, aby celá snaha nestroskotala na takejto “maličkosti“. Pre niekoho kto do koláčov nepridáva alkohol je toto nepodstatné, ale ak plánujete pridať UM, radšej to ani nepečte.
REKLAMA

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.
Slávnostné a šťavnaté punčové rezy s mramorovým efektom.

Jednoduchá zamatová roláda

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
90 min.
90 min.
Najlepšia roláda
Najlepšia roláda

Zdroj: Facebook

Punčové rezy

Profilová fotka používateľa
Maria_Hitkova 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
120 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 19
4.5
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu
Šťavnatý zákusok pre celú rodinu

Popri rezoch sú tu však aj kusové dezerty, ktoré sa tešia veľkej obľúbenosti. Nečudo – veď ich vizuálna a estetická stránka sú dokonalé. Potrebuješ pripraviť 30 alebo 60 kusov z jedného druhu? Žiadny problém, kalkulačka na Tastelist.sk dokáže pri každom recepte prepočítať množstvo surovín podľa želaného počtu porcií. Určite neprehliadni týchto favoritov – minipavlovky, tartaletky, ovocné a čokoládové cupcaky, sladké taštičky a chutne zdobené guľky.

Tartaletky s vanilkovým krémom

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
V miske spracujeme múku, maslo a cukor na mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na pol hodiny. Po 30 minútach cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 10 časti. Všetky postupne vyvaľkáme. Formičky na tartaletky som si nastriekala kokosovým olejom v spreji od GymBeam. Formičky si vyložíme cestom (cesto môžeme jemne popichať vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo), prikryjeme alobalom a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 160°C. Potom dáme alobal dole a pečieme ešte 2 - 3 minúty. Koláčiky vyberieme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém. Do hrnca si dáme variť 300 ml mlieka s 2 lyžicami cukru (občas premiešame, aby sa nám cukor dobre rozpustil). V nádobe si vidličkou rozmiešame 150 ml mlieka s pudingovým práškom a keď nám začne z mlieka v hrnci stúpať para, prilejeme k nemu rozmiešaný pudingový prášok. Miešame a čakáme, kým nám puding nezhustne a nezačnú sa na ňom tvoriť veľké bubliny. Hrniec stiahneme zo sporáka a miešame, kým nám puding nevychladne. Potom si už len ja vrch dáme to čo ľúbime 🥰😍.
V miske spracujeme múku, maslo a cukor na mrveničku. Pridáme vajce a miešame, kým nedostaneme hladké cesto. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na pol hodiny. Po 30 minútach cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme na 10 časti. Všetky postupne vyvaľkáme. Formičky na tartaletky som si nastriekala kokosovým olejom v spreji od GymBeam. Formičky si vyložíme cestom (cesto môžeme jemne popichať vidličkou, aby sa nám pri pečení nenafúklo), prikryjeme alobalom a pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 160°C. Potom dáme alobal dole a pečieme ešte 2 - 3 minúty. Koláčiky vyberieme a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Kým nám cesto chladne, pripravíme si krém. Do hrnca si dáme variť 300 ml mlieka s 2 lyžicami cukru (občas premiešame, aby sa nám cukor dobre rozpustil). V nádobe si vidličkou rozmiešame 150 ml mlieka s pudingovým práškom a keď nám začne z mlieka v hrnci stúpať para, prilejeme k nemu rozmiešaný pudingový prášok. Miešame a čakáme, kým nám puding nezhustne a nezačnú sa na ňom tvoriť veľké bubliny. Hrniec stiahneme zo sporáka a miešame, kým nám puding nevychladne. Potom si už len ja vrch dáme to čo ľúbime 🥰😍.
REKLAMA

Čokoládové cupcaky plnené vanilkovým krémom

Profilová fotka používateľa
_katcakes__ 11 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
40 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
🍫 Jemné a nadýchané cesto s čokoládovým krémom, ktoré si zamiluješ 🍫
🍫 Jemné a nadýchané cesto s čokoládovým krémom, ktoré si zamiluješ 🍫

Mini pavlovky

Profilová fotka používateľa
_katcakes__ 11 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
✨Pavlovky každý veľmi dobre pozná, ale správne ich vysušiť sa podarí málokomu, s týmto receptom sa ti to zaručene podarí✨
✨Pavlovky každý veľmi dobre pozná, ale správne ich vysušiť sa podarí málokomu, s týmto receptom sa ti to zaručene podarí✨

Čučoriedkové cupcaky

Profilová fotka používateľa
_katcakes__ 11 receptov
20 min.
Hodnotenie: 3.7/5
Počet hodnotení: 3
3.7
20 min.
Hodnotenie: 3.7/5
Počet hodnotení: 3
3.7
Nadýchané muffinkové cesto s lahodným krémom z mascarpone. Tento rýchly a jednoduchý recept si zamiluješ nie len kvôli jeho jednoduchej príprave ale aj úžasnej chuti😉
Nadýchané muffinkové cesto s lahodným krémom z mascarpone. Tento rýchly a jednoduchý recept si zamiluješ nie len kvôli jeho jednoduchej príprave ale aj úžasnej chuti😉

Čertove guľky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Hrozienka pokrájame a zalejeme rumom /pridajte toľko rumu, aby zakryli hrozienka. Pár hodín ich nechajte v rume. Strúhanú čokoládu, mleté lieskovce a práškový cukor spolu premiešame. Pridáme odstáte hrozienka s rumom. Dobre premiešame. Z masy formujeme guličky. Obalíme podľa chuti... Mletými orechmi, strúhanou čokoládou, čokoládovou ryžou... Dobrú chuť 🙂.
Hrozienka pokrájame a zalejeme rumom /pridajte toľko rumu, aby zakryli hrozienka. Pár hodín ich nechajte v rume. Strúhanú čokoládu, mleté lieskovce a práškový cukor spolu premiešame. Pridáme odstáte hrozienka s rumom. Dobre premiešame. Z masy formujeme guličky. Obalíme podľa chuti... Mletými orechmi, strúhanou čokoládou, čokoládovou ryžou... Dobrú chuť 🙂.
REKLAMA

Citrónový cupcake

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 20
4.5
30 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 20
4.5
Jednoduchý a veľmi chutný dezert
Jednoduchý a veľmi chutný dezert

Domáce veterníky s bielou čokoládou

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Mlieko, vodu a maslo, soľ necháme zovrieť, po miernom zovretí prisypeme múku a miešame, kým sa nám cesto neodliepa od strán hrnca (miešať cca 5 minút) necháme vychladnúť a postupne vareškou zašľaháme vajcia (izbová teplota). Vznikne nám stredné husté cesto, ktorým naplníme vrecko a robíme kruhy (2x na seba musí byť cesto a stred kruhu voľný) pečieme na 200 stupňov 10 minút, po 10 minútach znížime na 160 a pečieme do zlatista, sledujte si, na venčekoch sa budú tvoriť mierne bublinky vody, vtedy viete že cesto musí byť ešte v rúre, až prebytočná tekutina zmizne vtedy sú hotové. Vychladnuté naplníme pudingom. Vychladnutý hustý puding vymiešaný s maslom a šľahačkou, do ktorej sa dala trošku želatíny (postup želatíny všetci vieme), kvôli tomu, aby mi šľahačka hneď nespľasla. Čapičky veterníkov namáčame do čokolády (tento postup robíme ako prvý, hneď ako nám veterníky vychladnú a my ich rozrežeme). Na polevu všetko spolu zmiešame do hladka a necháme chvíľku vychladnúť, aby nám čokoláda trosku stuhla.
Mlieko, vodu a maslo, soľ necháme zovrieť, po miernom zovretí prisypeme múku a miešame, kým sa nám cesto neodliepa od strán hrnca (miešať cca 5 minút) necháme vychladnúť a postupne vareškou zašľaháme vajcia (izbová teplota). Vznikne nám stredné husté cesto, ktorým naplníme vrecko a robíme kruhy (2x na seba musí byť cesto a stred kruhu voľný) pečieme na 200 stupňov 10 minút, po 10 minútach znížime na 160 a pečieme do zlatista, sledujte si, na venčekoch sa budú tvoriť mierne bublinky vody, vtedy viete že cesto musí byť ešte v rúre, až prebytočná tekutina zmizne vtedy sú hotové. Vychladnuté naplníme pudingom. Vychladnutý hustý puding vymiešaný s maslom a šľahačkou, do ktorej sa dala trošku želatíny (postup želatíny všetci vieme), kvôli tomu, aby mi šľahačka hneď nespľasla. Čapičky veterníkov namáčame do čokolády (tento postup robíme ako prvý, hneď ako nám veterníky vychladnú a my ich rozrežeme). Na polevu všetko spolu zmiešame do hladka a necháme chvíľku vychladnúť, aby nám čokoláda trosku stuhla.

Tvarohové guľky s jahodovým želé

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Na želatínu rozmixujeme jahody. Prelejeme do nádoby a na miernom ohni chvíľu miešame. Stiahneme z ohňa a pridáme xylitol a tortové želé, dobre premiešame. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne želé bublať, potom varíme ešte asi minútku. Prelejeme do misky / preliala som do malej šalátovej misky. Necháme celkom vychladnúť. Tvaroh, vanilkový cukor, xylitol, želatínový stužovač a citrónovú šťavu dáme do mixéra, mixneme. Hotovú masu dáme do chladničky stuhnúť. Keď nám stuhol tvaroh aj želé, vlhkými rukami si zoberieme z tvarohu, spravíme placku, na ňu dáme kúsok želé / z misky som vyberala kávovou lyžičkou / a tvarujeme guľky. Hotové guľky vrátime do chladničky, necháme chvíľu tuhnúť. Čokoládu rozpustíme nad vodnou parou a namočíme hotové guľky. Vrátime späť do chladničky a počkáme kým aj čokoláda stuhne. Dobrú chuť 🙂.
Na želatínu rozmixujeme jahody. Prelejeme do nádoby a na miernom ohni chvíľu miešame. Stiahneme z ohňa a pridáme xylitol a tortové želé, dobre premiešame. Za stáleho miešania povaríme, pokiaľ nezačne želé bublať, potom varíme ešte asi minútku. Prelejeme do misky / preliala som do malej šalátovej misky. Necháme celkom vychladnúť. Tvaroh, vanilkový cukor, xylitol, želatínový stužovač a citrónovú šťavu dáme do mixéra, mixneme. Hotovú masu dáme do chladničky stuhnúť. Keď nám stuhol tvaroh aj želé, vlhkými rukami si zoberieme z tvarohu, spravíme placku, na ňu dáme kúsok želé / z misky som vyberala kávovou lyžičkou / a tvarujeme guľky. Hotové guľky vrátime do chladničky, necháme chvíľu tuhnúť. Čokoládu rozpustíme nad vodnou parou a namočíme hotové guľky. Vrátime späť do chladničky a počkáme kým aj čokoláda stuhne. Dobrú chuť 🙂.

To zďaleka nie je všetko! Pozri si tiež Torty, Nepečené koláče a Dezerty v pohári.

Slané pohostenie na rodinnú oslavu: Jednohubky, slané pečivo, šaláty a nátierky

Presne vieme, aký zhon môže pri príprave pohostenia na rodinnú oslavu nastať. Jeden plech strieda v rúre druhý, no stačí chvíľka nepozornosti a časový plán sa rúca ako domček z karát. Okrem jasného prehľadu o ingredienciách sa v receptoch na Tastelist.sk vždy dozvieš aj informáciu o tom, koľko času príprava konkrétneho receptu potrvá. Tak napríklad 30 kusov pizza slimákov je hotových za 35 minút. Ako sú na tom slané praclíky, klobásové snacky či plnené trojuholníky?

Smotanovo - syrové lístkové slimáky

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Bacon nakrájame na menšie kúsky a nasucho opečieme. Kyslú smotanu premiešame so strúhaným syrom, pridáme opečený bacon. Podľa chuti osolíme, okoreníme. Lístkové cesto trošku vyvaľkáme. Polovicu potrieme smotanovou zmesou. Druhú polovicu prehneme a prikryjeme ňou potretú časť. Nakrájame na pásiky / vyšlo mi 7. Každý pásik prehneme na polovicu, potočíme akoby sme robili twister a zrolujeme do slimáka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme zapiecť. Posypeme podľa chuti strúhaným syrom, cibuľkou... Dobrú chuť 🙂.
Bacon nakrájame na menšie kúsky a nasucho opečieme. Kyslú smotanu premiešame so strúhaným syrom, pridáme opečený bacon. Podľa chuti osolíme, okoreníme. Lístkové cesto trošku vyvaľkáme. Polovicu potrieme smotanovou zmesou. Druhú polovicu prehneme a prikryjeme ňou potretú časť. Nakrájame na pásiky / vyšlo mi 7. Každý pásik prehneme na polovicu, potočíme akoby sme robili twister a zrolujeme do slimáka. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme zapiecť. Posypeme podľa chuti strúhaným syrom, cibuľkou... Dobrú chuť 🙂.
REKLAMA

Pizza a klobásové snacky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Do misky som si dala múku, soľ a premiešala som. Do stredu som si spravila jamku a dala som tam 100ml vody, droždie a cukor. Nechala som 10 minút odstáť a potom som pridala zvyšných 200ml vody a olej. Poriadne som premiešala, aby sa cesto spojilo a nechala som na teplom mieste 30 minút. Potom som si cesto rozdelila na 2 časti. Z jedného cesta som pripravila na želanie priateľa klobásové kapsičky. Cesto som si vyvaľkala a nakrájala štvorce. Na každý štvorec som dala paradajkový pretlak, trochu soli a pizza korenie, strúhaný syr, kukuricu a klobásu a preložila, aby vznikol trojuholník. Z druhého cesta som si narezala trojuholníky. Tam som dala pretlak, soľ, pizza korenie, syr, šunku a kukuricu. Zavinula som do tvaru croissantu. Všetko som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala som do trúby, ktorú som si zapla na 180°C. Piekla som do zlatista.
Do misky som si dala múku, soľ a premiešala som. Do stredu som si spravila jamku a dala som tam 100ml vody, droždie a cukor. Nechala som 10 minút odstáť a potom som pridala zvyšných 200ml vody a olej. Poriadne som premiešala, aby sa cesto spojilo a nechala som na teplom mieste 30 minút. Potom som si cesto rozdelila na 2 časti. Z jedného cesta som pripravila na želanie priateľa klobásové kapsičky. Cesto som si vyvaľkala a nakrájala štvorce. Na každý štvorec som dala paradajkový pretlak, trochu soli a pizza korenie, strúhaný syr, kukuricu a klobásu a preložila, aby vznikol trojuholník. Z druhého cesta som si narezala trojuholníky. Tam som dala pretlak, soľ, pizza korenie, syr, šunku a kukuricu. Zavinula som do tvaru croissantu. Všetko som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala som do trúby, ktorú som si zapla na 180°C. Piekla som do zlatista.

Plnené trojuholníky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
120 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.
Výborné pečivo, na oslavu alebo len tak.

Plnené slané rožteky

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).
Vo väčšej mise spolu zmiešame múku, teplé mlieko, rozpustené maslo, droždie, soľ, cukor a vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robotu jemné cesto. Prikryjeme a dáme na teplé miesto odpočívať cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a ešte ručne spracujeme. Rúru si predhrejeme na 185 stupňov. Cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme a prekrojíme na trojuholníky. Na každú časť položíme plátok šunky, syra alebo čo sme si zvolili. Rolujeme od širšej časti smerom k užšej, pričom špička musí byť vždy naspodku, aby sa nám rožteky neotvorili. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme žĺtkom, posypeme sezamom alebo ľanovými semienkami a dáme do predhriatej rúry piecť na 15-20 minút (záleží od rúry).

Slané praclíky

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná slaná pochúťka
Výborná slaná pochúťka
REKLAMA

Pizza slimáky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
35 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.
Je to výborný a rýchly snack, ktorý sa hodí najmä ak vás čaká nečakaná návšteva a potrebujete niečo rýchlo pripraviť. Preto je super mať vždy v mrazničke lístkové cesto, ktoré si viete naplniť podľa svojej chuti.

Syrová roláda

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Najlepšia syrová veľkonočná roláda - určite vyskúšajte. Klasický recept, ktorý snáď cez sviatky ani nesmie chýbať na každom stole.
Najlepšia syrová veľkonočná roláda - určite vyskúšajte. Klasický recept, ktorý snáď cez sviatky ani nesmie chýbať na každom stole.

Zemiakové pagáče zo špaldovej múky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.3/5
Počet hodnotení: 11
4.3
90 min.
Hodnotenie: 4.3/5
Počet hodnotení: 11
4.3
Postup
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.
Zmiešame si všetky suroviny na cesto. Nakoniec pridáme kvások, ktorý sme si predtým pripravili. Vymiesime cesto a necháme ho kysnúť zakryté na teplom mieste asi hodinu. Rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme pagáče. Dávame na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným domácim vajíčkom. Posypeme sezamom alebo strúhaným syrom a dáme do trúby. Trúbu som si predhriala na 180 stupňov a piekla som kým pagáče neboli pekné zlaté.

Čo ďalšie pripraviť na oslavu? Ani s plnou misou chuťovo vyváženého šalátu nie je veľa práce. Budeme potrebovať cestoviny, majonézu alebo tatársku omáčku, šunku alebo kuracie mäso a rôzne druhy zeleniny a korenín na dochutenie. Výdatné a rýchle pohostenie môže byť na stole už do menej ako jednej hodiny. Oplatí sa vyhrať s nazdobením šalátu v hlavnej mise – skvelo ukážu cherry paradajky, olivy, rukola, syrové kocky alebo salámové ružičky.

Cestovinový šalát s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchý svieži šalát. Výborný na obed alebo aj večeru.
Jednoduchý svieži šalát. Výborný na obed alebo aj večeru.

Zdroj: youtube / RecipeTin Eats

REKLAMA

Cestovinový šalát

Profilová fotka používateľa
Veronika_Mi 5 receptov
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
15 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Cestovinový šalát so všetkým, čo dom dal.
Cestovinový šalát so všetkým, čo dom dal.

Caesar (cézar) šalát

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Chlebík nakrájame na kocky a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, trocha osolíme a dáme piecť na 160 stupňov na cca 15 minút. Dresing: Do misky pripravíme syr Grana Padano, majonézu, pretlačený strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, citrón a vínny ocot. Všetky ingrediencie spolu pomixujeme ponorným mixérom. Pripravený dresing dáme odpočívať do chladničky. Plátky slaninky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov cca 15 minút. Kuracie prsia na panvici sprudka opečieme z oboch strán do chrumkava. Rímsky šalát natrháme alebo nakrájame na väčšie kusy. Vezmeme väčšiu misku, do ktorej postupne pridávame rímsky šalát, krutóny, opečenú slaninku a zamiešame. Na záver na vrch pridáme kuracie mäso, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom, dresingom a dozdobíme nastrúhaným syrom Grana Padano.
Chlebík nakrájame na kocky a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom, trocha osolíme a dáme piecť na 160 stupňov na cca 15 minút. Dresing: Do misky pripravíme syr Grana Padano, majonézu, pretlačený strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, citrón a vínny ocot. Všetky ingrediencie spolu pomixujeme ponorným mixérom. Pripravený dresing dáme odpočívať do chladničky. Plátky slaninky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov cca 15 minút. Kuracie prsia na panvici sprudka opečieme z oboch strán do chrumkava. Rímsky šalát natrháme alebo nakrájame na väčšie kusy. Vezmeme väčšiu misku, do ktorej postupne pridávame rímsky šalát, krutóny, opečenú slaninku a zamiešame. Na záver na vrch pridáme kuracie mäso, osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom, dresingom a dozdobíme nastrúhaným syrom Grana Padano.

Výborný domáci parížsky šalát

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
20 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Na čerstvý chlebík alebo bagetku treba vyskúšať domáci parížsky šalát, ktorý je lepší než z obchodu.
Na čerstvý chlebík alebo bagetku treba vyskúšať domáci parížsky šalát, ktorý je lepší než z obchodu.

Zdroj: Youtube

Gyros šalát s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Cestovinový šalát ochutený kuracím mäsom, zeleninou, a majonézou
Cestovinový šalát ochutený kuracím mäsom, zeleninou, a majonézou
REKLAMA

Cestovinový šalát s kuracím mäsom marinovaným v skyre

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
25 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Marináda : v miske zmiešame skyr, mlieko, olej, majoránku, horčicu, cesnakovú pastu. Osolíme, okoreníme. Nakrájané kuracie prsia dáme do marinády, najlepšie na noc alebo pár hodín pred prípravou. Cestoviny a mrazenú zeleninu uvaríme /varila som spolu. Kuracie prsia spolu s marinádou dáme do panvice, za občasného miešania varíme, pokiaľ nebude mäso mäkké. K mäsu pridáme cestoviny so zeleninou, premiešame, podľa potreby dochutíme . Dobrú chuť 🙂.
Marináda : v miske zmiešame skyr, mlieko, olej, majoránku, horčicu, cesnakovú pastu. Osolíme, okoreníme. Nakrájané kuracie prsia dáme do marinády, najlepšie na noc alebo pár hodín pred prípravou. Cestoviny a mrazenú zeleninu uvaríme /varila som spolu. Kuracie prsia spolu s marinádou dáme do panvice, za občasného miešania varíme, pokiaľ nebude mäso mäkké. K mäsu pridáme cestoviny so zeleninou, premiešame, podľa potreby dochutíme . Dobrú chuť 🙂.

Cestovinový šalát so šunkou

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Výborná pochúťka pre nečakanú návštevu. Všetko potrebné mám skoro vždy doma.
Výborná pochúťka pre nečakanú návštevu. Všetko potrebné mám skoro vždy doma.

Zdroj: Youtube

Aj v tomto prípade máme ešte niekoľko tromfov v zálohe! Pozri si tiež overené recepty na Nátierky, ktoré sa výborne hodia k nakrájaným bagetkám a toastom, Recepty z lístkového cesta a Slávnostný obed.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA